Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 931
  • 761
  •   1
Отговори
# 240
ЧС а ако лихвите се вдигнат. Навсякъде в бг лихвите са променливи.

И хибаво обсъдихте пенсионерите, ама май е по-добре да обсъдите младите, които не могат да си позволят имот и първоначална вноска. А именно те ще са надеждата за пенсии на пенсионерите. Без тях нито ще има на кой да отдават, нито пенсии ще има, защото ще се махнат.

Винаги има ресет за всяко поколение. Единствено сега за милениълите не е имало и е твърде закъсняло. А на младите и акъла им се сменя, не им се работи и искат даси живуркат.

# 241
Да ... на един приятел сина , на 17 , му казал в някакъв разговор ... @и ти какво мислиш, че ще живея така мизи като теб? Ви се , че по цял ден работиш. @ Става дума за висока класа ИТ специалист. 
Но... без тревоги.
 Според един немски вестник бежанците ще ни плащат пенсиите .

# 242
В германия може, в бг не съм убеден.

# 243
теоретично ... практически мафията и групировки, престъпници от всякакъв калибър беше безмилостна и защитна система практически липсваше.

Дори да е било точно така (не беше чак толкова зле), сега вече не е, а нали ние си говорим за нашите алтернативи.

# 244
много по-зле беше. интересното качество на човека е , когато нещо не го засегне лично бързо да забравя .
интересно и според мен ... не много полезно.
но да видим напред.

# 245
През това време, както някой каза , може да си изплащаш наема и да караш по-хубав кола, да плащаш по-добро образование на детето си , да ходиш по хубави почивки и т.н.

С риск пак кажа за това кой как си прави сметката, но тези неща можеш да ги правиш и докато плащаш ипотека Simple Smile Наем на тристаен е 800-900 лв., вноската по ипотека на 200 К лв. е същата.

Wish, чела съм ги старите теми, както казах пиша тук от година и половина. Но някой напред каза, че няма идеален свят, компромиси се правят. Кой, с какво, защо, къде... интерпретации бол. Simple Smile И аз съм направила, но от друго, и пак не живея в кутийка в ново гето.
Ето един тристаен в центъра за 850 лева до хубаво училище и на пешеходно разстояние до всичко нужно. Ако е удобно моля те кажи в кой квартал вноската за такова (ставащо за живеене) жилище ще е тази сума? Някъде на Луната предполагам. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2d16177911348075 … umr7&f1=1#map. П.П. Надявам се с този пример да ти станаха ясни предишните ми постове.

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 21:06 от Анонимен

# 246
  • София
ЧС, искаш да кажеш, че вноска по кредит 200к евро е 800-900 лева ли? Защото аз с такова впечатление останах от разговора, но се преплетоха много мнения и може аз да съм объркала. Моят опит не е така "изгоден", но може периодът на погасяване да е друг.

И двете положения си имат предимства и недостатъци. Казвала съм, брат ми един ден ми беше наизвадил разни финансови аргументи защо е икономически по-изгодно да си под наем, отколкото да плащаш ипотека, но както споменах и тогава, той няма деца. Пък това леко променя приоритетите. 😎

# 247
Всеки да си харчи парите за каквото иска! Кеф ти апартамент, кеф ти кола. Но ако говорим за финансовата устойчивост на активите, на второто му пада цената с 20-30% още при излизане от автосалона. След 10 години колко ли ще струва, дори да е идеално поддържана? Вярно е, че кеф цена няма, ама все пак говорим за пари.

# 248
ЧС а ако лихвите се вдигнат. Навсякъде в бг лихвите са променливи.

И хибаво обсъдихте пенсионерите, ама май е по-добре да обсъдите младите, които не могат да си позволят имот и първоначална вноска. А именно те ще са надеждата за пенсии на пенсионерите. Без тях нито ще има на кой да отдават, нито пенсии ще има, защото ще се махнат.

И да се вдигнат няма да променят много, защото колко да се вдигнат - няма да се вдигат с по 1-2% годишно (защото ако го правят на 40-тата година лихвата ще е над 50% Wink ) А инфлацията ще си върви с такива темпове и вноската ще олеква все повече и повече.

Че те младите са много сериозен играч на пазара, защо да не могат да си позволят? Нали именно заради младите е измислена ипотеката - намираш си добра работа и веднага можеш да вземеш апартамент, а не чакаш да станеш на 50.

много по-зле беше. интересното качество на човека е , когато нещо не го засегне лично бързо да забравя .
интересно и според мен ... не много полезно.
но да видим напред.

Хайде сега, колко измамени пенсионери е имало? 10, 100, 200? А иначе към всеки един момент пенсионерите са над 2 000 000. Нали съзнаваш, че и 1000 измамени и пребити от мутри пенсионери да е имало, пак не е нещо типично.  Та с оглед на това продължаваш ли да твърдиш, че на гол като пушка пенсионер му е по-добре, отколкото на такъв със собствен имот ???

# 249
Черна Станция на колко си години ? Пълни глупости пишеш, но както и да е. Който си спомня си спомня.
Спирам по-темата.

# 250
Черна Станция на колко си години ? Пълни глупости пишеш, но както и да е. Който си спомня си спомня.
Спирам по-темата.

Гоня 55 и помня всичко. А ти ми кажи - колко изселени от мутри пенсионери знаеш? Защото по центъра все още е пълно с баби и дядовци с апартаменти. И в миналото даже бяха още повече, та ти на базата на какво ги говориш тези, че едва ли не масово мутрите са затривали пенсионери за да им вземат жилищата?

И пак да питам - по-добре ли е да си безимотен пенсионер, отколкото такъв с ликвиден актив?

Пък то ясно, че ще спреш, като не можеш да се аргументираш.

# 251
  • София
Няма да спре, ЧС, уви, нямааа...

# 252
  • София
Ето един тристаен в центъра за 850 лева до хубаво училище и на пешеходно разстояние до всичко нужно. Ако е удобно моля те кажи в кой квартал вноската за такова (ставащо за живеене) жилище ще е тази сума? Някъде на Луната предполагам. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2d16177911348075 … umr7&f1=1#map

Този го зная, много близо до нас е. Мястото е супер спокойно за центъра, та е добро попадение. Училища има 2 на по 100-200 метра и още няколко в района. Както и всичко останало. Относно имоти, в момента наоколо почти нищо не се продава, а ако се продава е на цени, дето подминават 2000 евро/м2. Интересно е с вноска 850 лева колко 100 години ще се изплаща Rolling Eyes И моля, без това, че имало самоучастие! Все едно самоучастието не са пари.

Този преди време се отдаваше в AirBNB. Като цяло в центъра има много ремонтирани апартаменти, които се отдават през тази платформа, но последната година голяма част техните собственици минаха към наеми.

Пак ще го кажа. Чета разни глупости, че наемити в София щели да се вдигнат с много. В голяма грешка сте! Освен, ако стандартът на живот в България не се повиши много, както и доходите. И ако се увеличи населението. Все практически невъзможни неща. Все още сме най-бедни в ЕС. И намаляваме с най-бързи темпове в целия свят. И София няма да се увеличава като население. Дори е възможно да намалява. Написах го няколко пъти.

Освен това всички говорят за след 20-30-40 години. Тогава в България населението ще е много по-малко, голяма част ще са от един друг етнос и децата ни вероятно ще гледат към чужбина, ако не сме се евакуирали преди това. Та за какви 40 години говорите. След толкова може София да е едно голямо гето-катун...

P.S. Още помня, когато преди 17 години ми искаха 700 лева наем в Младост до спирката на окръжна за апартамент, като този по-горе за 850 лева в центъра! Дори по спомени беше по-малък. Ама тогава нямаше толкова свободни жилища в София. Да, преди 17 години в Младост за 700 лева с една спалня. Та ако някой си мисли, че наемите след още 17 години ще са в пъти по-високи, да помисли пак Wink

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 21:43 от mitkomitashki

# 253
Споко ще спра защото няма смисъл. Защото процеса продължава и днес, само рекет методите са по-@любезни@.
Много показателен е подскока на някои участници в темата.
Сега си пишете каквото си искате.

# 254
През това време, както някой каза , може да си изплащаш наема и да караш по-хубав кола, да плащаш по-добро образование на детето си , да ходиш по хубави почивки и т.н.

С риск пак кажа за това кой как си прави сметката, но тези неща можеш да ги правиш и докато плащаш ипотека Simple Smile Наем на тристаен е 800-900 лв., вноската по ипотека на 200 К лв. е същата.

Wish, чела съм ги старите теми, както казах пиша тук от година и половина. Но някой напред каза, че няма идеален свят, компромиси се правят. Кой, с какво, защо, къде... интерпретации бол. Simple Smile И аз съм направила, но от друго, и пак не живея в кутийка в ново гето.
Ето един тристаен в центъра за 850 лева до хубаво училище и на пешеходно разстояние до всичко нужно. Ако е удобно моля те кажи в кой квартал вноската за такова (ставащо за живеене) жилище ще е тази сума? Някъде на Луната предполагам. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2d16177911348075 … umr7&f1=1#map. П.П. Надявам се с този пример да ти станаха ясни предишните ми постове.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c161834281346054
Това,мисля, е доста сходно. Да оставим настрана,че като си собственик ще изхвърлиш всички мебели и че двете преходни спални не могат да се променят.
Имаме 850 лв наем срещу 410 000 лв. инвестиция. Или преди дисконтиране и разходи по прехвърляне - точно 40 години ,за да си изплати инвестицията. А след 40 години ще сме 2061ва, имотът ще е на 107 години.
В кредитния калкулатор няма период 40 години,защото банките не дават кредит за толкова дълъг период,но тези 410 000 за период от 35 години се изплащат като 629 000 лева,при 2.5 % лихвен процент и вноска 1448 лв. на месец.
Нарочно съм заложила цялата сума като заем,защото иначе излиза,че самоучастието се приспада от цената на имота, а това не е ОК,защото човек е работил и се е блъскал за спестяванията си и те също имат цена. Т.е. вместо да отида на някой спа уикенд с кредит, семинар с йога гуру или на Кобилкина,ще си седя вкъщи и ще изплащам тухлите. Така че не са ми безплатни тия пари.
Та, в общи линии,в момента е много по-изгодно да живееш под наем и си плащаш прескъпо за лукса да надупчиш няколко пирона и да сложиш какъвто цвят боя искаш.

Общи условия

Активация на акаунт