Студенти в Нидерландия - 10

• 63 012
  • 788
  •   1
Отговори
# 255
Хм, възможно е нещо да са променили, но преди 2 г ни написаха - ето тази агенция ще ви предложи, агенцията изпрати около 15 предложения, избрахме за 15 мин и така..
все пак нека да пише на унито, че има проблем.
И проверете friendly housing.
Договорите им са до 31 юли, подозирам че на първи ще имат предложения.
Благодаря! Ще пробваме, сега ще му препратя коментара.

# 256
Здравейте, кога започва процесът по кандидатстване за една учебна година, примерно 2021/2022-кога започнахте с подготовка на документи и колко време отне. Повечето университети искат ли допълнителни изпити? Знам, че въпросът е много общ, но ако има някой, който иска да сподели по стъпки кога какво е направил, ще съм благодарна. Няма да се ползва агенция.

# 257
Здравейте, кога започва процесът по кандидатстване за една учебна година, примерно 2021/2022-кога започнахте с подготовка на документи и колко време отне. Повечето университети искат ли допълнителни изпити? Знам, че въпросът е много общ, но ако има някой, който иска да сподели по стъпки кога какво е направил, ще съм благодарна. Няма да се ползва агенция.
Ще се опитам да съм ти полезна доколкото мога, защото и аз съм прясна тук, но за сина ми, който ще е 10кл. наесен започвам проучване вече, така че, ето какво правим:
1. Избор на специалност, защото за всяка специалност е различно по отношение на приемните изпити, има ли ги и какви са. За някои специалности няма никакви изпити и сутринта подаваш документи, на обяд вече си приет. За други (медицински специално и инженерни - за тях знам), има изпити, които пък варират от университет до университет.
2. Проучване на всеки университет, който предлага избраната специалност (или група от специалности). В сайтовете им има срокове, изисквания, ...изпити
3. Старт на подготовката за изпитите (ако има такива) + следене на сайта на уни-то.
4. Чакам с нетърпение да приключи тази пандемия, за да се възползваме от летните програми и събития за бъдещи студенти, на които детето може да се ориентира за специалността, уни-то и т.н.
Това е моята стратегия за сина ми. Насочили сме се към Делфт Simple Smile
Иначе, генерално, мисля ноември, 2020 започваше кандидатстването за 2021/2022
В сайтовете на консултантските агенции също има примерни графици за процеса, срокове и т.н.
Успех!

# 258
Последната заповед РД-01-645 от 28.07.21 влиза в сила от 29.07 до 31.08.21 Влизащите от червената зона трябва да представят документ за ваксина или преболедуване едновременно с PCR от 72 часа преди влизане в България, за да не ги карантинират 10 дни.Ако влизат само с ваксина или само с PCR-подлежат на карантина,която до 24 часа могат да отменят само с отрицателен PCR.Ваксините са валидни 14 дни след втората игла.

# 259
Последната заповед РД-01-645 от 28.07.21 влиза в сила от 29.07 до 31.08.21 Влизащите от червената зона трябва да представят документ за ваксина или преболедуване едновременно с PCR от 72 часа преди влизане в България, за да не ги карантинират 10 дни.Ако влизат само с ваксина или само с PCR-подлежат на карантина,която до 24 часа могат да отменят само с отрицателен PCR.Ваксините са валидни 14 дни след втората игла.
Така според последната заповед разбирам че е най добре да си направят теста в Бг като се върнат и да им отпадне карантината. Вярно че в Холандия вече са безплатни, а тук ще дадат около 100 лв, но ако го направят там рискуват при положителен резултат да не могат да се приберат децата. Вие как мислите?

# 260
Има ли дете ваксинирано с Янсен ваксина? Тя е по-удобния избор, защото е еднократна, но като качество как стоят нещата?? Предполагам, че в някой момент ще изискват присъствено обучение само след поставена ваксина. Няма яснота от университета на дъщеря ми все още по този въпрос.

# 261
Има ли дете ваксинирано с Янсен ваксина? Тя е по-удобния избор, защото е еднократна, но като качество как стоят нещата?? Предполагам, че в някой момент ще изискват присъствено обучение само след поставена ваксина. Няма яснота от университета на дъщеря ми все още по този въпрос.
До колкото имам информация от близки мои познати, занимаващи се с медицина най добрия избор от към ваксини е пфайзер, а след нея модерна. Янсен е векторна ваксина, както астра зеника и има същите странични ефекти. Аз лично се ваксинирах с Пфайзер и в началото бях против сина ми да се ваксинира, но след всичко случващо се си промених мнението. Сега го обработваме с баща му че трябва да се ваксинира и ако се съгласи ще е с Пфайзер и той. Притесняват ме тези ваксини, но смятам че е неизбежно.

# 262
До колкото имам информация от близки мои познати, занимаващи се с медицина най добрия избор от към ваксини е пфайзер, а след нея модерна. Янсен е векторна ваксина, както астра зеника и има същите странични ефекти. Аз лично се ваксинирах с Пфайзер и в началото бях против сина ми да се ваксинира, но след всичко случващо се си промених мнението. Сега го обработваме с баща му че трябва да се ваксинира и ако се съгласи ще е с Пфайзер и той. Притесняват ме тези ваксини, но смятам че е неизбежно.
Благодаря за мнението. Ситуацията наистина е комплицирана, отделно че е възможно да има високи антитела/боледува края на март/ и да не може да сложи ваксина. Притеснена съм, предстои стаж, после да се връща в университета, евентуално...лоши времена дойдоха.

# 263
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Моят син се ваксинира с Янсен на следващия ден след като пристигна с идеята, че нямаше да престои толкова време, че да успее да направи 2дозова, а искаше да си улесни пътуванията евентуално.
Онтосно ефикасността на отделните ваксини, не мисля, че някой може да даде 100% обективна и сигурна  информация в момента. Всеки ден различни версии. Нашето семейство сме 4 човека с 4 различни вида и все пак се моля да сме здрави! Както и всички деца и родители да са здрави, за да започнем да се интересуваме от по- нормални неща от това да следим всеки ден различните заповеди и цветове на зони!

# 264
Здравейте! Някой използвал ли е застраховка "Пътуване в чужбина"?

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 17:19 от LollyPoppy

# 265
  • There I was on a July morning
Благодаря за мнението. Ситуацията наистина е комплицирана, отделно че е възможно да има високи антитела/боледува края на март/ и да не може да сложи ваксина. Притеснена съм, предстои стаж, после да се връща в университета, евентуално...лоши времена дойдоха.
На моя колежка дъщеря и се ваксинира с Янсен и беше вдигнала за една вечер малко температура, но като цяло леко я е понесла.
Моята дъщеря си направи 2 дози на Пфайзер. Нямаше странични ефекти. Иначе го изкара ковид-а в края на януари - началото на февруари.

# 266
  • В офиса
И аз се интересувам от Янсен - само със записан час ли се слага (мисля че флаконите са с много дози), отново сертификатът важи след 14 дни от поставянето, нали?
Не ме интересуват коментари какво казал някой за коя ваксина била най-добра. Информация има достъпна за всеки. Дъщеря ми има антитела след боледуване, ще си я сложи не за да се предпази, а за да не стои в карантина. Ако признаваха за сертификат и някои тестове за антитела, не би си сложила, поне към днешния момент.

# 267
Тинкърбел, в болница св. Анна в София със сигурност имаше Янсен наскоро. Там се записват часове, но мисля, че пунктът няма достъп до системата и изобщо не се интересува кой е записан и кой не - ако има хора, се чака на опашка. Имат от всички ваксини и избираш на място.
Ако вярваме на заповедта от 28-ми всички ваксини, т.е. вкл. Янсен, важат след 14 дни.

# 268
От ;лекар знам, че Янсен е на принципа на противогрипните ваксини, в нея няма чужд белък и евентулните щети  за мпадия организъм биха били най незначителни. За млад човек в репродуктивна възраст е предпочитан вариант. Това е мнение на лекар, не мое, нямам идея от ваксини иобщо.  За да се отвори Янсен се събират доста хора, и аз съм записала моите деца от преди месец.  
Относно разясненията по заповедта на МЗ. Децата ТРЯБВА  да направят ПСР там, това е условие за да могат тук да имат право след втори ПСР,  направен тук, да свалят карнтината си. Иначе никой няма да рискува да прави   ПСР там, това е ясно. Моите утре са на тест, и докато не излезе резултата ще тръпна от притеснение.
Ето тук е описан точно механима на влизане ако нямаш ваксина, и целиш падане на карантината:
 4.7. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или
продължително пребиваване на територията на Република България и членове на
техните семейства, които представят при влизането си в страната само един от
документите, посочен в т. 4.4. (валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация
или за преболедуване или отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане
в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19,
удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или
аналогичен документ) се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго
място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание,
издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен
от него заместник-директор. В тези случаи директорът на съответната регионална
здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина
на тези лица, при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен
резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на
полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Предписанието се отменя в
срок до 24 часа от представяне на документа, показващ отрицателен резултат от
проведеното изследване.

Сертификата на Янсен влиза в сила след 21 дни. Да не кажа, че в някои документи го виждам и като 24 дни, но личната ни лекарка ме увери, че е 21 дни.

# 269
От ;лекар знам, че Янсен е на принципа на противогрипните ваксини, в нея няма чужд белък и евентулните щети  за мпадия организъм биха били най незначителни. За млад човек в репродуктивна възраст е предпочитан вариант.

Само две забележки - 1) ваксините нямат нищо общо с репродуктивността и 2) векторните ваксини не се препоръчват за жени под 50 г. заради увеличения риск от тромбози (източник: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/JJUpdate.html).

Общи условия

Активация на акаунт