Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 150
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Благодаря ти, Nelina_london! Както винаги отзивчива и готова за подкрепа!
5 дюбела на лист, значи 10 на квадрат нали това имаш предвид?
Може и да злоупотребя и да пращам снимки за критика Simple Smile
Да,точно така 5 на лист.Нали някои са по ъглите,та тезнам дали се падат точно 10на 1м2 или по-малко.
Пращай смело снимки,имам много свободно време на този етап.

# 91
  • София
Minesota, ами просто подсказвам как по-лесно може да се получат нещата, но щом държите сами да се справяте, дерзайте!

Е не, незнам какво да кажа 😂😂😂
Ти четеш ли постовете изобщо???

# 92
  • Sofiа
Skk007 и Nelina, докато сте на темата за изолациите използвам да попитам нещо.
Видях препоръките за най-подходящо време за изолация септември-октомври.
Ние, ако се движим по-график бе следвало към октомври да приключим с грубия строеж и до края на годината ми се иска да "затворим" къщата с дограмата т.е. със сигурност няма да правим изолация октомври.
Сега като чета, че skk007 бързат да сложат изолацията за да не изгори пяната и се чудя как да планирам дейностите във времето най-оптимално.
Ако успеем да сложим дограма до края на годината кога би било най-удачното технологично време за изолацията?

# 93
  • Велико Търново
Валери, след мокрите процеси вътре - мазилка, замазка и лепене на плочки. Оставете влагата да излезе и тогава запечатвайте отвън Simple Smile

# 94
  • Пловдив
valery,както е писала SKK,изолацията се прави след вътрешните мазилки.Ние обаче ,я направихме преди това,защото много ни забавиха с дограмата и ММ трябваше да прави нещо.
 Принципно, лепенето на самата изолация може да се случва и в жегата,но мазилката положена при по-високи температури пресъхва бързо и не може да се обработи качествено.Трябва да се прави рано сутрин или привечер и да са поне 3-4 човека,да да изкарат бързо цялата стена.
ММ измазани едва малка стена миналата седмица,но работеше само от 6-8 сутринта.
 Ако пък се налепи изолацията(EPS) и се  остави повече от месец неизмазана по повърхността започва да прегаря(пожълтява)и после трябва да се престърже преди да се шпаклова.

# 95
  • Sofiа
Много ви благодаря за изчерпателната информация! Страхотни сте!

# 96
  • Велико Търново
Това за мазилките и майстора ни го каза, че там е тънкия момент, да не е на напечена стена и да се действа по хладно.
Ние ще слагаме акрилна мазилка - по евтина е, пропусклива и запазва цвета си. Няма да е топ изпълнение, но в момента гоним ниски цени и гледаме да не закачаме спестени пари, а да действаме с каквито имаме "оборотни".
Имаме идея една стена да бъде с шаблон, всъщност нз дали така се казва, но майстора не е правил такова нещо досега. Ще имитира дърво, нещо като щампа. Не съм твърде наясно как технологично ще се прави, но ако стане ще е реклама за него и плюс за нас, ако не... Ще го мислим Simple Smile

# 97
  • Пловдив
Ние използвахме различни мазилки досега-Вебер и Ликата,днес ММ поръча и Рьофикс.Тъмните цветове му харесват с по-малка едрина на зърното 1,2 мм.По проект и ние имахме дървен сайдинг на няколко места и още от началото ММ реши,че по-скоро ще го направи с мазилка -имитация.После ,в процеса на работа си харесахме бялото и си го оставихме така.Имаше момент и в който вместо камък щяхме да правим имитация  на тухли единички в антрацит.Пак с два цвята мазилка ,но после отново направихме завой с дизайна.Сега последно първи етаж от към улицата ще го правим тъмен със две светли ивици,подчертаващи прозорците ,и поръчахме мазилката.Ако не ни хареса, ще го боядисаме отгоре.Нещо съвсем спря да ми се занимава с това и онова ,а и лампи за верандата търся и пак не откривам нещо семпло,което да не изглежда евтино,а да осветява добре.
 Ако реализирате дървената имитация,ще се радвам да споделиш резултата.

# 98
  • София
Цитат на: fatalina link=topic=1350748.msзg43146304#msg43146304 date=1626117988
Minesota, ами просто подсказвам как по-лесно може да се получат нещата, но щом държите сами да се справяте, дерзайте!

Досега сами си придвижихме документите за промяна на ПУП,изкарахме си РС за външен водопровод и не мисля,че ще ми е необходимо  наемането чак на проектантско бюро,за да внеса едни документи в Общината...
  И аз като minesota съм на мнение,че темата е за взаимопомощ и който не може да отговори на конкретен въпрос,не е нужно да дава странични съвети,а просто може да подмине.
Радвам се,че тук има и доста  технически запознати и отзивчиви дами!

Последна редакция: вт, 13 юли 2021, 21:45 от carolina9999

# 99
Ние също си мислим да правим скоро изолация.

Това което разбрах до сега искам да го споделя, защото може да е полезно на накой от вас.
Фирмите като Вебер, Реофикс, Кнауф и т.н. дават гаранция за техните системи. Т.е. ако изберете система от съответната фирма идват да проверяват (поне от Кнауф така твърдят) редовно как се постави изолацията. Ако не е както е по предписание, карат бригадата да пренаправи нещата и така докато не стане добре. След като те са проследили целия етап на полагането на изолация издават гаранция. Ако нещо се случи по време на гаранционния период от фирмата (поне от Кнауф така твърдят), ще поемат всички разходи по отстраняването на дефектите.

Относно кой да внася документацията. При нас за всичко това аз се грижех. Много е затромозяващо признавам си, обаче бях наясно кой документ къде е и ако има забавяне, защо се забавя. Аз имам най-голям интерес документите да се предвижват напред, така че смея да твърдя, че поради тази причина аз наистина успях сравнително бързо да премина през всички перипети без особенни закъснения.
Когато внасяхме документите за РС, аз следях на сайта на общината, кои документи са необходими. Затова и още при разрешение за строеж внесохме ПБЗ. Сега чета много от вас, че го внасят за разглеждане след РС.

# 100
  • София/Варна
nellytan1 промениха ЗУТ-а в един момент и сега ПБЗ се внася след разрешение за строеж. Не съм сигурна, но май важеше 6 месеца.  За да може ПБЗ-то да е актурално към датата на започване на строежа

# 101
Ето малко снимки от нашата фасада по време на работа. Тук-там липсва по някой дюбел. След иззиждането на тухлите и запенването на всички малки процепи я шпакловахме (изпердашихме) изцяло. Изолацията е лепена както nelina_london писа - рамково по цялата обиколка на листа EPS и кюфтета там, където се дюбелира. Преди да се шпаклова EPS-a всички малки процепи пак са запенени. Използвали сме тук там парчета, но не искахме да има много фира и максимално точно поръчахме стиропора. Ползвали сме EPS 15 см с плътност 18-20кг./куб.м. Цената при нас беше 9 лв/кв.м. Сега стои на една ръка шпакловка, за да не прегаря и чак на есен ще се нанася втората ръка и мазилката. Тя последно ще е май на Ликата силикатна 1,2 мм.

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 13 юли 2021, 11:56 от drago_2008

# 102
drago_2008, браво, страхотно се получава!
И на нас ни казаха, че е добре първо да изпердашим тухлите (преди изолацията), но това си е доста разход при нас, защото площа е много. Струва ли си да се прави?
Какво ще постигнем с това изпердашване? Някой дали може да ми обясни?

# 103
  • Пловдив
Браво,Драго!Чудно сте се справили!
Все не се сещам да снимам работния процес стъпка по-стъпка,а така би било по-лесно като давам насоки.
 Ама,от къде го купувате този евтин EPS? Да не би цената да е на лист не на квадрат?Преди 2 години купувахме с отстъпка  на Баумит 15-18 кг на цена 82лв/м3,което за 20см  излизаше около 16лв/м2
 ММ никога не е измазвал тухлите предварително,защото технологично никога не е присъствало в Англия.
В никакъв случай не твърдя,че е грешно,просто той намира резон в това,  ако стените са по-криви,за да се спести от лепило и по-лесно да стане изолацията нивелирана.

nellitun,а дали всяка бригада ще се съгласи     да работи на принципа с проверка  и дали няма да иска по-добра цена за работата си?Като знам какви са на думи ,а как изпълняват...
 Иначе,и ММ го проверяваха редовно,дори за елементарни неща.Споменавала съм дори за сондиране на избрани места ,за да определят дебелината на различните слоеве и най-вече на финишните.

# 104
При нас бригадата ни я препоръчаха от фирмата, от която сме си избрали системата.
Казаха, че добре работят заедно. "Ръководителя" на бригадата каза, че гарантира за работата си посредством гаранцията, която дава производителя. От производителя ни увериха 100 пъти, че ще контролират мното строго работния процес. Надявам се наистина да е така. Дано  да мога да споделя добри отзиви накрая.

В една от ФБ групите също се коментираше, че фирмите идват на проверка и накря дават гаранция. Може би има групи, които нямат проблеми да работят така.

За цената не мога да кажа дали е по-висока, защото при нас е доста криво и това също вдига цената.

Общи условия

Активация на акаунт