Може ли ингвинална херния при деца да изчезне?

• 621
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте.
Детето ми бе диагностицирано с ингвинална херния след болки в стомаха. Имахме записана дата за операция, но уви той се разболя преди това 2/3 дни. Сега мина известно време, и забелязвам, че вече не му се подува когато се напъва. Възможно ли е да е изчезнала  и да няма нужда от операция?! Имал ли е някой такъв случай?

Благодаря ви, предварително..

# 1
слабинната (ингвинална) херния не може да изчезне, за съжаление. Наложителна е операция , възможно най-рано след установяването на проблема - когато лекарите счетат за подходящо. Не го отлагайте, защото е нещо което може да докара големи поразии чрез заклещване. Не се притеснявайте от операцията, преживява се, страхът е само на майката, ползите от операцията - огромни.

# 2
Няма как сама да изчезне , тъй като перитонеума, който покрива вътрешните органи е разкъсан или на места е много слаб. 

# 3
Напротив. Ингвиналната херния и при деца и при възрастни може да изчезне.
Какви глупости тук пишете за разкъсан перитонеум, не е истина просто, как може такова невежество!
Ингвиналната херния излиза през ингвиналния канал - физиологична структура.
Предразположението е слаба мускулатура в същата област.

Рисковете са, че дори да изчезне е почти 100% вероятно да се появи отново , като може да е при елементарно усилие като кашляне например или вдигане на предмет, който дори не е много тежък.
След това идва вида на хернията - заклещен или незаклещен, като при първия вид операцията се прави по спешност.

Правилният подход е нов консулт с хирург и планово решение на проблема, за да се избегне спешно състояние в бъдеще.

# 4
Ингвиналната херния  не изчезва. Може да спре да нараства, но няма как да реверсира . Майката не трябва да се подвежда от думата "изчезва" и това че "проблемът не се вижда". Не се вижда  не значи че го няма и е изчезнал. Той е там,  просто е "под повърхността".  

Съгласна съм, че спешната нуждата от хирургична намеса може да случи точно в най-неподходящия момент, защото ситуацията вече ще носи повишен риск.  При условие, че проблемът - наличие на херния при детето е дефиниран и  че е  имало нарочване на операция, процедурата  не е спешна,  но е наложителна. Едва ли е имало нарочване,  понеже лекарите са си  нямали друга работа.

Правилният подход е нов консулт с хирург и планово решение на проблема, за да се избегне спешно състояние в бъдеще.
абсолютно да

П.С. За сведение съм оперирана от същото, но не по спешност. Отлагането беше колкото да мине сезонът неподходящ за подобни процедури. Даже съм и с платнище.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 10:36 от _re_ge

# 5
Аз имах диагноза ингвинална херния през лятото на 2018. Хирурга ми каза или да я оперираме и да се пазя следващите 1-2 години от бременност или да забременея и да видим как ще се развие. Забременях няколко месеца по-късно и през бременността няколко пъти я следяхме. Бях говорила с едно АГ, ако нещата се влошат при евентуално секцио да я оправят и нея.

В крайна сметка, АГ-то, което избрах за раждане каза, че няма никакви проблеми за нормално раждане и две операции - секцио и херния са глупост. Доверих му се, родих и вече 5 години не съм имала даже помен от хернията. А преди година имам второ раждане.

Факт е обаче, че не съм тренирала така интензивно, както преди хернията. Та, мисълта ми беше, че поне при мен не беше наложителна. И аз препоръчвам второ мнение Simple Smile

# 6
Можете да зададете въпрос на проф Бранков https://m.bg-mamma.com/?topic=1193874.2010

ПП: оперирана съм преди година от епигастрална херния и най- големият ми страх е бил да не се случат нещата в “спешен порядък”, защото тогава и подходът щеше да е различен

# 7
  • София
Детските ингвинални (слабинни) хернии са вродени и се образуват при незатваряне на коремната ципа в канала, по който се спуска тестисът при момченцата. При момиченцата се спуска кръглата връзка на матката. Така че каналът остава отворен, а това е основното при ингвиналната херния.
Ако отворът в коремната стена е тесен, хернията може да не се проявява често, а понякога и дълго време. Тоест това, че не се вижда подуване, не означава че няма херния. В тези случаи опасността от заклещване е по-голяма.
Ако отворът е широк, тогава хернията често или постоянно стои подута, но се прибира лесно.
Диагнозата се поставя визуално (има подуване в слабините) и палпаторно (има ненормално широк ингвинален отвор). Има ли диагноза, трябва да се извърши операция. Тя се прави най-рано след 6 месечна възраст, освен ако няма спешни показания.
Операцията е лека, прави се малък разрез в слабинната гънка и хернията се отстранява. Много по света са привърженици на лапароскопската техника на операция, но аз смятам, че тя е по-обременителна и трае по-дълго време.

# 8
Не намерих друга по-ранна тема за това пиша тук в 32г.с седмица съм наскоро напипах топче точна в ингвиналната гънка което като легна се губи гинеколога ми каза,че е съмнение за херния,но трябва да се проследи дали не е и лимфен възел страх ме е единственно от секцио понеже четох някъде,че не можело нормално раждане при херния става една седмица съм объркана само чета в интернет за това нямам кой знае какви болки като се натоварвам усещам лека некомфортност това е имали някой който в родил нормално с херния моля за съвет объркана съм и уплашена 😫

Общи условия

Активация на акаунт