Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 904
  • 1 032
  •   1
Отговори
# 675
Вградените щори много добре изглеждат!
Аз исках ето такива, но не успях да намеря кой да ги монтира.
https://www.warema.com/en/internal-venetian-blinds/external-venetian-blinds.php
Скарахме се с този, който ни прави дограмата и щорите увиснаха.  Все още търся оферти, но за съжаление нещата ще станат след изолацията на къщата и ще е късно за вградени Sad.

https://www.youtube.com/watch?v=wsJMNeNjXx8&list=PLnfvPyFz72 … T_lwf&index=3

Последна редакция: ср, 13 окт 2021, 17:43 от nellytan1

# 676
  • Варна
Чудя се защо тези вградени щори при нас са така скъпи. Дъщеря ми в Германия в студентско общежитие беше с вградена щора, с електрическо управление и датчик за вятър.

# 677
  • Пловдив
torbalan,много благодаря за подробната информация.Мисля,че е   удачен вариант за апартамент,защото там има по-голяма вероятност от термомостове,топли и студени апартаменти ,които създават по-голяма предпоставка за конденз.Но,да,тройния пакет с К стъкло "оправя"нещата,но ако влагата е много ще се лепне някъде другаде,на по студена повърхност.
nellytan,голяма красота са тези щори,истински разкош!Дано да ги реализирате.
В повечето случаи се стига до разрив в отношенията с изпълнителите на дограма.Винаги сме влизали в положение и сме разбирали,ако те  не са готови в срок,но масово лъжат непрекъснато и за всичко, и това ме вбесява.
 Например ,изпълнителите на покрива бяха много заети и бяха изключително честни.Такива хора мога да чакам с месеци,стига отношението отсреща да е отговорно.

Последна редакция: ср, 13 окт 2021, 21:22 от nelina_london

# 678
  • Сливен
Nellytan,това външни хоризонтални щори,които са само метални,без изолация.Ролпласт и Камах предлагат такива.

# 679
Nellytan,това външни хоризонтални щори,които са само метални,без изолация.Ролпласт и Камах предлагат такива.
Техните стабилни ли са при вятър?

# 680
  • Велико Търново
Nellytan, много са красиви! Ще следя развитието им тук с интерес. Ние още сме без нищо по стъклата, а се замислям, че ако не сложим нищо отвътре, може да сложим отвън. Изобщо нз какво да правим с този ин/екстериорен елемент.
По въпроса с електричеството, преди 2 дни получих имейл, че ще ни спрат тока за неплатени сметки... Четох два пъти имейла и чак тогава осъзнах какво пише - абонатния номер е нов, доставчика нов и е ДПИ от 3 месеца, а мен никой не ме е уведомил, затова се водя нередовен платец. Пратих ММ да види какво се случва в централния офис в града, а него го върнали, защото не е титуляр на партидата. Ходих аз, нищо че никаква конфиденциална информация не споделих, трябвало лично (пълна нвдомислица).
Обясниха ми, че не съм платила на новия абонатен номер (който нз че имам) и нямам право на избор на доставчик, защото нямам акт 15 на имота. Тарифата е най-висока на ДПИ, но няма избор явно за стопански потребители.
Снощи се успокоих, че сме в патова ситуация, докато днес нещо ме ухапа да се обадя в офиса да питам отново. Днес, по телефона, не лично, ми обясниха, че няма такива нещо и мога да си избера доставчик...
Аз ли не разбирам или има значение на кого ще попадна в офиса на енергото?

# 681
skk007, до 10 число на месеца може да си смениш доставчика на ел.енергия ( т.е. от ДПИ да преминеш на друг доставчик на свободния пазар). Този избор е възможен само и единствено за стопански клиенти. Виж. Повече на сайта на някое дружество.
https://www.cez-rp.bg/bg/svoboden-pazar/za-klienti-sus-standarti … elitelnata-mrezha
Това е за ЧЕЗ, аналогично е за ЕР Юг. Внимавай с договорите, които сключваш: има вариант с фиксирана цена или гъвкава. При прекратяване на договора преди срока му на действие може да държиш неустойка.

# 682
  • София
Здравейте, аз пак с въпрос към вас идвам, има ли възможност по принцип на по-късен етап да се поставят да дограмите външни щори или трябва още с дограмата да го решим това, проблема е, че не знаем всъщност още искаме ли ролетни, дъевени, кепенци, вътрешени, външни изобщо какви, а и не знаем бюджетно на този етап как ще ни се вържат нещата.

Принципно това е най-добре да се реши на етап проектиране, за да може архитекта да заложи всички неща, които са необходими за  тях. За ролетните щори трябва да се предвиди място за кутията, за кепенци също може би трябва място, но от страни на прозореца.
Като цяло, колкото повече неща уточните на етап проектиране, толкова по-лесно ще е за вас.
За съжаление този етап отдавна е отминал
😂

# 683
  • Пловдив
skk007, до 10 число на месеца може да си смениш доставчика на ел.енергия ( т.е. от ДПИ да преминеш на друг доставчик на свободния пазар). Този избор е възможен само и единствено за стопански клиенти. Виж. Повече на сайта на някое дружество.
https://www.cez-rp.bg/bg/svoboden-pazar/za-klienti-sus-standarti … elitelnata-mrezha
Това е за ЧЕЗ, аналогично е за ЕР Юг. Внимавай с договорите, които сключваш: има вариант с фиксирана цена или гъвкава. При прекратяване на договора преди срока му на действие може да държиш неустойка.

Понеже рових преди няколко дни в сайта на EVN и видях фиксираната и променливата цена,ахнах.В Англия нямаше разлика между двете цени(говоря за договор за фиксирана цена),просто ел енергията се предплащаше,т.е.равни вноски цяла година и после идваше уравнение на цената.А,тук....25 ст за променлива и 36 ст.за фиксирана.Естествено,като добавим ДДС разликата скача още.Така фиксираната е с 50% надбавена стойност,над текущата.

# 684
  • София
skk, никакъв Акт 15 не търсят, искаха ми единствено някакво инфо от старите ЧЕЗ фактури, за да определят една точка там (не помня каква беше точно, нещо като да ме познаят къде съм точно, защото изобщо не идват като те прехвърлят). Филмът е същият като с мобилните оператори.

# 685
  • Пловдив
Чак сега видях какво е писала SKK.
Много странно.Ние също не сключихме договор и сме на ДПИ,но не са ни сменяли абонатния номер.

# 686
До средата на юли бяхме на стопански ток с доставчик от последна инстанция. Юни чух слухове, че ще се увеличава цената на тока сериозно и писах и в темата тук. Задействах се веднага и за около месец и половина подготвих всички документи, извадих акт 15 и удостоверение за експлоатация и съответно веднага подадох за битов ток. Разликата в цените за тока си е сериозна. За акт 15 и 16 ми искаха геодезическо заснимане с документи и диск от геодезиста, фирма ми прави замерване на контактите и електричеството пак с протоколи. За топлоизолацията се вадят също сертификати от човек, който се занимава с това, удостоверение от ВИК, удостоверение от Общината по чл. 54а ЗКИР, снимки на къщата външно, договора с енергото. Всички документи ми подготви и комплектова строителната фирма, защото трябваше и акт 14,разни паспорти на сградата, строителни сертификати, но аз си  ги придвижвах навсякъде и подавах навсякъде. След подаването на всичко за седмица излезе удостоверението за експлоатация от Общината. Ако имате готовност вадете документи за удостоверение за експлоатация. Иначе и на нас не са ни сменяли абонатния номер, но като минахме на битов ток известно време плащахме по два абонатни номера-за строителния и за битовия.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 10:05 от silvi_7878

# 687
silvi_7878 , това геодезическо заснемане само на къщата ли е или има и други части, които заснема?
Ние имаме само акт 14, но геодезиста вече засне къщата и е вкарана в кадастъра. Чудя се обаче дали трябва още нещо.

# 688
silvi_7878 , това геодезическо заснемане само на къщата ли е или има и други части, които заснема?
Ние имаме само акт 14, но геодезиста вече засне къщата и е вкарана в кадастъра. Чудя се обаче дали трябва още нещо.
При Силиви мисля че стоежът бешепо стопански начин и затова издаването на Акт 15 и 16/удостшверениетози ползване е лесно и бързо/. За къщи нид 100 кв. идва комисия за Акт 16. Нямаш ли СН? Ако нямаш сключи едни договор, дай малко пари и ще ти придвижат всички документи.

# 689
Имам СН за мноооого пари, но аз знам повече от тях Grinning.
Та за това разпитвам, че ако разчитах на тях, нито щяхме да сме открили още строителна площадка, нито щяхме да имаме акт 3 и т.н..

ПП. Както много пъти съм казвала вече, все още се чудя каква точно трябва да е ролята на СН в целия строеж? Аз лично не виждам.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 09:25 от nellytan1

Общи условия

Активация на акаунт