Перилни препарати и омекотители - 66

• 43 006
  • 715
  •   1
Отговори
# 495
Май тук бях писала, че си поръчах Мегаперли от един сайт...та ми се обадиха онзи ден...вероятно над месец е минало аз вече бях забравила, но пък в понеделник ще ги получа. Не разбрах нямали ли са наличност до сега или просто са ми забравили поръчката, ама няма значение...да видим бялото по - бяло ли ще стане 😁
А днес бях в Метро и се сетих че и за цветно трябва да купя...не можах много да разгледам, че мъжа вече беше на касата, като се сетих, видях че има Персил за цветно 18пранета за 11 и нещо...имаше и по - голям...не запомних колко пранета ама цената беше 21лв, пък аз грабнах 52пранета за 16лв (този май беше намален, че беше с червен етикет).
Та сега гледам на новия пише deep clean plus active fresh 52пранета, а този който имам вкъщи, пак купуван от метро 54пранета пише само deep clean technology. Дали само опаковката е по - различна или имат някаква друга разлика 🤔

# 496
Това с какво (и дали въобще) ще се почиства машината зависи от какво искате да я почистите. Една правилно използвана машина би изисквала периодично почистване от котлен камък и то само в райони с твърда вода. Перилните препарати са безполезни за това.
Добре е да се прави цикъл с перилен препарат след изпиране на силно замърсени дрехи или на обувки, главно по хигиенни съображения.

# 497
  • Велики Преслав
По хигиенни съображения обувките в пералнята, нямат място ако отдолу не са измити!

# 498
  • София
Както и да са измити отдолу, според мен пяк нямат място в пералнята, освен ако нямам 2ра, която да ползвам само за това. Все пак отгоре им се натрупва прахоляк и мизерия, а подметките дори видимо чисти, реално не са. Някак си не си представям там където си пера гащите, да пера и маратонки. Лично мнение - не ангажирам никого с него.

# 499
Някои хора си перат маратонките в машината, други не. Ако след пране на маратонки се пусне празен цикъл на 60 С с прахообразен препарат за бяло или (още по-добре) с добавка за избелване, няма проблем с хигиената. Разбира се, нужно е преди машината да се почистят от кал и други едри замърсявания.
Мисля, че е излишно да се споменава, че маратонки не се комбинират с никакви дрехи.

ПП: Гащите също, дори и да са видимо чисти съвсем не са, дори повече от маратонките...

# 500
Аз също не виждам драма от обувки в пералнята, измити и изчеткани добре предварително, после пускам плакнене.
По- скоро съм гнуслива покривки и кърпи за съдове да пера в пералня.

# 501
  • София
Скрит текст:
Аз също не виждам драма от обувки в пералнята, измити и изчеткани добре предварително, после пускам плакнене.
Значи те е гнус от покривки, по които има освен остатъци от храна, най-много слюнка, но от обувки, с които е ходено по чужди телесни течности от различно естство, фекалии и какви ли не отпадъци - ти е ок? А с кърпите за съдове не се ли бършат (подсушават) вече измити съдове - там какво гнусно има не разбрах?

# 502

Можете да перете каквото си искате в машината ако се спазват прости правила:

1. Правилно сортиране.
2. Правилен подбор на препарат и перилна програма.
3. Хигиенизиране на машината след пране, както се спомена по-горе.

Не забравяйте, че от микробиологична гледна точка, колко визуално замърсена е една повърхност няма връзка с това колко всъщност е замърсена.

ПП: Ще се очудите, но при няколко независими изследвания, именно кърпите за съдове се оказват едни от най-силно замърсените с микроорганизми текстилни изделия в домакинството. Призината е, че там има добра среда за развитието им, т.е. висока влажност. Не случайно при използването на такива кърпи се препоръчва ежедневна смяна и изпиране на 60 С.

# 503
Нито гащите, нито обувките си ги навирам в устата, но на масата се храня от съдове, които евентуално са забърсани от тази кърпа.
Сега стана ли ясно?

# 504
Аз затова сменям всички хавлии всеки ден, дори тези за лице и по 2пъти се случва. И имам 3 перални с хавлии на седмица. Може би е малко прекалено.
Относно обувките пера ги в пералня, като задължително след това я пускам празна с някакъв препарат или прах за бяло, или с 2 хапчета за миялна на самопочистване или на 90 градуса.

# 505
  • Велики Преслав
Обувките нямат място в пералнята сами.
Редовно сменям барабаните на умници, които си пускат само обувки. Слага се поне един стар парцал.

Последна редакция: сб, 28 авг 2021, 12:31 от Vasil Vasilev 676271

# 506
Да, наистина интересни неща- ето , аз не знаех, че таблетките за съдомиялна почистват добре и сега ще пробвам- новата още не съм я чистила, а мина месец.
Кецове пера точно два пъти годишно- не от мързел, защото много обичам да пера на ръка - фини дрехи , посочените кърпи за съдове и микрофибърни за почистване само така пера. Просто след центрофуга светлите обувки не потъмняват и изглеждат като нови.

# 507
Аз днес ще пробвам това с таблетката за съдомиялна . Вчера прах маратонки на 40 С , преди малко килим на 40С , сега постелки на 60 С . Имам точно Фейри Платинум Плюс ..

# 508
Покривките за маса гладя. Кърпите за съдове-също. Освен това ги пера на 60 град. в компанията на хавлиени кърпи. Не виждам проблем от гледна точка на хигиената.

# 509
Въпросните таблетки (прахообразната им част) съдържат главно натриев триполифосфат, който отдавна е забранен в перилните препарати в Европа. Върши чудесна работа, като подпомага няколко процеса в хода на изпиране и почистване, но няма антибактериално действие.
От хигиенна гледна точка, най-добра работа за такова почистване би свършил прахообразен препарат/добавка за кислородно избелване.

Общи условия

Активация на акаунт