Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 74

• 49 616
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Аз мисля да сложа плъзгаща или стъклена между хола и коридора, някак не искам да затвярам помещението и да го отделям съвсем.

# 496
  • Пловдив
Здравейте, имам нужда от съвет.
Живеем в апартамент старо строителство.  Между трапезарията и коридора има стъклен портал. В момента изглежда зле, защото е боядисан с блажна боя, има маджун и стъклата са демоде. Ще правим ремонт на трапезарията и съответно трябва да реша какво да правим с портала. Ходила съм у съседи. Повечето са го махнали, но не ми харесва да няма преграда между коридора и трапезарията. Сега стигнах до извода, че трябва да го оставим, но да го реставрираме с нови стъкла и да се пребоядиса. Въпросът ми е дали не е демоде. Вие бихте ли запазили такова нещо? Хубавото му е, че в коридора влиза естествена светлина.

# 497
  • Майничка
Аз мисля да сложа плъзгаща или стъклена между хола и коридора, някак не искам да затвярам помещението и да го отделям съвсем.
Нашите врати между хола и коридора са с големи, прозрачни стъкла (реално дървената рамка е широка ок.15 см.) - хем влиза естествена светлина през деня, хем има някаква изолация през зимата. Не сме на парно.

# 498
Живеем в апартамент старо строителство.  Между трапезарията и коридора има стъклен портал. В момента изглежда зле, защото е боядисан с блажна боя, има маджун и стъклата са демоде. Ще правим ремонт на трапезарията и съответно трябва да реша какво да правим с портала. Ходила съм у съседи. Повечето са го махнали, но не ми харесва да няма преграда между коридора и трапезарията. Сега стигнах до извода, че трябва да го оставим, но да го реставрираме с нови стъкла и да се пребоядиса. Въпросът ми е дали не е демоде. Вие бихте ли запазили такова нещо? Хубавото му е, че в коридора влиза естествена светлина.

Никак даже не е демоде

# 499
Добър дърводелец ще свали повечето от пластовете боя от касата (примерно с пистолет за горещ въздух), ще изшкури неравностите. Самите врати е най-добре, според мен, да се свалят и пак дърводелецът в работилницата да махне стъклата, да свали боята (доколкото може), да изшкури и боядиса с някаква нова хубава акрилна боя и да сложи нови стъкла (със силикон, вместо маджун, или със стъклодържачи, зависи от модела и изработката на вратите). Стъкла можете да поръчате в различни видове - има помътнени, има фигурални, има цветни фигурални, има огледални, само примерно изброявам, в зависимост от стила, към който се стремите.

Това упражнение ще отнеме време и пари, но ако се сметне времето и парите за поръчка на нови врати за такъв голям размер, май ще излезе практически същото.

Можеш да потърсиш в нета interior french doors и ще намериш много снимки. За мен реставрирани (обновени по гореописания начин) оригинални портални врати могат да се впишат във всякакви интериори, т.е. могат да изглеждат и модерно, и ретро, и шик, дори и в индустриален стил биха се вписали. Много са качествени и елегантни, за моя вкус, разбира се.

# 500
  • Пловдив
Благодаря ви!
Единствено стъклата трябва да купим и боя. Мъжа ми е дърводелец 😉 вкъщи всички интериорни врати ги изработи сам миналата година от-до - 6 броя.
По-скоро ме интересуваше дали не е демоде, защото знаете, че такива портали са от времето на соц-а. Като го направим ще се похваля.

# 501
  • софия
Харесвам портални врати. Ако имаме, не бих махала. Само поддържала в хубаво състояние. В старото строителство има вложена доста рационална мисъл.

# 502
А, грешиш периода - от царско време са, след това до към 60-те години все още ги има. Аз съм влизала в доста апартаменти от царско време с такива портални врати.
А щом си имаш майстор в къщи - нямаш проблеми ама никакви (дай Боже всекиму такъв бонус!).

А стъкла всякакви има - ето примерно

https://glassmania.bg/stakla/ornamentni-i-satenirani-stakla

http://www.daks-96.com/suggests/view/87

Ето и една от скъпите фирми за врати какви снимки има на портални врати - чувал с пари и (поне един) бъбрек сигурно ще струват, пускам само за идеи и да видиш как изглеждат в интериор.
https://titan-doors.com/bg/interiorni-vrati/portalni-vrati

И ако се заемете с обновяването - снимай преди и след и се похвали, ще се радвам да видя.

Аз сега се опитвам да избистря концепция за малък портален отвор между кухненски бокс и трапезарно-холова част, като мисля за варианти за портални врати. Отворът не е голям, нямам намерение да го разширявам и мисля за портална хармоника, т.е. портални врати, които се чупят(сгъват), със стъкла точно тип френски портални врати. Нещо такова, заради размера и стъклата да дава усещане за свързаност, но да мога да затварям, когато готвя или когато вечер се излежавам пред телевизора и не искам да гледам към кухнята.
А пък когато искам да имам контакт с останалото домочадие, докато съм в кухнята, да са отворени.

Последна редакция: нд, 29 авг 2021, 13:46 от man_darin_ka

# 503
  • Пловдив
Блока е строен '78, затова казах соц. То не е точно портална врата, а стъклена стена с врата. Едната част е неотваряема. Задължително ще снимам. 💐

# 504
Аз не бих я махнала и бих постъпила като Мандаринка.

# 505

Никак даже не е демоде

Първата снимка е входна врата. От близо 3 години са хит в САЩ.
Втората снимка е преградна вътрешна врата стил 70-80 години.
Аз бих преработила старата врата.

# 506
  • София
Здравейте, моля за мнение - в апартамент с две бани, в който няма мокро помещение/килер, както и няма възможност в коридора да се сложи вграден голям гардероб, в който да се сложат пералня и сушилня, бихте ли се лишили от едната баня?

Вляво от антрето е хола, който не е в скицата, но е малък и няма какво да се направи там. Тъй като едната ( родителската) спалня е доста малка, единият ни вариант е да махнем тази баня и от нея половината да вземем в спалнята, а другата част да остане мокро помещение.. Най-функционално е , но никак не ми се иска да се лиша от тази баня. Какво бихте направили? Нямаме мазе и ще има доста неща, които все някъде трябва да се приберат.

# 507
В петквадратовата баня могат да се сложат спокойно
За пералня/сушилня ви трябват едни 60 см, дори да направите мини помещение само за тях, банята ще си остане функционална. И понеже стаята до нея е идея по-голяма, дори да не ви стига място за прилична баня, нея може да я вдадете леко в стаята..
Нещо такова

# 508
  • Варна
Illit, една от баните бих оставила само с тоалетна  и на мястото на душа/ваната - пералня със сушилня.

# 509
Давам още един вариант - в малката баня да се премести стеничката навътре, на мястото на мивката (както е по картинка), като в тази ниша откъм коридора се сложи пералня и сушилня върху нея. Мисля, че точно там в ъгълчето откъм коридора това кръгче може би е канал за пералня. Та бих ги наредила така в коридора - в ъгълчето до вратата 60-65 см. шкаф с пералня и сушилня една върху друга, до тях остава място така на око към 120 см. - портманто с една седалка и единичен шкаф до него или двоен шкаф/гардероб до края, след като се изравни стената за сметка на банята.
Може и вътре да се сложат, но ако са отвън, банята ще изглежда по-просторна, защото няма да има допълнителни неща извън задължителната тоалетна, душ и мивка. Това ще наложи и реорганизиране на пространството в нея, вероятно за сметка на душ-зоната. А голямата баня бих си я оставила голяма, поне едната да е по-просторна.
С дете/деца не бих се лишила от втора баня/тоалетна, още щом почнат сами да се къпят, настава една драма - те се "давят" вътре, а отвън някой напира за тоалетна или просто да си вземе душ. Сутрин е най-критично, защото и родителите, и децата бързат да излизат, не могат да си позволят да се изчакват.

И задължително бих обърнала вратата на голямата баня да се отваря навън, точно там има възможност за това, няма да се засича с друга врата. Зад входната врата се чудя каква е тази чупка на стената с хола? Дали пък там не може да се "изправи" отново стената и да се сложи пералня със сушилня, а от другата страна към малката баня да остане само гардероб (по-плитък) с портманто?

Общи условия

Активация на акаунт