Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 972
  • 761
  •   1
Отговори
# 195
да ... купи та купи . всичко друго е неправилна сметка.

# 196
Животът под наем само на пръв поглед изглежда добро решение. Говоря като живяла повече от 10 г. под наем, като за това време ми се наложи да сменям квартири 6 пъти и не бих си го причинила отново, освен ако не ми се наложи по някакво драматично стечение на обстоятелствата.
Изброявам недостатъците, предимствата може всеки да си ги търси.
1. Нямаш никаква сигурност (договор се сключва обикновено за 1 г., но по всяко време могат да те "поканят да напуснеш" с 1 м. предизвестие). Причини винаги има и обикновено са обективни (сина се жени, приеха племеницата ми от провинцията да учи във ВУЗ и ѝ трябва квартира, имам кандидат наематели, които са готови да плащат много повече и т.н.).
2. Докато нямаш деца си сравнително мобилен и не е от съществено значение къде ще си на квартира, но от момента , в който децата тръгнат на детска градина, а по - късно и на училище си доста обвързан с района (т.е., напускайки квартирата търсиш отново в района и вероятно, за времето за което трябва да се изнесеш, няма да имаш особен избор). Вероятността да си принуден да се нанесеш в по - лоша и/или по - скъпа квартира е толкова по - голяма, колкото по желан е района в който си живял досега. Или трябва да си местиш детето в друго учебно заведение, или да губиш доста време в транспортирането му.
3. Никъде не живееш в жилище по твой вкус, ако наемаш обзаведено.
4. Ако наемаш необзаведено, се ангажираш със сглобяване, разглобяване и транспортиране на  обзавеждане, което не знаеш дали ще пасне в следващата квартира, следователно търсиш нещо не особено скъпо, което обикновено не е и особено красиво.
5. На мен ми се е случвало да попадна в блок, в който спряха последователно осветлението в общите части, асансьорите, а на финала и водата (оказа се че все още има блокове без индивидуални водомери). От там се изнесохме буквално на бегом с дете на 1 г.  И така години наред си постоянно в процес на пренасяне, което не е най - приятното занимание.

# 197
да ... купи та купи . всичко друго е неправилна сметка.

Абе ти ако искаш купувай, поживей под наем 17 години пък после ми обяснявай колко правилно решение е било Wink

pep_si, баш за това говоря. Докато не ти се е наложило за 1 месец да изнесеш целия си живот в кашони и скоростно да намериш друго място, и то прилично на приемлива цена, винаги тревата ще ти се струва по-зелена.

# 198
Освен това да живееш по наем е по-евтино от това да имаш и поддържаш жилище. А и си по-мобилен. Да, нямаш още един апартамент, ама животът ти да мине в изплащане и трупане на апартаменти, хич не ми се струва приятно прекаран живот...

Тук не съм много съгласна с теб, по простата причина че съм на пазара с наемите от достатъчно време, за да знам колко е "евтино". Да, определно си по-мобилен, това е чудесно удобство, ако смениш работата и ти трябва нещо по-близо. Или пък си студент. Или пък си сам човек, не си готов да се устроиш и т.н. Много "ако"-та има.

Но какво означава "животът ти да мине в изплащане"? Никой не те кара да си даваш половината месечен доход за вноската и после да броиш стотинки до заплата. По никакъв начин не ми се е променил стандарта на живота, откакто изплащам, а не съм под наем - същите пари давам за кредита.
В кой квартал живееше под наем? Къде си сега?

# 199
В същия, в който съм сменила 4 квартири (включително едната беше в същия блок). Можех да си позволя да купя и в този, в който ми беше последната квартира, но редица причини ме отказаха. Това от какво значение е за повествованието?

# 200
В същия, в който съм сменила 4 квартири (включително едната беше в същия блок). Можех да си позволя да купя и в този, в който ми беше последната квартира, но редица причини ме отказаха. Това от какво значение е за повествованието?
Обикновено под наем се живее в по-хубав квартал отколкото когато се купува. Говоря при еднаква вноска.

# 201
  • София
В момента на пазара в София граничи с невъзможното да намериш жилище на добро място, с добро разположение и големи помещения под 200 - 250 000 евро.

А като чета тук и излиза, че всички са си купили мечтаното жилище, на много добра локация, с поне 2 спални и един кабинет, с гледка, на спокойно място и т.н. за малко пари.

Но реалността се оказва друга. Повечето са накупили разни кутийки в новите гета на София, със 1-2 спални по 12 м2 и обясняват, че нищо друго нямало смисъл, освен да последваш същите стъпки, ама на по-висока цена. А, да. И как правоъгълната холокухня от 20-25 м2 била най-доброто архитектурно решение последните 2000 години...

# 202
Ми то животът така и така си минава все в изплащане, я на ипотека, я на наем, я на лизинг... ако пък случайно са ти дошли свише имот и кола сигурно ще искаш да си купиш вила и пак ще я изплащаш...

# 203

А като чета тук и излиза, че всички са си купили мечтаното жилище, на много добра локация, с поне 2 спални и един кабинет, с гледка, на спокойно място и т.н. за малко пари.

Но реалността се оказва друга. Повечето са накупили разни кутийки в новите гета на София, със 1-2 спални по 12 м2 и обясняват, че нищо друго нямало смисъл, освен да последваш същите стъпки, ама на по-висока цена. А, да. И как правоъгълната холокухня от 20-25 м2 била най-доброто архитектурно решение последните 2000 години...

Аз от година и половина съм в темата и не знам някой да ги твърди тези неща Simple Smile

# 204

Аз от година и половина съм в темата и не знам някой да ги твърди тези неща Simple Smile
Съфорумка дава дългосрочно двустаен  в Лозенец за 450 лева. С такава месечна вноска в кой квартал ще купиш подобен имот? За такива пари си заслужава човек сам да си ремонтира кухнята и банята, и пак ще е на сметка. Има и много други примери.

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 16:48 от Анонимен

# 205
Ама не всички двустайни в Лозенец са на 450 лв., нали? Колежката ми по бюро живее в двустаен до р-т Padre на 800 лв.
Аз съм живяла в Белите Брези на наем 580 лв., който не беше мърдан от години. Еквивалентен апартамент на същата улица се даваше под наем за 900.

# 206
  • София
Ако след 20 години си намерите наем на 2ст в Лозенец за 450лв, обадете се да ви черпя едно.
Само да не се окаже за 2450лв.

# 207
  • София
В момента на пазара в София граничи с невъзможното да намериш жилище на добро място, с добро разположение и големи помещения под 200 - 250 000 евро.

Нали разбираш, че всеки е купил това, което е търсил. И ако е направил някакъв компромис, той е бил такъв, който е допустим за него. За НЕГО, а не за останалите купувачи. Тоест всеки е купил мечтаното жилище за определена сума (която той е сметнал, че е приемлива за жилището и за него). Но в същия момент мечтаното за един е недопустим компромис за друг. Хората, респективно желания, мечти, очаквания и не на последно място възможности, са различни. Та за това всеки е купил мечтан и голям апартамент. За някого, който живее в 50 кв2, апартамент от 100 е огромен. А за друг, който е свикнал с двор или по-голямо жилище 100м2 са кутийка. Всичко е въпрос на възприятие.

# 208
Хубава нужда например е, ако реши да си купи по-висок клас нова кола и да трябва да даде да речем 40000 лева първоначална вноска.

Това ме усмихна Simple Smile Кола с 40 000 първоначална вноска ще струва над 100 000, а хората с такива коли едва ли правят сметка дали да са под наем или да купят жилище. Освен ако не са някои големи комплексари и парвенюта, за които скъпата кола е най-важното.

Основното предимство на собственото жилище се проявява когато човек се установи някъде трайно (а това все се случва по някое време). Тогава вече в своята собственост можеш да си наредиш дизайна, мебелите и уредите както ти харесва и ще знаеш, че никой не може да ти прекъсне договора и да те изгони. Още повече се усеща когато човек се пенсионира или по някаква друга причина догодите му намалеят силно. Тогава с хубаво собствено жилище се преживява и с мизерни доходи. Иначе докато човек е млад и си търси реализацията наемът като че ли надделява, особено ако търсенето е в чужбина.

Някой каза, че ако си под наем живееш в хубав квартал. Не бих казала, че е все така. По-скоро се търси удобна локация - близо до работата, близо до училището.

Мечтаното жилище едва ли някой е купил, защото мечтата е за идеалното такова, а идеалните неща не се случват в реалния свят. Все има някакъв компромис.

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 16:27 от Черна станция

# 209
Не е добре работата, ако трябва да избираш между кола или апартамент. Отделен въпрос е кое колко ще струва 5-10 години след придобиването му.

Общи условия

Активация на акаунт