Диета на Пиер Дюкан - рецепти

• 920 012
  • 1 237
  •   1
Отговори
# 645
напоследък много често пека риба, по разкошната рецепта на Emi "Една по-различна ципура". Разликата в моето печене и оригиналната рецепта е, че аз слагам лука при рибата, а не отделно. И в двата случая, рибата става страхотно крехка и вкусна. Пробвала съм с Пангасиус и Пъстърва. А за разнообразие, когато имам повечко такава печена риба си правя и следната 
"Останала" рибена чорба
2-3 печени в плик сравнително малки пъстърви/или 2-3 филета пангасиус
1 глава стар лук, предварително изпечен в плик с рибата
сухи/пресни подправки за риба - девисил, магданоз, черен пипер, сол
1 яйце
100-150гр. кисело мляко 0.1%
или
оцет, счукан чесън, лют пипер
Обезкостявам рибата и я накъсвам на парченца. Лука го намачквам с вилица на нещо като пюре. Изсипвам рибните парченца и лука в тенджера и наливам вода, колкото леко да ги покрие. Добавям сухите подправки (ако се използват сурови, те се слагат накрая за повече свежест) и кипвам супата. Не е необходимо да ври дълго време.
Оттук вече има два варианта
1) застройвам супичката с киселото мляко и яйцето
или, ако сте хапвали повече яйца напоследък, пропускате застройката и хапвате супата бистра с
2) смлян чесън и оцет (като за шкембе чорба) и лют пипер.

Мисля и вариант с настъргано вътре твърдо-сварено яйце, но не съм го пробвала и затова само го споделям като идея Wink

Последна редакция: чт, 21 авг 2008, 23:30 от Sari4ka

# 646
  • New Zealand
вчера импровизирах в кухнята и се получи вкусна салата, подходяща за протеиновите дни

салата от рулца от раци
нарязах размразените рулца от раци, добавих ситно нарязан зелен лук. дресингът направих от малко лимонов сок, разбъркан с една лъжица обезмаслена сметана. получи се доста вкусно Simple Smile

# 647
Здравейте Дюканки. Laughing

Идеята за тази теми ми дойде от Готварския форум на бг-мама. Първоначално там имаше тема, в която всеки пишеше какво е сготвил днес, всъщност какво ще е днешното меню в техния дом. Основният принцип беше изброяване – за закуска “Принцеси”, за обяд таратор и пиле с картофи, за вечеря – шопска и боба от вчера. Примерно така изглеждаше. Идеята беше да си взима човек идеи, като се чуди  “днес пък кво да им сготвя на мойте”, да влезе там и се подсеща за нещо, което е очевидно и всички знаят, но в момента не са се сетили. В един момент обаче, една друга форумка, пусна тема, в която идеята беше като на тази тема, но със снимка на днешното меню. Без коментари, с кратко обяснение на ястието, което е по-различно, или което не се разбира какво съдържа от снимката. Коментарите са силно ограничени. Естествено, че когато е сниман таратора, или пилето с ориз, не се пише как са го сготвили, но просто е и като стимул освен да имате идеи за храната, да е показана и как изглежда.

Затова, с тази тема, предлагам да си направим нещо подобно. В темата за рецептите да си останат само рецептите, да се избягват повторенията там евентуално с тази тема, и да е като подсещанска. Коментарите пък, може да се оставят за коментарната тема, която към момента на писането ми е 120та поред. Още повече, че днес видях коментар, който точно това искаше да ни напомни, да не се публикуват там вариации на една и съща рецепта и така да се повтаря през 3 страници 1 и също, без да може да се отсеят наистина уникалните рецепти.
Ако модераторите преценят, може да я преместят, ако решат че не й е тук мястото. Но аз лично смятам, че не е и за Готварския. Все пак тук сме сестри и брат по съдба и това, което вълнува нас, не вълнува тях. Самата аз, до преди да стигна до тук, съм се отнасяла пренебрежително към темата дюканстване. Но то е така, като не си прочел достатъчно, като нямаш достатъчно информация, а само откъслечни познания, много е лесно да го отхвърляш. Да не говорим пък за хората, които нямат и проблеми с килограмите и гледат надменно и с подигравка на по-пълните.
Нека тук, който има желание, просто снима какво е сготвил и го постне тук. За да се спазва логиката на темата за рецептите, може заглавието на ястието да е с цвета за съответния режим или да се уточнява П или ПЗ поне. А темата с рецептите да си остане справочник, както е примерно Готварската книга на бг-мама.

Нямам идея, дали е имало подобна тема тук преди, но ми хрума и реших да опитам. Ако пък няма интерес към темата, просто ще си остане в небитието.

За начало, ще публикувам днешната манджидка, която преди малко хапнахме за вечеря.

Пиле със зеленчуци – ПЗ
Зеленчуците са – лук, 2 големи моркова, тиквичка, 2 домата, 2 чушки.
Месото е около1 кг гърди и горна част на бутче.
Подправки – подправки за пиле, магданоз, листа целина, червен пипер, чубрица на стрък.
Ето и самата манджидка:

В етап на готвене. Първо задуших самото месото и когато остана само мазнината от него го извадих и задуших първу лук, после морковите .....

Вече извадено от фурната

А това е сервираната чинийка.

Да ви е сладко.

Последна редакция: пн, 29 юни 2009, 15:28 от ЗлаВещица

# 648
Тъй като две седмици на морето ми текоха лигите по Агнешка дроб чорба, измайсторих

ФАЛШИВА АГНЕШКА ДРОБ ЧОРБА

около 500гр. пил.воденички
около 300гр. пил.филе
1 средно голяма глава лук
1 средно голям морков
сол, черен пипер, пресен джоджен, чесън на прах
1 яйце
1/2 кис.мляко

Сварявате обикновена пил.супа. След като се сварят, воденичките и месото се нарязват на ситно. Застройвате с яйцето и кис.мляко. Заблудата във вкуса на пил.супа идва от подправките.

Да ви е сладко.

# 649
ТРИЦВЕТЕН МЛЕЧЕН КРЕМ

Необходими продукти:
4 кофички обезмаслено кисело мляко
течен подсладител
лимон
нес кафе
1 жълтък /ако ви притеснява, че все пак жълтъка остава суров може и без него/
ванилия

Киселото мляко се отцежда в тензухена марля. /всеки сам преценява колко гъсто го иска и докога ще го държи в тензуха. Според оригиналната рецепта е 8 часа, аз го държах 2 1/2 часа/. Слага му се подсладителя /аз слагам 3 чаени лъжички/. Разделя се на три равни части. Към първата се прибавя жълтъка и ванилията. Към втората - настъргана лимонова кора и сок от лимона. Към третата се прибавя нескафето.
Така направените смеси се подреждат последователно в чашките и аз гарнирам това като поръсвам малко какао за разкош.  Grinning
ДОБЪР АПЕТИТ.

Последна редакция: пн, 25 авг 2008, 12:03 от Denni

# 650
  • Варна
 Канелен сладкиш

4 яйца
 1,5 ч.чаша овесени трици
 1,5-2 с л.течен подсладител(моите бяха от по-големите)
 1 суп.лъжица канела(за който не  обича,може да сложи по-малко)
 4 ванилии(също може по-малко)
 1 ч.ч кисело мляко
 1 с.л бакпулвер.
 Всичко се разбива добре,тавичката се покрива с хартия за печене.Пече се в загрята фурна на 200 градуса,около 30-35 мин.в долната част на фурната,а после вдигате нагоре и се пече до златисто червено

Последна редакция: ср, 27 авг 2008, 08:58 от Росита 77

# 651
Минтай с миди и яйца

Супер засищаща манджа, че бях умряла от глад  Mr. Green

Няма да давам точни мерки, защото го правих съвсем на око:

Разполагах със замразен минтай на блокчета. Доста евтин ми се видя за риба, но какво пък, не е лош ама никак. Нарязах го на кубчета и го бутнах в тигана да се задуши, след това сложих от готовите сварени миди на Серена и добавих смес от 6 яйца, супена лъжица извара и 6 лъжици прясно мляко.
Овкусих със сол, черен пипер и магданоз.
Става много засищащо заради комбинацията между миди и яйца. Трима човека се наядохме доста добре и остана.

Ето и снимка:

http://dukanche.hit.bg/P8266192.JPG

# 652
Тиквички лодки с кайма и доматено пюре

3-4 тиквички
350 гр телешка кайма
150 мл доматено пюре
2 с.л. извара (в оригиналната рецепта е Fromage Blanc)
2 скилидки чесън
магданоз
сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, риган

Тиквичките се разрязват на половина по дължина и се издълбават като лодки. Подреждат се в тавичка и леко се посоляват.
Каймата се обърква с доматеното пюре, изварата, ситно нарязания чесън и магданоз. Подправя се на вкус с подправките.
Със сместа се пълнят тиквичките.
Пече се на силна фурна за около 20-25 минути докато каймата изглежда изпечена.
Не се притеснявайте да слагате вода, тиквичките си пускат достатъчно.

Снимки тук : http://www.snimka.bg/album.php?album_id=278338&pid=7201806

# 653
  • София
Няколко класически хапвания, които готвих напоследък и които може да не са ви хрумнали (не ги открих поне).

Чушки с извара и яйце ПЗ
Продукти:

1 извара
1 яйце
6-7 големи чушки

Приготовление:

Изварата се разбърква с яйцето. Чушките се изтърбушват и се пълнят със сместта. Редят се в тавичка, в която се сипва малко вода. Пекат се покрити с фолио на 200 градуса. Аз лично ги оставям без фолио и когато горната коричка покафенее, вадя тавата и обръщам чушките и ги слагам да се опекат и от другата страна. Така след това люспата им се бели много лесно, ако също като мен не обичате люспи.

Снимки и подробности тук

Лаврак със зеленчуци на пара

Продукти:

1 лаврак
1 пакетче замразени зеленчуци (бейби морковчета и зелен фасул)

Приготовление:

Рибата се изчиства и посолява с диетична подправка за риба. Слага се в плик за печене и се пече според инструкциите (аз я пека в тавичка с малко вода, без вода в плика, като плика се набожда на няколко места).
Аз лично имам фобия от недопечено месо, затова пека около 50-60 минути на 180 градуса. Смятам, че след 40-тата минута рибата вече е готова, но не смея да я извадя.
За зеленчуците на пара се използва кошничка, която се поставя в тенджера с вряща вода, слага се зеленчука и доколкото е възможно се затваря с капака на тенджерата.

Снимки и подробности тук

# 654
ЧИЙЗКЕЙК
5 с.л. обезмаслена извара
2 с.л. царевично нишесте
2 жълтъка
2 с.л. лимонов сок
3 с.л. подсладител
5 белтъка
С тел се разбиват изварата, жълтъците, лимоновият сок, нишестето и подсладителя. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят внимателно към сместа. Пече се в МВ на 450 мощност за 12 мин. Консумира се студен.

Това е основното, по желяние се добавят малко степ или различни есенции.

# 655
  • Испания
ПАСТЕТ ОТ ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА И СЪРЦА

/В книгата на Дюкан с рецепти е с пилешко месо/

Продукти:

500 гр пилешки дробчета и сърца
½ глава лук
няколко много малки /с големината на малкия пръст/ кисели краставички
2 супени лъжици кисело мляко 0,1%
индийско орехче
бяло вино

Сварявам дробчетата и сърцата в бялото вино. Смилам в блендера всички продукти /дробчетата със сърцата, лука, краставичките, киселото мляко, индийското орехче/. Добавям малко и от соса от виното, за да стане по-гладък пастетът. Не посолявам, защото краставичките са достатъчно солени. Слагам в бурканчета и в хладилника. Мажа сутрин за закуска върху дюканския тостер от трици или го ям като гарнитура.

# 656
  • Варна
 Солен кекс с тиквички и пушено пилешко месо

3 яйца
1,5 ч.ч овесени трици
 1-1,5 ч.ч кисело мляко
 1 к.л. бакпулвер
 3 малки тиквички
 1 пушено пилешко бутче или филе,ако е бутче махате кожата и мазнината по месото.
 извара,копър,черен и червен пипер,пикантина.
 Разбивате яйцата,слагате триците и млякото с бакпулвера,изварата ,черен,червен пипер и пикантина и смесвате добре.Настъргвате тиквичките,и ги задушавате в тефлонова тенджера.Като изври водата,прибавяте пилешкото нарязано на парченца.Слагате половината от сместа в тавичка покрита с хартия за печене.Разпределят се тиквичките и отгоре се покрива с останалата смес.Пече се 35-40 минути

Последна редакция: пт, 29 авг 2008, 15:28 от Росита 77

# 657
Манджа "100 пилета"

Не че рецептата е нещо ново, но стана изключително вкусна и реших да я споделя.
Нужни са:
Пакет воденички
Пакет сърца
Пакет дробчета
1 глава лук
Магданоз
сол
черен пипер
кимион

Сложих да сваря в тенджерата под налягане сърцата и воденичките + половин глава лук без да я режа, която извадих след това. Добавих само сол.
През това нарязах останалия лук и изсипах при него и измитите дробчета. След като сърцата и воденичките прекараха около 30мин в тенджерата под налягне ги сложих при дробчетата. Подправих с гореспоменатите подправки и залях всичко с горе долу една чаша бульон.
Малко преди да е готово сложих магданоза.

От останалия бульон, направих чудесна пилешка супичка като добавих един жълтък разбит с малко оцет и пилешки късчета бяло месо, останали от вчера. С лимон беше чудесна!

Ето снимка на дробчетата:

http://dukanche.hit.bg/P8286196.JPG

# 658
  • New Zealand
ето и една рецепта от мен, която направих за обяд

Задушени пилешки бутчета със зелен лук

800г пилешки бутчета
1 стрък зелен лук
1/2к.ч. бяло вино
сол
черен пипер
магданоз

сваряват се пилешките бутчета. след това се слагат в подходяща тенджерка с част от водата, в кото са се варили. добавяме нарязаният зелен лук, солта, черният пипер и бялото вино. на слаб огън оставяме яденето да се вари при отворен капак на тенджерата/заради бялото вино/ за около 10 мин. накрая слагаме магданоза, захлупваме тенджерката и оставяме на котлона за още 5 мин. да ви е сладко! Simple Smile

# 659
  • Пловдив
Една отдавна приготвяна от мен рецепта, модифицирана за нуждите на Дюканството.  Grinning
Да ви е сладко!

Бързо суфле от риба

Продукти:
800 гр. рибно филе
300-350 гр. кис. мляко 0,1%
4 домата
3 жълтъка
връзка магданоз
сокът на 1 лимон
сол, пипери

Приготвяне:
В гювеч или йенска тенджера се изсипва половината от киселото мляко. Рибното филе се нарежда върху му и се залива с лимоновия сок.
Доматите, белени предварително, се режат на филийки, с дебелина половин см и се нареждат върху филето.
Поръсва се със малко сол, пипери и други подправки на вкус.
От разбърканите с миксер жълтъци, ситно нарязания магданоз и другата половина от кис. мляко се прави заливка, която се изсипва отгоре.
(Ако имате цедено кис. мляко 0,1% - сложете от него за заливката)
Пече се в силно загрята фурна (220-250 градуса) около 25 минути.

Общи условия

Активация на акаунт