Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 881
  • 761
  •   1
Отговори
# 405
  • София
На крайно левите, ЧС, не на левите изобщо. Лява е идеята за социална държава, лява е идеята за достъпно образование и здравеопазване. Нито лявото, нито дясното са с лоши идеи - стига да не са крайни.

# 406
Gogo,ти каза (по-точно "твоят" експерт),че средностатистическият американец има спестявания от $14 500. Еми не е така. Половината американци са с такива спестявания,но другата половина са с по-големи спестявания и капитали. Много по-големи.
И тези акции,злато,имоти и т.н.,американците могат по всяко време да ги продадат. Тук в България не е точно така.

Черна станция,май и преди се е говорило много по тази тема... Влагането на пари в имот не е инвестиция,а спестяване. За да може да се спечели от инвестиция в имоти,трябва да се вложат милиони и дори милиарди долари,както е забогатял Тръмп. И след това да се издебне удобният момент,(или предизвика такъв момент),когато имотите да се продадат с баснословна печалба.
Май искаше да кажеш прогресивен,а не плосък данък. Тук съм на коренно противоположно мнение... В САЩ данъкът е прогресивен,храните нямат данък,70% от държавният бюджет се пълни от богатите американци и т.н.

# 407
я колко съм съгласна с ToniShu

# 408
Черна станция,май и преди се е говорило много по тази тема... Влагането на пари в имот не е инвестиция,а спестяване. За да може да се спечели от инвестиция в имоти,трябва да се вложат милиони и дори милиарди долари,както е забогатял Тръмп. И след това да се издебне удобният момент,(или предизвика такъв момент),когато имотите да се продадат с баснословна печалба.
Май искаше да кажеш прогресивен,а не плосък данък. Тук съм на коренно противоположно мнение... В САЩ данъкът е прогресивен,храните нямат данък,70% от държавният бюджет се пълни от богатите американци и т.н.

Инвестиция е, макар и дребна, ако се купува за да носи доход, защото после този доход може да се реинвестира и т.н. Някакво начало е.
Да, объркала съм се за данъка, поправих го. Но първо, България не е САЩ. И не говоря теоретично, защото помня времената, когато данъкът беше прогресивен и най-горното стъпало беше 40 или повече процента. Ми веднага след въвеждането на плоския данък приходите скочиха.  Има и друго - в САЩ има прогресивен данък, но той върви ръка за ръка с данъчни облекчения и богатите съвсем не плащат по 30-40% от приходите си. Докато при плоския данък няма отклонения, което пести още пари заради лесното администриране на данъка.

https://www.dw.com/bg/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB … %D0%B8/a-57827840

На крайно левите, ЧС, не на левите изобщо. Лява е идеята за социална държава, лява е идеята за достъпно образование и здравеопазване. Нито лявото, нито дясното са с лоши идеи - стига да не са крайни.

Крайно левите са за революции и революционни трибунали. Крайно десните и те не са по-добри. Затова говоря за умерените, които се срещат по нашите географски ширини.  Разликата е, че десните искат да се трупа богатство и да се дава възможност на способните да го правят, докато левите искат да разпределят богатството към не толкова способните да си натрупат сами такова. Дали е справедливо това е друг въпрос (писала съм няколко пъти, че има две дефиниции за справедливост). В нормалните развити държави има едно периодично лашкане между по-десни и по-леви, като едните трупат, другите харчат и преразпределят, после пак идват първите и така си върви. В една бедна държава като нашата обаче няма какво да се разпределя, а трябва дълго, дълго да се трупа, преди да станем нормална държава. И не ми казвай, че пари имало, ама се крадяло. Това с краденето е като природно бедствие и не може да се махне. Или поне е доказано, че нито леви, нито десни го махат, а само се сменя кой да краде. Лично за мен левичарските призиви на БСП са точно атака срещу средната класа (и противопоставяне на хора от народа срещу хора от народа) , а не срещу олигархията.

А достъпно здравеопазване и сега има. И образование също. Е, не било качествено, ама то никъде образованието не е качествено за всички. Навсякъде има някакво ниво, колкото да се оправят в живота и добро за малка група. И със здравеопазването е така. Моите старци по на +80 години имат стентове, пейсмейкъри, ракови лечения, изкуствени стави... Ми, имаше и някакво доплащане за ставите, ама е по джоба на пенсионери. И стана много бързо всичко, без чакане. Това не е ли достъпно? Дъщеря ми е в Англия и ако знаеш как псува тяхното супер здравеопазване и си иска българското...

# 409
  • София
ЧС, съвършена идея, камо ли осъществена, едва ли някога ще доживеем. И България, и Англия са социални държави - по време на едни конкретни исторически периоди хората са установили, че работи по-добре от други изпробвани. В такива държави има социални системи, които подсигуряват и тези, които не че нямат способностите, а например нямат равен шанс с другите - хора със заболявания или лишени от възможности за развитие. Иначе не съм забелязала в Англия да е невъзможно да се замогнеш чрез умения и себеразвитие. В България също е възможно и би било още по-реалистично, ако си изринем малко насложения манталитет от социализма, който няма общо с умерено лявата идея.
За сравнение, в САЩ например не са особено социално ориентирани като модел на управление и опрделено не са цъфнали и вързали (вкл. по отншение на здравеопазването; гарантирам ти, че и на мен, и на теб, и на дъщеря ти, и на моите роднини в Англия, няма да ни хареса повече здравната услуга в Щатите).
Като цяло, мисля, че има достатъчно доказателства, че не толкова смаата идея е определяща или ограничаваща, а по-скоро осъществяването й в конкретна държава. Говорим з ане крайни идеи, пак д ауточня. Обаче предлагам да не навлизаме във философски разговори (макар че с теб биха били интересни за мен), просто да речем, че още не сме се доизяснили или  не сме съвсем съгласни една с друга Simple Smile
П.П. Моля те, не асоциирай написаното от мен с БСП, щото направо гадно ми става... брррр Sad Това, че комунистите са леви, не значи, че лявото е комунизъм. Моето поне не е и за мен БСП са някаква унаследена сбъркана изродия.

Ето какво пуснаха в Дневник днес, според мен е прилично обобщение на това, което сме си говорили тук. Интересно ми стана ето това:
При тези скокове в цените на основни за строителството суровини очаквано и жилищата поскъпват. По оценки на Националната асоциация на строителните предприемачи от началото на годината досега себестойността на жилищата е поскъпнала с 18% и прогнозата е процентът да достигне 25 в края на годината, ако процесите се запазят. Председателят на асоциацията Георги Шопов даде пример с поскъпналата с 60% цена на армировката и с 40% - на топлоизолацията.
https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/07/05/4227215_remonti_po_vrem … #comments-wrapper

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 11:11 от ToniShu

# 410
  • София
България е на 32-ро място по поскъпване на жилищата
https://trud.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F … 0%B0%D1%82%D0%B0/

Повишиха наемите с 14% за 10 години
https://trud.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0 … 0%B8%D0%BD%D0%B8/

Скрит текст:
Цитат
Оказва се, че повишението на наемите у нас е близко до средното за ЕС ниво. Като прави впечатление, че средно за ЕС наемите нарастват непрекъснато от 2007 г. насам, докато при цените на жилищата имаше известен спад по време на световната финансова криза през 2008 г. От 2015 г. до 2020 г. обаче цените на апартаментите в ЕС нарастват много по-бързо от наемите, посочват от Евростат. В България цените на апартаментите са нараснали с над 41% за последните пет години, показват още данните на Евростат.

Сред страните от ЕС по-голямо повишение на цените спрямо 2015 г., отколкото у нас, е отчетено в Унгария (+78,5%), Чехия (+59,5%), Португалия (+56,5%), Люксембург (+60,1%), Латвия (+49,1%), Литва (+46,4%), Словакия (+47,5%), Нидерландия (+47,4%) и Германия (+43,5%). За периода от 2010 г. до четвъртото тримесечие на 2020 г. наемите в ЕС са нараснали средно с 14,9%, а цените на жилищата - с 28,6%, показват данните на Евростат. В преобладаващата част от страни от ЕС, както и у нас, цените са се увеличили повече от наемите на жилищата.

За последните десет години цените на апартаментите са нараснали в 23 държави от ЕС и са намалели в 4, като най-много са се увеличили в Естония (+112,8%), Люксембург (+99,8%), Унгария (+90,6%), Латвия (+85,6%) и Австрия (+81,4% ). Намаления са регистрирани в Гърция (-28,1%), Италия (-15,2%), Испания (-5,2%) и Кипър (-3,4%). При наемите ситуацията е подобна, като за 10 години те са нараснали в 25 страни и са намалели в две.

Само в рамките на година цените на жилищата в ЕС са се увеличили с 5,7%. Най-голямо поскъпване на апартаментите за година е регистрирано в Люксембург (+16,7%), Дания (+9,8%) и Литва (+9,4%). У нас цените на имотите са нараснали с 5,4% за година, показват данните на Евростат.

Това повишение е част от тенденция, характерна за целия ЕС. Като в 12 страни-членки ръстът на цените на жилищата е по-голям, отколкото у нас.

60% от инвеститорите ще купуват повече имоти
https://trud.bg/60-%D0%BE%D1%82-%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D … 0%BE%D1%82%D0%B8/

Скрит текст:
Близо 60% от инвеститорите в имоти в Европа очакват да купят повече недвижимости през 2021 г., показва допитване на консултантска компания сред 400 инвеститора в Европа. От инвеститорите, които планират да купят повече имоти през тази година, 75% очакват покупките им да надхвърлят обема от миналата година с повече от 10%. В различните страни има известни вариации. Във Великобритания 80% от инвеститорите са изразили желание да купуват повече, а над три четвърти очакват покупките им да нараснат с над 10%.
Явно не само у нас хората са тъпи и не могат да измислят в какво да инвестират.

# 411
  • София

Повишиха наемите с 14% за 10 години
Оказва се, че повишението на наемите у нас е близко до средното за ЕС ниво. Като прави впечатление, че средно за ЕС наемите нарастват непрекъснато от 2007 г. насам, докато при цените на жилищата имаше известен спад по време на световната финансова криза през 2008 г. От 2015 г. до 2020 г. обаче цените на апартаментите в ЕС нарастват много по-бързо от наемите, посочват от Евростат. В България цените на апартаментите са нараснали с над 41% за последните пет години, показват още данните на Евростат.

Близо 60% от инвеститорите в имоти в Европа очакват да купят повече недвижимости през 2021 г., показва допитване на консултантска компания сред 400 инвеститора в Европа.
Явно не само у нас хората са тъпи и не могат да измислят в какво да инвестират.

За последните 10 години са 14% повишение на наемите, но ако се смята от 2007/2008 вероятно ще се окаже, че за този период няма повишение.
В близко бъдеще има верояност в България наемите да паднат под нивата от 2007/2008 и тогава ще се окаже, че ако си купил преди 15 години нещо с планове наемът му да скочи 2 пъти, си се объркал.
Това относно писанията на всеки втори, че наемите щели да скочат до небето.
Като цяло вероятността цените на апартаментите и намемите да паднат следващите 1-2 години е доста висока. Особено надценените такива в разни квартали без никаква инфраструктура.
Очаква се повишаване на лихвите. Не зная дали сте чели какво каза финансовият минитър на САЩ?

Относно тия инвеститори, прочетохте ли статията? Говори се за институционални инвеститори, като голямата част от вложенията им са в офис площи и т.н. Никой не говори за леля Пенка и нейната двустайна кутийка в английския еквивалент на някоя си вада, ако там въобще има такива!

Та толкова за статиите от този уникален източник, Труд...

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 09:26 от mitkomitashki

# 412
Е то е ясно що се купува къмършъл риъл естейт. Цената му е ниска, спрямо жилищния заради хоум офиса и заради обикновенно голямата залъжнялост + липса на кешфлоу от наеми последната година. Всеки има планове и надежди че инвестицията му ще бъде печеливша но назапад много инвестиции в НИ се провалят брутално.

# 413
Говори се за институционални инвеститори, като голямата част от вложенията им са в офис площи и т.н. Никой не говори за леля Пенка и нейната двустайна кутийка в английския еквивалент на някоя си вада, ако там въобще има такива.
Ами аз, "леля Пенка", инвестирах даже не в двустайна, а едностайна миникутийка /30кв.м./ във парадайсните вади на 850 е:/кв.м. Сега струва около 1500 е/кв.м., въпреки ужасната инфраструстура в момента, която със сигурност ще се подобри в близките 5 години.Никакъв проблем и с отдаването под наем. Резервирах си и още една такава ликвидна кутийка. Много здраве от "леля Пенка".

# 414
Айде като продадеш ще почерпиш. И 2000хил да е ти няма да продадеш. Не го ши разбирате? Психологията е такава че когато е скъпо никой не продава защото си мисли че ще стане по-скъпо, а когато е евтино или има зор човек или го е страх да не загуби и продава. Малко са хората, които купуват евтино и продават скъпо. Повечето държат като удавени и накрая остават с пръст в уста.

Когато продадеш, тогава ела се похвали, защото в момента ти не си напред с 1500е/кв, само си мислиш че си. Но няма и да продадеш.

# 415
Да, повечето хора само седят отстрани и цъкат с език, че е скъпо и че задължително след три месеца балонът ще се спука, а те като най-умната част от човечеството - понеже нали, останалите винаги са етикирани като стадо, - ще купуват без пари от изгладнелите собственици. Минат две години, кандисат на цените отпреди две години, но междувременно същото вече струва 20-30 процента повече и пак им е скъпо, и пак чакат. След още две години - същото.

Браво на Ромари, че вместо да губи време в цъкане с език и чакане на апокалипсиса, e действала. Ще отнесе доста хейт, но по форумите и фейсбук е така Simple Smile

# 416
Не, не си мисля, а СЪМ напред с 500 е/кв В МОМЕНТА. Утре може и да съм на 0, вдруги ден пак ще съм на плюс, няма значение с колко. Но никога няма да съм на минус! Много си далеч от истината - няма да го продавам сега не защото смятам, че ще се качат цените, а защото не съм го купила с цел  препродажба, а като  дълготраен актив на семейството и ще го продам, ако имам нужда, независимо от цените във въпросния момент. И не, няма да съм на загуба. А ти само си мислиш, че разбираш психологията на леля Пенка.

# 417
Когато продадеш, тогава ела се похвали, защото в момента ти не си напред с 1500е/кв, само си мислиш че си. Но няма и да продадеш.

Има някаква логика в това, но не и когато става дума за дългосрочни инвестиции. Като четеш колко пари има Бил Гейтс, нали те са в акции, тоест потенциални пари, а не е разпродал всичко за да натрупа един склад пари и тогава да преброи колко има. Аз също си водя някакво мое счетоводство и си калкулирам печалбите и ръста на активите, но по твоята логика за да съм наистина на печалба първо трябва да продам всички активи, да преброя кеша, да отбележа печалбата и после...пак да купувам, защото какво да го правя този кеш? Само дето за цялата операция ще платя такси и разлики от купува-продава.

# 418
Говори се за институционални инвеститори, като голямата част от вложенията им са в офис площи и т.н. Никой не говори за леля Пенка и нейната двустайна кутийка в английския еквивалент на някоя си вада, ако там въобще има такива.
Ами аз, "леля Пенка", инвестирах даже не в двустайна, а едностайна миникутийка /30кв.м./ във парадайсните вади на 850 е:/кв.м. Сега струва около 1500 е/кв.м., въпреки ужасната инфраструстура в момента, която със сигурност ще се подобри в близките 5 години.Никакъв проблем и с отдаването под наем. Резервирах си и още една такава ликвидна кутийка. Много здраве от "леля Пенка".

Ако не е проблем, може ли да споделиш на колко резервира последната кутийка ?
Какви са нормалните цени от строител, на зелено ?

# 419

Ако не е проблем, може ли да споделиш на колко резервира последната кутийка ?
Какви са нормалните цени от строител, на зелено ?
[/quote]

На 1020 е/кв.м. миналата година. Едва ли някой може да каже какви са нормалните цени в днешното динамичо време. А и много допълнителни фактори влияят върху цената - точното местоположение, качеството на проекта и изпълнението му, характеристиките на конкретното жилище и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт