Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 983
  • 761
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Julian - нямаш си и на идея колко нищо не разбираш. Благодаря на неймар че го обясни, за да не се пъна аз. Бих допълнил, че политиката на ЦБ принуждава хората да инвестират в супер рискови активи при нищожни печалби. Защото ако имаше прилични лихви, хората щяхада си държат парите в депозити, а сега купуват не само надценени имоти, но и акции и крипто валути, shit coins, дигитална земя, дигитално изкуство и какво ли още не само защото си мислят че парите губят стойност и нямат печалба от лихви. Ако имаше нормални лихви такива изкривявания нямаше да се случват. Но това е до време.
Те не си го мислят, парите наистина губят стойност. Само за 1 година животът е поскъпнал осезаемо. Въобще не е някакво илюзорно понятие, а си се усеща съвсем реално по всичко.

# 181
Ние търсихме тристаен в Павлово, но цените вече са нереално високи и се отказахме. Сметката просто не излиза. Долната граница на такъв апартамент е 150к евро, като трябва и ремонт. Трябва да дадем около 90-100к лева за самоучастие и ремонт + 250к ипотека. Вноската за 20г. е 1300 лв. Защо да плащаме 1300 лв. и да дадем 100к лева, като наемите са около 800-900 на доста прилични апартаменти. Мислим да ходим под наем. Имаме две гарсониери, които сумарно ще носят толкова или малко отгоре (едната е дадена под наем за 450, а в по-хубавата живеем) и няма да се занимаваме.

# 182
Polikseni имам познати, които точно така правят и им е много добре. Дават тяхно, живеят под наем в каквото искат.
... само защото си мислят че парите губят стойност и нямат печалба от лихви. ...
А защо си мислят? Защото непрестанно им натрапват тази информация , заедно с ковид новините. Иначе може да се изкара някое време и на такива лихви за сметка на купуването на ненужни свръх скъпи апартаменти незнам си нъде.
А строителния бизнес има много функции . През него минават парите ... създават се раб. места, служи за @вложения@

Д0Д0 работата е там, че пак стига и пак има... както виждаш. Докато е така ще се продължава.
Нали знаеш древните римляни какво са казали “ на народа му трябва хляб и зрелища @
Ами като ти остане кеш само за това би трябало да престанат. След този праг може да има недоволни.

# 183
Ние търсихме тристаен в Павлово, но цените вече са нереално високи и се отказахме. Сметката просто не излиза. Долната граница на такъв апартамент е 150к евро, като трябва и ремонт. Трябва да дадем около 90-100к лева за самоучастие и ремонт + 250к ипотека. Вноската за 20г. е 1300 лв. Защо да плащаме 1300 лв. и да дадем 100к лева, като наемите са около 800-900 на доста прилични апартаменти. Мислим да ходим под наем. Имаме две гарсониери, които сумарно ще носят толкова или малко отгоре (едната е дадена под наем за 450, а в по-хубавата живеем) и няма да се занимаваме.

Много странна сметка. Хем искате и явно можете да си позволите парите за вноска, при все че имате гарсониери, които да ви дават 90% от нея, хем сте готови да давате (почти) същите пари под наем, при който... ами нищо не остава за вас. При така поставени нещата и сигурен доход, предпочитам и по-скъп апартамент да взема, отколкото да ходя под наем с деца. Хубаво е в Павлово, поскъпна като навсякъде, но все си мисля, че излизат от време на време интересни неща.

# 184
  • София
С 2 гарсониери, въобще няма да се замисля - купувам 1 голям апартамент. 2те по-малки ще ми изплащат кредита и ще до плащам каквото трябва. След 20г ще имам 3 апартамента. А ако сте под наем, ще сте с 2.

# 185
  • София
Аз самата го обмислям да отидем да живеем под наем в централна зона ( мечта ми е отдавна да живея на пъпа на центъра Simple Smile , а и детето да е в добро училище. Защото 1000-1200 лева за наем мога да си позволя, но 250 к. за апартамент- не. Ако ни остават пари настрани, по-добре да инвестираме в по-добър живот или някоя виличка в провинцията.

Мда, откакто живея в центъра (на пъпа ли, на сърцето ли, не знам, но е в най-хубавата част) вече двайсетина години с малки прекъсвания, усещането е все едно съм турист всеки ден. Преоткривам фасади, паметници, улички, кафенета, галерии, магазинчета. Не бих се върнала в квартал, колкото и да е хубав, поне засега. Затова и когато става дума за инвестиция в недвижими имоти, гледам само топ центъра. Тук винаги ще има търсене. Каквато и криза да дойде, тук може и да не тече, но ще капе. Сигурна съм, че и в други райони може да се направи добра инвестиционна сделка, но опитът ми не е чак такъв, че да рискувам. Центърът си е център. И той е от онези неща, дето вече не ги произвеждат.

# 186

Много странна сметка. Хем искате и явно можете да си позволите парите за вноска, при все че имате гарсониери, които да ви дават 90% от нея, хем сте готови да давате (почти) същите пари под наем, при който... ами нищо не остава за вас. При така поставени нещата и сигурен доход, предпочитам и по-скъп апартамент да взема, отколкото да ходя под наем с деца. Хубаво е в Павлово, поскъпна като навсякъде, но все си мисля, че излизат от време на време интересни неща.
Не е толкова странна сметката. В единият случай ще живеят на по-хубаво място, ще губят по-малко време в пътуване и развозване, детето им ще учи в хубаво училище и същевременно няма всеки месец да вадят допълнителни пари. При втория вариант след 20 години ще имат изплатен апартамент, но междувременно ще са дали известна сума пари, с която са можели да живеят по-приятно и най-вече 20 години от живота си ще са живяли на по-лошо място.  Времето лети. Не ставаме по-млади. Съответно 20 години по-хубав живот и то по време на разцвета на силите ни не е малко. Разбира се всеки сам трябва да си прецени.

# 187
Субективно е това с по-хубавото място Simple Smile Все пак сравняваме Павлово с център, не циганската махала и центъра. А щом са го харесали първоначално, явно го намират за "хубаво място".

Разбира се, че всеки трябва да си прецени. Но имам чувството, че хората изтъкват само плюсовете на жилищата под наем. А от собствено да идеш под наем... Съжалявам, не го разбирам. Може би защото живея под наем от 13-годишна, повече от половината ми живот.

# 188
За дългосрочно жилище под наем е ОК да го вземеш празно, иначе почти винаги е (поне) едно от трите: 1. грозно или старо, 2. изключително нефункционално/неудобно, 3. мега скъпо.

# 189
Сега получаваме 450 лв доход от едната гарсониера, а ако купим не само няма да го получаваме, но ще трябва и да додаваме около 400. Тоест ще бъдем на минус 800-850. Също така ще си дадем всички спестени пари, които са около 100к. В другия вариант - 900 наем, даваме двете гарсониери за 950. Реално сме на минус само 400 и си запазваме спестяванията. Това е сметката.
За мен стени щастие не носят, по-разумно е под наем и да си имаме спокойствието, а не да се заробваме.
Не намирам никаква икономическа логика в тези цени, никаква.

# 190
Ами вие сами сте намерили решение. Добре, че не следвате психозата да купите на всяка цена и мислите извън масата.

# 191
PP2106 и аз мисля по този начин. Можеш ли просто заради личното ми любопитство, за сравнение с мое мнение да ми кажеш за какви случаи пазите парите в депозит?
Ние мислим за бъдещия ни студент за евтл. студенстско жилище биха могли да се ползват депозити и за  спешни случаи

# 192
  • Sofia
Съвсем адекватно си разсъждавате. Във вашата ситуация, имате 2 апартамента и предпочитате друга локация където да живеете. Имате си имоти, не сте на улицата.

# 193
  • София
Парите в депозит могат да намерят много приложения и то на момента. А на човек се налага да има кеш в доста случаи. Хубава нужда например е, ако реши да си купи по-висок клас нова кола и да трябва да даде да речем 40000 лева първоначална вноска.

Освен това, когато имаш и жилище, но и кеш, се чувстваш много по-спокоен. А още по-спокоен си, когато и нямаш никакви заеми. Това чувство не може да се замени с това да знаеш, че имаш още един апартамент, който обаче трябва да изплащаш.

Освен това да живееш по наем е по-евтино от това да имаш и поддържаш жилище. А и си по-мобилен. Да, нямаш още един апартамент, ама животът ти да мине в изплащане и трупане на апартаменти, хич не ми се струва приятно прекаран живот...

# 194
Освен това да живееш по наем е по-евтино от това да имаш и поддържаш жилище. А и си по-мобилен. Да, нямаш още един апартамент, ама животът ти да мине в изплащане и трупане на апартаменти, хич не ми се струва приятно прекаран живот...

Тук не съм много съгласна с теб, по простата причина че съм на пазара с наемите от достатъчно време, за да знам колко е "евтино". Да, определно си по-мобилен, това е чудесно удобство, ако смениш работата и ти трябва нещо по-близо. Или пък си студент. Или пък си сам човек, не си готов да се устроиш и т.н. Много "ако"-та има.

Но какво означава "животът ти да мине в изплащане"? Никой не те кара да си даваш половината месечен доход за вноската и после да броиш стотинки до заплата. По никакъв начин не ми се е променил стандарта на живота, откакто изплащам, а не съм под наем - същите пари давам за кредита.

Общи условия

Активация на акаунт