Февруарски бебета 2021 ☀️Тема лятна 🌊

• 25 327
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
Миете ли зъбчета ?
Как, колко пъти дневно и с каква паста ?

Моля, за линк към лекции за спане.

Ние бяхме спрели нощно хранене и го започна пак. Аз се стремя към две спанета през деня, за да спи през нощта, то третото в някой дни го пропуска и в тези дни заспива по-лесно вечер.
Според педиатър две са достатъчни за 8м.
Вечер иска да пълзи и се изправя и не заспива, явно му е супер интересно. Като съм в стаята се разсейва, но ме е страх да го оставя че като се изправи и после се чуди как да легне, за да се изправи пак и да не се удари в решетки. Луда работа така да се каже

# 661
  • East Coast
Препоръчайте ми консултант моля, ако имате добри отзиви от някой.

Аз за сега спирам да давам някои от храните, които присъстваха в менюто му почти всекидневно. Намерих таблица с храните, които са по-богати на фибри и образуват газове. Ябълка, банан, круша, овесени ядки, броколи, лук. Ще пробвам да не давам да видим дали ще има промяна.
Новата му педиатърка предположи за нощното хранене, че сигурно има киселини. И когато го дразни стомаха и яде това подтискало киселините и се успокоявал. Има логика. Предписа сироп и да се дава поне месец. Ще пробвам и това. Препоръча и овлажнител за въздуха.

Няма още зъбчета. И все си мисля, че е неспокоен заради никненето. ( венеца вече е подут и се вижда малка резка) Още колко докато избие?
Най ме е страх, че зъбчета ще избият, а той ще си остане все такъв мрънчо Unamused

Сега се сетих за консултанта още нещо. Една приятелка си купи програмата миналата година след дълги нощи неспане и тя горката. Изпрати ми я. Накратко. Бебето да има тихи игри преди вечерен сън. Да се слага на тъмно да спи, будно и само в леглото. Да не се спи в една стая с бебето. Ако си събуди да стоиш при него около минута, за да знае, че не е само и да го оставиш. Ако все още яде през нощта и се събуди с рев - първо да се успокои/преспи и да го събудите вие за ядене. Да не се дава да яде ако започне да плаче ( така го възнаграждаваме за плача му) . Да се увеличи приема на калории през деня.
Дадени бяха и примерни таблици за режим и задължително лягане вечер в периода 18:00 до 19:30
Мога да препратя ако на някой може да му е полезно.

# 662
Скарлет, не че нещо, ама такива "консултанти" са за линчуване, по възможност публично. Това е меко казано малоумщина и абсолютна некомпетентност по въпроса с бебешката психика. Не те съветвам да следваш подобни съвети, а знам какво е недоспиване. С първото дете го изживяхме де години. Но все пак ето малко факти:
"..будно и само в леглото" - нервната система на децата е недоразвита и те имат нужда от помощ за да заспят. Някои по-малко, други повече, а някои, еднорози, нямат или поне временно нямат.
"да не се спи я една стая с бебето"...- Доказано дишане на родителите, най-вече това на майката действа успокояващо на малкото бебе и то се чуства в безопасност, следователно хормона на стреса, който пречи на съня е в най-ниски стойности, ако детето е в стаята на родителите. Това идва още от праисторията, когато е било немислимо да се сложи детето в отделна пещера или сега в племената, когато бебето няма отделна шатра(таткото може и да има). И не, не е отживелица, защото потребностите на детето са същите, само тези на днешните родителите, които са отчасти претоварени, отчасти егоисти, отчасти изморени от това, че, за разлика от предишни времена, сега никой не им помага с отглеждането...са измислили този приом.
"Да стоиш при него около минута" - това го учи, че мама идва и макар, че то още има нужда от нея, тя си отива.
"Задължително лягане между...."-може, ако са роботи. Първият ми син заспиваше по часовник в 7 първите месеци.  Ставаше в 5 до година и половина 😁 Нищо не можеше да промени това. До сега предпочита да ляга сравнително рано (най-късно 21:30 по принцип) и става не по-късно от 8. Сега вторият е различен.
И "любимото" ми-"да не се дава да яде/да не се вдига/да не се влиза в стаята, ако плаче. Не, ако влезем, не Награждаваме плача му(що за нелепа логика имат тези "консултанти"), а успокояваме нивата на хормоните на стреса и показваме ма едно невръстно пеленаче, че е в безопасност, има кой да отговори на нуждите му, кой да се погрижи за неговата безпомощност и може да си позволи да се отпусне и да се развива правилно. Ако не влезем, както съветват псевдо-експертите, единственото съобщение, което достига до бебето е - "аз съм сам и плачът ми няма значение за мама", което повишава стреса в неразвитото мозъче и нанася щети занапред. Детето не се учи да "се успокоява само" , а се примирява, че е само. Което нанася травма.

С голямото ми момче бях неука и неподготвена и имаше период, когато следвах подобни съвети и още съжалявам. Макар че не следвах крайните съвети като да го оставям да реве сам в стаята на тъмно/светло с часове или дълго или да не го храня, ако е гладен, все пак вървях против инстинкта си, мислейки, че трябва да следвам някакви "правилни начини"....оче съжалявам, пак казвам. Освен това нямаше желания по учебник ефект, напротив - направи съня на детето още по-зле.
Тези неща работят, защото след време бебето се примирява, а не научава, а разликата между двете е травмата в мозъка.

Ако ви се струвам крайна или голословна, намерете клиповете на др.Габор Мате в ю-туб. Може би едно от най-големите светила днес и по принцип, познаващ механизмите на мозъка ма хората, които се зараждат в детството.
Стана дълго...но вярвам, че е важно...да не "търпим няколко вечери силен рев, за да има после мир".

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 06:53 от DivaOrhideq

# 663
Скарлет, на твоето положение съм. Местих режим на заспиване, променях режим на хранене, променях количества.. и няма оправия. Беше влязла в една серия през 40 мин. да се буди и само на гърда заспива, а така ми се иска да я отбия вече. Започах да и давам Teetha и започна да се буди на 2-3-4 часа, тоест по 2, макс 3 пъти от няколко дни. След парада с 40те минути се почувствах все едно съм на спа уикенд, като започна да се буди само 2-3 пъти 😂

# 664
Скарлет , кой плодове -непредизвикващи киселини остават ?

# 665
Скарлет и ние сме така със съня, но при нас мисля, че е пт зъбите имаме 2ва преди да избият цял месец беше ужас на 40 мин се будеше тогава не хапваше нощем и вече като избиваха започна да търси мляко и си върна нощното хранене преди ядеше по 4ри пъти като беше само с 2 заместени хранения, сега е с 3 заместени предимно яде 5 пъти като се буди около 23ч за мляко, а понякога яде и 6-7 пъти, но в тези случай не изпива количеството което попринцип а примерно 80мл и заспива.... Та така сега излизат нови 2 зъба и пак е ужас тъкмо се беше успокоила със събуждането ...

Аз имам въпрос относно обувките, насочила съм се към найк и по точно този модел:  https://www.fashiondays.bg/p/%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B … -nike-p4120446-7/

Мамите с по-голям опит мислите лк че са подходящи, четох че е добре да са над глезена по-стабилно било. Само не знам как ще ги обуваме... 😏 Попринцип искам да да кожени, а не от плат, но ако имате някакви насоки и мнения би ми било полезно тъй като не разбирам...

# 666
  • East Coast
сложно е пъпеш 🥴. Ох не знам и аз. Обаче коремчето му каркори цяла нощ.. тръцка много често.. Но ще пробвам. Всичко пробвах защо не и това. Ето пълния списък. Първия на който попаднах.

дива орхидея и аз не одобрявам този метод. Споделих понеже го четох наскоро и споделям. Има и добри съвети

кикирики, Жекова
Фиши
на вън в количката даже не стои, да не говорим че никога не е спал. Може би 2, 3 пъти като новородено

# 667
И аз за поредна нощ съм на върталежката Simple Smile А изследвания на ако пускала ли си? Какъв пробиотик даваш? Даваш ли еспумизан или друг препарат със симетикон за газовете или нещо от рода на Газ Бимби? Може това да го тормози

# 668
Някой беше питал за миенето на зъбки. Може да почиствате със силиконов напръстник и вода два пъти дневно - след ставане от сън и след последното хранене вечер. На този етап нямат нужда от паста освен ако няма някакви дефекти в структурата на зъбките. Може да се включи по-късно бебешка паста (не детска). Такава има на R.O.C.S. , Splat и Nenedent.

# 669
Аз малко ще избягам от темата, но да попитам Фиши за препоръки за паста за дете над 3.5 години. Със или без флуорид, че вече ми писна от объркваща литература. Извинявам се за оф-топика!

# 670
Най-общо с количество флуор, съобразено с възрастта. Но зависи от кариес риск и начин на хранене. Ако искаш ми разкажи на лично по-подробно.
Аз малко ще избягам от темата, но да попитам Фиши за препоръки за паста за дете над 3.5 години. Със или без флуорид, че вече ми писна от объркваща литература. Извинявам се за оф-топика!

# 671
Доста си се постарала с изписването Simple Smile.
Личи си, че си афектирана. Разбирам напълно. Нищо че аз съм с първо детенце, вече съм се наслушала на какви ли не малоумни съвети в стил 'остави го да си пореве", ,"ще го свикнеш на това или онова "и т.н. и най- директно започвам се шегувам с този, който се осмелява да ми ги предлага. Престъпно е обаче това да са хора, лицензирани или сертифицирани за работа с бебета и техните майки. Внимавайте кого слушате и на кого се доверявате з каквото й да било свързано с децата ви. По-силно от майчиния инстинкт няма и само той е важен. А в днешно време източници на информация много..т.е. зад всеки ъгъл може да дебне малка опасност ако не умееш да си филтрираш информацията.  
Скарлет, не че нещо, ама такива "консултанти" са за линчуване, по възможност публично. Това е меко казано малоумщина и абсолютна некомпетентност по въпроса с бебешката психика. Не те съветвам да следваш подобни съвети, а знам какво е недоспиване. С първото дете го изживяхме де години. Но все пак ето малко факти:
"..будно и само в леглото" - нервната система на децата е недоразвита и те имат нужда от помощ за да заспят. Някои по-малко, други повече, а някои, еднорози, нямат или поне временно нямат.
"да не се спи я една стая с бебето"...- Доказано дишане на родителите, най-вече това на майката действа успокояващо на малкото бебе и то се чуства в безопасност, следователно хормона на стреса, който пречи на съня е в най-ниски стойности, ако детето е в стаята на родителите. Това идва още от праисторията, когато е било немислимо да се сложи детето в отделна пещера или сега в племената, когато бебето няма отделна шатра(таткото може и да има). И не, не е отживелица, защото потребностите на детето са същите, само тези на днешните родителите, които са отчасти претоварени, отчасти егоисти, отчасти изморени от това, че, за разлика от предишни времена, сега никой не им помага с отглеждането...са измислили този приом.
"Да стоиш при него около минута" - това го учи, че мама идва и макар, че то още има нужда от нея, тя си отива.
"Задължително лягане между...."-може, ако са роботи. Първият ми син заспиваше по часовник в 7 първите месеци.  Ставаше в 5 до година и половина 😁 Нищо не можеше да промени това. До сега предпочита да ляга сравнително рано (най-късно 21:30 по принцип) и става не по-късно от 8. Сега вторият е различен.
И "любимото" ми-"да не се дава да яде/да не се вдига/да не се влиза в стаята, ако плаче. Не, ако влезем, не Награждаваме плача му(що за нелепа логика имат тези "консултанти"), а успокояваме нивата на хормоните на стреса и показваме ма едно невръстно пеленаче, че е в безопасност, има кой да отговори на нуждите му, кой да се погрижи за неговата безпомощност и може да си позволи да се отпусне и да се развива правилно. Ако не влезем, както съветват псевдо-експертите, единственото съобщение, което достига до бебето е - "аз съм сам и плачът ми няма значение за мама", което повишава стреса в неразвитото мозъче и нанася щети занапред. Детето не се учи да "се успокоява само" , а се примирява, че е само. Което нанася травма.

С голямото ми момче бях неука и неподготвена и имаше период, когато следвах подобни съвети и още съжалявам. Макар че не следвах крайните съвети като да го оставям да реве сам в стаята на тъмно/светло с часове или дълго или да не го храня, ако е гладен, все пак вървях против инстинкта си, мислейки, че трябва да следвам някакви "правилни начини"....оче съжалявам, пак казвам. Освен това нямаше желания по учебник ефект, напротив - направи съня на детето още по-зле.
Тези неща работят, защото след време бебето се примирява, а не научава, а разликата между двете е травмата в мозъка.

Ако ви се струвам крайна или голословна, намерете клиповете на др.Габор Мате в ю-туб. Може би едно от най-големите светила днес и по принцип, познаващ механизмите на мозъка ма хората, които се зараждат в детството.
Стана дълго...но вярвам, че е важно...да не "търпим няколко вечери силен рев, за да има после мир".

# 672
Като чета как е при вас Scarlett OHara направо ми е неудобно да се оплача. Нз как издържаш. Моя от седмица е в някаква фаза. През деня спи по 10-15мин на дрямка. А вечер се буди към 3ч и до 5ч е парти. До сега преспиването през деня беше по 5-10мин. сега е до 30-40, а вечер сам си заспиваше. Нз какво е това регресия ли, звездите ли му говорят, ретрограден Меркурий, ама не се трае. Че и изчака да стане 9 кила, че да се дундуркаме.
Пробвала ли си с раница да се приспите, ако стои де. При нас това работи от време на време.
Ние също ядем вечер, но не от глад според мен. Обаче докато не дам са едни крясъци. Яде различно в 2, в 5. Когато му скимне.
Зъби имаме 2 и ги мия с напръстник и мн малко паста на Ненодент. Така ме посъветва неонатоложката.
Аз гледам за обувки от време на време и съм си набелязала, но ще изчакам да проходи стабилно и тогава ще взема. Сега за зимата колкото да са му топли краката ще взема ботушки с мека подметка кожени.
А вие космонавт/ескимос купували ли сте. Аз имам чувал от като беше малък, но ако иска да излиза от количката ще му е студено. Нямам идея от къде, какъв номер и какъв като цяло да взема.

# 673
  • East Coast
Приспиването не е проблем при нас. От както мина на 2 дрямки и гледам да е активен по 3 часа става много лесно. Даже вечер. Проблема е после.
Онази вечер направи рекордно събуждане на всеки 40 мин. 🤯

Днес венеца му драска 😁 най-накрая. Дано поотмине и се успокои малко.

Давате ли някакви снакс м/у храненията?

# 674
Тази вечер имам напредък аз … приспах бебето в 20:00 ! Сега да видим до кога ще спи Grinning

nikidim едно подарено имам като ескимос, което е без чорапче (за обувки) май ще е малко голямо, но ще преценя като стане студено, тя може и да порасне дотогава.

Днес не се сдържах и поръчах маратонки 🙈

Scarlett, честито зъбче! Не давам аз, мисля, че достатъчно на често яде.

Общи условия

Активация на акаунт