За бебета и деца от 0+ месеца- Бързи въпроси, отговори и съвети, 94

• 19 525
  • 748
  •   1
Отговори
# 30
Препоръките мисля, че са без вода дори и на АМ, ако не се лъжа?

# 31
Препоръките мисля, че са без вода дори и на АМ, ако не се лъжа?
Доколкото аз знам - и за АМ се отнася. Адаптираното мляко е заместител на кърмата, то се приготвя в определено съотношение сухо вещество/вода, така че там това също е взето предвид.

# 32
  • София
Не, при ам е нужно да се дава вода понякога, тъй като адаптираното мляко е по-тежко за стомаха. Той е заместител, но не идеален. Слагат в повече от някои съставки, тъй като са по-трудноусвоими и с количеството разчитат, че ще бъдат повече усвоени.
Затова е по-вероятно бебета на ам да са жадни по-често, да имат запек и е добре да им се предлага.
Без настояване и не на всяка цена, тъй като те си приемат с ам.
Тук в сайта на Кели Бонята(тя е IBCLC консултант по кърмене и член на IlCA и сайтът и, статиите са с надеждно съдържание) е обяснено защо бебета на ам може да имат нужда https://kellymom.com/nutrition/starting-solids/baby-water/
В сайта на националната здравна служба в UK, например, пише това
"Fully breastfed babies don't need any water until they've started eating solid foods. Formula-fed babies may need some extra water in hot weather.
For babies under 6 months, you should not use water straight from the mains tap in the kitchen as it is not sterile. You will need to boil the tap water first and then let it cool down. Water for babies over 6 months doesn't need to be boiled.
Bottled water isn't recommended for making up infant formula feeds as it may contain too much salt (sodium) or sulphate."

# 33
Първият линк не съм го погледнала, но препоръките на NHS съм ги чела и си пише ясно, че Може да имат нужда от вода, а не, че е нужно и че се препоръчва, както твърдите 🙂 Има разлика в твърденията.

# 34
В общия случай не е необходимо да се дава вода даже и на бебета на АМ. В линковете, които сте посочили пише точно това. Пиша го специално, защото някоя майка, която храни бебето си с АМ, ще вземе да се притесни, че то не пие вода.

# 35
  • Пловдив
И при АМ казват, че не е засължително да се дава вода.
Аз като цяло не се притеснявам много, защото самата аз не консумирам кой знае колко, та може и на мен да се е метнал.
Радвам се, че никога не е имал запек и други проблеми. Сега просто се стремя да приема някаква вода, защото всичките му хранения са заместени и може да се сручи веднъж седмично само да има прием на АМ. Ако не съм подготвила закуска или се събуди през нощта.

# 36
  • Германия
Вода не съм давал и на двете ми изключително кърмени бебета до след захранването, дори в най-големите жеги. И двете си пропиха вода като им дойде времето. Не сме имали проблеми нито с млечници, нито с обезводняване, нито с бъбреците или каквото и да било.

# 37
От раждането, детето ми пие вода, само на АМ е.
На въпроса за кортикостероидите. Заради автоимунно заболяване съм приемала и преди и след забременяването ми. Все пак, обсъдете с АГ, вероятно зависи от дозата.

# 38
Норе, ние сме пускали и црп, не знам дали не е нужно в случая.

# 39
  • София
От ден 1 пие вода, изцяло на АМ беше (в началото смесено хранене). Сега в жегите пие многократно повече. Постоянно търси чашата през 15-20мин.

# 40
  • Седмото небе
Може да е обсъждано и съм чела препоръките, но да питам. Аз в началото също бях объркана, че отвсякъде всеки те съветва различно. Но от ден 1 и предлагам вода и тя пие видимо с удоволствие. Понякога повече, друг път малко. На 5+++ е, на кърма е почти изцяло, е все пак и от 3 седмици сме започнали захранването, но много плахо вървим.
Наистина ми е много интересно с какво приема на вода може да навреди на детето? При положение, че се храни добре и си качва абсолютно в нормите...

# 41
Може да е обсъждано и съм чела препоръките, но да питам. Аз в началото също бях объркана, че отвсякъде всеки те съветва различно. Но от ден 1 и предлагам вода и тя пие видимо с удоволствие. Понякога повече, друг път малко. На 5+++ е, на кърма е почти изцяло, е все пак и от 3 седмици сме започнали захранването, но много плахо вървим.
Наистина ми е много интересно с какво приема на вода може да навреди на детето? При положение, че се храни добре и си качва абсолютно в нормите...
Не, никой не е казал, че вреди самата вода. Прекомерното пиене на вода вреди, ако е за сметка на млякото и пречи на качването, особено при малки кърмачета. Simple Smile Препоръките казват "не е задължително/не се изисква да се дава вода на кърмачета".

# 42
Мисля, че оказва и влияние на чревния микробиом, но честно казано, не съм сигурна.

# 43
Аз давам вода откакто ни изписаха от болницата. Вкъщи сме големи жаби и пием по много вода. Не го разбирам това с не даването на вода. Не ме линчувайте , не го осъждам, просто не виждам логиката. Всеки да действа както му идва отвътре

# 44
Логиката е, че кърмата и АМ са предимно вода. Вие, ако пиете по не знам колко литра мляко на ден ( пропорционално на приема на бебето), дали ще искате и вода 😁?
И все пак препоръките са, че не е необходима вода, вие решавате дали да ги следвате, или да си гледате детето по ваша преценка.

Общи условия

Активация на акаунт