Седмокласници 2020/2021 - Редене на желания - (05.07 - 11.07)

• 68 309
  • 1 116
  •   1
Отговори
# 810
  • София

Аз пък още не мога да вдяна. Ама географията, за мой срам, е чужда планета за мен... *blush*

# 811
32 СУ за мен е в доста неприятна сграда, потискаща и локацията при тези булеварди ми идва в повече.
Знам, че е добро училище , но заради тези му особености, не е първи избор

# 812
  • Някъде на край света

Аз пък още не мога да вдяна. Ама географията, за мой срам, е чужда планета за мен... *blush*

Училището се намира на ъгъла на Тодор Александров и Христо Ботев.

# 813
  • На морето!
А нашето музикално училище е пълно с русначета и всяка година се увеличава броят им, някои от тях дори не говорят и пишат добре на български. Чудя се как се справят с учебния материал, сигурно е трудно да учат на чужд език, иначе са изключително талантливи, дисциплинирани и посветени на изкуството. Не съм забелязала различно отношение, въпреки че понякога общуването е трудно, всички деца се опитват да помагат и проявяват разбиране.

Последна редакция: пт, 09 юли 2021, 00:45 от Rapariga

# 814
Ще оставя мнението на Mia Rulana без коментар! Дано е шега!
Споделеното от бебчо беше именно по повод предразсъдъци и отношение на етническа основа. Грозно и неморално е и няма нищо общо с името, но много хора не са дорасли,за да го разберат.
Дядо ми светла му памет беше турчин женен за българка. Какво семейство бяха само, на тяхната маса съм чувала, че хляба е по-голям от всички ни. От тях научих що е добро семейство, уважение и много други базови неща.
Години по-късно разглеждайки книги от младините на майка, която загубих на 11 години си мисля, как ли се е чувствала при смяната на имената. Там на книжките от младежките и години бащиното име е друго.
Хората могат да поставят хиляди разделителни линии по между си и всички те са изтъкани единствено и само от злобата.
Ние всички сме уникални и ценни, ние сме нечии деца, нечии любими. Всеки носи своя чар и неповторимост.
Човек не избира нито близките си, нито родината си, но може да избере дали да е добър човек и това няма нищо общо с цвета на кожата, името или народноста му.

# 815
  • София
Mia Rulana, май не сте разбрали споделеното...Или? Защо ще се застрахова семейството от потенциални подигравки още с раждането на децата? Това би имало смисъл само ако  решат да си кръстят детето с някаква недомислица/идиотщина,  примерно Аналия (имаше такова споделено име  в темите за имена, при това без тире като за двойно, понеже детето било кръстено с еднакаво желание на баба си Ана и дядо си Илия). Но не стига че  кръщавайки дете с турски произход примерно Димана, хората ще изневерят на себе си, ами и няма да парират въобще подигравките на недораслите за толерантност, понеже "закачки" ще има тогава пък  заради бащиното и фамилията - Димана/Пресияна/Ирина  Мехмед Денизоглу. Вие ако живеете в мюсюлманска държава примерно, ще наречете ли детето си, родено и растящо там с традиционно арабско/персийско име, за да не го подиграват уж..Не, нали?

Последна редакция: пт, 09 юли 2021, 07:19 от пенсионирана русалка

# 816
  • София
Моя позната в Бургас кръсти детето си Итън, защото Илия било остаряло, а и така му отваряла вратите за запада. Вече е 20+ годишен младеж и наникъде не и тръгнал, но пък утре ще "даде" бащино име, та така започват недомислиците, а не чрез спазване на именните родови традиции.
Аз съм от малък град, живяла съм с турци, помаци, власи, цигани. В моя род назад, докъдето съм проследила, има каракачани от гръцко. Нападана съм от цигани, които ми свалиха часовника от ръката, българи обраха жилището ни в Пловдив. Деля хората на добри и лоши, на възпитани и невъзпитани.

# 817
  • Пловдив
Моето дете до 7 клас учи в арменското училище в Пловдив. Не сме арменци, нямаме нищо общо със страната. Училището е страхотно. Децата се разбират чудесно, половината са арменци, другата половина като моето - пришълци в училището. Няма драма никаква, половината клас завършва на -ян. Но арменци, турци, циганета е имало много отдавна и в обикновените училища при големия ми син - никога не е имало проблем с тях. Сега дори имат чернокожа българка в  университета.

Смятам, че децата в днешно  време са много толерантни, свикнали се да приемат различните, възрастните обаче все още имаме някакви предрасъдъци. Трябва да се учим от децата.
Но днешните различни нямат нищо общо с предишните различни - защото друга народност, цвят, религия не са проблем по принцип. Важно е какъв е човекът като човек, а не какъв е по произход. Тук живеем, всички сме българи. Лоши хора има навсякъде.
В днешно време проблем са децата с аутизъм, хиперактивните ( и с други болести), с различна сексуална ориентация - смятам, че с тези различни хора имаме по-голям проблем със "заедното" живеене.

beb4o_fb, искрено се надявам да нямате повече проблеми.

# 818
  • София
Относно имената, да ви разкажа моята история. Името ми е Мартина, родена съм по време на соца, тогава когато родителите не са могли да кръщават децата си с имена, които не са традиционни за социалистическите републики. На майка ми, обаче това име много й харесвало и в родилния дом се заинатила и казала, че детето си ще кръсти с това име и с никое друго. Заради нейния инат съм Била 8 дни без име 😂 През това време й предлагали различни варианти, но тя отказвала. В крайна сметка се принудили и ме записали Мартина. Тогава на времето кой да повярва, че 15 - ина години по - късно това ще е едно от най - често срещаните имена.

# 819
  • Някъде на край света
На толерантност и добрини трябва да се учим ние родителите от децата си, а не да им налагаме предразсъдъци.
Възрастните трябва да се учат от децата и на щастие. Децата се раждат и са щастливи и оценяват хората в пъти по-разумно от нас. Не ги делят по етнически, родови и разни други предразсъдъци.
Казваме, че днешното поколение расте комерсиално, невъзпитано и нетолерантно, но виновните сме ние, не децата. Моделират се по наш образ и подобие, а ценностите им са объркани тотално!
.... Ама къде само отиде темата... Simple Smile

# 820
Струва ми се разумно, темата да бъде сменена. След етносите бяха наредени, заболявания и сексуалната ориентация. А призиви за чиста нация, дали ще се появят? Направо копаем дъното.

# 821
Моята прабаба беше гъркиня, прадядо ми-напет левент от Варна. Баба ми се казваше Калиопа, съответно майка ми много е искала така да ме кръстят, но баща ми-не та не. Как са щели да ме наричат, да се отнасят… пълни глупости. И ме кръстили със страшно уникалното име Ивелина, с което никога не се представям. Та, в детството ми различните роднини ме наричаха Льопи, Иветка /другата ми баба Иванка е искала да съм Ивета/, Грета / леля ми по едноименната приказка на Братя Грим/, Ивка… Ама никога Ивелина. Самата аз се представям като Ива, не харесвам пълното си име, а в обществото съм известна предимно с фамилята си. Можеха да ми спестят тази шизофрения. На мен Калиопа много ми харесва, ма не съм тръгнала да водя съдебни дела за това.

# 822
  • София
Момичета, съжалявам, че повдигнах въпроса. Аз оценявам хората по тяхната ценностна система и лични качества. Имената на децата ми нямат нищо общо с традиционните турски имена. И нямам никакво намерение да ги сменям заради това, че някой би ги дискриминирал само заради тях, без да се опита да ги опознае.
Ако модератор прецени за правилно, нека изтрие мненията ми по този въпрос.

Остана малко, пожелавам успех и късмет на всички деца при избора на тяхното училище Kissing Heart

# 823
  • Пловдив
Струва ми се разумно, темата да бъде сменена. След етносите бяха наредени, заболявания и сексуалната ориентация. А призиви за чиста нация, дали ще се появят? Направо копаем дъното.
Съжалявам, че си ме разбрала грешно. Извинявам се.
Споделих, че около мен цвета на кожата, произход, религия не са били проблем. Че ако изобщо има проблем идва от отделен човек, не от децата или пък обществото. Лоши хора има навсякъде.
За другите различни смятам, че не сме подготвени като общество. И там наистина има дълбоки проблеми и тези хора трудно се социализират. Имали сме дете аутист в класа, децата нямаха никакъв проблем с него, училището имаше - просто не можеше да се справи. Това исках да кажа.
Не съм искала да засегна никого, най-малко пък някое дете.
Отново се извинявам ако съм засегнала някого.

# 824
В  менюто в профила имаше графа  "класиране" сега го няма.Ние кандидатстваме в две общини за едната вече има изчислен бал.При вас стои ли в менюто "класиране"?

Общи условия

Активация на акаунт