Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 45 677
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 960
  • Пловдив
Polinichka,ако холът е голям  и искате една спалня долу и само две горе,единствения вариант е над част от първия етаж да има покрив.За съжаление ,това не е евтин вариант,защото основата е по-голяма и покривът е със същата големина .
Ние имаме всекидневна 60м2 и спалня 14м2 на първи етаж,обаче като сложим антре,баня и стълбище и отива на 120м2 със стените.На втори имаме 3 спални и те са по 20м2,естествено и 2 големи бани,перално и дрешник и въпреки това спалните са по 20м2.Имах намерение да са по 14-15,но ако ги намалим и сложим покрив над част от първи етаж не спестявахме нищо.
SKK, съчуствам...фугата си е гадна работа за чистене.
Ако има фугин по плочките и е засъхнал предлагам отстраняване със метална шпатула с дръжка ,като около метала слагаш парцал за почистване напоен с препарат по избор,който виждаш ,че работи.Може да пробваш и с магическата гъба.
И ще ти кажа нещо,което няма да ти хареса.Този вид грапави плочки се мият и подсушават после,за да не задържат от водата в грапавините.
Имахме такива в Английската кухня,но бяха в тъмен меланжеран цвят,а и бяха само 4-5 м2.

Допълвам се.
polinichka,във вашия случай най-добре един етаж.Ще спестите и от стълбище.

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 11:04 от nelina_london

# 961
Polinichka, ако търсиш бюджетен проект - очаквай да ти налагат готов/типов проект Simple Smile Що се отнася до това, което искаш - ние сме с подобно разположение и с емпоре. За отопляването на дневната е предвиден въздухопровод още на етап проект. Възможно е да не си допаднете с архитекта и да не се сработите добре. Ако е невъзможно да се разберете, поне според мен, най-добре е да го смените с някой, който ще се води по вашите изисквания и очаквания.

# 962
  • Бургас
Ние сме със спалня на 1 етаж. След няколко месеца вече обитаване съм доволна, че ние спим на 1 етаж, а гостите на 2 етаж. Тези стълби по колко пъти ще трябва да се качват не ми се мисли. Децата и гостите си лягат горе, а аз да до прибера маса и т.н. поне на мен ми е по-удобно. Нашата спалня си има собствена баня с тоалетна, а за гостите на 1 етаж има отделна тоалетна, която обслужва и гостите, които имаме само за "софра" на двора.

# 963
Ние сме със спалня на 1 етаж. След няколко месеца вече обитаване съм доволна, че ние спим на 1 етаж, а гостите на 2 етаж. Тези стълби по колко пъти ще трябва да се качват не ми се мисли. Децата и гостите си лягат горе, а аз да до прибера маса и т.н. поне на мен ми е по-удобно. Нашата спалня си има собствена баня с тоалетна, а за гостите на 1 етаж има отделна тоалетна, която обслужва и гостите, които имаме само за "софра" на двора.
Звучи супер! А колко спални имате горе?

# 964
А какво значи "бюджетен проект"?
На нас архитектката ни казаха цена на кв.м. и все си мислех, че ще се съобрази с нашите желания.
Ние също сме се насочили към нещо по-бюджетно, като под това визирам евентуално да пробваме за ивичест фундамент и за максимално олекотена конструкция, тъй като ще сме на един етаж.

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 11:48 от Rocket

# 965
А какво значи "бюджетен проект"?
На нас архитектката ни казаха цена на кв.м. и все си мислех, че ще се съобрази с нашите желания.
Ние също сме се насочили към нещо по-бюджетно, като под това визирам евентуално да пробваме за ивичест фундамент и за максимално олекотена конструкция, тъй като ще сме на един етаж.

Аз имам предвид бюджетен откъм строеж. За самия проект като цена за проектиране не коментирам. Затова и търсим варианти - напр. да няма плоча под покрива, за да не оскъпява. Това имам предвид.

# 966
Polinichka, да, като цяло и ние сме се насочили към по-бюджетно изпълнение, но не мислех, че това ще има значение за архитекта.

Ще видим какво ще каже нашата другата седмица след срещата.

# 967
  • Бургас
На 2 етаж имаме 3 стаи. 2 спални със собствени бани и 1 стая бонус. Тази стая е нещо като библиотека, кабинет или както искаш я наречие. Не съжалявам за нея. За хоум офис се оказа идеална. В нея е техниката - модем, видео наблюдение и всичко което се сетиш в тази посока. Записвачката малко шуми и така е отделена. Принтера е там. Всичко което се чудиш къде е 🤣.

# 968
Rocket питай за бюджетно изпълнение. Поне мен така ме съветваха.

Bar B Q супер звучи вашето разпределение. Просторна и удобна къща. При нас обаче ще бъде с функции по-скоро на вила или крайградски къща. Затова 4 спални малко ме плашат. Пак аз ще ги чистя, а децата яко, яко цапат! Но в крайна сметка или ще качим трите спални горе, или ще имаме четвърта горе като кабинет или място за игра. Ще видим какво ще предложи другият архитект на следващата среща.

# 969
  • София
Нашият проект е с хол/кухня и спалня с баня на първия етаж и две спални на втория. Води се етаж и половина - вторият етаж ползва подпокривното пространство. Стълбището минава в дъното на хола близо до вратата на долната спалня. Компромисът, който направихме, е, че до банята/WС на първия етаж се стига през въпросната спалня. На втория етаж от едната спалня има възможност да се излиза на плочата на гаража и тя да се ползва като голяма тераса - нещо, което не ме блазни предвид че говорим за къща с двор, но все пак ще мога да си простирам там прането най-малкото.

# 970
Някой строи ли си къщата по Фън Шуи? Започнахме работа по проекта ни вече и другата седмица като кажа на архитекта и тая подробност вече не знам?! Интересува ме трудно ли беше за изпълнение всичко от проектирането до изпълнението?

# 971
  • Велико Търново
Имате ли идея, възможно ли е да се полира/лакира или да се направи нещо на вече положен грапав гранитогрес, за да стане не грапав?

# 972
Rocket,едноетажни къщи повече ми харесват с класически покрив.Иначе харесвам и плоския,но на по-високи къщи.
Ако плоският покрив е изработен качествено,без да се пестят материали,цената не може да е по-ниска.
Може да спестите от втора плоча,а ако стрехите не са бетонови,още по-добре.
Нели, точно заради втората плоча плоския покрив излиза по-евтино. Моя архитект беше категоричен, че ако държа на втора плоча е по-разумно да избера плосък покрив. (А ти знаеш кой е и че не претупва). Отделно гаранцията е 10г, а не както някой писа 5г. ✌ И да..разбира се, че трябва да се изпълнят качествено етапите..това важи и за скатния! Не на последно място винаги мога да вдигна навес върху плоския покрив и да наслагам подвижно  остъкляване примерно, и да се получи нещо като зимна тераса..
Много са факторите при избора. И финанси, и визия. Аз заложих на плосък покрив. Архитекта ми обясни, че хидроизолация..топлоизолация..всичко е същото както при скатния. Само дето при скатния имаш стрехи..и керемиди и др които оскъпяват реално, особено ако е сложен скатен, а не двускатен (дори наклона има значение за цената).

# 973
  • Пловдив
Кате,аз писах за 5те години,защото бяха описани етапи на плосък покрив  без хидроизолация.
Видях изпълнението на такъв покрив на съседна къща до нас,от утвърден ,считан за качествен,строител.Прокапа преди още да завършат строежа,но предполагам се е пестяло от материали,защото къщата е инвестиционна.
Иначе харесвам всички видове покриви просто на едноетажна някак не ми стои..
Преди време,споделяхме тук цените на различни покривни покрития  и наистина се препокриваха.Подпокривната плоча има смисъл само при хора,които ще ползват активно подпокривното пространство,затова няма как да я причисля към скатния покрив защото тя добавя квадратура и не е задължителен елемент от него,а е по избор.
Иначе,хидроизолацията на плосък покрив е от съвсем различен тип,за разлика от покривната мембрана при скатния покрив.
И ние си имаме плосък покрив на гаража,при това от най-евтин тип-OSB +фибростъкло и по спомен стъпи на цена около 3  хил.лв  за 55м2 покрив.

# 974
  • София
Интересно ми е как се отразява плоският покрив на енергийната ефективност. При нас (скатен) студения покрив го играе доста сериозен изолатор - зимата като се качи човек горе, е адски студ, а лятото адска жега. Представям си, че като е плосък и го няма този обем въздух горе, ще иска много по-сериозни материали и проектиране. Което би следвало да оскъпява.
И аз като Нелина харесвам скатни покриви за едноетажни къщи, иначе просто не ми се вписват сред околните традиционни (не сме Гърция и тук строителствоот е различно). А някои 2-3 етажни с плоски покриви пък ми приличат на блокове и на бункери, ако нямат достатъчно оглеми и много на брой прозорци (имаме една такава до нас, все се чудя как им харесва на хората, ама всички сме различни, все пак).

Общи условия

Активация на акаунт