Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 16

• 29 479
  • 790
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
Това е добре, защото някои лекари казват да се започне с НМХ още от положителен тест, което не ти дава много време за реакция.
Други обаче предпочитат да се потвърди, че бременността е вътрематочна, преди да се започне терапия.

# 691
При следващия преглед задължително ще попитам за доплера. До сега не съм се интересувала, понеже не съм имала причина. Ако не следи кръвотока, ще сменям АГ.
Относно таласемията- ММ е изследван, няма носителство.

Хоуп, обърни внимание и на резултатите от БХС. Трябва ти добър проследяващ АГ, който да следи кръвотока с доплер - на всеки преглед, а не веднъж на 2-3 месеца на ФМ. В зависимост от това, което види, може да коригира дозата на НМХ.

За витамините - с напредване на бременността нивата им падат, защото бебето дърпа. Така че дори да си на Горна граница, е добре да ги следиш и да приемаш колкото е необходимо, за да са близо до горната граница. Това важи както за бременността, така и след това, докато кърмиш и бебето расте. На бебето ще му трябва здрава майка.

Относно бета-таласемията - консултирай се с генетик. Важно е да изследвате дали ТМ няма същия генетичен проблем, защото тогава има шанс при бебето да се получи таласемия мажор, което вече е сериозен проблем.

Хематологът също трябва да може да даде адекватно обяснение и препоръки.

https://ncth.bg/kak-da-pomogna/info/157-talasemia
Д-р Борислав Иванов в Медлайн в Пловдив следи кръвоток при всеки преглед. Аз от 8г.с. се следя при него и всеки път гледа кръвотока. Отделно ходя и при друг АГ по каса.

# 692
И аз при него се ходя, още преди да забременея. Явно си го следи без да коментира, ако всичко е наред, а аз като не разбирам....

[/quote]
Д-р Борислав Иванов в Медлайн в Пловдив следи кръвоток при всеки преглед. Аз от 8г.с. се следя при него и всеки път гледа кръвотока. Отделно ходя и при друг АГ по каса.
[/quote]

# 693
Здравейте,
в 12+4 г.с съм.
Имам две мутации - Фактор 13 и 4G/5G - хететерозигот са  и двете.
В момента съм на терапия - фраксипарин 0,3 + аспирин 0,75 mg.
Д-ра ми иска да спираме фраксипарина, но мен като че ли ме е страх и искам да направя още една консултация.
Кой лекар бихте ми препоръчали, предполагам, че трябва да е хематолог?
Благодаря предвартелно!

# 694
всички препоръчани лекари може да ги видиш в началната страница в описание как то и на почти всеки един коментар в тази група

# 695
Здравейте, моля за малко разчитане, за да не се побъркам докато чакам часа при док за установяване на бременост, за сега имам + тест (2 дни преди закъснение), който се появи докато правим първоначални изследвания за варианти за инвитро.
Правим опити от 9 месеца, а съм на 38. Док вчера  нищо не ми каза по отношение на генетиката, като пратих резултатите. Каза, че ще говори с хематолог какво да ме прави, защото имам и тромбоцитопения, като държа тромбоците малко под долна граница и затова каза да не пия аспирин в момента.
От витамините имам в норма В12 - 244.00 pmol/l и вит. Д - 68.20;  Фолат в серум - >45.40;
Микробилогията показа уреаплазма;
Резултата от теста за тромбофилия:
PAI-1 4G/5G Хетерозиготен носител, генотип 4G/5G2,1
ACE I/D Хомозиготен носител, генотип D/DFactor XIII (p.Val34Leu)
4MTHFR ген (c.1298A>C)Хомозиготен носител, генотип
C/CMTRR ген (c.66А>G)Хетерозиготен носител, генотип А/G

Желязото ми е ниско, както и хемоглобина, пия дурулес сорбифер; Пия инофолик комби + глюкофаж, за да дръжи инсулиновата резистетност и нещата са мисля под контрол. Пия и Еутирокс, който вкaра в норма FT4, но ендото иска да си ги продължавам до засичане на плоден сак.
Оплаках се от билка ниско в ляво, нямам прокървяване (дано да нямам), док назначи нош-па  и утрогестан вагинално, да се молим и да чакаме да стане 5г.с за УЗ.
Стана дълго, извинявайте, но с тромбофилиите се сбъсках челно от вчера и не мога да се ориентирам, тези резултатити и високия резултат на фолата какво означават.

# 696
Здравейте, моля за малко разчитане, за да не се побъркам докато чакам часа при док за установяване на бременост, за сега имам + тест (2 дни преди закъснение), който се появи докато правим първоначални изследвания за варианти за инвитро.
Правим опити от 9 месеца, а съм на 38. Док вчера  нищо не ми каза по отношение на генетиката, като пратих резултатите. Каза, че ще говори с хематолог какво да ме прави, защото имам и тромбоцитопения, като държа тромбоците малко под долна граница и затова каза да не пия аспирин в момента.
От витамините имам в норма В12 - 244.00 pmol/l и вит. Д - 68.20;  Фолат в серум - >45.40;
Микробилогията показа уреаплазма;
Резултата от теста за тромбофилия:
PAI-1 4G/5G Хетерозиготен носител, генотип 4G/5G2,1
ACE I/D Хомозиготен носител, генотип D/DFactor XIII (p.Val34Leu)
4MTHFR ген (c.1298A>C)Хомозиготен носител, генотип
C/CMTRR ген (c.66А>G)Хетерозиготен носител, генотип А/G

Желязото ми е ниско, както и хемоглобина, пия дурулес сорбифер; Пия инофолик комби + глюкофаж, за да дръжи инсулиновата резистетност и нещата са мисля под контрол. Пия и Еутирокс, който вкaра в норма FT4, но ендото иска да си ги продължавам до засичане на плоден сак.
Оплаках се от билка ниско в ляво, нямам прокървяване (дано да нямам), док назначи нош-па  и утрогестан вагинално, да се молим и да чакаме да стане 5г.с за УЗ.
Стана дълго, извинявайте, но с тромбофилиите се сбъсках челно от вчера и не мога да се ориентирам, тези резултатити и високия резултат на фолата какво означават.

Доста сложен случай.Желая ви успех и до финал!

От резултатите за тромбофилия се стига до извода, че трябва да сте на терапия, но каква,колко и кога само специалист може да ви го назначи.

Една от мутациите е за неусвояване на обикновенни форми витамини-тоест трябва да приемате метилирани форми-метилкобаламшн в12, фолат(фолиева киселина).
Въпреки че са в норма, продължавайте да ги приемате,както и гова което ви е предписано да желязото и хемоглобина, наблегнете на храна богата на белтъчини и протеини.
Вит Д е нисък.

За микробиологията, живот и здраве, поне доколкото съм чела из форумите всяко едно откронение в микробиология може да се лекува след 15-16гс., но всеки случай е индивидуален и при вас не знам как би се процедирало, може би само с пробиотици за женската микрофлора.
Освен това сте и на утрогестан вагинално,тоест на този етап наистина няма как да се лекува, поне аз така мисля.

На този етап утрогестана и но шпа са ви напълно достатъчни, поне до момента в който се чуе сърдечната дейност.

От там нататък лекарят при когото се следите, ще прецени.А до тогава може да се свържете с въпросните лекари представени на първа страница, а те са такива, който разбират от тромбофилии и рискова бременност.
+мога да добавя доц.Живка Карагьозова.

Стискав палци🍀

Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 17:31 от Sunshine202

# 697
Понеже не намирам отделна тема за МЦто или д-ра, споделям тук, тъй като е един от препоръчаните. Не останах много очарована от д-р Вецев за ЖК по ЗК в МЦ Феникс. (Стана дълъг пост, извинявам се)

Скрит текст:
Докторът е културен, несъмнено специалист и може би ще отида още веднъж, но ще си помисля. В отношението имаше какво да се желае. Чакам 1 месец за час, после го отмениха за след 3 седмици (случва се, нямам против). Посрещнаха ме с  защо толкова късно съм дошла 🙄 Телефоните на центъра в голям процент от случаите са изключени в работно време.

Докторът погледна изследванията, но отмести листа с тромбофилията. Окей, явно не го притеснява. Последваха обичайните обяснения при кого и защо съм ходила и защо нещо друго не съм направила. Ами проучих страшно много и пак нещо съм изпуснала, нали затова също си при лекари, да те насочат... Особено при 1ва бременност аз ли всичко да знам, нямам диплома? Мисля си, че искам по същество да говорим - не кой ме е гледал толкова и колко е бил прав, а да коментираме конкретно терапиите и сегашното ми положение...

Не бих казала, че мястото да легнеш отговаряше на цената за първи ехограф от 50лв (платен, въпреки направлението)... Нямаше еднократни хигиенични подложки, както вече е стандартно особено в пандемия (с изключение на една разместваща се малка салфетка), а трябваше и да се събличам напълно, главно за МБ. Вярвам, че не на всяка бременна й е приятно да лежи на голо върху мушама, където е имало много други преди нея и през това време да й се говори колко е важно да се тества за бактерии, иначе можело да ми изтекат водите в първите седмици и да пометна (имах МБ от предния месец 😀)... Надявам се, че се почиства след пациентите отвъд салфетчицата, която мигрираше в процеса. В Надежда платих сравнима цена и ми се стори по-чисто.

По време на платения ехограф зададох 1 въпрос. Досега на много други прегледи винаги внимавам да не им дърдоря, разбира се, но все пак нещо сме си разменяли като реплика. Каза после ще го види това, останах с впечатлението, че не се сърди на въпроса. След малко попитах, че еди какво си не ми е коментарано досега и отговорът беше ненужно остър - 1 мин обяснение, че не знае какво работя, но на тях им трябва тишина, докато преглеждат. И фактически да не го насочвам аз. Съгласна съм с твърдението и нямам нищо против. Но за първа среща като не знам как процедира не ми се понрави начинът на изказ, как смея да си позволя 2 въпроса с интервал между тях. Че и го прие все едно му диктувам какво да прави??? С такъв отговор как да го усетиш приятно да ти следи бременността...Има и много по-шашнати бременни от мен с проблеми - и на тях ли така ще им каже :/

Замълчах си и се извиних. Е, не ми отговори на въпроса и накрая. Simple Smile Само си мълчах до края, ако не ме пита нещо. Втората половина на прегледа беше приятна, може би защото почти нищо по своя инициатива не казвах и ме увещаваха да остана пациент.

Обещаха да получа изследванията по вайбър, не ги получих. След 1 седмица звъннах на регистратура и ми дадоха име и парола онлайн да си ги видя, бяха любезни. Изследванията не бяха без грешка и очаквах някакъв коментар, както обещаха на прегледа... 1 седмица по-късно няма такъв.

Като цяло на бумагата изследвания (без тромбофилия) обърна внимание, което е рядкост, това ми хареса. Беше хубаво и това, че ме увери, че няма проблем за комуникация по всяко време. Но е зает и разбираемо отговаря бавно (6h+).

Не беше нищо толкова лошо, но споделям, ако търсите повече отношение в стресов период. Сигурно ще се върна за още 1 шанс, но съм получавала по-добра грижа, особено при платен преглед (какъвто отчасти се оказа). И смятам, че е важно като си бременна да 'усетиш' лекаря, особено ако изражда и имаш нужда от по-специална терапия като при тромбофилия. Няма лошо да искаш да се чувстваш малко по-подкрепена, когато си бременна и имаш въпроси.

# 698
Добро утро.
Тъкмо се връщам от консултация с проф.Лисичков.Каза ,че 0,4 е идеалната доза в моя случай,нищо че анти Ха е завишен (и д димер също) и че трябва да спра аспирина (същото ми е написал и Станулов-спиране около 30 г.с.или по преценка на следящия АГ).Та във вторник на прегледа ще обсъдя това с Вецев.Каза ми всеки път да питам колко е голямо бебето и дали отговаря на размерите за г.с.Че трябва да спра инжекциите 24 часа преди секциото и най-късно 12 часа след него пак да ги почна за месец и половина-два.И около 15 дни преди секциото пак да направя анти Ха и кръвосъсирване.

Браво на Лисичков и на Вецев! Ели, а дали Лисичков обясни защо въпреки високия Анти Ха се вдига дозата или просто каза, че в твоя случай така е редно?

Аз между другото бях при Паскалева тази седмица и тя ми каза, че няма смисъл да ходя повече, но според мен в края на 26-та седмица да ми е последното посещение е малко смело, какво мислите? Каза същото  като Лисичков за клексана, а АП каза че се спира в 34-36 г.с.макс.  Но не ми каза да правя 15 дни преди секцио (ако е секцио) анти Ха... Предполагам и аз ще синхронизирам инфото с Вецев. Най-много ме притеснява, че Паскалева не казва за месец и половина да продължа клексана, а само за 8 дни!

Между другото, някой да си знае тромбоцитите от ПКК?

# 699
Здравейте на всички. Може ли да ми кажат тези  които са с мутации 4g/5g и MTHFR на каква терапия сте били при бременност.
Аз имам една успешна бременност само на Аспирин протект, и един месед в 9г.с без терапия. В момента живея в Германия и отново съм бременна, този път на своя глава още от +тест започнах да си слагам клексан 0.4. Аспирин не съм пила, защото ме е страх да не прокървя, тъй като първия път доста кървях от него, но сега се чудя дали клексана е достатъчен. На преглед съм в петък и ще се консултирам, но тук изобщо незнам колко са адекватни по тези въпроси. Благодаря 🙂

# 700
на своя глава клексан ? Това е доста абсурдно нещо

# 701
Може и да Ви звучи абсурдно, но предпочитам така, отколкото нищо да не предприема и накрая да се окажа със загуба като предишният път. Тук при нас не е като в България и много не обръщат внимание, затова съм решила да се застраховам доколкото това е възможно. Разбира се, че и с лекар ще се консултирам.

# 702
това ваше застраховане само да не ви изиграе лоша шега! Това не е никаква застраховка а е игра на руска рулетка. Загубата не се случва само защото не сте имала терапия в начална седмица така че е глупаво да се базираме само на това , освен това нямате никакви кой знае какви мутации че да предприемате такава терапия. И не виждам тогава какво очаквате някой тук да каже като си действате вече на своя глава и без това.
Ако си мислите че тук в БГ то направо се е пръснало от лекари които назначават адекватни терапии грешите. Намерете си хематолог там където живеете. В същост изобщо не се разбира каква мутация имате.
И дали изобщо имате че така го написахте че нее много ясно.

# 703
Може и да Ви звучи абсурдно, но предпочитам така, отколкото нищо да не предприема и накрая да се окажа със загуба като предишният път. Тук при нас не е като в България и много не обръщат внимание, затова съм решила да се застраховам доколкото това е възможно. Разбира се, че и с лекар ще се консултирам.

Подкрепям бочинка.

Не знам как така може да вземете решение сама да си назначите терапия, за която изобщо не знаете дали имате нужда от нея..нито пък да се сравнявате с някой който има същите, то това ако беше така щяхме да се питаме една друга, и да си праскаме аспирините и клексаните ей такя.Щеше да е готино, ама такъв филм няма.
Тук в България докато се стигне до правилна терапия и тн, се правят по няколко аборти, за съжаление, за който обаче никой не може да ни гарантира защо са се случили и дали са въз основа на мутация или “просто съдба”.
Така че най-доброто което може да направите е да си изчакате прегледа и да се консултирате.

Успех и до финал

# 704
това ваше застраховане само да не ви изиграе лоша шега! Това не е никаква застраховка а е игра на руска рулетка. Загубата не се случва само защото не сте имала терапия в начална седмица така че е глупаво да се базираме само на това , освен това нямате никакви кой знае какви мутации че да предприемате такава терапия. И не виждам тогава какво очаквате някой тук да каже като си действате вече на своя глава и без това.
Ако си мислите че тук в БГ то направо се е пръснало от лекари които назначават адекватни терапии грешите. Намерете си хематолог там където живеете. В същост изобщо не се разбира каква мутация имате.
И дали изобщо имате че така го написахте че нее много ясно.

Имам две мутации, хетерозигот 4G/5G и Хетерозигот MTHFR.
Още когато си бях в България имам предписана терапия от Русев, която беше от +тест Фраксипарин и АП през ден. Даже при предишния аборт, когато се прибрах в БГ ме попита моето АГ дали съм започнала да пия АП и аз казах не, но както и да е,трябва да се моля този път да е успешно всичко. И да в БГ определено вече има по адекватни лекари. Благодаря Ви!

Общи условия

Активация на акаунт