Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 210
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Допълвам се с първото предложение на архитекта:

Извинявам се, че ви замерям с разнопосочни въпроси!
Четейки старите теми и препратки, попаднах на въпроса с котелното помещение при проектиране.
Цитирам:
"При сегашните законови изисквания, човек трябва да е луд в проекта да предвиди котелно. Ще дойде пожарникаря, че иска специална врата към къщата, която да е от специална фирма, разбира се, със специални цени, после някой ще каже че трябва да има незнам си какво, и така започва едно ходене по мъките.
За мен лично по-добрия вариант е, да си предвидиш едно помещение 15 квадрата, без допълнения че ще е котелно. И след като вземеш акт 16, си го правиш котелно. А преди това, си прекарваш необходимата ел и вик инсталация.
Вярно тези закони в пожарната са писани с кръв, но не е нормално да важат за къщата на бай Пешо която е 50 квадрата, а за мол-а или 10 етажния блок, да не важат. Виждал съм много случаи, където в блокове където живеят няколко стотин човека изискванията са погазени, а в същото време в къщата на бай Пешо, където ще живее само той са спазени до дупка, защото той не е имал друг вариант, и защото не разполага със необходимите суми за рушвети и разбира се връзки."

Как сте го проектирали вие? Сервизно помещение, което после се превръща в котелно?!

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 16:22 от sofyia

# 271
  • Бургас
Ние се движим бавно, но славно. Simple Smile
Съседите си заминаха в събота и в понеделник събрахме всички бригади накуп да къртят на воля.
Моля се да не пристигне някой закъснял летовник, че моментално трябва да прекратим работа. Тук забраната за ремонти е от 15ти май до 1ви октомври и загубихме много ценно време....

Похвалвам се с входната врата, която поръчахме през май и пристигна вчера:
Скрит текст:

И с монтиране на зарядна станция за електрически автомобил.
Скрит текст:

# 272
  • Велико Търново
Честита да е вратата ladida Simple Smile
Зарядната станция бяхте ли я предвидили още от начало или в последствие й намерих те място, има ли някакви специфики за мястото?
Ние също сме предвидили място за такава станция, но с поглед в бъдеще, тъй като още не сме с такива автомобили. Все пак ако има нещо специфично, би било полезно да споделиш.
Все още чакаме кухня, стъпала и парапет... Щом тези три неща се случат се местим директно. Дори вече сме се преместили на 70%, а просто в апартамента сме все едно на хотел.
ММ монтира на всички ключове Shelly управления и вече си пускаме и лампите през телефона, т. Е. Можем да заблуждаваме съседите че сме вече там Simple Smile

# 273
  • Бургас
skk007, не сме я предвидили предварително. Ние купихме готова къща, която дооправяме. В момента имаме ел. техници, които правят изцяло нова инсталация и те я поставиха. Зарядните станции са за монофазен и трифазен ток.

# 274
  • Sofiа
Цитат на: sofyia l
Как сте го проектирали вие? Сервизно помещение, което после се превръща в котелно?!
[/quote
В нашият проект имаме техническо помещение.
LaDiDa, честита врата!

# 275
Ние също сами си го запланувахме като котелно помещение, архитектката го дооформи.

# 276
  • София
В нашия проект котелното се води складово помещение.Планували сме да има прозорец и да се влиза отвън,не през къщата.Впоследствие ще си изпълнява ролята на котелно.Обмисляме обаче наистина да сложим противопожарна врата.

# 277
Благодаря на момичета за споделената информация за стълбите. В крайна сметка намерих добър заварчик, който да дойде на място и направи проект и надявам се да ги изработи. После ще купувам стапала. Виждам, че голямо разнообразие и там няма Sad
Иначе поръчах и дограмата: 32, рехау, две стъкла: четири сезона +бяло. Обещаха две седмици за изработка и монтаж. Предлагат ми и да са с security lockck  прозореците на 1 етаж. Някой да е слагал и да даде мнение колко са надеждни?
Иначе цена за 6 прозореца: 155/144, два: 70/115 и два: 40/59, цвят бял, със съответните комарници на панти: с доставка и монтаж: 4000 лв.
Да видим за стълбите каква цена ще ми оферират 🙄
Иначе сега правя таван: гредоред с гипсокартон и вата. Ще пращам снимки като е готов Simple Smile

# 278
  • Велико Търново
Аз не намирам смисъл в секюрити заключване на прозорци. Ако някой реши да влиза, това е прозорец, все пак. Затова и не направихме ултра защитена входна врата, а просто максимално термо изолирана.
С други думи, по добре ще ни е да не влиза студ, отколкото крадец Simple Smile едното поне можем да го спрем до някъде, а другия ако реши отвсякъде може да стане Simple Smile

# 279
  • София
Като човек вече ограбван веднъж в къщата, да кажа, че ние веднага след това сложихме секюрити обков (не знам дали е същото като security lock). Имаме приятел ключар, който работи и с дограмаджии от години. Искахме освен обкова, да сложим и райбери, които да си купим от него. Така се смя и така категорично отказа - според него толкова било трудно през обкова, че биха влезели през комина, но не и през дограмата Simple Smile От полицаите пък знам, че за да минат през секрити обков, крадците режат цялата дограма от стената. Разликата е, че ако някой захване да реже стена, шансът съседите да чуят, е в пъти по-голям. Шансът крадецът да не е подготвен за такова рязане, е също доста по-голям. А ако някой е толкова решен, че да дойде да ти изреже дограмата, според мен едва ли има с какво да го спреш. А и понеже сме на един етаж, с обкова се спи по-спокойно.

# 280
  • София
това ми напомня за един случай, строят хората луксозна къща, всякакви секюрита по прозорци, врати, накрая крадците пак влязоха, направили си хората дупка в стената Simple Smile та ако искат винаги ще намерят начин.

# 281
  • София
А не е ли най-лесно да се проникне през стъклото...?

# 282
  • София
За нас наученият урок е, че пълна сигурност няма, но е редно да направи човек нужното, за да ги забави достатъчно, че да дойде полиция/охрана. А и да им го направи възможно по-трудно, за да не е лесна плячка на всеки дребен обирджия.
През стъклото е и най-шумно.

# 283
  • София
Е хората си слагат закалени стъкла, решетки, капаци, щори, аларми и тн. предполагам, на всеки му е ясно, че на една къща прозорците са й най- слабото звено и ако имат какво да пазят вутре мислят как да са максимално защитени....

# 284
  • София
Здравейте, ако някой от вас има контакти и бихте препоръчали строителен надзор за района на София, моля изпратете на лични. Благодаря и приятен ден!

Общи условия

Активация на акаунт