Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 16

• 29 469
  • 790
  •   1
Отговори
# 720
И на мен ми е чудно дали с нискорискови мутации има смисъл да си слагам НМХ след раждането толкова дълго. Реално аз си го слагам най-вече, за да не стане някое микро тромбче и да загубя бебето, поне обяснението на Лисичков беше такова. Честно казано не съм смятала, че има някакъв кой знае какъв риск за мен, освен при залежаване, например няколко дни след операция.
Ще говоря с АГ, но със сигурност ще си бия Клексана до 24 часа преди секциото и след него някакво време.

# 721
  • София/Севлиево
само да кажа че нали си наясно че и с ваксина може да се разболееш Simple Smile Ваксината предпазва от тежко прекарване и от смъртни случаи но не и от разболяване Simple Smile Иначе и на мен ми е интересно кой ги решава тия 7 или 30 дена
Знам,но по-добре ваксина,отколкото да седя затворена у дома цяла зима.В къщи само аз и детето не сме си сложили,на него няма и да дам,но за себе си съм го решила още март месец,но вече бях бременна и лекарите ме спряха...

# 722
за ваксината и ние сме така , всички са вакс , само аз не съм но защото съм бременна. Просто го споделих защото тука последния месец останах изумена че май доста народ сложили ваксината са се почувствали хълкове и изобщо не бяха в час че реално могат да се заразят 🙄

# 723
Аз съм с две ниско рискови мутации и Лисичков ми каза минимум 6 седмици след раждането да продължа с клексана. Аз имам и автоимунно заболяване, което по принцип няма общо с тромбофилията, но незнам дали и това няма значение, защото само на база на мутациите ми не очаквах, че трябва да продължа толкова дълго. Предполагам, че всичко зависи от индивидуалния случай.
Иначе е ясно, че най-големия риск от тромбоза е след раждането независимо дали има тромбофилия или не.

# 724
Момичета, нормално ли е винаги да ми посинява мястото, на което си бия инжекцията клексан. Няма паласки, няма корем, навсякъде съм синя и то с огромни синини. Направо не мога да се погледна в корема.

# 725
Мили момичета малко останах изумена от една ситуация , Имах нужда от 2-3 кутии клексан до следващ преглед за да видя дали няма да вдигаме дозата.
Една дама тук писа че имала останали и аз я питах колко има и за колко ги дава . Оказа се че има точно този който имам нужда аз а именно клексан 0.4 и точно 3 кутии но на въпроса с цената жената ми каза «В аптеката е 43.60 лв а аз тогава до давам за 43 лв» в отговор аз и казах че се отказвам защото аз буквално вчера си взех 2 кутии от аптеката за 43 лв и някакси като си платя доставката ми излиза повече от аптеката , да не говорим че и друг път съм взимала от групи и винаги си се има уговорка да се дава по евтино от аптеката.
Момичето очевидно се издразни мислейки че едва ли не я обвинявам в търговия и печелбарство ! На което аз тактично и казах че не я обвинявам просто не ми е ок цената за която смята да го продава! В отговор на това получих много мил смс че нито тона ми нито разбиранията ни съвпадали ! Аз само искам да вметна тук нещо за да не се получава такава ситуация! Ако някой не ми вярва мога да кача и скриншотове на това което съм написала на дамата! Но ако някой си предлага лекарствата все пак е редно да са понк малко по евтини от аптеката защото някакси не е редно.

Най малко очаквах някой точно в тази група да е толкова не солидарен с ситуацията в която сам се е намирал! И да иска да ги даде за колкото се може повече. Аз толкова лекарства подарих , и за стимулация и за спермотозоидите на мъжа за 400 лв е така безплатно.И ако ми остане клексан никога не бих му искала пари колкото да си избия каквото съм дала.
Пиша това защото аз съм човек който ежедневно вижда как момичетата си споделят каквото имат и да какви пари ги дават в чата ни за тромбофилия в Телеграм канала и просто останах изумена! Онзи ден аз отстъпих на една дама кутии с клексан нищо че ми трябваха , само защото тя имаше за 2 седмици а аз имах за 4 седмици .
Благодаря. Надявам се дамата да НЕ се включва със спорове защото нямам намерения да водя такива.

# 726
Здравейте момичета! Може ли вашето мнение за моя случай, защото доста се притеснявам. Бременна съм за първи път след свеж трансфер, в момента съм 6 г.с. и съм на терапия 2х1 циклогест, 2х1 дуфастон, клексан 0.4 всеки ден и след първи преглед ми казаха, че заради повишени АФА трябва да започна и аспирин всеки ден. Притеснявам се, защото още никой не ми е искал и пускал кръвни изследвания, за да видим как ми се отразява терапията, а вече ми изписват и аспирин, който допълнително ще разреди. Страх ме е да не стане преразреждане, макар че съм и на супер високи дози прогестерон. Ето и мутациите ми и завишените АФА:

Скрит текст:
Скрит текст:

Някой с подобен случай и терапия? Ясно е, че ще слушам лекарите, но това притеснение ме изкарва извън релси тези дни и ми се иска да чуя мнение. Благодаря!

# 727
Аспирина и Клексана имат различна насоченност и действие така че няма от какво да те е страх , просто трябва да си следиш аспи теста периодично и доплер за да се разбира дали дозата АП ти е ок , малко или много Simple Smile

# 728
  • София
И аз не виждам нищо необичайно. Дуфастона обаче сгъстява кръвта, и някои АГ гледат да го избягват. Вместо него и в допълнение към Циклогеста изписват инжекции с Прогестерон.

# 729
Всеки прогестеронов препарат сгъстява кръвта. Дуфастонът е синтетичен прогестерон, освен това е забранен в много държави.

# 730
  • София
Аз съм чела, специално за Дуфастона, че е един от най-неподходящите затова.

# 731
Ами казаха ми, че на следващия преглед ще видим дали евентуално може да спрем дуфастона. И аз не го харесвам, но докторите явно го обожават.
А да ви питам и друго - пила съм точно 2 пъти аспирин (100 мг) и точно 2 пъти след това при поставянето на клексана теква кръв и после става синина. А преди това го поставях 3 седмици без нито веднъж да потече така кръв или да стане синина, просто беше перфектно. Дали е толкова странно съвпадение !? Тъпото е, че във Варна няма къде да пусна този аспи тест, другите изследвания за д димер, аптт, фибриноген дали ще са достатъчно показателни, че да си пусна едни поне за собствено успокоение докато докторите се сетят.

# 732
нее от аспирина текването на кръв а е съвпадение .често ми потича и синините в началото бяха малки после стават првече и го големи

# 733
Виолетче, потвърждавам че не е от аспирина, защото и аз се бях ошашкала след като два поредни пъти ми тече кръв. Капиляри нацелваме както ми казаха тук момичета.
Редактирам се, мисля че са достатъчни тези неща, който си изброила да ги пуснеш - те показват дали ти е ок дозата ако можеш и анти ха да пуснеш най-добре. Аз пусках само тези неща на първата контрола без аспи тест, мисля че на втората ще ми го назначат....

# 734
Офтопик съм, извинете, но понеже не мога да едитна оригиналния коментар.

Оттеглям мнението, че ще се върна при този лекар, повече от 2 работни дни нямам отговор на важен за мен въпрос. Отвъд, че не получих обещаните ми резултати от изследвания. При твърде голяма заетост не би следвало да се записват нови пациенти.

Желая ви късмет с избора на лекар и успех с терапиите!

Понеже не намирам отделна тема за МЦто или д-ра, споделям тук, тъй като е един от препоръчаните. Не останах много очарована от д-р Вецев за ЖК по ЗК в МЦ Феникс. (Стана дълъг пост, извинявам се)

Скрит текст:
Докторът е културен, несъмнено специалист и може би ще отида още веднъж, но ще си помисля. В отношението имаше какво да се желае. Чакам 1 месец за час, после го отмениха за след 3 седмици (случва се, нямам против). Посрещнаха ме с  защо толкова късно съм дошла 🙄 Телефоните на центъра в голям процент от случаите са изключени в работно време.

Докторът погледна изследванията, но отмести листа с тромбофилията. Окей, явно не го притеснява. Последваха обичайните обяснения при кого и защо съм ходила и защо нещо друго не съм направила. Ами проучих страшно много и пак нещо съм изпуснала, нали затова също си при лекари, да те насочат... Особено при 1ва бременност аз ли всичко да знам, нямам диплома? Мисля си, че искам по същество да говорим - не кой ме е гледал толкова и колко е бил прав, а да коментираме конкретно терапиите и сегашното ми положение...

Не бих казала, че мястото да легнеш отговаряше на цената за първи ехограф от 50лв (платен, въпреки направлението)... Нямаше еднократни хигиенични подложки, както вече е стандартно особено в пандемия (с изключение на една разместваща се малка салфетка), а трябваше и да се събличам напълно, главно за МБ. Вярвам, че не на всяка бременна й е приятно да лежи на голо върху мушама, където е имало много други преди нея и през това време да й се говори колко е важно да се тества за бактерии, иначе можело да ми изтекат водите в първите седмици и да пометна (имах МБ от предния месец 😀)... Надявам се, че се почиства след пациентите отвъд салфетчицата, която мигрираше в процеса. В Надежда платих сравнима цена и ми се стори по-чисто.

По време на платения ехограф зададох 1 въпрос. Досега на много други прегледи винаги внимавам да не им дърдоря, разбира се, но все пак нещо сме си разменяли като реплика. Каза после ще го види това, останах с впечатлението, че не се сърди на въпроса. След малко попитах, че еди какво си не ми е коментарано досега и отговорът беше ненужно остър - 1 мин обяснение, че не знае какво работя, но на тях им трябва тишина, докато преглеждат. И фактически да не го насочвам аз. Съгласна съм с твърдението и нямам нищо против. Но за първа среща като не знам как процедира не ми се понрави начинът на изказ, как смея да си позволя 2 въпроса с интервал между тях. Че и го прие все едно му диктувам какво да прави??? С такъв отговор как да го усетиш приятно да ти следи бременността...Има и много по-шашнати бременни от мен с проблеми - и на тях ли така ще им каже :/

Замълчах си и се извиних. Е, не ми отговори на въпроса и накрая. Simple Smile Само си мълчах до края, ако не ме пита нещо. Втората половина на прегледа беше приятна, може би защото почти нищо по своя инициатива не казвах и ме увещаваха да остана пациент.

Обещаха да получа изследванията по вайбър, не ги получих. След 1 седмица звъннах на регистратура и ми дадоха име и парола онлайн да си ги видя, бяха любезни. Изследванията не бяха без грешка и очаквах някакъв коментар, както обещаха на прегледа... 1 седмица по-късно няма такъв.

Като цяло на бумагата изследвания (без тромбофилия) обърна внимание, което е рядкост, това ми хареса. Беше хубаво и това, че ме увери, че няма проблем за комуникация по всяко време. Но е зает и разбираемо отговаря бавно (6h+).

Не беше нищо толкова лошо, но споделям, ако търсите повече отношение в стресов период. Сигурно ще се върна за още 1 шанс, но съм получавала по-добра грижа, особено при платен преглед (какъвто отчасти се оказа). И смятам, че е важно като си бременна да 'усетиш' лекаря, особено ако изражда и имаш нужда от по-специална терапия като при тромбофилия. Няма лошо да искаш да се чувстваш малко по-подкрепена, когато си бременна и имаш въпроси.

Общи условия

Активация на акаунт