Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 727
  • 761
  •   1
Отговори
# 675
Аз пък не виждам защо всеки трябва да разбира от всичко и без да сме "изнежени". Аз работя маркетинг и разбирам от маркетинг, като ми трябва майстор за плочки ще си викна и ще му платя. На някого като му трябва реклама ми звъни на мен, а не на плочкаджия.

# 676
Ама то не може всеки да е чорбаджия, да взима панелки за по 200к лева, да изкупува строителната продукция без оглед на качеството още на чертеж и после да мрънка, че му взимат много за ремонт.
Заплатите за дългогодишни служители  в моя сектор не са се увеличили, защото няма експанзия,но в строителния определено има такава и специално при майсторите има голямо търсене и истински продукт на труда. Няма как цените да са ниски.

# 677
От личен опит: Задължително стойте до майсторите, колкото и да не разбирате от СМР. Дадох му ключ да си работи  и после  брах ГОЛЕМИ ядове. От тогава всички са под пряк контрол.

# 678
Като изключим хората със собствен бизнес, ИТ-тата, лекарите и зъболекарите с частна практика, платежоспособните са всякакви майстори- строители, плочкаджии, бояджии, автобояджии и тенекеджии.
Платежоспособните и успешните са отличниците и сръчните двойкаджии от училище.

# 679
A има ли някой, закупил жилище на зелено и строителя бави с няколко месеца пусковия срок.  В предварителния договор има упомената някаква мижава компенсация при забавяне. Мисля, че той ще извади "от десет дола вода" за да не я плати. Дело ли се води в такъв случай, що ли?

# 680
Първо бих си поискала компенсацията писмено. Преди много години строител предложи някои довършителни работи като компенсация срещу забавянето. Не беше нужно да се съдим. Поискайте и може да ви дадат. А ако не ви дадат, писмото ви е доказателство, че сте си потърсили правата и не ви отговарят или не си изпълняват задълженията.

# 681
  • Sofia
Ако е само няколко месеца ще е супер. Сега покрай ковид, чувам инвеститори да се възползват от клаузата за забавяне при извънредни ситации (тип бедствия, войни, и т.н.). То само покрай ковид могат да те забавят с над година, без да дължат нищо. Не вярвам вашия инвеститор да не си е вързал гащите с подобна клауза.

# 682
О, да. Има си я клаузата за извънредна ситуация, макар на обекта да се работи всеки ден. После мисля ще се покрие с Вик, Чез,че нещо те го бавят/защото и там е една мъка/. Ще се възползвам от съвета за писмени претенции, та да видим.

# 683
В сащ започват нови строежи и умишлено ги бавят с клаузазафорсмажорни обстоятелства с цел изчакване материалите да си понижат цената.
В БГ не знам как е, но ако има такава кшауза, ще я задействат 100% и нищо няма да получите като обещетение. Още един страничен ефект, който оскъпява жилищата, ако купувача е под наем.

https://www.marica.bg/imoti/plovdiv-grobishte-za-betonni-skeleti

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 20:10 от Gogo1979

# 684
  • Sofia
Предложенията в статията къртят. Никой не споменава, че инвеститора е взел парите на 90% и е зарязал обекта. Т.е. десетки и стотици собствениците притежават обекта, а не инвеститора. След това ще бутнат блока или ще продадат на безценица земята - инвеститора в най-лошия случай обявява фалит и на следващия ден, свързано лице отваря нова фирма, а хората платили за тези апартаменти пият една студена вода.

# 685
  • Сф
Bestbuy, това е само за плочките предполагам? На мен ми излезе всичко двойно от-до за труда само. То не са само плочки,има хидроизолации,прагове, наклони,окачени тавани,монтаж на мебели за баня, монтаж на бойлер. Не знам къде ги намирате тези майстори за 1.5к-1.7к,пък то на стара баня има и къртене,което не съм включила изобщо в сметките, нито е имало инсталации и сифони за местене.

Стандартна баня от 4 квадрата каквито са повечето , се кърти за един ден. Стандартна ВиК инсталация се прави също за един ден. Плочките - 15- 17 квадрата се лепят за около 8 дена. Монтаж на мивка, бойлер, моноблок и санитария - един ден. Човек разбиращ си от работата и знаещ какво и как  прави изпълнява обекта за 15 дена с гипскартон. Повечето вече не измазват а работят с картон. Добър майстор прави стандартна баня с картон за 10 дена. И в двата случая рядко работят по повече от 4-5 часа на ден и отиват на другия обект. Колко пари да му дам след като надницата им отива на 150 лева ? Хората работят по 4 пълни работодни за тия пари, вие в София им давайте и 10000 щом имате, ваша си работа. А майстори няма понеже образованието ни е такова, закриха професионалните училища, и учениците навлизат в живота с някакви никому ненужни и безсмислени професии без никакво житейско реално приложение. И без занаят , което е най важното.
[/b]
Tова са тотални глупости. Бягайте далеч от майстори, които правят бани за по 10 дена. Технологично дори,  времето е малко. Баня в Сф, от 3500 нагоре за труд само. Достатъчно досег с майстори имам през годините, но няма да обяснявам напразно. Всеки да си отговаря за избора в крайна сметка.

# 686
Мария, понеже все още живее в едни отминали времена, да ти отговоря колко да му дадеш на майстора - колкото поиска. И пак без гаранция, че ще ти свърши работа. И това не е само сега така, спомни си филмите за Башмайстора. Техникуми или СПТУ-та за плочкаджии, фаянсаджии и т.н. майстори не си спомням да е имало и по соц-а.

# 687
Какви са ориентировъчните цени за преглед и проверка на предварителен договор от адвокат? За София става дума.

# 688
  • София
Bestbuy, това е само за плочките предполагам? На мен ми излезе всичко двойно от-до за труда само. То не са само плочки,има хидроизолации,прагове, наклони,окачени тавани,монтаж на мебели за баня, монтаж на бойлер. Не знам къде ги намирате тези майстори за 1.5к-1.7к,пък то на стара баня има и къртене,което не съм включила изобщо в сметките, нито е имало инсталации и сифони за местене.

Стандартна баня от 4 квадрата каквито са повечето , се кърти за един ден. Стандартна ВиК инсталация се прави също за един ден. Плочките - 15- 17 квадрата се лепят за около 8 дена. Монтаж на мивка, бойлер, моноблок и санитария - един ден. Човек разбиращ си от работата и знаещ какво и как  прави изпълнява обекта за 15 дена с гипскартон. Повечето вече не измазват а работят с картон. Добър майстор прави стандартна баня с картон за 10 дена. И в двата случая рядко работят по повече от 4-5 часа на ден и отиват на другия обект. Колко пари да му дам след като надницата им отива на 150 лева ? Хората работят по 4 пълни работодни за тия пари, вие в София им давайте и 10000 щом имате, ваша си работа. А майстори няма понеже образованието ни е такова, закриха професионалните училища, и учениците навлизат в живота с някакви никому ненужни и безсмислени професии без никакво житейско реално приложение. И без занаят , което е най важното.
[/b]
Tова са тотални глупости. Бягайте далеч от майстори, които правят бани за по 10 дена. Технологично дори,  времето е малко. Баня в Сф, от 3500 нагоре за труд само. Достатъчно досег с майстори имам през годините, но няма да обяснявам напразно. Всеки да си отговаря за избора в крайна сметка.
Извинявай, но твоето са тотални глупости.
Ако човек е имал еднократен лош опит с майстори и не умее да си намери и да договори подходящите хора, това не означава, че всички майстори са супер скъпи и работят със 1/3 скорост, докато работят на други 5 обекта.
10 дена е предостатъчно време за баня + още 20кв теракот на кухня и коридор.
Като статистиката ми не е от един апартамент.

Цената от 3500 САМО ЗА ТРУД също е смешна. На мен ми работят баните на стандартна цена по 22-23-25 лв на квм. Т.е. имаш 25кв.м. по 25лв на квадрат, 625 лв за поставяне на цялата баня.
И да сложиш лайстни, праг, праг около душа, поставяне на бойлери, батерии и тн, посмъртно не можеш да надвхърлиш 1000лв за труд само в банята.
За София говоря.

# 689
  • Сф
Танграта, ти не си майстор, не ме интересува твоето непрофесионално мнение , защото аз имам досег със сферата и работя в такава. А и да поназнайваш нещо дребно ,има разлика от майстор до майстор. Отделно , когато не се търси качество , може и на 5 лв да се шпаклова примерно и декари се минават ..Последният, Мин. седмица  хвана надник 250 лв. Simple Smile Честито на печелившите дето се вика Simple Smile Но за баня мога много да споря, но не желая. И майстор мога да включа , но нито е темата за това нито вече давам безплатни съвети по същество. В крайна сметка , разбирам че има хора, доста даже особено в бг мама , които гледат да им излезе ремонта без пари или на някакви техни цени, но има доста форуми ,където човек може да се запознае с изпълнения Simple Smile както и горе долу да се ограмоти, не само ценово и времево , а и нагледно. Отделям време единствено да предупредя четящите , че евтиното и особено бързото обикновено е пълен шит, това е. Останете си със здраве и си вярвайте Танграта.

.

Общи условия

Активация на акаунт