Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 828
  • 1 032
  •   1
Отговори
# 795
  • Отвъд алеята зад шкафа
След като архитектът е готов да внася в общината, значи всички проектанти са приключили работа. Ако искате мнение за проекта, поне според мен, трябва да качите също така разпределенията и да кажете как е ориентирана къщата и къде е транспортния и пешеходен достъп към имота.

Това е разпределението  вътре.

# 796
Нелина,
да това е заснемането. Котите и при двата варианта са ясни и са почти еднакви. Трябва да мина така или иначе над 695 защото другия път е на тази височина, а сега терена където ще е къщата е на 693. Това е неизбежно, ще вдигна целия терен до най високата точка 695, освен ако не преглътна коли да минават на ниво втория ми етаж Simple Smile
Въпросът по-скоро ми беше дали си оставя сутерен или просто да го затрупам с обратен насип и отгоре плоча

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 21:14 от Horhay

# 797
Нелина,
да това е заснемането. Котите и при двата варианта са ясни и са почти еднакви. Трябва да мина така или иначе над 965 защото другия път е на тази височина, а сега терена където ще е къщата е на 963. Това е неизбежно, ще вдигна целия терен до най високата точка 695, освен ако не преглътна коли да минават на ниво втория ми етаж Simple Smile
Въпросът по-скоро ми беше дали си оставя сутерен или просто да го затрупам с обратен насип и отгоре плоча
Остави го сутерен. И внимавай много с наклоните и отводняването. Безумно е да платиш мазе и да го запълниш с обратен насип. Не влязох в детайли с геодезията ти, но може да ми пишеш на лични. Ние сме с мазе, а гаражът ни е вкопан още даже, заради наклона на рампата. Но сме над пътя.

Юлияна, този гараж е е това, което се вижда отвън ли? Помислете за двойна врата, заради изгорелите газове.

# 798
  • Велико Търново
Ние насипвахме 2м целия парцел, за да излезем на нивото на пътя.
Първоначалния проект беше гаража да е на по-високо 60 см от останалата част на първия етаж. Само като си представих мисълта, че "къщата на колите" ще бъде на пиедестал, пред нашата, твърдо възразих. Ако можете да насипвате, давайте! Земята се сляга, леко се движат стените, но и без насип пак се сляга.

# 799
  • Sofiа
Sofyia,  рано е за дръвчета и цветя.
Макар и да не се налага до влиза механизация там, винаги ще има много други дейности, които могат да я унищожат....ще капне бетон при наливането и местенето на "хобота" на бетон помпата,  ще падат пирони от кофража, ще се слага скеле за изпълнение на външна изолация...тава ми хрумва на прима виста, но сигурно има още доста неща, които ще изискват да ти бъде нагазено в градинката.

# 800
След като архитектът е готов да внася в общината, значи всички проектанти са приключили работа. Ако искате мнение за проекта, поне според мен, трябва да качите също така разпределенията и да кажете как е ориентирана къщата и къде е транспортния и пешеходен достъп към имота.

Това е разпределението  вътре.
Визуализациите не отговарят съвсем на разпределенията - липсват прозорци и балкон, гаражът е затворен. По разпределението - бих избягала от директно влизане от дневната в санитарния възел, бих си разширила входното преддверие, бих си направила складово помещение /да оставим на страна, че е задължително по норматив/ и бих променила мястото на комина.

# 801
Skk007,

Аз също ще насипвал от единия край към 2 метра, но след като построя, дори незнаех, че може да се строи върху насип
При мен ще се получи нещо подобно

Сега нивата на терена са нещо като на втората снимка (отляво е на кота 0 отдясно е -2 м

# 802
  • Пловдив
Гледах я тази вертикална планировка и ке чудех какви са тези скоци по 2 м.едно до друго.Стана ми ясно.Така погледнато,подземния гараж е добър вариант .

# 803
  • София
Скрит текст:
Ааа, да, тъкмо сестра ми обясняваше за такива миналия ден. Те ще слагат, направо фирмата с дограмата ще им доставят едното крило с такъв..

ToniShu, вентилационни отвори на дограмата ли? Може ли да ми кажете после доволни ли са? Снимки ако има? Фирма..всичко? 😁🙈🤣
Скрит текст:
Нели, и при мен така както изглеждаше равен терена за мен 🤣, след окосяването и геодезическата снимка се оказа, че изобщо не е равен и е по-ниско от улицата. Наклона е диагонално и взависимост в коя част е разположена къщата разликата стига до 1,2м. 🤷‍♀️. За капак понеже искаме да е по-голям двора в южната и югоизточната част, в североизточната е и без това голям, че има хубав орех, който не искам да отрежа 🙈 се оказа, че къщата ще е в най-ниската част на парцела.. 🤷‍♀️Архитекта не хареса ореха, предложи да го махнем, за да изтеглим по-назад къщата, но аз не исках. 😇. А и гаража искам да е плътно залепен за улицата и този вариант отпадна.
Няма да имам сутерен обаче. И мен ме е страх от влага. Предпочитам само основи. С хубава хидроизолация и дренаж..не би следвало да има проблем.
Архитекта обясни, че ивичните основи не пречат на разликата, а после ще се насипе и изравни с пръстта която са изкопали. Ако не стигне ще се купува още.. 🤷‍♀️
София, детето явно е щастливо! 😊 Иначе аз схванах, че питането е заради дърветата..но се вкарах във филм профилактично с метрите, да не би да пропусна нещо толкова важно, че ще е голям цирк после. 🤦‍♀️
Да, на дограмата. Каза, че са грозни тези, за които говори, но техния ще е на прозореца на мазето, който не им разваля фасадата. Било като крило на прозорец, но не със стъкло, а плътно и с някакъв отвор. И понеже каза за сензори, които го отварят/затварят, мисля, че може да е същото нещо.
Те реставрират къща в Германия, така че фирми няма смисъл да давам. А дограмата я поръчаха миналия месец и им казали, че ще опитат да отложат други клиенти, та тяхната да я доставят декември Joy Ако получа снимка, ще дам.

# 804
Аз ще ви снимам такъв вентилационен отвор над стъклопакета. Имам вкъщи и никога не съм го ползвала, защото моят е ръчен.

При нас ще има същият насип от вътрешната страна, само че “визуално” е по-малък и въпреки това архитектът каза, че е доста пръст. Ние имаме наклон от верандата към дъното на двора и т.к повдигнахме къщата със сутерена ще гоним такава равна тревна площадка с наклони отстрани. От едната страна, за да имаме втора площадка и вход към мазето, решихме да сложим подпорна стена, въпреки че аз изобщо не исках такива.

И аз мисля, че не е добра идея да се насипва преди това. Прави изкопа нестабилен и плащаш насипване и изкоп двойно.

Момичета, не я виждам тази нашата къща да се случи. Скоро ще вземем разрешително ( оплаках ви се как ни мотат) и мен ме стегна душата нещо.

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 22:38 от dreamingfly

# 805
Относно вътрешното разпределение, за което се пита тотално не ми харесва, съжалявам. Всичко, което е писала Queen L и на мен ми направи впечатление, тоалетната там е супер идиотизъм (съжалявам, че съм така крайна). Спалнята и тя е с вход откъм дневната. Всички миризми, шум, никакво privacy няма! Спалните на втория етаж без гардеробни и бани към тях (поне на двете и една обща за по-малките). Самите гардероби вместо да са "вградени" са цопнати. Килери и складове не виждам, а мазе не ми стана ясно, но май няма.... Все едно гледам проект на някой апартамент, а не функционално разпределено пространство и при всичката тази квадратура си е направо грехота.

Къщата показана от Horhay е жестока, мноого ми хареса, както и гаражът долу! С толкова много добри материали при качествено изпълнение няма да има проблеми. Всичките ти страхове са на базата на некадърно изпълнени проекти!

# 806
  • Бургас
Било като крило на прозорец, но не със стъкло, а плътно и с някакъв отвор. И понеже каза за сензори, които го отварят/затварят, мисля, че може да е същото нещо.

Това ли е: https://www.solarventi.com/why-solar-air-collectors/vacation-homes/

Ние поставихме на стената такова нещо, за да влиза топъл въздух и да не мирише на застоял въздух.
Датско е нашето. Купихме го от тук: https://kocan-bg.com/

# 807
# 808
Момичета,  ако някоя от вас е правила затваряне на веранда с плъзгащи се стъклени системи, моля да даде препоръки за фирма, работеща на приемливи цени! Също така моля, да сподели дали е доволна? Какви са плюсовете и минусите на тези системи? За какво да внимавам при изборът на такива системи?

# 809
Ето вентилационен разтвор над стъклопакета. Наистина не е кои знае колко красив, но не е и супер зле. Но този е ръчен и не го ползваме, защото нямаме влагата в кухнята, от която се страхувах.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт