Студенти в Нидерландия - 10

• 62 996
  • 788
  •   1
Отговори
# 270
Дъщеря ми се ваксинира с Янсен.Не й понесе никак добре .Около 10 часа се чувстваше много зле с всички симптоми на короната и през вечерта не е имала сили да  стане от леглото ,за да си вземе хапче,но на следващия ден изведнъж се оправи и това беше.Преживява се:)
Аз също не можех да намеря къде да сложи тази ваксина и накрая явно ме съжалиха,тъй като казах че няма възможност да се върне за втора игла.Предлагаха ми другите ваксини.За съжаление пътува няколко пъти ,но не е имала възможност да използва сертификата:)Сега отново си дойде и отново изискванията са други .

# 271
Моля да спрем обсъждането на "за" и "против" определена ваксина. Има достатъчно форуми за това. Тук темата е за подпомагане на сегашни/бъдещи студенти в Нидерландия.

# 272
Само да припомня, че нежеланите реакции са по-често при по-младите. И личните наблюдения го потвърждават. За всеки случай, не планирайте пътуване 2-3 дена след ваксинация.

# 273
Сегаааа, получих договора, подписахме и платихме. До тук добре, обаче се оказва, че в кухнята няма хладилник (в договора пише, че има). Имало само газови котлони (няма фурна например). Че градината е необитаема и обрасла знаехме, но в договора пише, че собственика се грижи за зелените площи. Явно и това няма да спази.
Говорих с настоящата наемателка и тя ми каза, че и тя е получила преди една година договор, в който е пишело същото и след дълги безуспешни разговори и караници се е принудила да си купи хладилник и да не ползва градината. В същото време договорът е много неравнопоставен. Наемателят, за да го прекрати, преминава прз сложна процедура и плаща огромни разходи, докато наемодателят може по всяко време да го  прекрати (с двумесечно предизвестие) без да има обяснение при какви условия има право на това.
И сега, като няма стаи, да си затвориш ли очите за несправедливостта и неизпълнението на договора или да започнеш да се караш и да съдиш, рискувайки да те изгонят. А де?

# 274
  • София
kassi, фурни няма в много квартири. Ползват микровълнови.
Стига наемодателят да не търси после хладилник от вас 😁.....ако всичко друго ви устройва....

# 275
  • There I was on a July morning
И аз се интересувам от Янсен - само със записан час ли се слага (мисля че флаконите са с много дози), отново сертификатът важи след 14 дни от поставянето, нали?
Не ме интересуват коментари какво казал някой за коя ваксина била най-добра. Информация има достъпна за всеки. Дъщеря ми има антитела след боледуване, ще си я сложи не за да се предпази, а за да не стои в карантина. Ако признаваха за сертификат и някои тестове за антитела, не би си сложила, поне към днешния момент.
Със записване се ваксинира на колежката детето. Един флакон съдържа 5 или 6 дози /не съм сигурна за цифрата/. Толкова хора трябва да се съберат за ваксинация.
Предполагам, че е възможно и без записване, но трябва да чака на място да се съберат необходимият брой хора.

# 276
Сегаааа, получих договора, подписахме и платихме. До тук добре, обаче се оказва, че в кухнята няма хладилник (в договора пише, че има). Имало само газови котлони (няма фурна например). Че градината е необитаема и обрасла знаехме, но в договора пише, че собственика се грижи за зелените площи. Явно и това няма да спази.
Говорих с настоящата наемателка и тя ми каза, че и тя е получила преди една година договор, в който е пишело същото и след дълги безуспешни разговори и караници се е принудила да си купи хладилник и да не ползва градината. В същото време договорът е много неравнопоставен. Наемателят, за да го прекрати, преминава прз сложна процедура и плаща огромни разходи, докато наемодателят може по всяко време да го  прекрати (с двумесечно предизвестие) без да има обяснение при какви условия има право на това.
И сега, като няма стаи, да си затвориш ли очите за несправедливостта и неизпълнението на договора или да започнеш да се караш и да съдиш, рискувайки да те изгонят. А де?
Вие имате възможност да искате корекции в договора. Аз връщах договора на наемодателя два пъти с молба да бъде коригиран и правата и задълженията да са равноправни. Когато пристигнете на място направете снимки, ако някъде има дефекти и/или липси в стаята/апартамента и ги изпратете на наемодателя, защото е възможно при напускане да иска да се удовлетвори с част от депозита за същите. Напишете му в прав текст и за всичко, което противоречи на написаното в договора. Ясно е, че ще запазите в стаята, каквото и да е, но поне да е документирано реалното състояние. Ако има протокол при напускане между страните искайте същият и при настаняване.
А по отношение на фурната и в квартирата на сина ми липсва такава.

# 277
Според дъщеря ми в повечето квартири няма фурни, защото са твърде енергийноконсумиращи за спестовния нидерландец.

# 278
Според дъщеря ми в повечето квартири няма фурни, защото са твърде енергийноконсумиращи за спестовния нидерландец.

Понякога слагат микровълнова и фурна в едно, може и такова да е

# 279
И аз се интересувам от Янсен - само със записан час ли се слага (мисля че флаконите са с много дози), отново сертификатът важи след 14 дни от поставянето, нали?
Не ме интересуват коментари какво казал някой за коя ваксина била най-добра. Информация има достъпна за всеки. Дъщеря ми има антитела след боледуване, ще си я сложи не за да се предпази, а за да не стои в карантина. Ако признаваха за сертификат и някои тестове за антитела, не би си сложила, поне към днешния момент.
Със записване се ваксинира на колежката детето. Един флакон съдържа 5 или 6 дози /не съм сигурна за цифрата/. Толкова хора трябва да се съберат за ваксинация.
Предполагам, че е възможно и без записване, но трябва да чака на място да се съберат необходимият брой хора.
Синът ми се нареди на опашка в Борисовата градина и без проблем си сложи Янсен. След това 2-3 дни имаше температура без друго и мина.

# 280
Знаете ли дали безплатното тестване в Нидерландия важи и за краткосрочни посетители? Примерно сега ще отидат родители с първокурсниците... дали могат да се възползват от това или не?

# 281
И аз се интересувам за безплатните тестове. Ние по план пътуваме цялото семейство в петък и ше правим там за връщане.
За ваксините - в моловете събота и неделя има мобилни центрове,  има всички ваксини и става много бързо, без записване.
Колело втора употреба от къде се купува- магазини или по обява?

# 282
И аз се интересувам за безплатните тестове. Ние по план пътуваме цялото семейство в петък и ше правим там за връщане.
За ваксините - в моловете събота и неделя има мобилни центрове,  има всички ваксини и става много бързо, без записване.
Колело втора употреба от къде се купува- магазини или по обява?
Вероятно може и по обява да търсите, но има магазини за велосипеди, където продават нови и втора употреба. Дават гаранция и за тези, които са втора употреба. Предлагат и аксесоари за тях. Цените са над 100- 120 евро за най-нисък клас, макар да ни бяха казали да не даваме повече от 50 евро за колело. Дано се справите по-ефективно. Може да си вземете велосипеди дисаги, които са много удобни и всички ползват такива.

# 283
На сайта на правителството пише, че безплатните тестове са за всеки, който иска да напусне страната, включително чужди туристи. НО... трябва да има DigiD. Така че май няма да стане.
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-n … st-for-travellers
Скрит текст:
Everyone departing from the Netherlands who requires a negative test result to travel can book an appointment to be tested free of charge. This includes foreign tourists, for instance. To make an appointment with the municipal health service (GGD) you will need a DigiD, however.

# 284
Здравейте, търся информация относно невзет изпит от първи курс. Дъщеря ми завърши втори курс тази година с всички взети изпити. Но от първи курс й остана един невзет, на който се яви сега и не успя да го вземе. През май месец са ги уведомили, че не могат да продължат в трети курс, ако имат невзет изпит от първата година и необходимия брой кредити - 60. Тя има 57. Изпратила е запитване къде ли не, но там са като костенурки и не си дават много зор. Доста е притеснена, защото реално не знае какво следва от тук нататък. Затова моля, ако някой е имал подобен казус, да даде малко информация. Благодаря!

Кой е университета?
Не е розово положението. Няма ли възможност да се яви на поправка за да стигне кредитите поне?
В някои университети намалиха изискванията за кредити заради КОВИД, при вас не е ли направено това?
Давам идеи, общо взето всеки университет и специалност си има собствени правила и е трудно да ви се даде съвет.
(примерно при голямата щерка можеше да си влачиш изпити до завършването, при малката - ако не го вземеш следващата година си аут)
Разгледаха случая, не знам дали го правят за всеки поотделно, но й позволиха да започне трети курс от септември. Но до края на третата година трябва да вземе изпита от първи курс.

Общи условия

Активация на акаунт