Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 842
  • 761
  •   1
Отговори
# 510
  • София, Bulgaria
Декларацията, за която говорите е по чл. 26 от Семейният кодекс, съпругът/съпругата декларира, че продаваният имот не е единствена семейна собственост и е съгласен с продажбата. Това се прави в случаите, когато имотът е изключителна собственост само на единия съпруг. Евентуално може да я замести показването на НА на друга собственост и че адресната регистрация не е на този адрес. Прави се по скоро по изключение, когато например, съпругът е чужд гражданин и живееят в чужбина.

# 511
Missence, подкрепям мненията на julian.
И да, права сте да си държите на вашата банка, щом си имате добри отношения, личен банкер и т.н. Следвайте си вашето усещане.
А практиката е както се описва по-горе - плащане, документите остават при нотариуса и т.н., само че има една малка и много съществена подробност, добрите нотариуси винаги я вмъкват, независимо от чия страна са избрани (нотариусът обикновено се избира от купувача, не знам така ли е във вашия случай) - съвсем обичайно е в нотариалния договор да се запише условие, че владението над имота преминава у купувача чак след като продавачът си получи парите в собствената си сметка, най-просто казано предавате ключовете едва след като си видите сумата по сметката и най-добре сметката да е в различна банка от тази на купувача. Защото и на шмекерии на банкови клонове сме се нагледали... изчезнали пари от сметки... пари, "изгубени в превода..." и не е задължително купувачът да е замесен. Да, и  и написаното от bubkab също е така, но малко повече внимание към детайла в случая ще е само от полза и няма да навреди на никого, особено след като ще сте без адвокат на сделката.

# 512
Хора живеем в 2021. Всичко се следи и има следа. Дори и нещо да се обърка си има начин за установяване какво и защо се е случило и кой го е направил. Мистериозно пари не могат да изчезнат току така.

# 513
Julian, разбира се, че се фалшифицира. Но missence ще отиде заедно с купувача в банката и ще присъства при нареждането на превода - така написа.

# 514
Нареждане се фалшифицира за 2 мин - това което ще прати като скийншот или pdf файл няма гаранция, че е истинско. Митници и други държавни институции, които преди приемаха копие от нареждания сега чакат банката да им осчетоводи транзакцията - нещо, което става най-рано на следващия ден. При RINGS, това че е в реално време и, че е задължително при суми над 100к е хубаво, че веднага ще се види през електронното банкиране дали са дошли или не. Със сигурност добрия съвет е да изчака да си види парите по сметката, а не да приеме за чиста монета нареждането Simple Smile

Да де, ама именно затова е прието продавачът да отиде заедно с купувача в банката и да му виси на главата докато нарежда. И да получи копието от платежното директно от банковия служител. За такава измама вече се налага вътре да са банкерите, което е много малко вероятно. А и после сделката не се финализира на момента, а след дни. Пък плащането, както каза, минава за под два часа.  Няма риск в тази процедура.

# 515
Тия последните мнения са на хора,явно прехвърляли имот последно през '94та по мартенските години. Как точно ще ти изчезнат парите от чисто нова банкова сметка, при положение,че транзакцията се извършва в реално време в същата банка на купувача?
Висейки на главата на купувача в банката и правейки калабалък 100 човека да светите преводното нареждане как точно ще помогне за по-сигурна сделка?
Приказки от 1001 нощ.

# 516
  • София
Имах един наемател, който ми изреждаше подред всички възможни номера в учебниците. Отначало беше безкрайни оправдания, после премина и на малки номера.
Бях поискал платежно за наема, защото все опитвал превод онлайн, все не му се получавало.
Накрая прати и платежно от банка, ама пак не получих пари.
Понеже бях в друг град, нямаше как да отида в същия клон. Звънях на тамошния клон, ходих на място в моя клон, говорих с шефа, тръгнаха да търсят следата, гледат, ми то няма пари в сметката, нямало как да стане превод.
Добре, казвам, нали има издадено платежно. Ами точно тогава може да е имало, но веднага след това да са изтеглени от банкомат. Тук говорим за сума, която може и да бъде изтеглена от банкомат. Ясно, че не могат да се изтеглят 100к кеш. Но ако им се наруши целостта, примерно налични 99.5к, а преводът е за 100, преводът пак няма да се осъществи.
Прочее, дори и така ме съмнява да мине без участие на човек от клона, защото когато аз правя преводи, още докато служителят въвежда данните, става, сяда, за секунди, дръън, получавам смс за изтеглени пари. Става буквално за секунди. Не виждам как си в банка, служителят отчита, че има достатъчно наличност, въвежда превода, подпечатва го, тегленето се бави, а в това време теглиш от банкомат някъде другаде.

# 517

Висейки на главата на купувача в банката и правейки калабалък 100 човека да светите преводното нареждане как точно ще помогне за по-сигурна сделка?
Приказки от 1001 нощ.

Ами много просто - виждаш как служителката го въвежда в компютъра и го принтира пред очите ти, а не е като купувачът да го коландрисва някъде. А и никакъв калабалък не е да седнат двама души на две столчета пред бюрото. Това доста затруднява изготвянето на фалшиво нареждане.

Това с нареждане на сумата, а после теглене звучи добре, ама парите се блокират на мига, в който се пусне нареждането и не може да се теглят. А и ако след час парите ги няма винаги има как да се спре сделката.
Да, сметки в една банка е най-добре, ама не всеки иска да отваря сметки само заради това.

# 518
Повечето банки имат бекофис отдел,който обработва хартийките по-късно в системата (нз дали важи за РИНГС),така че хартийката не значи,че преводът е изпълнен. Лично съм имала случай да ми се обадят 4 часа по-късно и да кажат,че няма достатъчна наличност, за да се извърши превода,а аз отдавна съм си вкъщи.

# 519
Аз искам дапопитам какваби била целта на всички тези гимнастики. Нали после ще сецнаправи справка и ще се разбере че има измама или опит за измама. Тогава купувача би следвало да е подсъдим. Ако вземе НА и ключове а не плати, нали после ще го гонят и ще го разкостят органите. Изобщо, света ще му се стори тесен. Това не са 90те където сделките ставаха кеш и няма как да докажеш че си платил или не и нотариуса може да прави врътки.
Спрете с тези абсурди, същото е и с опасни/безопасни квартали или елитни/неелитни квартали. Отживелици от преди 20-30 години.

# 520
Да,като цяло с бавното вписване в АВ е по-вероятно продавачът да е продал имота 2 часа по-рано на друго лице,отколкото купувачът да не си плати.  Затова се правят ескроу сметки или се оставят парите при нотариуса и чак когато сделката е вписана в АВ без ипотеки, се превеждат парите.
Както писа Гого, купувачът и да успее да изменти с превода, и да успее да придобие имота без да си плати, то ще има седмици до вписване на сделката в АВ, след това за да го препродаде му трябва схема на имота, данъчна оценка и т.н.,които и те са време, все продавачът ще се усети,че не си е получил парите и ще наложи възбрана върху имота. А купувачът ще има хем пари,хем имот на свое име,така че има какво да му вземеш,за разлика от продавача,ако реши да мами и няма нищо на свое име.Така че реално риск за продавача няма.

# 521
Много съм съгласна с Гого, вкарвате се в излишни филми.

# 522
  • София
Хора, какво ви става? Ако толкова сте се филмирали, ползвайте например доверителна(ескроу) сметка с условие като се впише сделката в АВ да се преведат парите и това е. Ще платите няколкостотин лева, но поне няма да го мислите. Ние сме го правили преди няколко години и всичко мина гладко. След узаконяване на сделката продавачите си получиха парите по техните сметки и така.

# 523
  • София
Тя missence май не беше в никакъв филм, действа си сделката жената. Просто локумите са за разтягане явно Simple Smile

# 524
Тя да, ама тука стана страшно Grinning От една съвсем стандартна процедура.

На мен пък ми дадоха ключовете веднага след сделката и отидох с фирмата за вратите да вземат мерки за монтажа. Добре че продавачите не бяха такива филмари, че яко ме притискаха срокове, понеже сделката ни се забави жестоко заради пандемичните драми.

Общи условия

Активация на акаунт