През МАРТ бебенце у нас ще плаче- девойка ли ще е или юначе?

• 12 386
  • 300
  •   1
Отговори
# 195
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
ми то беше вече засъхнало и малко по-твърдо. Не че се притеснявам, даже май се радвам много. Защото искам да кърмя. Но незнам дали това , че от сега имам коластра е свързано с кърмата после. Grinning

# 196
Ами на мен чак преди да родя веднъж ми капна, преди това почти нищо нямах. Но и моите канали са тесни и нищо не пускат на вятъра.
Обаче пък като се роди бебка 3 дни беше само на коластра и честно казано не съм имала проблем да е била гладна много и да е плакала
Между другото винаги съм си мислила, че няма да имам кърма, а се оказа че имах в изобилие, за близнаци.

# 197
Здравейте, момичета.
 Видях, че доста от нас се интересуват от информация за раждането и бременността. Затова обещавам да пускам някои неща, които съм чула на лекциите или прочела някъде. Мисля, че ще си бъдем полезни една на друга, особено такива като мен, на които ще им е първото бебе и които геройски смятат да се спрявят без “майчинско-свекървенска” помощ или намеса по-скоро. Simple Smile
 Извинявам се за сбития стил и за нескопосаните обяснения на места, ама пък дано има смисъл. Embarassed

Особености, свързани с бременността (особено последните месеци)
1. Вагинално течение. Напълно нормално е. За да се установи дали няма някаква вагинална инфекция се взема влагалищен секрет периодично по време на бременността и се изследва. Можем и сами да се следим, течението не трябва да е твърде обилно, да има неприятна миризма или да имаме сърбежи .
2. Хемороиди. Появяват се по време на бременността, заради застой на кръвта във вените. Доста болезнени, особено ако жената има запек. Първо трябва да се справим със запека и след това много движение, за да избегнем хемороидите.
3. Нисък хемоглобин, Установява се чрез изследванията на кръвта, които се правят при прегледите. Трябва да се приема желязо под формата на таблетки, защото липсата на желязо води до проблеми при раждането, а нивото  на желязото трудно и бавно се променя след промяна на хранителния режим. При липса на желязо тъканите стават много “късливи” и при самия родови процес има повече разкъсвания.
4. Болки в кръста, гърба и раменете. Пак са нормални. Не се приемат медикаменти. Помагат масажите и разходките. ако стоите прави или седите цял ден пред компютъра  е нормално да се появят. Ставайте поне веднъж на всеки час, за да се раздвижи тялото. Същото се отнася и за схващанията на крайниците. Но това може да се дължи и на ниския ръст на магнезии в тялото. Затова могата да се пият  хапчета magnerod или magnerich.(май така се пишат)
5. Киселини. Нормални са и доста неприятни. Получават се, защото заради бебето се променя положението на хранопрпвода и може малка част от храната да се връща обратно и да предизвиква киселините. Могат да се приемат хапчета за киселини, някой даже беше писал, че пие такива. Иначе може жената да се наблюдава, за да прецени от кои храни и се образуват киселините и да ги ограничи. Ако киселините са сутрин може да се ядат най-обикновени бисквити или солети, те обират киселините.
6. Често уриниране. Пак заради положението на бебето. Не е страшно, освен че е неприятно. Ако се ходи до тоалетна често, но се уринира нормално, без парене, без болка, няма място за притеснения. Ако обаче жената има болки, или парене при уриниране или има повици да уринира, ама количеството урина е само няколко капки(тоест симптомите на цистита), тогава може да става въпрос за някакво възпаление на отделителната система и трябва да се проведе лечение. Взема се урина, прави се изследване, онези стандартните, които ни ги правят и така. За да нямате проблеми пийте повече вода, за да се работят по-лесно бъбреците.
7. Смущения в съня. Пак са нормални. Дължат се на това, че бебето си има свой ритъм на живот, който не съвпада с Вашия, а и заради неудобството да спиш с голям корем. Можем да си помогнем, като спим на едната страна, лявата, за да се подобри кръвообръщението, като не пием кола или кафе късно през деня или като си подлагаме възглавница между коленете или под корема, като заспиваме настрани, за да ни е по-удобно. Може да пием и чай от маточина преди сън, защото успокоява или топло мляко с мед, пак успокоява. Не се приемат хапчета за сън.
Хранене на бременната.
 Не се яде като за двама!
 Трябва да се приемат белтъчини, които се набавят чрез млякото, месото и млечните продукти. Въглехидрати- могат да се приемат чрез сладките неща, но без да се прекалява. Мазнини- от кравето масло и други. Мазнините помагат на кръвоносните съдове да са по-стегнати, затова са важни. Витамини – от плодовете и зеленчуците. Могат да се приемат и под формата на таблетки, но винаги трябва да има почивка между отделните приеми, защото свръхвитаминозата също е вредна. Например пият се 10 дни витамини за бременни, почива се десет дни и така.
Вода- трябва да се приема много вода, заради обмяната на веществата от организма на майката, а и на бебето. Хубаво е минералната вода да се сменя, тоест да се пият различни марки, за да няма натрупване в организма само на определени минерали и соли.
 Тонизиращи напитки- кафе, кола – умерено. Кафе само по едно с кофеин, а колата по една на ден. Ако сте пили повече кафе или кола през деня, може бебето да рита повече. На мен вече веднъж ми се случи това. Бях пила доста пепси и после онова мъничкото направо си подскачаша в корема ми.
 Алкохол също много умерено, може по една малка бира или чаша вино с повод.
 Цигари- абсолютно забранени. Пречат на плацентата да изпълнява функцията си да храни бебето. При раждането плацентата на жени, които са пушили е много по-тънка и на места почти я няма, тоест не е можела да храни бебето.
Трябва да се приемат баластни вещества. такива, които се намират в истинския черен или пълнозърнест хляб или в тестените изделия като макарони и спагети. Истински черен хляб май бил останал само бонукс или да гледаме на етикета да пише вида на брашното 1150 или нещо такова, но не и 1500, защото това си е бяло брашно и хляба само е оцветен. Освен това черния или пълнозърнест хляб тежи повече от белия.
 Работа и бременност.
 Почивайте си, когато можете. Вземете си болничните преди раждането. Цялата тази почивка помага на организма. Не се пренатоварвайте.
 Разходки-най-подходящата активна почивка. Помагат за по-лесното раждане и поддържат тонуса на тялото. Поне 1 час дневно, но с почивките, а не само интензивно ходене.
 Секс и бременност.
Няма страшно да се прави секс, освен ако няма лекарски предписания за обратното. Хубаво е сексът да е умерен, с нежност, сега не бил момента за луди експерименти.
 Дали бебето усеща какво става, докато родителите правят секс? Не, не усеща, че правят секс, но усеща, че нещо става, заради реакцията на майката. Възможно е след секс бебето да бъде по-буйно, пак заради емоциите, които е изпитала майката. Ако обаче след секс жената има болки или прокървявания е по-добре да се консултира с лекар и тогава да преценят доколко могат да правят секс. Сексът освен това спомага, за да няма преносване, защото чрез спермата на мъжа в жената попадат хормони, които подготвят родовите пътища за раждането. Така че момичета правете секс, но внимателно.

# 198
Със сина ми имах кърма достатъчно , даже и оставаше. Цедях и давах в болницата на едно бебче, което се беше родило 600 гр. Преди това обаче нито нещо е текло, дори смятах ,че няма да имам кърма - гърдите ми бяха доста малки .Чак мъжо се учуди къде се събира толкова много мляко Shocked
Надявам се и сега да имам кърма ,че да мога да кърмя. И отново нищо не капе Wink, само гърдите ми си станаха по-големи от преди  Laughing, за радост на половинката Heart Eyes

Благодаря на Таничка за лекцията Hug Беше ми полезна.

Последна редакция: вт, 24 окт 2006, 10:53 от bopsi

# 199
  • Бургас
Момичета току що си купих новото списание "Моето дете", има интересни статии и струва само 2,50,като го сравнявам с другите подобни заслужава си цената,65 стр. е и все още не е натъпкано само с реклами.

# 200
Здравейте,мамчета
да се отчета и аз сега се връщам от ЖК бебчо е ок даже е напред с 1седмица  Grinning само дето са ме нападнали гъбички ,изписаха ми някакви глобули (не мога да разчета рцептата)  Rolling Eyes има ли и други като мен  и с какво се лекувахте  newsm78
Tanya много изчерпателно   bouquet

# 201
Deni_k, не искам да те отчайвам и дано при теб не е така, но ранната коластра не означава много кърма.Аз вече писах за моя случай.Имах коластра/твоето си е точно това/от 4 месец и то много, а кърмих точно две седмици и това беше.Сега пак съм така и се надявам да не се повтори сценария.
Таня, благодаря за лекцията.Винаги е полезно да научиш разни неща.
zayo, значи комбинацията овен и скорпион не е чак толкова опасна  Joy щом и вие като нас си съжителствате добре.
gk77 , и аз мисля да си купя това списание.

# 202
За коластрата сте много прави.Приятелка имаше коластра от началото на 4 месец,а кърми само седмица.Колежка от университета също имаше коластра от 5 месец и кърмила само 3 дни.Аз също имам коластра,но не е обилна.Надявам се обаче да мога да си кърмя бебчето.

marchella:Моят термин също е на 6 март.  bouquet
За инициатива при рибките и дума не може да става.Но с напомняне чудеса вършат.Хубавото е че за семейството си са готови на подвизи.Обикнат ли те веднъж,няма отърване   newsm62

А има ли сред мамите някоя зодия Раче?

Искам да попитам има ли пушачки сред вас.Аз все още не мога да се откажа от 2-3 цигари на ден.Има дни в които не пуша изобщо,но има моменти в които не мога да не запаля.И ми се пуши най-вече сутрин с кафето.Кажете вие как сте?

Последна редакция: вт, 24 окт 2006, 11:48 от mirannda

# 203
gk77, в новото списание пише ли нещо, което не може да се намери във форума? Тази сутрин го разгледах и доста се замислих да го взема ли  newsm78

# 204
mirranda, аз съм пушачка. Не знам какво да ти кажа, имам дъщеря, докато бях бременна си позапалвах като тебе с кафенцето , "на маса" и общо взето всеки ден. Когато се роди, слава Богу , всичко беше наред, но от там нататък - първия си антибиотик изпи на 5 мес. , боледуваше непрекъснато, по някога ми се събираха по 40 дни на антибиотик въпреки престоя на морето и Сандански  и всички бабини илачи. Само мисълта, че може аз с моите цигари да съм виновна дори за част от това, ме караше да се ненавиждам  Sad. Сега не пуша , трудно ми е, често сънувам че си запалвам, на моменти адски ми се припушва, улавам се че понякога вече сама съм си се навила че една нищо не значи, но удържам фронта , като се сетя за дъщеря ми и всички притеснения покрай нея докато поотрасне. Не знам дали има връзк.....,но ако можеш недей да пушиш , не е невъзможно и има и положителни страни , освен за бебето ..храната например има доста по ароматен вкус, дори и кафето Simple Smile и идея си нямах. Успех!

# 205
Относно зодиите ,с термин 7 март,жвот и здраве  сме 100% риби .Моите лични наблюдения са ,че са много привързани към семейството си,много грижовни ,имного чувствителни което май им е недостатък.Аз лично се разбирам чудесно с представителите на тази зодия,дано и с бебчо да сме така:D

# 206
Здравейте момичета!
След малко отсъствие пак ви навестявам да видя как я карате.
Аз полежах малко в болницата, правиха ми серклаж, не е толкова страшно, и сега съм още болничен и само минавам през работа.
Усещам че започвам да дебелея, макар и да не ям повече от нормално. Имам чувството че всяка хапка ми се лепи. Вече и корема си личи от километри. Вие как сте с килограмите?
И имам един въпрос. Полага ли се от здравната каса нещо безплатно при зъболекар по време на бременност? Вчера ми се счупи една пломбичка и  парченце ми се заби във венеца и не мога да го извадя, не мога да дъвча, та трябва да ходя на зъболекар.

# 207
  • в бяла къща с голямо дворче... след софийското околомръсно
Аз съм пушачка Cry. И аз не мога още да ги откажа #Cussing out. Все си опитвам да си втълпя, че мога и без цигари, че вредя на бебето, че всичко е въпрос на психика, но идва момент, в който нещо отвътре започва да ме стяга и имам чувството, че ще гръмна...направо лудвам и паля ooooh!. Преди много пийвах биричка, но сега се ограничавам, а и нещо не ми се пие много...не ми е толкова вкусна, както преди. За твърдия алкохол- по принцип никога не съм обичала, пък какво остава сега Naughty.
(що ли пиша за алкохола, като никой не ме е питал newsm78)

Tanya Genova , благодаря ти много че споделяш информацията от училището. Много ще си ни полезна. Hug

rosito_m_m и вашия куч е страхотен - обожавам породата. А Гера дори вече не я възприемаме като куче, тя си е част от семейството ни. С нас ще си живее, нямам намерение да я "отстраняваме", но първите месеци задължително ще й бъде ограничен достъпа до спалнята ни Crossing Arms. Живеем...тоест Ще живеем в къща (сега се ремонтира и обзавежда), но нямам намерение да я пращам на двора Naughty - прекалено е привързана съм нас, в коридора или хола ще е ОК. Мисля, че не е проблем, ако кучето се обезпаразитява редовно, мият му се лапите след разходка и т.н. да си живее с нас. И аз мечтая след време за още един лабрадор...всъщност дори имахме такива планове, но забременях и сега точно няма как Crazy.

svetlan4o, добре дошла при нас, радвам се, че се множим Party.

gertrudka, как се разбирате с тати?! Аз съм на 16.12, а приятелят ми е на 18.03. В нашата връзка, аз съм импулсивната, избухливата, досадната, нетърпеливата и лошата, а той завалията ме търпи и само гледа да ми угоди, че да съм щастлива ooooh!. Много е мил и добричък, сигурно затова ми се иска от една страна и бебчо да е рибка, ама каквото - такова. В крайна сметка м/у риба и риба има разлика, както и м/у овен и овен Whistling. Зодията не прави човека Peace.
А за шаването, аз го усещам, когато легна по гръб и си изпъна краката, но вчера толкова много шаваше, че и седнала го усещах. Ама наистина не мирна това бебче. Вечерта късно чак почнаха да ми минават разни неща странни през акъла, дали няма нещо да му стане, като не е спало цял ден, а само е шавало Crazy.

# 208
  • Бургас
gk77, в новото списание пише ли нещо, което не може да се намери във форума? Тази сутрин го разгледах и доста се замислих да го взема ли  newsm78
Едва ли ще намериш нещо дето го няма във форума,но е някак си в по-удобен формат.Можеш да се излегнеш блаженно на леглото и да си го разлистваш,поне за мен е така.А и 2,50 мисля,че не са много вземи си пък ако не ти хареса повече няма да го купуваш.

# 209
Да, бих го взела само заради блаженото прелистване в леглото и сутрин с кафето  Hug

Общи условия

Активация на акаунт