Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 205
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
silvenceto1,не съм сигурна дали премахването на огледалния ефект ще ги спре.
И при нас се блъскаха първата година,а прозорците ни нямат огледален ефект.Даже един гълъб направо се бе отпечатал с разперени криле,когато прозорците бяха много прашни.

# 256
Намерих това https://www.birdsavers.com/ и смятам да го инсталирам. Надявам се да помогне.

# 257
Момичета, да се похваля за напредъка при нашата къща, която купихме преди около месец. Както споделих, ние ще е освежаваме, напасваме на нашите нужди, което налага и строителни дейности.
Сега започнахме с покрива и сме много доволни.
Доста се " отвори" къщата, макар и покривът сега не пасва въобще на фасадата, но всичко с времето 😂😁
Сега сме в голяма чудинка за стълбите. По различни конструктивни причини не ни препоръчват бетони стълби.
Някой да е правил метално- дървени и да препоръча фирма, майстор?
Иначе прикачам снимки от новия ни покрив:

# 258
  • Велико Търново
Аничка, ние сме с метално дървени стълби, но нашите са плаващи стъпала, т. Е. Бетона на самата къща и арматурата са  изляти за бъдещата стълба.
Поне мога да ти препоръчам фирма за рязане на метала - метарем, павликени. Но тази фирма за да я ползвате трябва да имате чертежи и размери на стъпките. После мога да препоръчам, не особено много, но поне като цена масив, София за дъбови стъпала. Ние още ги чакаме, вече закъсняват с месец и повече, но като цена само те ни паснаха.
С други думи, ако имате необходимите конструктивни чертежи, кадърен заварчик, и добра идея какво искате можете да се справите много бюджетно и добре. ММ прави чертежите с един конструктор, после седеше изкъсо работата на заварчика, като му даде готови елементите само да завари на място и това ни спести доста пари.
Мислете за парапет още от сега - какъв, къде да се хване, колко опори да има и т. Н.... Да му се не знае, всичко има значение, ние щяхме да сме със стъклен, но се оказа че не сме помислили за това по рано и няма как да стане сега, защото стъпалата ще трябва да са много високи за стъклодържачите, а има един трегер на височината на третото стъпало и ако стъпалата са дебели, ще си бием високите глави в него... Просто го давам като пример за недомислено от начало нещо Simple Smile

# 259
  • София
Интересно дали ще отменят разпоредбите или трябва ние да си следим. Но ето, поне този път интересите на гражданите са защитени от съда https://segabg.com/hot/category-bulgaria/lipsata-na-ulici-nyama- … ravoto-na-stroezh
За сондажа и аз да кажа, че е нормална цената. Разликата обаче не идва от денивелацията, а от вида сондираща техника, която се ползва - в скала е с въздух, в почва е с вода. Сондирането в скала е по-евтината опция. За почва е към 140-150 лв в София, доколкото знам от съседите ни, които ще сондират скоро.
Има един Иво, който хем търси вода, хем сондира (преди сондираше само в скала, а сега май може и в почва). Той не взима хиляди левове от хората, ако не успее да извади вода. Телефонът му е навсякъде из нета, та няма да го искам пак от ММ (някъде из БгМама го бях писала и аз преди време).
Като правите сондаж, непременно питайте на каква дълбочина да поставите помпата. При нас това беше пропуск, заради който сърбахме попара тази година Simple Smile Ако не е на правилна дълбочина и увеличите налягането, за да вадите по-голям дебит (при нас беше за поливната система, която не беше секвенционална, а трите пръскачки пръскаха едновременно), започва да засмуква мизерийки през филтрите на тръбите.

# 260
Според мен нищо от интересите на гражданите не е защитено. Ако наистина искаме нещо да е защитено то трябва да се работи в посока общините да отчуждават терените за обществена нужда и да изграждат обществена инфраструктура.
Това, че може да се строи на места където улиците са все още частни поражда повече проблеми от колкото си мислим. На такива улици нито водопровод може да се изгради, нито канализация, нито каквато и да била обществена инфраструктура.  Да си останат улиците частни, а ние да си продължваме със застрояването не е решение, а е проблем и то голям.

# 261
  • София/Варна
anichkaffm  ние сме с комбинирани стълби, половината бетон, половината метал и дърво, защото тия с бетона откровенно ми казаха, че не могат да го направят красиво,като е толкова криво.
Както  каза skk007 трябва да имаш проект за метала със сигурност.
Като имаш проект го пращаш на железари за цена. Мога да питам и този който сътвори нашето, ако си в софийско или някъде на близко.
За дървенията питах на 100 места, включително Масив в София ( тия бяха много напористи и не особено компетентни и любезни). Накрая си поръчах във Форест трейд в Пролеша. Спазиха си срока, единствената забележка е, че ги бяха омаслили едностранно. Леко бяха забравили, че на металната конструкция ще се вижда и от долу, за разлика от бетона. След два дни обаче ми донесоха масло и си омаслих и дъната.
Скрит текст:

И ние ще го мислим тепърва парапета

# 262
  • София
Не е съвсем така. Не може да ми забраняват да строя на моя си имот, защото общината не са си свършили работата! Аз този имот какво да го правя, ако примерно ми е наследствен - непременно да ставам земеделц ли? Затова казвам, че интересите на гражданите са защитени (конкретно интересът им да имат работещи институции). Това не мисля, че е в противоречие с друг интерес на гражданите - общините да си оправят регулациите и инфраструктурата. Защото затова им плащаме данъци! Не за да си платим после още веднъж за проекти и да им предлагаме ние кое как да става. На нашата улица нямало схеми за водопровод. И кой може да изработи такива и да ги одобри и изпълни? Общината! Прави ли го? Не Simple Smile Но от това няма как да следва, че аз трябва да го направя. Айде стига вече сме подарявали труд, време и средства налявао-надясно.
nellytan, на фаза съм просто, не че не те разбирам - знаеш, че сме в единомислие Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 11:48 от ToniShu

# 263
Ако наистина искаме добре подредени градове и села трябва да започнем първо с обществената инфраструктура и след това да се появява частната.
Общината не си върши работата, защото за голяма част от населението е по-лесно да направи там нещо и да замаже положението около неговия имот от колкото да гони общината до дупка да си свърши работата.
Ако улиците около имота са частни, то трябва и на "частно"  да се прави обществената инфраструктура, защото за тези улици нито може да се кандидатства за евросредства, нито общината ще направи каквото и да било за тях докато са частни.
Тук до нас общината прави тротоари до един блок. Видях се с техническия ръководител и я помолих, да удължат тротоара с 3м. за да може да се свърже с пътеката до близкия голям магазин.  Жената каза, че абсолютно нищо не могат да направят, защото този участък е частна собственост. И до ден днешен там си е кално и хората си минаваме през калта.

Докато не си променим мисленето, ще газим кал и все ще се чудим, защо в другите страни ги нямат тези проблеми.

# 264
  • София
Ама чакай, никой не казва да не съдействаме на общините Simple Smile Казвам, че не е логично те да не си вършат работата и след като веднъж вече сме си дали лептата, след това пак при нас да е топката, за да изпълнят зкаоновите разпоредби. Просто не е възможно всеки поединично да се разправя с общини, министерства, кадастри и какво ли не. Ще си оправи своя си проблем, но след година някой друг ще се мъчи по същия начин Sad Няма логика - плащаш си дела и следва регламентите да задвижват действия. Не ти да продължаваш да ръчкаш докато побелееш.
Трите метра тротоар по някаква причина не е отчужден - това е проблем за гражданите, но е проблем с общината, която не е задвижила процедура по отчуждаване. На собственика защо да му е важно? И разбира се, че техническият ръководител няма да ти каже друго - тя не знае защо процедурата не е задвижена. В много случаи, уви, зад това има едни тарикатски сметки на някой местен в общината, тип "като минат изборите, ей тука ние с теб ще..."

Ето това общо-взето имам предвид аз "Законът обаче не предвижда след този отказ да бъде задействана процедура по прилагане на уличната регулация, а самият собственик не може да направи за тази процедура абсолютно нищо - тя е в ръцете на общината, изтъкват съдиите." Разбирам зщо е нужно да изискваме от общините, но един от друг помежду си - не разбирам. Ако има зкаони и те се следват, няма да има незаконни канализации, частни улици и междусъседски драми. Според мен, де.

# 265
Ами то точно този цитат добре насочва какво трябва да се промени. А именно да се предвиди процедура, по която да задължат общините да задействат процедурата по отчуждаване и в последствие да изградят обществената инфраструктура.
Ако върнем пак закона в изходната точка никой нищо не печели. Да, можеш да си построиш къща, но няма да можеш да прекараш никаква комуницация до въпросната къща, защото е тегава процедурата по минаване през чужд имот ( и без да минаваш през чужд имот пак е тегава, но поне не се занимаваш със съседите).  И пак започваме с едни нетипични въпроси са 21 век - "Как да си направя сонда?", "Как да си направя попивна яма ама да се води септична?", "Как да се вържа към електрото въпреки, че няма достатъчно мощности" и т.н.
Та и за това не разбирам еуфорията по връщане на закона в изходна позиция... Аз лично бих предпочела вече да се борим обществената инфраструктура в БГ да прилича на нормална обществена инфраструктура за 21 век...

# 266
  • София
Ами еуфорията е защото не е редно заради некадърно свършена или несвършена работа, да ограничават правата на хората. Нещата или се правят правилно, или по-добре да не се разритва кошерът - аз се радвам, че отпадна това безумно задължение. Кой ще тръгне да строи изобщо, ако трябва да даде сума за половин къща още преди да му позволят да строи? И не за друго, ами защото някакви тарикати из общините са ненакрали се.
Ако няма да оправят законите, поне да не е за сметка на част от обществото. Защото както аз и ти имаме право да си ползваме имотите, имат го и другите хора. Не е непременно казано, че трябва да садят градини, нали? И за това следва общините да си вършат работата и каквото е възможно за един, да е възможно и за друг. Не малко случаи има на съседни имоти, като в единия може да се стори, в другия - не. Ясно, че няма да имаш къща насред полето, но къща в населените покрайнини на град/село би следвало да е възможна, без оправдания тип "ми то тука само вие искате сега да строите" или подобни. По мой опит налична улица не означава налична инфраструктура - така беше улицата на една моя квартира в една вилна зона до София; асфалт нямаше, но се водеше че има и общината отказваха да асфалтират - познай дали пък имаше канал и водопровод. Като имаш улица и ти кажат "до там нямаме близка връзка и няма да ви свържем, след 5 години може и да изградим водопровод и канал, ще трябва да направите трафопост"... 
А и виж това "Освен това ЗУТ изрично съдържа ред как се осигурява достъп до строежи в имоти с неприложена регулация - като възможност за създаване на временни пътища, тоест законът предвижда строителство да може да тече и в такива случаи, изтъкват в становището си от ВКС." Знчи ще имаме два закона, които си противоречат и какво правим - тук, в БгМама, с тебе двете се хващаме за косите кой закон е по-валиден?
Изобщо не казвам, че е много яко. Казвам, че както си посочила, има по-правилен начин да се оправят проблемите - задължаването и контролът на общините е този начин. А не прехвърляне на задълженията им към гражданите, които вече са си платили данъците веднъж.

# 267
  • София
Здравейте, аз пак с въпрос.
Правили ли сте геоложко (геодезично отделно) проучване преди проектирането? Приблизителна цна за района около София?
Архитекта ни каза, че конструктора ще ползва данни от района и не било изрично необходимо. Не че ни се дават излишни пари, но видимо имаме високи подпочвени води.

# 268
  • София/Варна
Геология се прави по архивни данни или със шурфове на място. Обикновенно за къщи ги правят по архивни данни и цената е прилична. За конкретна геология на Вашия имот,т.е. със шурфове нямам идея колко струва. Иначе ако конструктора е проектирал в района и няма нещо особено в имота ( примерно, че са направили 2-3м. насип в имота Ви) той ще се оправи и без геология.

# 269
  • Варна
Някой да е правил метално- дървени и да препоръча фирма, майстор?

Намерете си конструктор, който да ви сметне стълбата, ще ви даде идеи. Ние сме с метална стълба в апартамента ( мезонет ). Нямам снимнка, но най грубо - две метални греди хванати за пода и тавана и планки, върху които са стъпалата. Конструктор ги начерта, изпълниха ги железари . Стъпалата също конструктора ги начерта, дадохме ги на дърводелец. Ние си ги лакирахме и монтирахме. Нашите са чамови, 20 години ходим по тях, само най долното стъпало е надрано. Трябва да се свали, изшкури и лакира отново.

Общи условия

Активация на акаунт