Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 858
  • 1 032
  •   1
Отговори
# 735
В момента цените на всички материали са умопомрачителни, така че какъвто и вид строителство - монолитно, или с дървена конструкция, излиза скъпо. С много търсене и обикаляне, ако човек има необходимото време и желание, може да се открият и неща на по-достъпни цени, но е трудно. Ние, например, в момента сме на етап взимане на оферти за дограма. Регистрирах се в един форум, в който пишат хора от бранша и вече горчиво съжалявам. Всяка седмица излизат постове с оплакване от нови по-високи цени на суровините (PVC, алуминий, стъклопакети). Дават цени със срок една седмица - абсурдно.
Ако времето и обстоятелствата не ви притискат, изчакайте малко със започването на строеж.
Да, благодаря на всички за информацията. Ние няма да започваме да строим сега, планираме за лятото догодина, но ще гледаме да изкараме, каквото може сега като документация. И понеже, проектирането на двата типа къщи е различно, търся информация. Но, май ще се спра на монолитното, поне засега.

# 736
Здравейте,имам питане към вас.Какви документи са необходими за EVN за присъединяване/предварителен договор Simple Smile Утре,ще се обаждам,но като ги знам какви са кисели :Х

# 737
Виж на страницата на ЕВН е описано всичко много подробно: какво ти е необходимо като документи, за да поискаш становище/ предварителен договор за Ново присъединяване.
https://www.elyug.bg/Customers/Services/New_accession/Prouchvane.aspx.
И е хубаво да четеш на официалната страница на институциите, а не по форумите ( просто съвет).

# 738
Виж на страницата на ЕВН е описано всичко много подробно: какво ти е необходимо като документи, за да поискаш становище/ предварителен договор за Ново присъединяване.
И е хубаво да четеш на официалната страница на институциите, а не по форумите ( просто съвет).

Питам,защото имам опит. Четох и два пъти ме върнаха,защото имало нови наредби.

# 739
  • Велико Търново
Щом те връщат, отиди и запиши на списък, всичко, което ти трябва, за да не те върнат трети път.
По спомен, преди 2г, искаха НА, скица и всички останали документи в оригинал и копия. Отделно по-късно документите от Ел. Частта на проекта за съгласуване, но това беше на по-късен етап. В началото носих всичко удостоверяващо собственост на имота и индивидуализиращо особеностите му, в оригинал за сверка и копие.

# 740
  • Пловдив
От EVN за проучване и предварителен договор са ни искали само Виза ,НА и документ за самоличност.След проучването ,ти изпращат писмо с дължима сума.След като се плати, се пристъпва към предварителен договор.

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 12:55 от nelina_london

# 741

Питам,защото имам опит. Четох и два пъти ме върнаха,защото имало нови наредби.
Сподели , моля те, какви са допълнителните документи, които са ви изискали заради новите наредби? Ще ни е полезно да знаем и носим при необходимост?

# 742
  • София
Момичета, по едно време, помня, стана дума, че слагате някакви неща по прозорците, за да не се блъскат птичките. Може ли линк, да се образовам малко и да търся нашия вариант. Благодаря!

# 743
Момичета, по едно време, помня, стана дума, че слагате някакви неща по прозорците, за да не се блъскат птичките. Може ли линк, да се образовам малко и да търся нашия вариант. Благодаря!
Аз се спрях на това решение https://www.birdsavers.com/make-your-own/. Вече закупих и паракорд. В Гугъл има и други предложения (стикери, плашила и т.н.) но на мен това най-ми допада като визия.

# 744
Здравейте,
Чета ви редовно 😊 купихме си парцел до София - община Горна Малина. Още не сме съборили старата незаконна къща в него, но това ни предстои. Нямаме търпение обаче да започнем строителство догодина. Какви документи ви изискваше архитекта при първа среща? Какво да подготвя, че да е ползотворна първата ни среща, така да се каже?

# 745
  • Пловдив
Първо, честита придобивка!
За идейния проект,архитектът  ни имаше нужда от виза и снимки във всички посоки от центъра на парцела.Естествено,че второто не е задължително условие,но за нашия архитект имаше значение как и накъде е отворен парцелът.
За техническата част му трябваха становища от ЕРП и ВИК.

# 746
  • София
И при нас така, но архитектът го докарахме направо на място. Тогава каза "и няма как да го продадете и да купите друг?"; сега си живеем у нас си, след изпълнението на неговия проект Grinning

# 747
И при нас така, но архитектът го докарахме направо на място. Тогава каза "и няма как да го продадете и да купите друг?"; сега си живеем у нас си, след изпълнението на неговия проект Grinning

Значи сте положили много усилия и сте постигнали своето! Дано и при нас се получи.

# 748
  • София
Polinichka здравей Simple Smile
Понеже и ние сме в същата община, първа стъпка - скица на ваше име като нови собственици. Отивате в Общината с нотариалният акт и подавате заявление по образец. Достатъчно е единият, не искат пълномощни, в случай, че записаните собственици са съпрузи.
Второ - с новата скица отивате при архитект за изготвяне на мотивирано предложение. С последното пак в общината за издаване Виза за проектиране.
С тази Виза и нот.акт подавате молба за становище - изходни данни към разпределителните дружества. ✌️

# 749
sofyia значи може да се окажем съседи 😊 вие с масивна къща ли сте?
Сърдечно ти благодаря за информацията!
Нямаме търпение да задвижим процеса, макар че от всякъде предупреждават за високите цени на строителните материали. Та се надявам докато мине зимата и уредим документалната част, да има известно стабилизиране на пазара.

Общи условия

Активация на акаунт