Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 825
  • 761
  •   2
Отговори
# 540
  • София, Bulgaria
Плащане по сметка на нотариус е най-розпространеният вариант.  И се използва много често, когато купувачът е със собствени средства. За целта се разписва тристранно споразумение с нотариус,  купувач и продавач, в което ясно се казва, при какви условия нотариусът превежда парите към продавача. Тази сметка е специална и е по Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Тя е защитена,  тези пари не са на нотариуса и не може да въде запорирана и т.н.

# 541
  • София
То това  (например прехвърляне на собственост -> прехвърляне на владение, със съответните защитни клаузи, ако второто не се случи по някаква причина) си го има и при бързото вписване. Не си представям договор без защитни клаузи.
Да, така е, въпросът е някой да не е бил още по-брЪз и тогава вече човек да се вкара във филм... от няколко месеца до няколко години, пък и повече, но това са частни случаи, те не касаят безметежната общественост Simple Smile
Всъщност имаше поставен конкретен въпрос в темата и вече получи отговор. А ти решавш да ни занимаваш с това, което не ни интересува. Явно наистина съществуват хора, на които съвсем няма кой да обърне внимание и разтягането на локуми им е спасение Sad

Последна редакция: пн, 19 юли 2021, 11:39 от ToniShu

# 542
https://youtu.be/EfI0j4g1KUM

Решаване на проблеми по български.

# 543
Опитва се да си заработи хонорарите от рекламодателите. Или може би да се опита да докаже, че има някаква полза от него.

# 544
  • София
Не, нотариусът разбира се не държи никаква сума по сделката нито в себе си, нито в своя сметка, сумата си виси в сметката под условие, т.е. в банката. Нотариусът е само трета страна (гарант) в сметката под условие,  работата му е да "освободи" сумата, ако условията са изпълнени и е длъжен да го направи, щом те са изпълнени.

Ние сме ползвали този вариант за покупка на жилище в София преди няколко години и е супер удобен. По спомени услугата не беше скъпа. Няколкостотин лева. Wine Glass

# 545
  • София
Сделката мина, нямаше проблеми. Адвокатът ни прегледа НА, направи няколко корекции по отношение на плащането и влизането във владение, използвахме rings, още докато подписвахме при нотариуса, дойде потвърждение от моята банка, че парите са минали (около 20мин) и така.

# 546
Здравейте! Не ми достигат около 15 хиляди евро, да закупя имот... останалите ги имам налични. Чудя се дали да тегля имотечен или потеребителски при това положение... Не ми се иска банката да има претенции над имота ми при положение, че давам около 85 процента от парите аз. И тук въпросът ми е банката би ли имала претенции над имота ми ако имам проблем с изплащането на потребилския кредит?

# 547
  • Sofia
Ако ви е единствен имот на вас (и съпруга ви) и не е свръх голям, подлежащ на разделяне то няма да могат да ви го вземат. Ако имате обаче други имоти и не можете да си плащате, то няма да има особено голяма разлика - т.е. кредиторите ви могат да имат претенции.
Предполагам това и питате - дали да вземете по-изгодния ипотечен кредит или да вземете потребителски.
Някои хора, дори като имат парите на 100% взимат част от парите с ипотечен кредит с цел по-голяма сигурност срещу измама.
На АКТ 16 или нещо на зелено искате да закупите?

# 548
С ипотечния кредит ще имате и допълнителни разноски за оценка и вписване, след това за заличаване на ипотеката. С потребителския ще ви е по-голяма лихвата, ама ще можете по-бързо и без много-много формалности да го изплатите предварително. Ако нещо закъсате, пак има варианти за предоговаряне.
Зависи и от сумата на кредита, разбира се. Дали се вмествате в потребителски кредит без поръчители или ще трябва да търсите поръчители.
Разсъждавам теоретично, да подчертая. Ипотечен не съм вземала, само потребителски за сравнително малки суми. Може би тези, които имат повече опит, ще е добре да се изкажат за плюсовете и минусите.

# 549
Съгласна с мандаринка, за 15 хил.евро таксите за оценка на имота (тя се подновява на някакво време, за застраховка на имота),нотариални такси за сключване на ипотека и за заличаването й в последствие ще увеличат годишния процент на разходите значително. За 5 години при ипотечен на 30 000 лв. ще върнеш 32500 по най-изгодната оферта в момента+само вписване на договорна ипотека около 400,т.е общо към 3000 отгоре.
Най-изгодната оферта за потребителски показва с 1000 лв. отгоре на ипотечния за целия период от 5год.,като там няма да ги има регулярните разходи по застраховка на имота,нови оценки на обезпечението - да идват оценители в имота и т.н.
Аз бих взела решението на база това дали искам банката да провери имота обстойно и дали има разлика във включените застраховки (например в случай на заболяване,на загуба на работата дали могат да ти платят вноските по кредита застрахователите) и кои са с по-добро покритие,тъй като 1000 лв е нищожна разлика за 5 години и разходът за лихва не би ми бил водещ. Ако периодът е по-дълъг, трябва да се пресметне пак, но при тази сума вноската е към 530-550 лв, нз има ли смисъл да се разсрочва повече.

# 550
Аз бих взела потребителски, спестявате си всички допълнителни неща, които са описали по-горе, нужни за ипотека + става много по-бързо. Нямате забрана за предсрочно погасяване първата година, ходиш и внасяш когато и колкото искаш. Не е нужно да се обезпечава, пък после да се заличава ипотека и т.н.

# 551
Ако ви е единствен имот на вас (и съпруга ви) и не е свръх голям, подлежащ на разделяне то няма да могат да ви го вземат. Ако имате обаче други имоти и не можете да си плащате, то няма да има особено голяма разлика - т.е. кредиторите ви могат да имат претенции.
Предполагам това и питате - дали да вземете по-изгодния ипотечен кредит или да вземете потребителски.
Някои хора, дори като имат парите на 100% взимат част от парите с ипотечен кредит с цел по-голяма сигурност срещу измама.
На АКТ 16 или нещо на зелено искате да закупите?

Инвеститорът иска да изповяда сделката на акт 14. Не съм семейна имотът го вземам с мои лични средства и малко помощ от родителите ми. Жилището е 80 квадрата. Въпросът е дали банката при несъстоятелност, т.е ако нещо закъса човек може да посегне на имота при потребителски кредит за тази малка сума?
Защото на мен това ми е единсвеното основание за потребителски, че сега за 15 хиляляди лева при положение, че даваш една торба лични пари да ти имат претенция върху имот, които е многократно по-скъп... не знам и аз вече Sad

# 552
При неплащане на какъвто и да било кредит, Банката има право да запорира имуществото на кредитополучателя. Обикновено започват със заплата и търсене на парите от поръчителите (ако има такива), после с възбрани на друго имущество.

# 553
Lo Ve, не гледай толкова песимистично, все пак сте събрали 85%, едва ли има сценарий да не можеш да погасяваш вноската за останалите 15%,още повече щом и родителите ти помагат.Винаги можеш да разсрочиш кредита. Както писах,проучи и какво включват застраховките към кредита.
Щом си успяла да спестиш такъв голям процент,ще се справиш и с остатъка Simple Smile Успех!
А провери ли с инвеститора той дали би приел схема на разсрочено плащане? Т.е. да прехвърлите имота на акт 14,но да му платиш останалите 15% на акт 16 или разсрочено след това? Обикновено предлагат такива възможности и ще ти е по-гъвкаво,защото ще можеш да му издължиш каквото събереш до акт 16 и вече след акт 16 (ще е минала година-година и половина) да си прецениш как да дофинансираш. А и тогава може да ти трябват пари за ремонт и нужната сума да се промени.

Последна редакция: вт, 20 юли 2021, 11:27 от HappyHeartbeat

# 554
А, инвеститорът иска да прехвърли 100% на А14, че иначе дължи местни данъци. Ако ще разсрочва до А16, ще иска да учреди ипотека за недоплатената сума. Т.е. пак допълнителни такси.

Общи условия

Активация на акаунт