Седмокласници 2020/2021 - Редене на желания - (05.07 - 11.07)

• 68 623
  • 1 116
  •   1
Отговори
# 285
Скрит текст:
От чисто любопитство - дайте да видим какво съобщение са ви изпратили. Да анализираме казуса.
Писмено заявление от името на родителя, в кои училища, в какви паралелки( всичко това написано на ръка, а не онлайн), телефоненен номер, подпис на родителя, подпис на ученика и този документ остава в училището.
И задължителното изискване ученикът де е с мен.

Съгласна съм, че е моя грешката за този начин на подаване, но съм учудена от налагането на тези изисквания от училището.
Това "подтикване" става на последната родителска среща онлайн, на която класната дава график и от 26 родителя, 22 си запазиха удобен за тях час, да отидат в училището да подадат подрежданията(останалите 4 остсъстваха).
Да можеше, да взема документите и да се врътна, но все пак имам уважение към учителите от последните 7 години.

Ако това подчертаното, го имате черно на бяло пратено от училището, на ваше място бих сигнализирала РУО Бургас. Не знам за какво уважение към учителите говорите, гореописаното е предостатъчно това уважение да се срине - явно те не Ви уважават!

lilfi, сега ме замисли! И аз останах с впечатление, че това е пратено предварително на съобщение до всички. Ако е казано при отиването вече да подаваш в гнездо - да, редно е да имат писмено заявление.

# 286
За пореден път - как точно ви ги наложиха? Заплашиха ви по някакъв начин? Излъгаха ви нещо? Отказаха да ви дадат свидетелството за основно образование?
Решили сте да подадете на място, не обвинявайте друг за това решение.
Това "подтикване" става на последната родителска среща онлайн, на която класната дава график и от 26 родителя, 22 си запазиха удобен за тях час, да отидат в училището да подадат подрежданията(останалите 4 остсъстваха).
Не, не бях решила да е така, но когато ми е за първи път, така се случи.
Скрит текст:
Ако това подчертаното, го имате черно на бяло пратено от училището, на ваше място бих сигнализирала РУО Бургас. Не знам за какво уважение към учителите говорите, гореописаното е предостатъчно това уважение да се срине - явно те не Ви уважават!
Естествено, че го нямам, дават го на място в училището и после го задържат за тях.

# 287
  • София
Според мен целият казус се заключава в липсата на информираност.
Аз не си представям как класната ми казва да направя нещо и аз го правя без да го проверя предварително поне на две места. И това няма нищо общо с уважението ми към нея.

# 288
То точно на сайта на РУО -Бургас си го пише.
Всички училища в област Бургас, в които са се обучавали ученици в VII клас през учебната 2020/2021 г., ще приемат документи за участие в класирането за приема на ученици в VIII клас по Наредба № 10 от 01.09.2016 г. за организацията на дейностите в училищното образование.  Няма ограничения за подаване на заявления на място в определените училищата за ученици от други области. Работното време е от 8:00 до 18:00 часа без събота и неделя.

Заявление можете да изтеглите от настоящия сайт и да попълните вкъщи на компютър или на ръка, а можете да получите бланка и в определеното за прием на документи училище и да го попълните там на място.

..................
Длъжностно лице ще регистрира заявлението, което ще получи номер от електронната система, ще го разпечата в два екземпляра и ще Ви предостави единия. С това заявлението Ви е прието.

# 289
Според мен целият казус се заключава в липсата на информираност.
Аз не си представям как класната ми казва да направя нещо и аз го правя без да го проверя предварително поне на две места. И това няма нищо общо с уважението ми към нея.

Абсолютно! Тези две години се нагледах на неинформирани учители. Много странно, но явно не обичат да са в крак с новостите и не се притесняват да заблудят учениците и техните родители Simple Smile

Подобно на това което Дидева е публикувала получихме и ние - това е информацията за подаване в училище, но то по никакъв начин не те задължава да подаваш там, а само информира.

Ето, че казуса започна да се разплита - явно е много неинформирана бившата ви класна Simple Smile

Последна редакция: вт, 06 юли 2021, 00:07 от MollyBy

# 290
Здравейте! Желая успех на всички дечица!
И ние подредихме желанията, но тъй като не прикачихме медицинското да попитам...проблем ли ще е да го пррдставим при записването?
Обърках се вече и не съм сигурна в нищо. Страх ме е да не съм сгрешила 😔

# 291
Ние се колебаем между СМГ и НЕГ. Гледайки програмата и на двете гимназии виждаме разлика само във факултативните часове. Има ли разлика в изучавания материал на немски? Знам, че в НЕГ ще получи по-добра подготовка за медицински университет в Германия, но тя не е толкова убедена, че иска да се занимава с това. Общо взето, много неориентирани сме Sad
Ние също се колебаехме между СМГ и НЕГ и в крайна сметка избрахме немската, защото бала ни е достатъчен и за двете.

# 292
  • София
те май писаха, че не им дават служебната бележка и свидетелствата докато не отидат там и не запишат.

ако нямат служебната бележка как да кандидатстват сами? кодът и паролата са там.

Кодът и паролата ги има и на служебните бележки, с които се явяват на НВО. А тях няма как да не им дадат, там пише и в кой кабинет се явяват... Или от училището са имали твърде ниска оценка за способностите на родителите на учениците си (тъжно), или те самите са били компетентни горе-долу колкото квесторите с стаята на детето на Писа по БЕЛ. Още по-тъжно.

Подадохме и ние. Наборът натисна бутонът "Подай" Simple Smile Не успях да кача медицинското, защото през 5 програми не успях да го намаля под 2МВ. Ще го представим при записването, ако го приета в професионална паралелка.
Успех на всички деца!

Ако МНОГО държиш да го приложиш ми го прати и кажи какви формати приема системата. Но горещо НЕ го препоръчвам, там има лични данни.

# 293
И ние подредихме желанията, но тъй като не прикачихме медицинското да попитам...проблем ли ще е да го пррдставим при записването?

Не не е проблем! Все пак точно това пише в "помощ" В "прием.мон" -
 "Имате възможност да подадете заявлението, а на по-късен етап да прикачите
медицинското свидетелство. Ако не прикачите свидетелството, е необходимо да го
представите при записването. В противен случай губите мястото си в класирането."

# 294
  • София
Не е нужно да пускате един и същи пост няколко пъти.
От две теми насам едва ли не всеки пети пост касае медицинското. Можехте поне тази тема да си направите труда да прочетете. Нищо чудно, че вече на всички им е писнало да пишат едно и също по сто пъти, след като никой не си дава зор да чете.

Медицинското е необходимо само за професионални паралелки. Може да се прикачи при подаването на желанията, но може да се занесе направо при записването в училище. Ако при записването не го представите, ще загубите мястото, на което сте класирани.

Оставям го така с червените букви, за да може направо да се цитира за всеки следващ въпрос за медицинското. Жалко, че не предвидих по-рано да го сложа в първия пост, а вече не ми дава да го редактирам.

Последна редакция: вт, 06 юли 2021, 00:22 от Kally May

# 295
  • София
Sweat Smile Сега остава някой да прочете и последния пост на Дидева с разбиране.

450, децата от НЕГ не учат само медицина в Германия. Има доста, които се насочват към инженерни, икономически или други специалности с математика.

# 296
  • София
Кое е най-голямото ОУ в Бургас, което е въвело тази практика?
Със сигурност ви казвам, че не ви е вярна информацията за тези 90% от училищата, които държат да се подава на място. Веднага мога да ви изброя 6 училища, в които родителите и учениците си подават онлайн.
Училището е "Б.М."
Естествено и аз, и който иска, може да подаде онлайн.
Въпросът е в "подтикването" на родителите и техните деца, да го направят през училището.
Жалко, че не се сетих да снимам, защото явно мислите че си измислям.
За мен не е проблем,че го подадох така, интересното ми е защо го правят и с каква цел.
Лека и спокойна вечер.

Виж сега. Училището, което НАПУСКАШ - добре де, детето - няма НИКАКВИ лостове, с които да те принуди, подтикне или придума или там... да не продължавам. Просто в този момент то няма НИКАКВА, дори имагинерна, власт над теб или детето ти. Ако вие сте решили да извършите нещо, противоречащо на желанието ви (ти и/или детето), това не е в резултат на принуда, а на неразбиране. На правата си, на позицията си, на цялостната ситуация. Ако много родители от едно училище са изпаднали в подобна заблуда... хм, това не говори добре за училището. Не понеже принуждава родителите към нещо, а понеже поставя под съмнение възпитанието, което учениците му имат шанс да получат. И в такъв случай логичната - единствена! - причина да направят това е... обикновено недоверие от страна на учителите към родителите и съмнение, че ще са в състояние да действат адекватно в интерес на децата си.
Съжалявам, ако звучи грубо, не това е целта ми, по-скоро може би да се замислиш. За това, че ти си човекът, който най-силно се грижи за интересите на детето ти, не външни хора. И е добре повече да се доверяваш на собствените си преценки, ако е нужно да търсиш съвети - дори от много места - да го правиш преди предприемането на действие, не след него. В случая ако ни беше питала вчера, щяхме да ти кажем, че можеш да го правиш или да не го правиш по собствено усмотрение. Интелигентна жена си, личи си и по граматиката, и по изказа, и по тона, не се подвеждай по действията на "стадото", те не винаги ще съответстват на твоите собствени интереси.

# 297
  • София
Лилфи го е обяснила идеално, 450.
Скрит текст:
 По старата система има много деца, следващи специалности, пряко свързани с много мат. Езиковите не са хуманитарни гимназии все пак, всъщност в НЕГ специално винаги най-търсеният профил е бил мат.. Сега с профилирането по новата система и  с материала, застъпен по програма в профил МАТ, ако учителят по предмета е добър, разбира се,  нещата ще изглеждат и по-добре от предив езиковите. Тоест мат ще е на доста прилично ниво, несравнимо все пак с това в СМГ, но езикът пък  ще е на по-високо ниво. В СМГ ще е обратното. Но ако става дума за медицина, най-добрият вариант сред всички е НЕГ и то в паралелка лайстунг, която е с природо-математически профил. Там ще си учи биология, химия и физика  не по бг системата, но на немски, а направо по немската система. А и трите предмета се срещат с децата още през първия семестър и училите ги по немската система по-лесно се напасват.  Което не означава, че няма множество деца, следващи медицина и от ДСД паралелки, и от СМГ. Просто тези от лайстунг са с едни гърди напред конкретно за медицината. Иначе има и изключения, аз знам за поне три  в годините, които  дори не са били профил биология/химия, 2 от тях след профил мат и информатика в ДСД и 1 в профил БЕЛ и история  следват към момента /завършиха именно медицина, понеже настройките и плановете им в края на 10 клас са  били едни, в 11-ти и 12-ти   - тотално различни. Въпросът е дали новата система ще позволява такива "своеволия" на децата,  ако искат да учат навън. И то не системата, а нейното възприемане от чуждите университети като хорариум по определени предмети.

Последна редакция: вт, 06 юли 2021, 01:02 от пенсионирана русалка

# 298
Казвам ви, че докато подавахме беше пълно с родители и имаше опашка.
Не бяхме задължени, но там ни очакваха подготвени всички документи за завършване на основно образувание и тези, които ще са ни необходими за записване след 7 клас.

Права сте. Наистина тази година заявленията са се подавали чрез училищата
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Opashki-v-uchilishtata-v … sp;    

# 299
  • София
Ганис, всъщност може. Синът ми редува паралелки с много различно балообразуване (3мат+бел; 2+2; 3 бел+мат, бел+ мат+2оли), балът се мени от 385 до 420.
Да, не съобразих различното балообразуване.  🥰

Общи условия

Активация на акаунт