Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Купуване на имот от собственик - помощ от Брокер или Адвокат

 • 1 200
 • 22
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 24 110
И това се прави, но струва пари. Само да предупредя.

# 16
 • СИ
 • Мнения: 1 734
И това се прави, но струва пари. Само да предупредя.


Кое не струва някакви пари? Както се казва: И да се родиш и да умреш, пак пари трябват...!

# 17
 • София
 • Мнения: 7 521
В България също съществуват опциите и за ескроу, и за доверителна сметка при нотариса. Обикновено се използват при закупуване на ипотекиран имот, когато трябва да се чака да се вдигне първата по ред ипотека или някакви по-сложни условия.
Ако е стандартна покупко-продажба на необременен с тежести имот, няма смисъл да се прави и да се плащат допълнително такси. Повечето хора имат интернет банкиране - единият нарежда, другият вижда парите, стискат си ръцете и документите се подават в АВ.
Продавачът не може да каже "Чао", защото вече е подписал документите, преди да се наредят парите. Преди това имотът е проверен от адвокат на купувача за тежести, извадено е удостоверение за тежести, на място нотариусът още веднъж проверява преди подписване. Единствено купувачът може да поиска да се изповяда сделката при негов нотариус, за да е спокоен, че няма да има недобросъвестно отношение.

# 18
 • Мнения: 72
Здравейте.

Искаме да купим къща от собственик. Процедурата по самото купуване не ми е ясна. Документите са на място в къщата и собственика ги дава за разглеждане. Твърди, че са изрядни и всичко е на лице, тъй като е имал вече един опит за продажба. Авдокат е (но не по имотни дела) и ни съветва да му се доверим изцяло, той ще ни преведе през всичко. Каза, че в неговата професия доверието е всичко, а важния човек с доверието всъщност енотариуса - той отговаря за репутацията си и не би си позволил волности. Нотариуса ще направи нужните проверки, и ако има нещо ще ни върне. Нотариуса е негов човек в смисъл познават се и са правили сделки и преди. Всичко ще стане в рамките на 1 ден.

Имам следните въпроси:
1. Вие бихте ли се доверили в този случай, при условие, че не разбирате (наистина нищо) от имотни дела.
2. Документите са там - на място. Ако приемем, че смятате, че е нужна проверка все пак - кой е добре да ги провери - адвокат или брокер. Има ли мобилен адвокат, който би се съгласил да отиде на място до Банкя. Или доверен Брокер (през комисион предполагам) пък брокера вече да прецени пред вид опита си дали вижда проблеми. Имота го намерихме ние, без брокер. Така се случи.
3. Как да прехвърлим парите по сделката - чрез екроу сметка ли или е неоправдано усложение.
Собственика ми обясни така - отиваме при нотариуса, даваме документите, след което двамата отиваме до банката. Там през RINGS привеждам парите (те са няколко сметки обаче, в различни банки). После се връщаме при нотариуса и като парите са в емстката на собственика, нотариуса връчва новия нотариален акт на мен. Как Ви се струва това?
Какъв е варианта у собственика да се окажат и парите (или поне някаква част) и документите, и той да каже аз си тръгвам, чао!

Вие как сте процедирали, какви притеснения сте имали и как сте постъпили?

Надявам се тази информация да е полезна и за други съфорумци.

В БГ е обичайно купувачът да избере нотариус, а не продавача, но това е неписано правило, от което винаги може да има изключения. Иначе сделките с имоти обикновено протичат по описания ви от продавача начин, независимо дали са с ипотека или изцяло с лични средства. Ако все пак продавачът непременно държи сделката да стане при негов нотариус, проверете какви са мненията за практиката на въпросния нотариус - ако са положителни и има добро реноме, няма причини за притеснения според мен. Но независимо от това, задължително трябва да имате ваш адвокат, специалист по имотни въпроси. Най-голяма сигурност и на двете страни ще даде сметката под условие (ескроу), а дали банката или нотариусът ще са третата страна (гарантът) в нея има значение за оперативността, в смисъл банките са тежки институции, всичко ще трябва да се изпълни съвсем точно както е записано в условията... Все пак аз бих предпочел банката да е третата страна (гарантът), след като нотариусът ще е на продавача.  При такива суми, ако нямам опит, а пък и да имам, като купувач ще искам плащането да стане именно чрез сметка под условие, в която най-важното условие ще е, че продавачът ще си получи парите когато вие получите и предоставите на гаранта вписания НА в ИР.

По въпроса по-надолу как проверявате документацията - ако просто поискате копия на документите да си ги разнасяте насам-натам за проверки, човекът може и да се съгласи, ако и той няма никакъв опит, но е по-вероятно да ви откаже и с право - вие едва ли сте със специални права и задължения относно боравенето с лични данни и ценни документи. По принцип не би трябвало да има проблем да предостави копия на ваш адвокат и това може да стане и онлайн. Ако и това не е ок за продавача (и пак ще има право), вашият адвокат ще разглежда и проверява на място документите, ще поиска разрешение от продавача да си препише реквизитите им, за да направи официална проверка в институциите и ако продавачът поиска, ще трябва да се подпише споразумение за поверителност / за неразпространение на информация и данни. Ако вече и това не е ок за него, трябва да ви светне една червена ламБа. Също и ако не ще да направите сметка под условие.

Успех! Simple Smile

# 19
 • Sofiа
 • Мнения: 2 839
Ние купихме имот без посредник преди няколко месеца.
Наехме адвокат, на койно дадохме преснимани копия на документите, той направи всички проверки и той записа час за нотариус.
Аз преведох парите онлайн на място при нотариуса по двете сметки на двамата продавачи с рингс.
Нотариуса каза, че това го устройва.
Нотариален акт при вски положения получавата чак сред около седмица.

# 20
 • Варна
 • Мнения: 1 111
Привет!

Виждам, че темата е стара, но пък ми се вижда най-подходяща да си задам вупроса.

Интересува ме дали има практика купувачът да изисква от собственика на имот допълнителни документи, които нямат касателство към нотариалното изповядване на сделката и към банковия кредит.

Документите, посочени в предварителния договор са следните и се предполага, че трябва да ги извадим със съпруга ми.
 
 Удостоверение за вписвания издадено от СВ  по партидата на поземления имот и жилището, издадени след датата на подписване на настоящия предварителен договор;
Служебна бележка от Община Варна за липса на задължения;
Удостоверение от Частен съдебен изпълнител за липса на образувани изпълнителни дела срещу ПРОДАВАЧИТЕ;
Удостоверение от Държавно-изпълнителна служба при Районен съд за липса на образувани изпълнителни дела срещу ПРОДАВАЧИТЕ;

За първото не съм сигурна, че по принцип не се изисква от нотариуса, но останалите ми се струват твърде излишни и отнемащи много време, особено на фона на ваденето на всички задължителни документи за евентуалната продажба и ипотека.

Предварително благодаря!

# 21
 • Мнения: 24 110
Това всички документи ли са??? Има и други важни и съществени.
Иначе купувачът може да иска каквото му хрумне, най-често заради лош опит (негов или на адвоката/брокера му). Вие си решавате дали да го отрежете или да се съгласите. Респективно дали да стане или не сделката.

# 22
 • Варна
 • Мнения: 1 111
Това са документите, които иска купувачът отделно от тези, които са за нотариуса и банката.

Общи условия

Активация на акаунт