Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 93 232
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 840
  • Varna
Та...аз съм в чуденка, ако поради някаква причина не може да продължи в АК, който "май най го кефи", как стои въпросът с приема в други училища по средата на гимназиалния курс? Ще се вземат ли предвид резултатите от НВО или се гледа нещо друго?
Миналата година 4 деца от АК се отказаха след 3-4 месеца и се върнаха в училището в които бяха приети. Трябва да се кандидатства в друго училище, за да може да го приемат бързо на база бала който е имал. И 4те деца са в момента в МГ Варна, но и 4те бяха приети с висок бал и там, преди да решат за АК. Но, трябва да уточня че това са деца, които и от 5 до 7ми клас учеха в МГ Варна и може и това да е рефлектирало върху бързото завръщане. От родител на дете, което сега ще е в АК, знам че се бори да го приемат в АЕГ, за да се застрахова, че ако не му хареса, ще го премести там.
Колкото до това, дали е морално... и аз както някой беше писал по надолу я лашкам между 3 паралелки така здраво в едно и също училище, че вече и тя не знае какво й се учи. Знам че в 2 от тях ще й е доста трудно, ще забрави за свободно време и тийн занимания... знам че езиците не са нейното нещо, Обаче пък тя си иска това и не мисли че няма да се справи. Вече ми доказа, че когато иска нещо го постига на каквато и да е цена... така че май ше спра лашкането. Каквото и решение да вземе, винаги ще има съмнение дали е най-правилното.

# 841
  • Ланкър, планините Овнерог
И аз лекинко побутнах преди време голямата. В крайна сметка изборът беше неин, за моя радост, избра "моето". Към днешна дата смятам, че това беше правилното и тя смята така. Само леко примрънкваше за малко за специалността, защото тя нямаше идея как да ги реди, а аз имах. Още след първия срок на осми клас спря да мърмори.

# 842
hana1, най-малкото е незаконно. Няма ли обявено място, то няма такова нещо като местене, защото е бил приет на първо класиране. Я представи си как всички от провинцията с високи балове цъкнат смг и друго училище в техния град. И ги приемат и в смг, и в техния град, където се записват. И след година още 30 деца решават да дойдат в смг, защото балът им е стигнал. Откажеш ли се от място-губиш го, то не се пази 5 години.

# 843
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в дневника още няма годишна оценка по математика.
дали да попитам класния какво става? може ли да е пропуск и да го няма в дневника, а да си е въведено по системите на МОН?
някой вижда ли оценките от свидетелството на сайта на МОН?

# 844
  • София
Това с връщането сработва май предимно с възпитаници на МГ, с малки изключения. Наборка на дъщеря ми се отказа от АК в края на 8 клас (или на 9-ти, ще излъжа, не помня точно)) и не я приеха нито в 1-ва, нито във втора АЕГ, макар че на МОН-ската класация беше приета с висок бал в 164 ГПИЕ. Бяха й акзали, че и в АЕГ да е била приета тогава, все тая. Отиде в частно с английски, а сега следва в Германия..Laughing

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 07:40 от пенсионирана русалка

# 845
Просто в мг-тата си имаше нерегламентиран прием още от 5-ти клас и още едно нарушение от време на време явно не е било драма. Поне в смг посекна тази практика.

# 846
  • Ланкър, планините Овнерог
в дневника още няма годишна оценка по математика.
дали да попитам класния какво става? може ли да е пропуск и да го няма в дневника, а да си е въведено по системите на МОН?
някой вижда ли оценките от свидетелството на сайта на МОН?

Добри, в нашия ел.дневник по принцип нанасят от дъжд на вятър. И при нас има още ненанесени срочни и годишни, а утре ще им дават свидетелствата. Питай класния, ако при вас това не е традиция.

# 847
  • Varna
Просто в мг-тата си имаше нерегламентиран прием още от 5-ти клас и още едно нарушение от време на време явно не е било драма. Поне в смг посекна тази практика.
И в нашето МГ секна практиката за 5 клас. Но аз си мисля и друго... поне за примера който давам. Това са състезатели по математика, които винаги са прославяли МГ и според мен дори и при конкурс пак биха влезли преди другите... според мен всяко уважаващо себе си МГ не би изпуснало добри състезатели по математика и информатика. За другите училища няма как да се получи това... А за законността е друг въпроса. То това е и като местене от град в град след като е минал приема, което си е практика на доста места.

# 848
  • София
В СМГ също има промяна, до колкото ми е известно за след 5 клас, в т.ч. знам за отказан прием на гимназист от МГ в СМГ поради липса на места.
Скрит текст:
дете състезател по математика, семейството се мести в София, от най-добрите МГ.

Ако някой помни , таз'годолбите 7класници са +22бр. (толкова приети +)

# 849
Имате ли наблюдения в училищата без квоти като СМГ, НПМГ и ТУЕС, как са разпределени момичета/момчета. Има ли превес на момчетата? В София има около 480 момчета преди нас и се опитвам да сметна грубо до къде ще му стигне бала и по-специално за 73-то СУ.

# 850
Преди 2 години имаше случай с анулирана работа по математика на състезател от смг. Детето се записа в профилирана гимназия с език и родителите му започнаха съдебна битка. Не беше приет в смг защото е състезател. Чак след като спечелиха делото доби това право и го преместиха надпланово. Ясно, че състезателите са ценни за гимназията, но си има правила, в които няма графа с привилегии за състезатели.

# 851
  • София
И слава богу, че съда е решил така. Това беше голяма глупост. Дете състезател ще тръгне да крие листата си от някаква лесна за него матура.... Ясно е, че детето се е отнесло и си е прибрало нещата, ама къде е блял квестора? Негово задължение е! Горкото дете, и толкова учители се бориха тогава за него и пак трябваше да се стигне до съд Sad

# 852
Здравейте! За статистиката- момиче бал 408,5. Имаме ли шанс за 18СУ с Японски език? Благодаря!

# 853
  • Варна
Да се присъединя и аз към мненията за дилемата на Дъждец. Според мен, детето е достатъчно умно и зряло да прецени кое да избере. Убедена съм, че сте предоставили всичката ви налична информация и решението трябва да е нейно в последна сметка. Много ми хареса подхода на Мария за избор на нов език и ако се окаже, че това не е Училището, то след 8-ми клас има опция да се премести отново в АК, но вече с бонус още един език на добро ниво, който ще може да надгражда, ако иска. Обратното изглежда не лека задача, да не говорим, че ако се опре до "втория начин" може и да е чак невъзможна. Отделно, по този начин би освободила място и би дала шанс за АК на дете, което в момента мечтае за него, но е под чертата. А за нея място със сигурност ще се освободи, защото по различни причини отпадат деца от АК още в първата година. При положение, че беше в топ 5 тази година, не вярвам да има проблем догодина да влезе пак Wink
И ние се озовахме неочаквано под натиск. Отвсякъде ни питат какво ще избере девойката и като кажем РИЧЕ, всички се опулват и почва едно: Ама защо??? Ще й стигне бала за навсякъде! Немски да учи, много е преспективно! Е, като не иска немски, тогава поне ИИЧЕ! Таз паралелка е с най-ниския бал в МГ!... Но тя е непоколебима, знае защо го е избрала и балът не променя мнението й. Дори се опитаха да й играят по тънката струна "с по-малкото точки ще са в по-хубави специалности, пък ти ще се прецакаш с това РИЧЕ". Харесва ми колко е уверена, защото ако беше останало на мен, много е вероятно да я бях побутнала към "престижа", вместо към това, което ми звучи като най-подходящо за нея, ама аз след толкоз алкохол в последните месеци, вече не разсъждавам трезво и се поддавам на всякакви щуротии Simple Smile Щом ми мина еретичната мисъл да пишем едно желание, както и да искам да й видя работата, за да разбера кое точно от 23Б не й е харесало в доказателството Joy, значи съм ударила дъното!

# 854
  • София
И като стана дума за Дидева, ето ви мастер балове! Късметлии, на сайта качени... 😉
https://dideva.alle.bg/%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1% … %BD%D0%B5-%D0%BD/

Дидева, а за любимото училище как ще се развият нещата ?! Там боб дали си хвърляла ?.Joy

Общи условия

Активация на акаунт