Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 303
  • 761
  •   1
Отговори
# 720
:::  да не го приемеш лично, но аз лично не бих се пазарил с майстор да ми плаща счупени плочки. Трябва много да се е осрал със скъпи плочки, за да му държа сметка. Дори би ми било неудобно да чу кажа да ми плаща 1-2 счупени плочки. А и често ако някоясе счупи, имашанс да се преизползва някъде. До сега не съм искал компенсация, но в бъдеще ако правя 6 бани като един съфорумник ще го имам предвид, защото може да стане скъпо Grinning

# 721
Gogo1979, нормално е да си купиш повече плочки. Да кажем 5%, ако нямаш проект с прецизен растер, при добър проект, може да се направи оптимизация и фирата да е още по-малко. За стандартна баня (~3/3 m.) ти трябват около 30 м2 за стените, т.е ще трябва да си купиш около 1,5 м2 резерва. При размер на фаянса 20/30 примерно това са 25 плочки в повече и при всички положения ще ти стигнат. Обаче при плочки 80/120 см. 5% фира са 2 бр. плочки. Ами представи си че си си купил 5% повече плочки, обаче това са сума на сума 2 бр. и вземе че ти ги счупи неволно майстора. Не ми се вярва безропотно да хукнеш да купуваш други 2, без да потърсиш сметка от "оня некадърник" дето 5% фира не му стигат да си налепи плочките.

# 722
  • София
Къде са тези стандартни бани 3х3? Аз в такава съм влизала веднъж... Това са 9м2! В новото строителство спалните са с този размер...

# 723
Не съм се замислял изобщо. Помня че като купувах, майстора ми беше казал колко отгоре да взема и изпбщо не съм гледал дали има фира и колко остават. Но щетата е под 100-150лв не бих му търсил сметка ако не трябва да купувам още.

# 724
Хепи уцели десятката, аз съм убеден че апартаменти за 300 хил евро в Лозенец и 100 хил евро в овча купел ще получат различни цени за труд за една и съща работа с едни и същи материали. Самия пазар също е голям фактор- ако не могат да смогнат на търсенето повешето хора вдигат цени. Скоро правих един ремонт в кухнята и човека ми каза че не могат да смогнат и отказват поръчки или обявяват необичайно високи цени, и ми каза че хората пак се съгласявали. Друго което влияе според мен е дали майстора говори с мъж или жена. Предполагам че по- малка баня ще й излезе повече на квадрат. Иначе за спора за банята, аз наскоро правих две бани в щатите и мисля че излезе подедна седмица за всяка. Най много отне душ кабината, мисля че им отне около 4-5 дена, ама това включва мотане и ходене за материали за хидроизолация, монтаж на стъклото на кабината, цената за труд на плочките беше около 40 долара/кв, отделно около 1000 долара за хидроизолация, отделно около 1000 долара за монтаж на душ кабината. Отделно майстора ме накара да купя около 10% повече плочки.

# 725
От друга страна почти не мога да намеря избор на сравнително качествени нови апартаменти в южните райони.

Вижте на 6-ти етаж има един тристаен, който мисля, че може да стане на четиристаен при голяма необходимост. Случайно ми попада. Идея нямам за строителя и цените.
https://jody-son.com/bg/floor/6

И по другите етажи има свободни с тераси отгоре (какъвто апартамент не бих купила и затова не ги споменавам).

Може би са близко до завършване вече http://www.findglocal.com/BG/Sofia/1386868948112186/La-Famiglia

# 726
Д0Д0, залови ме Simple Smile 3/3м. си е разкошна баня. В къщи са 2,8/1,9-2,0  м., но останалите сметки си остават верни. Стая 3/3 си е направо килер.

Neymar09 - 10 % фира са си доста , освен ако не е някакво много засукано помещение.

# 727
Да мисля че 5% сигурно ще е достатъчно особено ако плочките са добро качество. На мене ми се стори доста и поръчах малко по- малко от 10% и пак ми останаха доста плочки. Проблема с плочките е че ако не са от една и съща партида може да има видима разлика в цвета даже и да са един и същи модел.

# 728
  • Sofia
За плочките - по някаква причина приемате, че ако се счупи, то майстора е виновен, фактора производствен дефект го изключвате на 100%.

За да поискам пари от майстора за счупени плочки трябва да е от безотговорно отношение, например да хвърли един пакет с плочки на земята. Иначе, аз ако бях плочкаджия бих заплатил повредени материали само след моя грешка и невнимание.

Идеята да взема резервни плочки, дори и да са широкоформатни се базира и на това, че ако се наложи след година ремонт и трябва да разбия 1-2 плочки с размер 120х60 да имам от същите, а не да се чудя каква креативност да проявявам, че уж да е търсения ефект.

# 729
Аз бих купила повече от 10%, защото вземам предвид не само фирата, а и резерв за някога си. Наскоро например ми се спука вградено казанче старото жилище и се наложи разбиване. И ако нямах достатъчно резервни плочки щеше да се наложи да преправям цялото помещение на тоалетната. Вместо това използвахме скътаните преди 15 години 5-6 плочки и си спестих и пари и разправии. А винаги може да се случи да има теч и да се наложи разбиване, или някой да изпусне нещо тежко на пода.

# 730
Да, освен % е добре да се има предвид и бройката. Въпреки че сърце не ми дава да изхвърля към 2 квадрата плочки, складирани на тавана.

Скрит текст:
На мераклии-домашни майстори подарявам 5-6 квадрата соц.плочки в бежово омбре, 10/10. Само да си ги свалят от тавана и да си ги извозят. Laughing

# 731
Нека се има предвид, че купуването на резерв, по желание може и 100% повече  да бъде в случай, че толкова си харесваш плочките, че държиш в следващите 30-40 г. все с такава баня да бъдеш, а този модел може и да го спрат от производство. Факт е че действително различните партиди дори и при 1-во качество се случва да има разлики в цвета и размера. В случая говоря за технологично нормални количества, необходими за  изпълнение на банята сега (да стигнат и да има все пак някакъв резерв).
julian, няма производствени дефекти при  5% от количеството на 1-во качество материали.
man_darin_ka, точно остатъчни соц плочки ползвах при една бюджетна кухня.  Прилично се получи. Може пък да им намериш приложение.

Последна редакция: вт, 03 авг 2021, 11:16 от pep_si

# 732
Благодаря Zizini, не ми е попадал този проект, ще разгледам. Търсех проекти преди старт или най-мноого на изкоп, за да има избор, но пък може би трябва да разширя търсенето и да гледам и останалите с малко бройки.
Ужасно много ми харесват Secret garden, Sohome и този на мястото на София ленд, но са по €2000+ и големите квадратури излизат космически цени.

# 733
  • Sofia
julian, няма производствени дефекти при  5% от количеството на 1-во качество материали.
Не разбрах какво имаш предвид, но винаги има скрити дефекти, които не се виждат, но когато майстора реже, пробива и т.н. плочката може да се спука, все пак вие не го карате да ги лепи, а и да ги реже по някога, което е извън спецификацията на производителя и никой няма да приеме брак или дефект, за това че си срязал плочката или си пробил отвор за тръба. Има риск и за това се придвидат повече плочки. Няма как материала да е перфектен, хомогенен. То ако ги правят плочките по стандартите на производството на лекарствата, единична плочка 30 на 30 ще ти е 200лв Simple Smile

# 734
Мария, понеже все още живее в едни отминали времена, да ти отговоря колко да му дадеш на майстора - колкото поиска. И пак без гаранция, че ще ти свърши работа. И това не е само сега така, спомни си филмите за Башмайстора. Техникуми или СПТУ-та за плочкаджии, фаянсаджии и т.н. майстори не си спомням да е имало и по соц-а.
Аз не давам колкото поиска, а колкото преценя. Вие му давайте и ризата от гърба си ако искате, ако искате и част от хола му предписвайте на плочкаджията за напиканата баня от 3 квадрата дето ви е напрвил. По долу и някакви олигофрении за 250 лева надник чета и се чудя вие тука в тоя форум защо не се прекръстите на Бевърли Хилс Пропъртис ? Относно  строителните техникуми в миналото, вече ги няма. Там и плочки учеха как се лепят , и арматура как се връзва, и всичко за строителството. Но просто не искам да си губя времето в безсмислени спорове с вас, писала съм и преди - прав ви път, и 10000 им давайте на плочкаджиите в София, ние повече от 800-1000 не сме дали, не даваме и баните не са  по лоши , в края на крайщата не спим в тях, а ги ползваме за не повече от час на ден . Ще си умра от смях с вас и вашите фантазии. И пак ще се повторя понеже поста ми е доста назад- опитен майстор прави ВиК то и цялата баня в стандартна панелка за не повече от 15 дена. И то работейки на две места. Ако не успее в този срок значи не е никакъв майстор а начинаещ.

Общи условия

Активация на акаунт