Февруарски бебета 2021 ☀️Тема лятна 🌊

• 25 857
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
Попара със сухар и сирене, бебешки макарони - прави физиономии все едно му се гади. Пасирах макарони и ги изяде. Пробвах по-едро с бебешки бисквити, колкото леща пърченцата и му хареса. Има два зъба и чакам още два, за да дъвче. Има една тема за "Захранване водено от бебето - там от много малки дават големи парчета храна и оставят детето само да смуче и откъсва, но мене ме е страх от задавяне. Ще питам педиатър на месечен преглед след няколко дни как да подходя в следващия месец.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 14:26 от -INA-73

# 571
Аз правя много често сладък картоф. Обелвам обаче една идея повече. Освен външната коричка има и една част по-бяла такава, нея също я обелвам. Добре ми се сварява, но аз не ползвам някакъв фенси уред - варя във вода в тенджерка. Единия път даже го забравих, водата извря и стана като печена тиква 🤣 ММ много му се зарадва. Беба го харесва много. Давала съм и готово на бейбио, него също го харесва.
Аз дават само пюрета от магазинът на 3-4 марки. Пробвах да сваря сладък картоф, еми не ми.хареса на вид, твърдо и няма сваряване. Няма как да готвя малки порции с такова голямо разнообразие. Аз захрних с жълтък преди 2 седм и сега ще редувам зеленч.пюре с месо/жълтък, така ми е написала педиатър. Чисто зеленчуково пюре на обяд знам, че не се дава. Сирене не давам на обяд, пазя го като добавка за закуската - към каша или макарони.
Относно едростта на храната - едва комшийка с много капризно дете ми подсказа следното - бебето може да харесва гладко пюре, да не харесва средно едро, но да яде по-големи парчета - еми пробвах и е така

# 572
Батата го измивам, нарязвам го на кръгчета и нареждам в кошничката за варене на пара. Като е готов махам обелката, обикновено излиза около 1-2 мм с една по сивкава част от месото. Отстрани слагам други зеленчуци. Правя го на 35 мин, колкото и моркова. Тиквичка и картоф може и по малко време и ги добавям по късно.
Днес си изяде почти цялото пюре. Няма проблем с парченцата, а при мен са едри - от 1 до 5 мм. Само намачкани с вилица, без пасатор. Но и преди съм давала парченца, никога не се е давил пу-пу.
Ние решихме че ще следим храната да е възможно най чиста до детската кухня. Те едва ли вземат само био или пък домашно. Макар че батата не е домашен, поне другите зеленчуци вземам от бабите на нашия пазар. Яйцата са от магазина, месото е на хип от бурканче. Не знам дали ще ми е удобно с кухнята. Далече е за количка, има и много хора, но уж за по разнообразно и да свикне с външна храна.
Тези дни въвеждам сирене и масло и от другата седмица ще започнем с глутен.

Вие мислите ли за ясла? Чудим се за догодина дали да търся бавачка почасово или да пробваме с ясла.

# 573
В Казанлък има частна занималня(мисля, че е единствена), която е от година и половина и е до обяд. Живот и здраве, мисля да водя беба. Мои близки са много доволни от заниманията и вниманието, което се обръща на децата.
Батата го измивам, нарязвам го на кръгчета и нареждам в кошничката за варене на пара. Като е готов махам обелката, обикновено излиза около 1-2 мм с една по сивкава част от месото. Отстрани слагам други зеленчуци. Правя го на 35 мин, колкото и моркова. Тиквичка и картоф може и по малко време и ги добавям по късно.
Днес си изяде почти цялото пюре. Няма проблем с парченцата, а при мен са едри - от 1 до 5 мм. Само намачкани с вилица, без пасатор. Но и преди съм давала парченца, никога не се е давил пу-пу.
Ние решихме че ще следим храната да е възможно най чиста до детската кухня. Те едва ли вземат само био или пък домашно. Макар че батата не е домашен, поне другите зеленчуци вземам от бабите на нашия пазар. Яйцата са от магазина, месото е на хип от бурканче. Не знам дали ще ми е удобно с кухнята. Далече е за количка, има и много хора, но уж за по разнообразно и да свикне с външна храна.
Тези дни въвеждам сирене и масло и от другата седмица ще започнем с глутен.

Вие мислите ли за ясла? Чудим се за догодина дали да търся бавачка почасово или да пробваме с ясла.

# 574
Аз се надявам да имаме късмет с класиране на ясла догодина. Мисля, че дечицата там се научават на много неща, по-самостоятелни стават, по-лесно се отказват от памперса и ако щете - по-бързо проговарят. Казвам го от опит с баткото, който до 3 години си стоеше вкъщи и при нас всичко се случи късно /проговарянето, махането на памперса, комуникацията с другите деца и т.н./. Не казвам, че това е единствената причина, но при нас именно тръгването на градина форсира доста нещата. Естествено, боледуването и сополите са съпътстващи /особено първите една - две години/, но няма начин.
Тези, които са въвели сирене и масло чрез попара, какви количества слагате в една порция?

# 575
Сирене колкото кибритена кутийка, масло много малко, колкото да даде аромат.
Аз се надявам да имаме късмет с класиране на ясла догодина. Мисля, че дечицата там се научават на много неща, по-самостоятелни стават, по-лесно се отказват от памперса и ако щете - по-бързо проговарят. Казвам го от опит с баткото, който до 3 години си стоеше вкъщи и при нас всичко се случи късно /проговарянето, махането на памперса, комуникацията с другите деца и т.н./. Не казвам, че това е единствената причина, но при нас именно тръгването на градина форсира доста нещата. Естествено, боледуването и сополите са съпътстващи /особено първите една - две години/, но няма начин.
Тези, които са въвели сирене и масло чрез попара, какви количества слагате в една порция?

# 576
И двете години мисля да сме си у дома. Контакт с деца няма да й липсва, но в София с тази епидемична истерия не искам да я товаря, въпреки, че частните ясли и градини са ни непосилни. Това са ни сладките моменти заедно. Във фейса чета за много родители, чиито деца са ги пуснали на ясла, готово научени, без памперс и си взимат децата напикани, ревящи и болни на всеки 10 дни... така, че няма да бързам с тези неща. И на работа не бързам да се връщам, нищо няма да им стане без мен... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 577
Напълно споделям мнението.
Не виждам смисъл от толкова ранно натоварване на имунната система. Разбира се, за който може да си го позволи..не всеки има чисто материалната възможност да си изкара пълното майчинство. Смятам че научаването на памперс , махането на биберон и т.н. си е работа на майката /семейството/.
Иначе съм абсолютно съгласна с това, че в яслите става много по-лесно - чуждо място, чужди хора,  респектът на детето към тях е много по- различен в сравнение с този към майката. Примерът на другите деца /себеподобните/ също играе много важна роля.

И двете години мисля да сме си у дома. Контакт с деца няма да й липсва, но в София с тази епидемична истерия не искам да я товаря, въпреки, че частните ясли и градини са ни непосилни. Това са ни сладките моменти заедно. Във фейса чета за много родители, чиито деца са ги пуснали на ясла, готово научени, без памперс и си взимат децата напикани, ревящи и болни на всеки 10 дни... така, че няма да бързам с тези неща. И на работа не бързам да се връщам, нищо няма да им стане без мен... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 578
От опита ми към момента яслата е страхотно място, на моя син му се отрази чудесно, нооооо …. боледуваше мнооогооо често! Беше от най-сополивите въпреки витамините и опитите ми за правилно каляване Simple Smile Но плюсовете не ги пренебрегвам- понеже беше най-малък в групата започна още по-добре да говори, научи неща от по-големите. Има си своите плюсове. Вече съм кандидатствала за ясла и за дъщеря ми, надявам се всичко да е наред и догодина “ на есен с песен “ Simple Smile

# 579
МартТ в частна или държавта ясла сте кандидатствали ? И аз започтах да търся инфо. То реално ако тръгне ще е септ/окт 2022, когато ще е на 1г.8м. или на 2г. ако е на межд.класиране около ян/февр 23г. Доколкото знам детето трабва да проходи,  за да го приемат в ясла.

# 580
Държавна. Аз не живея в София и при нас не е проблем записването на децата

# 581
От толкова рано ли се кандидатства за ясла ? От сега, че за догодина? Извинявайте, ама не съм наясно.

# 582
От толкова рано ли се кандидатства за ясла ? От сега, че за догодина? Извинявайте, ама не съм наясно.

За София през март 22г. ще може да се кандидатства, а децата ще тръгнат на 15/09/22
Аз съм с лошо мнение за ЧДГ. Покрай търсенето на бавачка / не съм баровка, а работеща-имам фирма и не мога да спра изобщо да не работя Grinning/  се запознах с две жени работещи в частни д.градини - страхотна експлоатация на персонала и лошо отношение, с ниски заплати и хем гледат децата, хел чистят докато те спят, затова се интересувам от държавна д.градина.

# 583
Синът ми е посещавал същата ясла и не мисля, че ще имам проблем с приема на второто дете. Но за началото на годината- когато няма все още прием съм започнала да търся жена, защото ще се връщам на работа преди детето да навърши 1 година и трябва човек да я гледа- което се оказа мноогоооо трудна задача. Има ли някой от вас, наясно със социалните програми? До скоро имаше възможност човек от бюрото по труда на минималната заплата да гледа дете, ако майката се върне на работа , но нещо не мога да открия дали все още е актуално?

# 584
И аз се интересувах от програмата, но казаха, че е спряна за сега. Може бюджета да е изчерпан, не ми казаха с точност. Може да я пуснат пак, може да не я пуснат, казаха да се проверява на сайта. Така или иначе аз ще ходя там по работа и може пак да питам дали са я пуснали.
Имам приятелка, чиято майка беше лелка в детска градина, та ще питам дали познава някой, който иска да е бавачка. За догодина като проходи малкия свекървата ще и е трудно с него и ще търся човек почасово, защото пък аз ще имам повече работа. Ако не стане с бавачка може да пробвам с частна ясла за половин ден. Не знам все още как ще е.

Общи условия

Активация на акаунт