Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 7

• 35 853
  • 745
  •   1
Отговори
# 195

За школите (независимо по какво) все си мисля, че имат различни критерии за оценяване. Разбираемо е да са занижени, защото ако кажат на някого, че не е достатъчно добър, ще го загубят като клиент. А след курсовете вече всичко е пито - платено. Същото е и с подготвящите за НВО. На техните пробни изпити децата се справят много добре, а след истинския изпит има разочарования.
[/quote]

С това не мога да се съглася!
Първо - пробните изпити в школите за HBO - добрите такива, дават горе-долу реална представа за нивото. Моето дете беше даже с малко по-високи резултати на матурите, отколкото на пробните изпити.
За рисуването - дъщеря ми беше на няколко консултации с преподаватели и в академията и в художествените училища. Всички бяха категорични, че е много добре подготвена и няма никакъв проблем да влезе, в което и да било училище.
460 деца са много и са искали да ги отсеят лесно. И най-лесният начин е да се пишат много двойки...
Аз разгледах внимателно резултатите и желанията.
Категорично са оценявани по специалност от първо желание.
Категорично са нагласени оценките, така че да влизат с оценки над 4.
Много е интересен въпросът дали оценката на една работа с дадено първо желание е съизмерима с оценката на рисунка с различно първо желание...
Не им е било лесно на проверяващите с толкова много кандидати. Но не е честно толкова ниско да свалят летвата, дори само заради самочувствието на децата!
Аз лично ще отида да видя работата и то с детето, за да съм сигурна, че е неговата и не е станала грешка.
Може да съм мнителна, но това е положението...

# 196
От години оценките на изпитите бяха завишавани, незнайно защо. Малко кандидати ли, нивото спада...
Мисля, че тази година оценките са реални.
Има доста колеги, които дават уроци по рисуване, но на самите тях им куцат правилата за конструиране на рисунката на предметите и за светлосянката. Когато такъв "специалист" обучава децата няма как резултатите да са добри. Има си правила и те трябва да се спазват за да бъде рисунката на ниво.
Двойка не се пише само за празен лист. Незнам някой от вас дали е ходил да разглежда рисунките след изпит, когато нямаш подготовка въобще няма как да изкараш повече от 3, в най добрия случай.
Не мисля, че оценките са нагласени.
Просто нивото е ниско, а подготвящите учители излишно помпат самочувствието на децата, вместо да ги подготвят както трябва.
Когато аз кандидаствах в приложното бяха 480 деца за една специалност - 16 места и държах 3 изпита.

# 197
Много мъчно ми стана за цялото това разочарование което са изпитали децата ….
Аз мисля, че не трябва да ги спирате от изпит за фотографското - така само правите детето по неуверено, все едно се съмнявате в него.
Изкуството е субективно преживяване ,  не може някаква тъпа оценка да спре мечтите им.
Творците винаги са величани от едни и отхвърляни  от други.
Последният случай, които беше свързан с българският илюстратор на Хари Потър  е показателен пример - едни ги намериха за отвратителни неговите илюстрации, на други се харесаха.
Не ги спирайте от това което обичат

# 198
  • София
Няма да отида да я видя, за мен и нея, това не е нашето училище. Щом такъв резултат е получила и тази врата се затваря, означава че друга някъде се отваря.
За фотографското има време и ще преценя как се чувства, но няма да я насиля да отиде ако не желае, защото е способна нищо да не напарави, само защото е накарана против нейната воля.

В цялата суматоха с оценките в Приложното, съвсем забаравихме за графика във Фотографското, а той излезнал:

ПРИЕМНИЯТ ИЗПИТ ПО РИСУВАНЕ ЗА ВСИЧКИ КАНДИДАТИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 6 юли 2021 г. в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография, както следва:

ДО ВХОДЯЩ № 650  – НАЧАЛО НА ИЗПИТА 08.00 часа

ОТ ВХОДЯЩ № 651 до края – НАЧАЛО НА ИЗПИТА 14.00 часа

Кандидатите трябва да се явят в НПГПФ 45 минути преди началото на изпита, като носят документ за самоличност (лична карта или лична ученическа карта, или ученическа книжка), входящ номер,  пълна гама черни моливи за рисуване, твърда гума, хлебна гума, подложка, маска, прозрачен плик за личните вещи.
https://www.npgpf.bg/priem-na-uchenici-za-uchebnata-2021-2022-godina/

# 199
  • София
Не ги спирайте от това което обичат...
Моят пост от предната страница, изразен само с тези седем думички!
Браво, Kira12 HugGift Heart

Furia, само така! Щом тази врата е затворена, значи не е била за твоето дете. Все си мисля, че има някъде там сила, която се грижи за децата да попаднат на точното за тях място. Много мистично звучи, знам, но така го чувствам. Важното сега е ние да сме им подкрепа, за да не се пречупят.

Скрит текст:
От години оценките на изпитите бяха завишавани, незнайно защо. Малко кандидати ли, нивото спада...
Мисля, че тази година оценките са реални.
Има доста колеги, които дават уроци по рисуване, но на самите тях им куцат правилата за конструиране на рисунката на предметите и за светлосянката. Когато такъв "специалист" обучава децата няма как резултатите да са добри. Има си правила и те трябва да се спазват за да бъде рисунката на ниво.
Двойка не се пише само за празен лист. Незнам някой от вас дали е ходил да разглежда рисунките след изпит, когато нямаш подготовка въобще няма как да изкараш повече от 3, в най добрия случай.
Не мисля, че оценките са нагласени.
Просто нивото е ниско, а подготвящите учители излишно помпат самочувствието на децата, вместо да ги подготвят както трябва.
Когато аз кандидаствах в приложното бяха 480 деца за една специалност - 16 места и държах 3 изпита.
Изключително полезно мнение на редовен потребител в точния момент и в безпрецедентна помощ за родители и деца!.....

# 200
  • софия
После ще добавя коментара си, сега набързо:
Скрит текст:
Стъкло и резба ще ги впиша след малко.
Много се надявам да нямам грешка.
правя си проверка на сметките и след малко пак ще ги кача.

Последна редакция: сб, 03 юли 2021, 20:58 от Амели

# 201
Моите са същите, само в пространствения 160П е по-нагоре с друга оценка. Значи горе-долу съм се ориентирала в наименованията  и бройките. Добавих всички специалности в таблицата, тъкмо ще можем да изчистим грешки, като сравняваме. Ако има грешки, казвайте.

# 202
@Амели и @Дидева, невероятни сте! Heart
Като гледам подредбата, ще бъде интересно и на второ класиране как ще се разместят пластовете, когато имаме и НУИИ в играта, и МОН-ските, евентуално и НГФП. Моето детенце е на косъм, ще тръпна тепърва Simple Smile

# 203
  • София
О, ще се освободят места със сигурност. Изящното и Фотографията тепърва ще дърпат деца.
За второто само за детето на Вихрогонче знам, че е там. Тя е давала добри отзиви.

# 204
  • софия
Моите са същите, само в пространствения 160П е по-нагоре с друга оценка. Значи горе-долу съм се ориентирала в наименованията  и бройките. Добавих всички специалности в таблицата, тъкмо ще можем да изчистим грешки, като сравняваме. Ако има грешки, казвайте.

сега ще сметна всичко наново, че една такава грешка обърква всичко.
Скривам си мнението докато не проверя.

# 205
Споко, и аз имам грешка. Joy Не съм отчела надплановия.

# 206
  • софия
Споко, и аз имам грешка. Joy Не съм отчела надплановия.
има да, но понеже в стъклото излгежда много, чак не ми се вярва, та ще проверя всичко..
освен ако междувременно приложното не качи приема Bowtie

# 207
  • Върху лъчите на Слънцето.
На сайта пише, че ще го качат на 5-ти. Но със сигурност ще има движение след обявяване на резултатите на НУИИ. Simple Smile

# 208
Уж коригирах. Сега пак ще сравнявам. Ти пък си ги скрила. За пръв правя подобно нещо, моля да ме извините. За догодина ще съм пушка. Joy

# 209
  • софия
Уж коригирах. Сега пак ще сравнявам. Ти пък си ги скрила. За пръв правя подобно нещо, моля да ме извините. За догодина ще съм пушка. Joy
Ми да не заблуждавам, че може да подлъжа някой и после да плаче като се окажа, че съм сгрешила.

Общи условия

Активация на акаунт