Камъни в жлъчката - тема 8

• 35 529
  • 759
  •   1
Отговори
# 675
До колкото ми е известно през устата се вадят камъни от жлъчните пътища при вече премахната жлъчка. Използват специална кошничка, за която се заплаща около 400лв.

# 676
А има ли мами, които могат да споделят за успешно продължаване с кърменето след премахване на жлъчката. На теория може, но много ще се успокоя, ако чуя за реални случаи Heart

Dessi* съжалавям за развоя при теб Sad Важното е,  че навреме сте реагирали и бебка има здрава мама! Flowers Hibiscus

Благодаря ти КЪДИ!
Прочетох по внимателно материялите, които бях намерила. Наистина пише за "жлъчните пътища". Явно съм видяла това, което ми се е искало Sad

# 677
При кризи трябва и антибиотик. Моите бяха по-продължителни и гостроентеролога, и хирурга ми предписаха. Първия беше ципрофлоксацин, а втория панцеф. За да не станело гангрена. Абе не е за подценяване състоянието...

Да, при кризите има хронично възпаление. И на мен ми изписа антибиотик лекарката - Левокса, а също и Дуспаталин. Това последното е като бускулизина, но без неговите вредни странични ефекти.

# 678
  • Sofia
Здравейте,

Някой вадил ли си е камъни през устата при д-р Карагьозов в Токуда? Ако може да разкажете...

Колко е дълъг престоя в болницата?
Има ли болка и време за възстановяване?
Пият ли се антибиотици или друго след това?
Трябва ли да се спазва строга диета?
Може ли да се вдига тежко?

Имам бебенце, което кърмя и не бих искала да застрашим кърменето и грижите за детето с операция. Оглеждам се за алтернативи.
Сестра ми мина през това.
Но тази процедура се прави само когато има тръгнал камък и запушване на канал... и се слага стенд,който се маха след месец по същият начин.
Можеше и същият ден да си тръгне,но остана за една нощ.
Няма болка.
Пиеше някакви лекарства,но май не беше АБ,а нещо за изчистване подобно на ровахол.
Спазва се диета.
Добре е да не се вдига известно време тежко.

# 679
Здравейте, имам въпрос към оперираните: случвало ли ви се е да имате болки в червата и корема. Оперирана съм преди два месеца и бях в спешния, където ми казаха, че може да е вирус, тъй като ми беше завишено и ЦРП-то. Пих каквото пих, уж ми мина и сега леко пак почват болчиците...то е ясно, че ще ходя на гастро, но все пак..., може пък и такива състояния да са нормални при нас от време на време.

# 680
При мен има такива състояния. Дискомфорт, леки, краткотрайни болки. Когато не ям дълго време и после изведнъж се натъпча ми се случва най-много. Сигурно е нормално, не знам. Преди 9 месеца се оперирах.

# 681
Здравейте, имам въпрос към оперираните: случвало ли ви се е да имате болки в червата и корема. Оперирана съм преди два месеца и бях в спешния, където ми казаха, че може да е вирус, тъй като ми беше завишено и ЦРП-то. Пих каквото пих, уж ми мина и сега леко пак почват болчиците...то е ясно, че ще ходя на гастро, но все пак..., може пък и такива състояния да са нормални при нас от време на време.
Да, но излезе, че няма нищо общо с жлъчката, а имах възпаление на пикочните пътища. Болеше ме основно в дясно, ниско долу и около пъпа. След като го излекувах не съм имала проблеми.

# 682
tisaja, аз  14 ден след операцията  имах спазъм в корема и ме болеше в дясно от пъпа.Ходих на гастро и ми каза, че са възпалени червата.Аз преди операцията  знаех, че имам СРДЧ , но се бях притеснила да не е свързано с операцията. Гастрото каза,че няма нищо общо с операцията.Един месец след операцията  пак криза с червата и в спешното.Рентген на корема,гинекологичен преглед и кръвни изследвсния и пак възпалени черва.Пих  каквото ми изписаха.След това на гастро и ми каза,че това си е съвсем отделен проблем и няма общо с жлъчката.Ще трябва да ходите на гастро и да се разбере какъв е проблема.

# 683
Имала съм всякакви болки - ако е по-горе обикновено е гастрит и се оправя с диета и нексиум. Ако е по-долу е синдром на раздразнените черва (доста хора го получават след операция) и пак се оправя с диета и едни хапчета за черва. Минават бързо и без драми. При мен се получават, когато съм яла храна, която не ми се отразява добре…

# 684
Момичета, не знам дали помните моя случай. Отскоро съм в групата, опитах се да лекувам жлъчката, но се оказа, че е на 2/3 запълнена и камъните са много плътни, калцирали са. Колкото и да ми се искаше да не минавам под ножа, няма да ми се размине.
Ще съм ви благодарна да ми кажете как да се подготвя за операцията (лапароскопска ще бъде, живот и здраве). Какво да питам хирурга? Разбрах за титаниевите скоби, че е важно заради ЯМР. Той каза, че такива ползва. Има ли нещо друго, което трябва да знам?
А вие правихте ли упражнения против срастване след операцията? Чувала съм, че след някои операции е хубаво да се правят, не знам дали при тази също се препоръчва.
И още, има ли някоя друга тук, която да е с придружаващо заболяване таласемия?

# 685
Здравейте и от мен! И аз в кюпа .... -)
От година-две имах спорадични оплаквания, подут корем, лека тежест и т.н.
Преди около месец и малко започнаха кризите, първо на две седмици, като ОПЛ реши, че е гастрит, после зачестиха. На третата свирепа криза, която продължи около 6-7 часа, ме приеха в болница в Пз. Панкреатични и чернодробни показатели в космоса. С вливки и АБ нещата се закротиха, но веднага ме изпратиха на ЯМР. ЯМР показа няколко броя конкременти в долната част на холедоха, към панкреаса. Седмица след това минах ЕРХП (РЦП) при д-р Боянов в Пълмед-Пловдив. Болките продължиха, като към тях се добавиха и болезнено разхождащи се газове из горната част на корема. Седмица след това премахнаха жлъчката - д-р Горанов - Пълмед. Вече съм без жлъчка от 6 дни. С всеки изминал ден болките намаляват, даже вече лягам и ставам без да се глася като кокона и да се чудя как да си щадя корема. Тъй като не бях яла като човек от първата криза, постепенно се захранвам. Вчера обаче направих белята с една супа с бульон от пилешки шийки - хем го разредих после с много вода, явно ми дойде мазно и през нощта за около час имах болки и киселини. Явно трябва по-внимателно, мислех, че бульонът ще ми понесе.

Имам стент, който трябва да се премахне около месец след операцията. Но коремът ми още е по-подут от обикновеното, надявам се да кажете, че е нормално. Четох нагоре, че киселините са нормално явление през първите седмици.
Пия пантопразол (Пулсет) при необходимост, но ми изписаха Урзофалк да приемам до отстраняване на стента. Първите хапчета не ми понесоха, но още не беше премахната силно възпалената жлъчка. Сега не смея пак да го почна. Моля за мнения!  Баща ми е с отстранена жлъчка, хич и от нищо не се пази, и си докара подагра. Също така моля (мисля, че четох някъде из темите) за линк към подходящи диети и рецепти в нашия случай, че не стига, че не съм готвачка, ами сега и съвсем ))))
Пожелавам успех на всички, на които им предстои операция или ЕРХП. Д-р Боянов е едно от светилата в ЕРХП и ендоскопските процедури, абсолютен перфекционист. Не исках да ходя в сто болници, затова и избрах и завеждащият хирургия също в Пълмед, д-р Горанов, който също ми направи невероятно впечатление и като човек и отношение.
(определиха жлъчката ми като "раждаща" - никакви камъни не задържа, направо ги изстрелва в холедоха, ЯМР я показа като възпалена, с тънки стени и разслоения)

# 686
Здравейте и от мен! И аз в кюпа .... -)
От година-две имах спорадични оплаквания, подут корем, лека тежест и т.н.
Преди около месец и малко започнаха кризите, първо на две седмици, като ОПЛ реши, че е гастрит, после зачестиха. На третата свирепа криза, която продължи около 6-7 часа, ме приеха в болница в Пз. Панкреатични и чернодробни показатели в космоса. С вливки и АБ нещата се закротиха, но веднага ме изпратиха на ЯМР. ЯМР показа няколко броя конкременти в долната част на холедоха, към панкреаса. Седмица след това минах ЕРХП (РЦП) при д-р Боянов в Пълмед-Пловдив. Болките продължиха, като към тях се добавиха и болезнено разхождащи се газове из горната част на корема. Седмица след това премахнаха жлъчката - д-р Горанов - Пълмед. Вече съм без жлъчка от 6 дни. С всеки изминал ден болките намаляват, даже вече лягам и ставам без да се глася като кокона и да се чудя как да си щадя корема. Тъй като не бях яла като човек от първата криза, постепенно се захранвам. Вчера обаче направих белята с една супа с бульон от пилешки шийки - хем го разредих после с много вода, явно ми дойде мазно и през нощта за около час имах болки и киселини. Явно трябва по-внимателно, мислех, че бульонът ще ми понесе.

Имам стент, който трябва да се премахне около месец след операцията. Но коремът ми още е по-подут от обикновеното, надявам се да кажете, че е нормално. Четох нагоре, че киселините са нормално явление през първите седмици.
Пия пантопразол (Пулсет) при необходимост, но ми изписаха Урзофалк да приемам до отстраняване на стента. Първите хапчета не ми понесоха, но още не беше премахната силно възпалената жлъчка. Сега не смея пак да го почна. Моля за мнения!  Баща ми е с отстранена жлъчка, хич и от нищо не се пази, и си докара подагра. Също така моля (мисля, че четох някъде из темите) за линк към подходящи диети и рецепти в нашия случай, че не стига, че не съм готвачка, ами сега и съвсем ))))
Пожелавам успех на всички, на които им предстои операция или ЕРХП. Д-р Боянов е едно от светилата в ЕРХП и ендоскопските процедури, абсолютен перфекционист. Не исках да ходя в сто болници, затова и избрах и завеждащият хирургия също в Пълмед, д-р Горанов, който също ми направи невероятно впечатление и като човек и отношение.
(определиха жлъчката ми като "раждаща" - никакви камъни не задържа, направо ги изстрелва в холедоха, ЯМР я показа като възпалена, с тънки стени и разслоения)

И аз съм оперирана от др Горанов и съм с  много добри впечатления от него преди 1г.. И аз имах неразположение и киселини първите дни след операцията. Хранех се с ориз, макарони,картофи, пиле и без подправки,бульон и нищо пържено и мазно.Постепенно ще започнете след един месец са вкарване и други храни,въпреки че др Горанов  ми каза да ям всичко без мазно и пържено.Кафе пих на 17 ден.Аз имам СРДЧ  и имах криза 14 дена след операцията  и бях при др Боянов.Добър е като специалист ,но малко е груб .

# 687
  • София
Здравейте, ето че дойде и моето време да се подложа на операция. Нещата се забавиха с един месец, но на 30 юни ми е датата за операция. Ако имаше по- ранна дата бих я записала, сега до 30-ти ще се поболея от мислене и притеснение. Какво ще е по-удобно да нося в болницата нощница или пижама? В тая жега хващам последният влак за операции, а другата седмица даже го дават по-топло, но каквото такова. Смело напред, няма връщане.

# 688
Пижама. След операцията ви слагат дрен и с пижама е по удобно.

# 689
Пижама, да. И изискват (поне в Пълмед), обезкосмени гениталии (горната част), тъй като дезинфекцират предоперативно почти целия корем.

Общи условия

Активация на акаунт