🍒Черешката на тортата🍒 - Сезон 16 (Tема 4)

  • 56 862
  • 1 020
  •   1
Отговори
# 885
  • Мнения: 15 655
Погледнах рецептата на тортата,изобщо не ми се вижда лесна.Отделно как Йоли вари консервите с кондензирано мляко?Прилича ми на бомба.Както и да е.Преглеждайки продуктите,установих,за добро точно тази рецепта не ми допада.Не е изкушение за мен.Smiley

# 886
  • Sofia
  • Мнения: 29 034
Продават готово карамелено мляко,не е нужно да се вари консерва 3-4ч.

# 887
  • Мнения: 7 836
Чудесна вечер на Дарина. Елегантна маса, домакиня на ниво, перфектно подбрано меню. Заслужен плакет.

Няма нещо, което да съм пробвала на Йоли, което да не се е получило и да не ни е харесало като вкус.

# 888
  • Враца
  • Мнения: 3 056
Аз съм си правила Дулсе де лече от 1 литър прясно мляко, което се вари със захар.
Отнема около 2 часа докато изври повечето течност, и после бързо се карамелизира.
Става доста лесно. И предимството е, че може да се промени конистенцията по собствен вкус- да е по-гъсто или по-рядко. Може и количестото да варира без "фира"- напр. ако ти трябва количество около 500 мл, това е консерва и половина, а не две цели.
Ако някой се колебае, може да опита сам, наистина е лесно!
По-трудно би ми било да разбия белтъци на сняг, там никога не се знае дали ще стане или не...
Същото и домашната майонеза- зная всички уж "трикове", но имам повече фалове, отколкото успехи. Wink

Последна редакция: сб, 18 дек 2021, 15:17 от Трън в Очите

# 889
  • Мнения: 18 920
Скрит текст:
Аз съм си правила Дулсе де лече от 1 литър прясно мляко, което се вари със захар.
Отнема около 2 часа докато изври повечето течност, и после бързо се карамелизира.
Става доста лесно. И предимството е, че може да се промени конистенцията по собствен вкус- да е по-гъсто или по-рядко. Може и количестото да варира без "фира"- напр. ако ти трябва количество около 500 мл, това е консерва и половина, а не две цели.
Ако някой се колебае, може да опита сам, наистина е лесно!
По-трудно би ми било да разбия белтъци на сняг, там никога не се знае дали ще стане или не...
Това е големият ми проблем и съм тотално скарана с десерти по тази причина. Стигна ли до - белтъците на сняг, приключвам. За толкова години не намерих начина, по който винаги да стават /провалите ми дойдоха в повече/. Срам не срам, това е положението. Blush

# 890
  • Мнения: 11 797
Днес изгледах цялата седмица. Посудата на Сибина е чисто нова от ИКЕА.
Чучков според мен живее сам. Не ми е симпатичен.
Дарина е невероятна!

# 891
  • Мнения: 16 092
Тозно за тази торта никога не разбивам белтъците на сняг, а и с миксер не е трудно. Отделно купувам готово дулсе де лече.

# 892
  • Мнения: 15 655
Знам,че има готово консервирано мляко.Понякога си взимам и ям с лъжичка.Затова не разбирам,защо Йоли го вари?Това е от нейният блог.
Цитат
Можете да си го направите и сами, като сварите една консерва сладко кондензирано мляко за 3-4 часа. Аз варя по няколко консерви наведнъж, по-практично е. Сложете ги в дълбока тенджера и ги покрийте с вода малко над  ръба на консервата.
https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/торти/торта-дулсе-де-лече
Всички много я хвалите,ще си харесам някоя друга нейна рецепта.

# 893
  • София
  • Мнения: 2 804
Дарина - както се очакваше - върхът! 😍 Няма да коментирам - всичко сте казали…

Само да споделя нещо, което ме удари свише 😉 - Дарина Такова и Ивет Лалова в апогея на кариерата им се случва нещо ужасно, което променя всичко, но те не се вайкат, не обвиняват другите, а намират сили да продължат и запазват сърдечността и доброто отношение към околните. Това са победители и вдъхновители! 👏🏻😘

# 894
  • Мнения: 10 638
Тортата с дулсе на Йоли не е лоша, макар да не е от тортите, които повтарям. Нищо особено за мен, но други много я хвалят. Въпрос на вкус, естествено.
Silverstone, по спомен рецептата на Йоли е стара и затова сигурно е обяснила, че вари сама млякото. Помня, че точно за тази торта имаше впоследствие дълги обяснения коя точно сгушенка се купува от березка, че имаше два вида с различна гъстота.

# 895
  • Мнения: 15 655
Не си вари сама млякото.Сложих цитат.Варяла си консервите.Както и да е.При всички положения ще видя др.нейни рецепти.

# 896
  • Мнения: 10 638
Не си вари сама млякото.Сложих цитат.Варяла си консервите.Както и да е.При всички положения ще видя др.нейни рецепти.

Да де, вари си сама кондензираното мляко и става карамелено, което се използва за тортата.

# 897
  • София
  • Мнения: 5 885
Портретите бяха добри - черно-бяла арт фотография 😍
Вечерята - нищо особено. Само картофената салата ме заинтригува 😉
Не знам за какъв протокол говорят, но в Англия, примерно, супата е част предимно от вечерното меню.
Както казват французите, англичаните нищо не разбират от хубава кухня 😂😉
Колко често, когато сме на гости или имаме такива по някакъв повод вечер се сервира супа? / освен, ако не сме на гости на мама 😉/
Е, че аз не твърдя за сходство в бг и англо традициите. Само отбелязах факт. Безспорен. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 898
  • Мнения: 75 324
Не си вари сама млякото.Сложих цитат.Варяла си консервите.
Понеже и аз се обърках...Grinning
Стана ми любопитно и потърсих в интернет. Пише че и при двата варианта има варене - 1. Вариш прясно мляко със захарта и 2. Пак вариш конд.мляко подсладено от консерва.
Тоест, излиза, че каквото и да ползваш, зо да получиш този крем, все има варене на котлона. Може би с консерва времето е по-кратко, не знам, хич ме няма в готвенето. Тук четох https://gotvach.bg/n5-69055-%D0%A9%D0%BE_%D0%B5_%D1%82%D0%BE_%D0 … D0%B2%D0%B8%D0%BC

Не знам така ли е. Аз така го схванах..

# 899
  • Sofia
  • Мнения: 22 547
Не си вари сама млякото.Сложих цитат.Варяла си консервите.
Понеже и аз се обърках...Grinning
Стана ми любопитно и потърсих в интернет. Пише че и при двата варианта има варене - 1. Вариш прясно мляко със захарта и 2. Пак вариш конд.мляко подсладено от консерва....
Точно. С 1то варене получаваш сладко кондензирано мляко, каквото е 2то, а то се вари, за да се сгъсти още, до получаване на крем, какъвто пък се продава и готов. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт