Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 883
  • 761
  •   1
Отговори
# 390
Явно наистина пазарът става непоносим за някои хора, щом им е по-евтино да си пренесат къщата от т. А до т. Б, вместо да продават и да купуват или да строят...
https://blitz.bg/stolitsa/takova-chudo-nikoga-dosega-ne-se-be-sl … i_news826865.html
Снимат филм, това е декор Wink

# 391
  • София
У нас нямаме такива къщи.
Това са типичните американски къщи, талашит, облицовка от фалшиви тухлички, вертикално плъзгаща се нагоре дограма.
Това им е дизайнът от 120г насам и нямат намерение да го сменят.

Някой си е направил фотошоп бъзик.

# 392
Това е масова практика в сащ и изобщо не е толкова скъпо. Но това си е фейк от всякъде.

# 393
Да бе, хич не е евтино в САЩ местенето. Местене с трейлър на 60-70 км. в Тексас по ТВ-то (имаше такава серийка) го даваха поне 8-9К щ.д. Мерят височина и ширина, смятат височината на стълбовете с електрото, режат части (пристройка, веранда, част от покрива), за да се вместят. Съгласуване с полицията, вероятно и с други.

# 394
Никъде не местят такава кула. Местят едно бараки. Такава кула може да се премести на няколко стотин метра ако пречи на магистралата например. Чела съм, че някога в Съветския съюза са местили исторучески сгради.

# 395
Четох, че това са декори за филм, който снимат с Лиъм Нийсън и Моника Белучи, но не претендирам, че информацията е достоверна.

# 396
Е мандаринка, 8-9к си е евтино за преместване на къща на 70км.
Аз съм гледал такова предаване веснъж, беше някаква едновтажна къщурка вероятно 60кв. Купиха я за 200-300$.

# 397
Гого, питай нормален американец (не богатите, разбира се), дали 7-8-9К щ.д. са нищо. Ние, като типични комплексари като народ сме склонни супер много да се изхвърляме. Ларж го играем, така да се каже. На гол тумбак чифте пищови. А американците си правят сметка за парите, всеки долар.

# 398
Всъщност там, типично по американски, живеят на максимума на възможностите си за да демонстрират благополучие (там не харесват лузъри) и ако нещо изникне или загубят работа става срив. И у нас има такива, но средният българин все пак предпочита да живее под стандарта си, но да има бели пари за черни дни.

# 399
Грешка, те живеят НАД възможностите си.
Аз не виждам нищо непрактично ако мога да преместя къща за 8-9к. В противен случай продаваш и строиш на ново, което изисква повече време и пари. Не е до прищявка а до сметка. Когато го гледах това предаване, се зачудих защо плащат 300$ за къщата, а то е защото преместването е скъпо и никой не ги иска тея колиби.

Днес слушах един подкаст на американски брокер. Човека каза че средностатистическия американец му трябват 14г за да спести 15к. Смятай за какво говорим.

# 400
Това обобщение за американците не е вярно. Феномена чифт пищови на гол тумбак се наблюдава много по- често в Бг от колкото в Уса. Като погледнеш от начина обличане на българина, колко пари дава за кола и как и къде купува апартамент, на всяко ниво има из хвърляне. Аз познавам доста американци с годишни доходи от порядъка на 250К+ които по начина на обличане и каква кола карат никога не може да познаеш че имат толкова пари. Началника ми в последната компания изглеждаше като бездомник и ако застане до някой българин шофьор на камион с мерцедес Е класа никога няма да познаеш кой е милионера от двамата.
Между другото ако на някой му е интересно тези американски къщи струват да се построят около 1500 усд на квадрат +/- 20 усд в зависимост от локацията. Това е до ключ със средно ниво материали. Покрай ковид истерията и покачване на цената на дървото, средната цена скочи с около 30К усд (това е преди да падне цената на дървото с 50% последния месец)

Нали доскоро се спореше тук какъв % се купува с ипотека. Според тази статия само една от три сделки е с пари в брой:

https://nsni.bg/news/един-от-три-имота-се-купува-с-готови-пари

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 23:41 от Neymar09

# 401
Това обобщение за американците не е вярно. Феномена чифт пищови на гол тумбак се наблюдава много по- често в Бг от колкото в Уса. Като погледнеш от начина обличане на българина, колко пари дава за кола и как и къде купува апартамент, на всяко ниво има из хвърляне. Аз познавам доста американци с годишни доходи от порядъка на 250К+ които по начина на обличане и каква кола карат никога не може да познаеш че имат толкова пари. Началника ми в последната компания изглеждаше като бездомник и ако застане до някой българин шофьор на камион с мерцедес Е класа никога няма да познаеш кой е милионера от двамата.

Това, за което говорех (за американските) не е "на гол тумбак чифте пищови". Говорех за тези, които печелят пари (не им е гол тумбакът), но ги харчат на 100% за да са на ниво и да си личи, че са успешни. Това за тумбака наистина го има при българите - да кара скъпа кола, но да няма пари за свястно жилище, но е различно.
А иначе защо мислиш, че и в България всеки умира да се афишира? Има си парвенюта, но има и хора, които държат да се сливат със средата. И естествено, не се виждат, виждат се само парадиращите Wink

# 402
Грешка, те живеят НАД възможностите си.
Аз не виждам нищо непрактично ако мога да преместя къща за 8-9к. В противен случай продаваш и строиш на ново, което изисква повече време и пари. Не е до прищявка а до сметка. Когато го гледах това предаване, се зачудих защо плащат 300$ за къщата, а то е защото преместването е скъпо и никой не ги иска тея колиби.

Днес слушах един подкаст на американски брокер. Човека каза че средностатистическия американец му трябват 14г за да спести 15к. Смятай за какво говорим.
Тук има други данни:
https://www.forumnauka.bg/topic/23000-kolko-bogati-sa-amerikancite/

# 403
На въпроса "Как се трупа богатство?" има много просто отговор - сложна лихва + време = експоненциален растеж.
Или казано по-просто, щом веднъж някой си надвие на масрафа и започне да печели повече пари, отколкото харчи, и след това започне да инвестира остатъка, с времето става все по-богат. Как се трупат началните капитали за да се мине в групата на инвеститорите е различно - късмет, работа, пиратство, изобретения, друг бизнес... До тук всичко е различно, но после става еднакво - излишъкът се реинвестира и така парите се умножават. Е какво чудно има, че семейни богатства, реинвестирани стотици години, са достигнали невъобразими суми, докато масата хора, които независимо от дохода си харчат всичко, си стоят все на същото ниво?
И не става дума за някакво ограбване на масата. ОК, при първоначалното натрупване може и да е имало такова, но после нещата се свеждат до реинвестиране. Всяка седмица по Хистъри дава по една серия от поредицата "Храните, които промениха света" и разказват за Кока кола и Пепси кола, За Макдоналдс и Бъргъркинг и прочее. Ми адски много си приличат пътищата към супер богатството и винаги се следва до реинвестиране и реинвестиране в растеж, вместо охолен живот.

В този смисъл стремежът на много хора да инвестират в имоти е похвален. Да, може да не преценят добре, може да се окаже, че имотите не са точния начин, но сам по себе си стремежът да станеш инвеститор е нещо добро. Така се става средна класа, а после и богата. И затова ме е яд ма призивите за махане на плоския данък, защото той няма да удари богатите, а ще попречи на онези, които се опитват да станат инвеститори да се развият, защото ще им отнеме онзи излишък, който те биха умножили. И като го дадат после на бедните (ако изобщо стигне до тях, в което силно се съмнявам) те ще го изядат и пак ще си останат бедни. Ма то това и целта на левите партии - да има беден народ от парии, които да манипулират, като им "дават" по нещо, а не ги оставят "да си изкарат колкото могат".

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 10:37 от Черна станция

# 404
Тази статия казва същото. 50% имат 14500, 40% имат 250к богатство, което реално е тяхната къща. Останалите 9% са богати капиталисти/инвеститори и 1% са свръхбогатите. Но това богатство не е константа докато дълга им е константно увеличаващ се. При тях са ясно изразени балонните фази, а богатството им е свързано с тях. Но в крайна сметка за 90% от хората нещата не са розови. То в бг ситуацията е подобна, ако имаш един апартамент, ниви и някоя вила/къща насело богатството ти идва 250к.

Общи условия

Активация на акаунт