Камъни в жлъчката - тема 8

• 35 528
  • 759
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте, моята операция беше преди почти 5 месеца, но напоследък  все имам някакви неразположения- киселини, газове и една много неприятна болка  долу в дясно, като след операцията. Като ходя направо си ме боли и трябва да вървя по-бавно. Не мога да разбера още от храна ли се получава или преумора. На някой друг да се случва подобно нещо?

# 691
Здравейте и от мен! И аз в кюпа .... -)
Тъй като не бях яла като човек от първата криза, постепенно се захранвам. Вчера обаче направих белята с една супа с бульон от пилешки шийки - хем го разредих после с много вода, явно ми дойде мазно и през нощта за около час имах болки и киселини. Явно трябва по-внимателно, мислех, че бульонът ще ми понесе.

Също така моля (мисля, че четох някъде из темите) за линк към подходящи диети и рецепти в нашия случай, че не стига, че не съм готвачка, ами сега и съвсем ))))

Мечка Малинарка, съжалявам, че те намирам в тази тема. Sad Ужасно е да имаш проблеми с жлъчката.
Аз намерих две групи във фейсбук, доколкото знам използваш английски:
https://www.facebook.com/groups/122723036437745
https://www.facebook.com/groups/1466626603381715/

На мен операцията тепърва ми предстои, но по едно време пазех диета, за да не си докарвам кризи, хапвах ориз, картофи, паста, препечен хляб или сухар, нетлъсто месо и риба, морков, тиквички, печени ябълки, печена тиква, банани, броколи и карфиол сготвени също ми понасяха добре, червена леща (макар, че бобови не бива, тя е лека и ми беше добре от нея), нискомаслени млечни продукти също хапвах, но те са киселки и могат да ти създадат проблеми. Когато ми беше най-зле, предпочитах пасирана храна като гъста крем-супа. С количествата също трябва да се внимава.

Така, казах си. Сега ще споделя списък, който изрових тук в темата преди време:
Скрит текст:

# 692
Абсолютно същия списък ми дадоха и на мен. Предполагам, че е от Военна болница - Варна. Аз се ръководих по него. Проблеми не съм имала.

# 693
  • ВАРНА
Абсолютно същия списък ми дадоха и на мен. Предполагам, че е от Военна болница - Варна. Аз се ръководих по него. Проблеми не съм имала.
Да, снимката е моя 😉 от Военна болница.
Дадоха ми я още преди операцията и ми казаха да я спазвам, за да не си докарам кризи. След операцията същия списък. ✌🏻

mama Barba, аз от броколи си бях докарала зверска криза още преди да ме оперират. Мина месец и половина след операцията ми и все още не се престрашавам да хапна броколи, а така да ги обичам …

# 694
Преди операцията, докато чаках ми бяха казали, че трябва да спазвам диета. Най лесно се помнело, че всичко със зелен цвят е абсолютно забранено, а всичко с бял цвят може да се яде стига да не е люто и боб. Аз трябваше да я спазвам 2 седмици докато ми дойде датата.

# 695
Много благодаря за списъка.
Аз повече от месец не можех да сложа нищо в уста, освен морков, картоф, ориз и обикновена бисквита. Камъните в холедоха си запушваха когато си преценят... (като всичко в тая държава, и те си "преценяха" -) )  Свалих 10 кг. Беше ми трудно захранването първата седмица, да чукна на дърво, освен тежест, когато малко прекаля с количествата, поне вече нямам киселини и болки в стомаха. Не си падам по пърженото така или иначе, но юнашки ми се яде пилешко бутче.
Мама Барба, пожелавам ти успех и бързо възстановяване. Аз лично се родих (да чукна на дърво) - тези кризи часове наред, включително не просто криза, ами запушване, което провокираше и панкреатични болки и уврежда черния дроб, се надявам са останали зад гърба ми. Да ви кажа честно - свикнах с по-леката храна, особено на пара, понякога ми липсват бързи въглехидрати (тортичка, сладолед), но след месец-два ще си позволя по малко.

Днес трябва да сваля лепенките за безшевното затваряне и ме е страх Simple Smile Някога получих инфекция на рана и може би затова. Ще отложа още ден-два Simple Smile

Не разбрах само този урзофалк защо трябва да го пия до махането на стента, хич не го понасям...

# 696
Здравейте, понеже изчетох всички поред теми, и накрая се реших и аз да се оперира след няколко кризи, диети и доста свалени килограми. Мина вече месец след операцията ми, и искам да попитам тези които са минали вече през това, няколко неща:
1. Казаха ми да ям всичко след като ме изписаха. И аз така и направих, с изключение на мазно, пържено и яйце. Вие след колко време си позволихте да ядете свинско и да пиете кафе?
2. Понеже за една година свалих 15кг и съм се стопил, кога започнахте да правите по-активни упражнения и влязохте във фитнеса? Иска ми се да си възвърна мускулната маса.
3. Алкохол позволено ли е при отстранена жлъчка изобщо?

# 697
Кафе пих на втората седмица. Свинско, като в началото гледах да не е мазно ядох втория месец. Оперирана съм в средата на ноември, с позволение на доктора за Никулден пих една чаша бяло вино, а по Коледа и Нова година малко твърд алкохол и вино. Можеш да пиеш алкохол, но не прикалявай. Можеш да ядеш всичко, ако нещо не ти понася то ще си покаже. Спираш да го ядеш и след известно време пробваш пак. Можеш да си водиш съвсем нормален живот, няма нужда да се чудиш това може или не. За фитнеса не знам.

# 698
Кафе пих на 3-я ден, но много слабо и с мляко. Сега съм на 11 дни. Вкарах хек и кайсии и нектарини с обелките.
Имам хоби народни танци. Докторът каза интензивно физ.натоварване поне след месец най-малкото поради риск от хернии. Вече се усуквам добре в кръста (с 1 бъбрек съм и още някога след операцията ми го казаха, защото не е специфично движение, а е важно за превенция от сраствания, нищо, че сега е лапаро). Аз също бих ви посъветвала да слушате тялото си. И специално внимание на вдигането на тежести, тях бих ги отложила още повече.

# 699
mama Barba, аз от броколи си бях докарала зверска криза още преди да ме оперират. Мина месец и половина след операцията ми и все още не се престрашавам да хапна броколи, а така да ги обичам …

Благодаря за снимката с диетата! Simple Smile Броколи хапвам по малко с ориз. Може би, ако е само броколи в голямо количество е проблем, защото все пак причиняват подуване и газове. (Това са мои разсъждения.)

Вече се усуквам добре в кръста (с 1 бъбрек съм и още някога след операцията ми го казаха, защото не е специфично движение, а е важно за превенция от сраствания, нищо, че сега е лапаро).

Радвам се, че се възстановяваш добре. За Урзофалк нищо не знам. Sad
Нещо друго против сраствания препоръчаха ли? Никога не съм била оперирана и ми се струва важен този въпрос, макар че и аз ще съм с лапароскопска.

# 700
Мама Барба, движение, движение и да не попадаш в капана, в който аз първият път попаднах (тъй като човек е склонен да се щади от болката, ходех попрегърбена и т.н., тоест изправяй се колкото можеш повече. Навеждане, клякане, усукване в кръста (разбира се, с мярка)
Раздвижвай се веднага щом разрешат (обикновено 2 часа след като излезеш от упойка). Аз лично имах проблем с храненето вечерта след операцията, въпреки че разрешиха лека храна (пасирана супа картоф, морков или чай с бисквити).

# 701
На тези, които им предстои операция  - ще решите проблема си, важно е да спазвате инструкциите и да се движите. Месец след операция направих пътя Камино, 115км пеш за 5 дни с раница на гръб. Всичко мина леко, бях в идеална форма.

# 702
Много благодаря за отговорите! Simple Smile Аз си изчаквам кръвните изследвания, защото съм със съмнение за таласемия и хирургът иска да изчакаме хемоглобинът ми да е достатъчно висок и да няма риск от кръвоизливи. Като мине операцията, ще докладвам.

Притеснява ме храненето след операцията. Сега болката ме спира да хапвам неща, които ми вредят. Боя се, че, като отстранят жлъчката, ще се отпусна и ще си докарам камъни в жлъчните пътища. Освен това, аз също свалих 10-тина килограма и не горя от желание да си ги върна. Даже искам да отслабна още, но гастроентероложката ме предупреди, че рязкото сваляне на килограми ще натовари и без друго пострадалия ми черен дроб, та сега гледам просто да ги задържа.

# 703
  • София
Здравейте, понеже изчетох всички поред теми, и накрая се реших и аз да се оперира след няколко кризи, диети и доста свалени килограми. Мина вече месец след операцията ми, и искам да попитам тези които са минали вече през това, няколко неща:
1. Казаха ми да ям всичко след като ме изписаха. И аз така и направих, с изключение на мазно, пържено и яйце. Вие след колко време си позволихте да ядете свинско и да пиете кафе?
2. Понеже за една година свалих 15кг и съм се стопил, кога започнахте да правите по-активни упражнения и влязохте във фитнеса? Иска ми се да си възвърна мускулната маса.
3. Алкохол позволено ли е при отстранена жлъчка изобщо?
Относно спорта - докторът, който ме оперира ми каза: След 3 месеца може интензивен спорт.

# 704
  • ВАРНА
mama Barba, и аз съм с малко нисък хемоглобин, 110 беше преди операцията.
Не се притеснявай относно храненето, ще вкарваш постепенно храните и всичко ще бъде наред. При мен мина вече месец и половина от операцията, още не съм се престрашила да ям определени неща, но пък и хапвам много други. Кафе започнах да пия 11-12 дни след операцията.
Кг - свалих 5-6 покрай операцията, половината вече са обратно 🙃 за съжаление.

КЪДИ, браво на теб! 😀

Общи условия

Активация на акаунт