Студенти в Нидерландия - 10

• 62 863
  • 788
  •   1
Отговори
# 510
  • София
От посолството с Хага ми отговориха много бързо. Да, трябва да са минали 14 дни след 2 доза. Сега все едно не сме ваксинирани и ще правим тест.
По отношение на банковите карти и сметки, да попитам: нали трябва да има нидерландия сметка и карта, ок. При положение, че пластиката поне в България излиза след 10 дена, то как се разплащаме докато излезе пластиката?

С българска карта и кеш.
Нали не обичали кеш-а и никъде не можело, а с нашите карти често имало проблеми. Затова питах.
Чудя се дали ING няма да ми издадат карта, която да мога да ползвам там. ...
Това , че не обичат, не значи че няма да ви вземат парите. Просто масова практика е да не се ползва кеш. Ние миналата година като заминахме, близо седмица плащахме кеш навсякъде. Не е имало проблем. Единствено билет за влак не можеш да си вземеш в брой, но там пък и нашите карти свършиха работа.

# 511
Можеш(но да кажем че може и да не е навсякъде), ние на амстердам централ сме вземали кеш.
На някои места пише че не приемат кеш-видяла съм на пица доминос например. Но никъде не са отказвали. По-големите магазини приемат всякакви карти(алберт хайн не), по-малките търговци не.
Мисля че картата се получава по бързо там, и то по пощата. В различни пликове пристигат пластиката и пина.

# 512
И аз мисля за един антигенен за всеки случай. Писах и до Хаха. Ще видим какво ще кажат. Ще споделя после.
А как се прави този антигенен тест и колко струва, след колко време излиза? Само с ПСР имам опит.
[/quot
Антиген теста става за 10-15минути от вземането,въпроса е само да проверите самата лаборатория кога ще ви издаде документа.След като не са минали 14 дни от втора игла,задължително един от двата вида теста се прави.Като цена антиген теста беше 30лв,сега обаче като намалиха малко ПСР,може и той да е поевтинял.
[/quote

Тоест може и само с  Антиген да пътува?.Синът ми не е ваксиниран и лети на 23.08.21г към Хонландия.

# 513
Да, само с антиген до 24 часа преди полета може!

# 514
  • В офиса
Без кой знае какъв опит, но:
Кредитни карти приемат, могат да направят проблем за дебитни;
Обаче Revolut карти, които са дебитни, приемат.
И да, има места, където не може да се плаща cash.

# 515
  • София
А ако имаме сертификат, завършен пише на него, НО не са минали 14 дена от втората доза? Да правя ли ПСР?
Такъв сертификат, излиза като невалиден при сканиране на QR кода , докато не минат 14 дни.

# 516
Да, само с антиген до 24 часа преди полета може!
Благодаря  !

# 517
Без кой знае какъв опит, но:
Кредитни карти приемат, могат да направят проблем за дебитни;
Обаче Revolut карти, които са дебитни, приемат.
И да, има места, където не може да се плаща cash.
На някои места и кредитна не мина (българска), и английска кредитна и дебитна... Трима човека с по 2-3 карти всеки, накрая си платихме в брой в един магазин... Кредитна DSK свърши работа за градски транспорт в Амстердам, английска дебитна в ресторант, английска кредитна на бензиностанция Simple Smile Пробвате наред, което мине!

# 518
По отношение на картите.
Не мисля, че опира коя е банката издател.
По- скоро в Нидерландия работят с Маестро и машинките, които обработват картите са за Маестро.
Ако нямат за Виза или Мастер Кард и машинаат им разпознава само Маестро, то тогава настава казус.
Не мисля, че някой с карта Маестро е имал проблем в Нидерландия

# 519
За съжаление в България не се издават Маестро от много години.
Миналата година заради ковид беше проблем с кеша - не искаха да пипат. Сега е доста по-добре - минава се на съответната каса. Тегленето от банкомат е на стандартна тарифа като в България и не е проблем.

# 520
  • София
chervenokoska_2, издават, но трябва изрично да искате такава. След изтичане на картата автоматично я преиздават в мастер или виза и отново трябва да се попълва искане. Говоря за ДСК. Последно преиздадена Маестро през май 2021г.
Повечето служители или не знаят или не им се занимава.. Но аз съм много настоятелна 😊

# 521
  • Пловдив
Здравейте,
Тука може да прочетете актуалната информация за пътуване до Нидерландия на български език.
https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/netherlands

"Считано от 21 август 2021 г. България ще бъде преместена от „зелена“ в „жълта“ категория с оглед на COVID-19 за нидерландските здравни власти. Това означава, че предстои промяна на препоръките за пътувания към България на МВнР на Нидерландия в насока „Бъдете внимателни, налице са рискове“, но се запазва препоръката за осъществяване на несъществени пътувания и такива от неспешен характер.

В тази връзка, считано от 21 август 2021 г. при предприемането на пътувания от България („жълта категория“) към Нидерландия всички граждани на възраст над 12 години включително следва да представят преди отпътуването си към Нидерландия COVID-19 сертификат за приключен ваксинационен курс срещу заболяването или сертификат за преболедуване. Гражданите над 12-годишна възраст включително, които не разполагат с COVID-19 сертификат за ваксинация или преболедуване, следва да представят преди отпътуването си за Нидерландия негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 48 часа преди планираното пристигане в Нидерландия или негативен резултат от антигенен тест за COVID-19, направен до 24 часа преди пристигането в Нидерландия."

# 522
Кой мобилен оператор ползвате в Холандия ? На предплатени карти ли сте ?

# 523
Пазарният лидер е KPN и мисля, че е с най-добро покритие. Ние сме решили на третия месец от престоя да купим холандска карта от KPN, а сега си ползва българската карта и му върши работа. След 3-4 месеца мобилният оператор тук може да начисли наказателни такси, макар че има разнопосочна практика. Дори вече получи безпроблемно два колета, като посочихме българския номер, а ми бяха казали, че изрично се изисква холандски номер.

# 524

Голямата дъщеря ползва T-mobile - около Коледа пускат много добри оферти, но са на 2 годишен договор. Освен някакви много минути за разговори, имаше неприлично много интернет всичкото за 15 евро на месец. Не че се оплакваше де Simple Smile
На малката ѝ дадоха някаква предплатена карта от университета - слага едни евра там колкото да има, ако ѝ искат непременно холандски номер (работодателя применрно). Българската ѝ карта е с разговори и интернет в EU, тъй че няма нужда да има местна. Пък и заради стажовете на 2-3 месеца я се върне, я е в друга държава...няма много смисъл да влага договор и в холандска карта.

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 17:53 от Silent Smile

Общи условия

Активация на акаунт