филе скумрия или друга риба, 1 глава стар или няколко стръка пресен лук, 1-2 домата, лимонов сок.
Рибата се нарязва на дробни парчета и се прибавят доматите, лукът и полива се с лимоновия сок.
Гювеч от тиквички
1 по-голяма тиквичка, 1 глава лук, щипка сол, 1 глава чесън, 1 връзка копър, 1/2 чаена лъжичка червен пипер, 2 малки домата
малко черен пипер.
Всички зеленчуци се изчистват и се измиват. Тиквичката се нарязва на по-малки парчета и се слага заедно с нарязания лук и със скилидките чесън в тавичка. Прибавят се ситно нарязаните домати, нарязаният копър, солта, червеният пипер, черният пипер и 3 кафени чаши топла вода. Разбърква се добре и се слага в загрята фурна. Пече се 15-20 мин в силна и 10 мин - в слаба фурна. Накрая се може да се полее с разбити яйца с обезмаслена извара.