Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 152
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 105
Аз искам да попитам понеже ми предстои подаване на документи за акт 16-в случая удостоверение за експлоатация. Понеже сме под 100 кв. м и нямаме надзор, строителят, по-точно техническия, който работи при него ни изготви акт 15, след разрешение от шефа.Съдейства ни консултативно за документите, които да подготвим за акт 15 и 16. Всичко сами си набавихме. По принцип не сме се говорили за пари за насоките. Да не би да е  по принцип в ресора на строителя. Ние разбира се ще почерпим като вземем акт 16,но просто се чудя.

# 106
nellytan1, ММ реши, че е добре да се изпердаши, за да не седят дребните процепи на места само на пяна (не ѝ е фен и смята, че не е траен материал макар и скрита от слънчевите лъчи). Искаше да има запечатана (изолирана) основа под EPS-a. Заради мембраната на прозорците така или иначе трябваше да шпаклова отвън около тях, та така.  Сега няма шанс от някъде да подухва и вее. Освен това беше ясно, че няма да може да лепи изолацията на гребен плътно заради кривата покривна плоча и кривите козирки.
Nelina_london, това ни беше цена с 22% отстъпка. За кв.м. е със сигурност проверих фактурата, та няма грешка.

# 107
silvi_7878, за обекти без надзор строителната документация се води от строителя. Не би следвало да ви се търси допълнително заплащане , с изключение на всякакви видове държавни такси за различните документи, удостоверения, протоколи от лицензирани лаборатории и т.н. , ако е заплащал такива (Чл. 163., 163а ЗУТ)

# 108
Идвам при вас да си излея мъката. Купиха съседния имот и са решили да бутат съществуващата хубава масивна двуетажна къща и да строят нова голяма /тип кооперация/ на максималната плътност и Кинт за имота Sad Просто не ми се мисли какво творение на архитектурата може да щръкне на 3 метра от нашия имот. От сега се чудя какво да правя - дървета ли да садя по границата или да мисля перголи и сенници... Не съм допускала, че някой ще събори хубава сграда за да строи нова.

# 109
  • София
Идвам при вас да си излея мъката. Купиха съседния имот и са решили да бутат съществуващата хубава масивна двуетажна къща и да строят нова голяма /тип кооперация/ на максималната плътност и Кинт за имота Sad Просто не ми се мисли какво творение на архитектурата може да щръкне на 3 метра от нашия имот. От сега се чудя какво да правя - дървета ли да садя по границата или да мисля перголи и сенници... Не съм допускала, че някой ще събори хубава сграда за да строи нова.
Много съжалявам да го прочета! Sad За жалост, това предсказва само инвестиционни намерения, без оглед мнението на съседите.
И на нашето семейство се наложи да продадем двуетажна къща в атрактивен /сега/ район, който се застрои основно и нагъсто с малки и големи кооперации. Усещането за свобода и спокойствие се губи, когато около теб изникнат кооперации, водещи със себе си усилен човекопоток, автомобилен шум и съпътстващите живота на тези семейства битови шумове.
Искрено Ви съчувствам.

# 110
Queen L, много неприятно Sad!

Това е едно от нещата, от които най- много се страхувам Sad. Предполагам, че и около нас ще се застрои с кооперации. Даже вече има една такава Sad.
Не знам как им дават разрешение за строеж при положение, че няма канализация.

# 111
Queen L, много неприятно Sad!

Това е едно от нещата, от които най- много се страхувам Sad. Предполагам, че и около нас ще се застрои с кооперации. Даже вече има една такава Sad.
Не знам как им дават разрешение за строеж при положение, че няма канализация.
Ти пък, то половин София е без канализация и най-вече в новозастроените "луксозни" квартали!  Там какви огромни комплекси са застроени и на никой не му пука! Слагат локална пречиствителна станция с изгребна яма, с абонамент за почистване или с попивно поле и хайде, здравей строителство на почти един нов малък град! То често и централно отопление няма. Есенно-зимният период пушеци и мъгли, ама какво от това, нали сме в Драгалевциии, гъзария е! "Най-ме кефи" като видя прекрасна нова сграда, лъскава отвсякъде, а на балконите наредени чинно дърва за огрев. Чудно!!! За съжаление това е бъдещето на големите градове и няма какво да се направи. Вероятно и при Куин всичко е законосъобразно, спазени са отстоянията и това е. Сега и пред нашата къща купиха единят имот и очаквам да вдигнат къща, която може да ми закрие прекрасната гледка в момента, но това животът!

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 09:42 от fatalina

# 112
Надявам се у наше село да не позволят тип кооперации да се строят. Уж по далеч отиваш от града, пък пак същата галимация те очаква.

# 113
  • София
Надявам се да не посторят жилищна кооперация, а просто голяма къща. Тук, край нас, има две построени на максимален кинт и в двете живеят по 2-ма човека, възрастни. При едните (съседи са ни през един имот) идват децата от време на време, ама те също си имат къща наблизо и не остават даже да пренощуват. Другите са двойка на съседна улица и никога не съм видяла паркирана втора кола или пък хора да влизат-излизат от двора. Но и двете сгради са просто огромни къщи, не са малки блокове и се усеща разликата. Дано и при вас да е така и да не е някое архитектурно извращение!
Аз затова стискам палци да не ни сменят статута на вилна зона преди "инвеститорите" да застроят. Вдигнат ли параметрите, ще станем второ Драгалевци много скоропостижно Sad И все се успокоявам, че поне на нашата улица сега се нареждаме новите собственици и би трябвало никой да не продава скоро. Имаме само една къща с по-възрастни обитатели (но все още активни, пу-пу) и една дето май стои празна, но тя е с малък парцел. Дано изкараме така 20-на години поне...

# 114
Здравейте! Темата ви е много обширна за изчитане, пробвах да търся с търсачката, но попадам на откъслечни мнения по зададените думички, та реших направо да питам тук - може ли да препоръчате бригада, фирма, майстори, които да изградят малка подпорна стена - кофраж, бетонови основи, тухла нагоре като зид в двор на къща в София? Изкопът е готов, но фирмата, която намерихме в последния момент вдигна цената необосновано високо и ние ги отказахме. Трябват ми читави работници, разбира се срещу коректно и нормално заплащане.
Благодаря предварително!

# 115
А сигурни ли сте, че цената не е скочила основно в материалите и леко за труд, че материалите страшно поскъпнаха, някои липсват на пазара? Обръщам внимание само, защото е трудно да се намери бързо читава фирма и да са свободни в този сезон и при тази натовареност? ММ наема работници и искам да Ви кажа, че и техните цени за труд се вдигнаха, както се вдигнаха цените и на хранителните стоки. Не могат да изпълняват договори по оферти изготвени от преди 1 месец, защото и спомен няма от старите цени за труд и материали....
Дано се справите и попаднете на читави хора! Успех!

# 116
Момичета, благодаря за проявеното съчувствие! В момента хората, закупили съседния имот, ще изменят действащия ПУП и съм убедена, че всичко е с цел повишаване на показателите и намаляване на отстоянията. Вероятно имотът от жилищен ще стане за смесена сграда и ще въртят познатите схеми с ателиета, офиси и т.н.  Очаквам скоро да ми обявят разработката... Стискайте палци да не се сбъдват най-лошите ми предчувствия!

# 117
  • София
Стискаме! А ти се готви да оспорваш - няма как да не ти дадат правото да го направиш, а ако има пролука в проекта им, може и да ти се получи. Малък шанс, ама шанс...

# 118
Момичета, благодаря за проявеното съчувствие! В момента хората, закупили съседния имот, ще изменят действащия ПУП и съм убедена, че всичко е с цел повишаване на показателите и намаляване на отстоянията. Вероятно имотът от жилищен ще стане за смесена сграда и ще въртят познатите схеми с ателиета, офиси и т.н.  Очаквам скоро да ми обявят разработката... Стискайте палци да не се сбъдват най-лошите ми предчувствия!
Заповедта на кмета за одобряване на новият ПУП, задължително се изпраща на заинтересованите лица, а това най-малко са собствениците на имоти, граничещи с този, за който е изготвен ПУП-а. Следи си пощата и задължително следи страницата на общината с издадените решения и заповеди на кмета на общината и на главният архитект. Дори по някакава причина да не получиш писмо, с което да те уведомят за издадената заповед с възможност за обжалване, то ти като видиша самата заповед имаш право да подадеш жалба в съответният Административен съд и/или чрез кмета на общината до АС, но по-добрият и бърз вариант е директно в АС. Плащаш си таксата за завеждане на делото и  чакаш насрочване. Не пропускай тези 14 дни, защото после ПУП-а влиза в сила и нищо не може да направиш. Може да обжаваш параметрите на ПУП-а. Ако все пак същият влезе в сила, може после да обжалваш Визата за проектиране, послед РС, но трябва стриктно да следиш страницата на общината, кога излизат съответните актове, за да ги обжалваш в срок. Това ако решиш, да им стъжниш живота и да се откажат от строителство. Ако обаче са спазени всички остояния и параметри по ЗУТ, нищо не може да направиш.

# 119
fatalina, ако ПУП-а влезе в сила, то тогава няма да ми се обявява нито виза, нито РС. Моментът е на етап ПУП да се стопират нещата. За съжаление, устройствената зона по ОУП позволява доста да се разгърнат откъм етажност и Кинт.

Общи условия

Активация на акаунт