СЕПТЕМВРИ все по-бързо наближава, а мама с плановете продължава! (Тема 5)

• 48 074
  • 778
  •   1
Отговори
# 360
Според мен таткото спокойно може да го сглоби сам и да го оправи докато съм в болницата. Иначе според зависи как са нещата при мен, ако знаем, че ще е секцио, може би 2-3 дни преди това да го направим заедно, ако не, казвам му къде са чаршафите и какво да сложи и ще се справи сам. И той някаква работа да свърши докато се мъча аз, все още увие един матрак в протектор и чаршаф, а креватчето ще сглоби според инструкциите. Simple Smile

Но говоря за нашата ситуация - ние сме с лимитирано място, нямаме детска, която да подредим месеци по-рано, общо взето взимаме от нашето пространство и го отваряме за бебето - няма смисъл да го правим отсега.

# 361
Креватчето ние мислим да го сглобим тези дни, а самото застилане да стане като се прибираме с бебето от болницата. Матракът е опакован, тъй че голямо прашене не очаквам, най-много по самото легло, но то ще се избърше бързо.
В началото бебетата не спяха с възглавница нали?

Колкото до неуместните коментари от знайни и незнайни хора- не ме тревожат, развеселяват ме. И да не успея да кърмя няма да изпадна в истерия и да се обвинявам, все пак това са процеси, които не зависят от мен и желанията ми (както и междувпрочем начина по който ще родя). Нито факта, че съм кърмила известно време ще ме направи повече майка, отколкото друга жена, която не е успяла. Беше ми интересно от чисто медицинска гледна точка дали има смисъл компетентния коментар на съседката ми, явно не 😁
Тя колежката ме предупреди преди време как под път и над път ще се появяват разни хора дето ще се опитват да ми "отварят очите", но аз не вярвах - сигурно защото близките ми изобщо не се бъркат. Но пък у такива непознати хора мерак бол - е, наскоро гледам бански в един магазин и до мен се приближи напълно непозната жена, която не знам защо реши, че трябва на висок тон да ме порицае как съм нямала акъл да ходя с този голям корем на плаж и че трябвало да съм по-отговорна към детето си, а не да си гледам кефа 😁😁

# 362
Креватчето ние мислим да го сглобим тези дни, а самото застилане да стане като се прибираме с бебето от болницата. Матракът е опакован, тъй че голямо прашене не очаквам, най-много по самото легло, но то ще се избърше бързо.
В началото бебетата не спяха с възглавница нали?

Колкото до неуместните коментари от знайни и незнайни хора- не ме тревожат, развеселяват ме. И да не успея да кърмя няма да изпадна в истерия и да се обвинявам, все пак това са процеси, които не зависят от мен и желанията ми (както и междувпрочем начина по който ще родя). Нито факта, че съм кърмила известно време ще ме направи повече майка, отколкото друга жена, която не е успяла. Беше ми интересно от чисто медицинска гледна точка дали има смисъл компетентния коментар на съседката ми, явно не 😁
Тя колежката ме предупреди преди време как под път и над път ще се появяват разни хора дето ще се опитват да ми "отварят очите", но аз не вярвах - сигурно защото близките ми изобщо не се бъркат. Но пък у такива непознати хора мерак бол - е, наскоро гледам бански в един магазин и до мен се приближи напълно непозната жена, която не знам защо реши, че трябва на висок тон да ме порицае как съм нямала акъл да ходя с този голям корем на плаж и че трябвало да съм по-отговорна към детето си, а не да си гледам кефа 😁😁

Без възглавница в началото да.

Иначе какви са тия хора бе, как ще идва непознат да ме заговаря в магазин?! Трябваше да ѝ отговориш, че майка ти те е учила да не говориш с непознати. Grinning

Иначе абсолютно съм съгласна с болднатото. Аз съм със същата нагласа и даже си казвам, че като гледам възрастните около мен, няма начин да кажа "Оо тоя човек е кърмен/некърмен или роден секцио/естествено". Животът е шарен и нещата се случват различно за различните хора, редно е да ги приемаме и да си гледаме нашата паница. Дори да имаме някакви очаквания, трябва да сме готови да се нагодим ако нещата не се случат точно както ни се иска.

На една от лекциите в Токуда толкова искаха да наблегнат, че секциото по желание не е окей избор, че направо прекалиха по мое мнение - едва ли не тия деца са със супер слаб имунитет, майките по-депресирани, децата ставали по-депресирани, някакви ей такива... Извинявам се, ама това е доста тъп начин да guilt trip-ваш някого и то най-вече жените, които по медицински причини трябва да раждат секцио и нямат никакъв, ама никакъв избор. Аз съм дете родено секцио в 33та седмица, лежало в кувьоз 1 месец, некърмено поради тази причина, еми не съм боледувала много, като възрастен пък почти изобщо и не мисля, че имам последици за цял живот. Да се каже, че "тийн депресията" ми е в резултат на това би било абсолютно нелепо. Само сестра ми дето ме бъзика до ден днешен, че трябва да ми сменят акта за раждане с акт за изваждане. Grinning

П.П. НЕ повдигам темата за и против секцио по желание, коментирам само какво казаха в Токуда и ми направи кофти впечатление.

# 363
  • София
Това с Токуда е подобно на Зебрите. Бях на тяхна онлайн лекция за раждането в Света София, постоянно повтаряха, че приемат само “здрави” майки със “здрави” бебчета и нормално протичаща бременност. Много ме издразниха, на всеки човек все по нещо му има в днешно време, накараха ме да се питам аз сега здрава ли съм по техните стандарти 😄
Относно кърменето - има една доста информативна книга на Хедра за него. За раждането също има подобни информативни книги - например тази на Олга Дукат. Не слушайте какво ви говорят баби, лели, приятелки, доста от нещата, които ще чуете нямат общо с реалността, страшно много митове и легенди се носят относно отглеждането на бебето като се започне от хранене, приспиване, та дори и обличане. Освен това всяка майка си има нейни разбирания. Аз заради това чета много, информирам се, избирам свой собствен подход и не давам на никой нищо да ми каже 😁

# 364
Ах, с тея поучения под път и над път! Като е съседка някак по-разбирам, ама медицински персонал да всява вина не е яко 🙄 аз откакто забременях мислех, че няма да мога естествено, после стана възможно, после уж пак не можеше и сега накрая каквото дойде 😂 нагласих се и приех всеки развой понеже много неща са извън контрола ни.
Но точно поради крайни мнения в книгата на Олга Дукат я захвърлих и няма да я дочета колкото и да ми я хваляйт... Някакви статистики за смъртност при секцио, някакви депресии след секцио, някаква непълноценност се вменява 😳🤔 така че такива крайни четива не са ми интересни.

# 365
Аз затова и не чета нищо нито за предимствата, нито за недостатъците на секциото или кърменето например. Имам доброто желание да родя естествено и да кърмя, знам, че това е най-доброто за мен и бебето, но ако нещо стане в крайна сметка нямам нужда да знам колко много съм пропуснала и какви вреди едва ли не ще понесем, ако родя секцио или ако не кърмя. Половината ми познати сигурно са родени със  секцио и не са кърмени, защото 90-е явно с бума на АМ много не са си давали зор. Ами живи и здрави сме и мисля, че това първо си е Божа работа, второ си е до ген. 🙂

# 366
  • София
Леле аз хич не разбрах книгата на Олга по този начин, а вече имам едно секцио, което сама си пожелах след часове мъки, така да се каже дори го хваля това секцио, че ме спаси 😁 и никога не съм приемала крайно нито секциото, нито нормалното раждане, нито кърменето 🤷♀ За мен нищо не е на всяка на цена, винаги съм казвала, че най-важното е майката и бебчето да се чувстват добре, да са спокойни и щастливи 😊

# 367
Чудя се ще ни трябва ли аспиратор за нос или можем да минем с обикновена спринцовка, физиологичен разтвор и някакви тампончета, клечици с ограничител....Напоследък такива джаджи са измислили, които в миналото ги е нямало и в този ред на мисли смятам, че е възможно и нещо да се замени с по-обикновен еквивалент...
Вие ще купувате ли аспиратор?

# 368
Аз взех хигиенен комплект. Там има някакво подобие на аспоратор, но май саго сложили колкото да напълнят несесера. Въобще кой аспоратор е добър и за какво се използва с точност не знам хаха.

# 369

Здравейте ,дами.
Относно аспиратора за нос- с първото ни дете бяхме взели ръчна помпичка и почти нищо не изкарваше. Но дойде момент, в който ни почнаха зъби и страхотни сополи ,които разбира се бебето няма как да издухва. Препоръчаха ни аспиратор за прахосмукачка... е няма такова улеснение и изкарва всички сополи(детето диша като ново Grinning)
Още не съм купила, но със сигурност ще ползваме такъв.

P.S. за кошарата- тя може и дни след прибиране да се сглоби и оправи. Бебето може да спи навсякъде. Постеляте една чиста пелена на диван,легло,шезлонг,гнездо и е готово Wink Без това през деня едва ли бебето ще го остаяте само в другата стая.

# 370
За по-натам ще ни трябва някакво пособие за издухване на сополи, зимните месеци със сигурност... Може да купя в последствие. Имало някакви автоматични аспиратори, но за момента се чудя, то се очаква все пак през лятото да се роди. Иначе отдавна имам овлажнител за въздух, даже го бях купувала със съвсем друга цел, да ароматизира с масла, но в последствие установих, че имал доста ползи за здравето.

# 371
Моят опит с аспираторите е, че тези помпички в хигиенните комплекти са ала-бала. Бях купила автоматичен с батерии, дърпаше добре, но много бързо се прецака и не правеше вакуум. Накрая открих този за прахосмукачка - незаменим ми беше. Казвам го като човек борещ се 3г всеки месец кажи речи със сополи 😀 Като чуех хъркащ нос лошо ми ставаше.

# 372
Как така за прахосмукачка, бихте ли споделили какъв е Simple Smile

# 373
Момичета, трябва да вземем ваничка за къпане на бебето , но изобщо не мога да преценя каква да бъде . Бихте ли споделили какви сте взели за вашите бебета.

# 374
Взех ваничка тип корито с анатомична подложка. Доста е обемна, а и после се светнах, че ще ми трябва и стойка за вана, която е по-скъпа от самата вана. Не съм убедена, че направих най-добрия избор.

Общи условия

Активация на акаунт