НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 140

• 55 434
  • 759
  •   1
Отговори
# 180
  • у дома
Пингвинче, кортикостероидите са коварен медикамент. Аз ги приемах 7 месеца заради възпаление на щитовидната жлеза. Напълнях 7-8 кг, въпреки че от няколко години тренирам ежедневно, а с храната се съобразявам откакто се помня. НВ-ВМХ  е правилното хранене според мен. Аз самата обаче в момента съм на строго Палео хранене - без глутен, без млечни, без всякаква захар. Не се отказвай, дори да не виждаш бързи резултати! Аз не ги приемам от два месеца и все още не съм си върнала формата, защото това напълняване е различно и по-трудно за овладяване... Но знам, че съм на правилен път.

# 181
Писано е тук много пъти, но пак ще го напиша - за да отслабне тялото откъм мазнини, първо трябва да се излекува. Ако има възпалителни процеси, първо ще се погрижи за тях. Диетите с бързи резултати рядко са устойчиви и като диети, и като резултати в дългосрочен план. Въоръжете се с търпение, хубава храна и обикнете грижата за себе си. Всичко останало ще дойде с времето.

# 182
  • на острова на мечтите
Много интересни постове напоследък. Зареждащи и полезни. Благодаря ви!
 Аз се върнах от ваканцията с три кила отгоре. Но явно тялото ми задържаше вода. Пътувайки продължително(ММ като седне зад волана не мога да го спра да се разтъпчем), краката ми се подуха болезнено. Но мина. За няколко дни се върнах на достигнатите от преди ваканцията килограми. Връщам се към ритъма на режима.

# 183
А някои дори още не са били ваканция....
Септември, като се приберат всички.
Аз открих защо има разминаване между "моето" палео и други варианти.
Фарансетата така са превели primal diet от Mark Sisson ( The primal blueprint става на френски Le modèle paléo) То вярно, че палео звучи по-добре от примитивна диета.
Франсетата и на компютрите викат ординатори та ....
В общи линии,  френския вариант на палеото е точно по MARK SISSON и описанието/хранителната пирамида са тук
https://www.marksdailyapple.com/start-here-beginners-guide/
Вероятно се намира някъде и разликата между primal и палео, но не ме интересува. Предполагам разликата е в млечните, които са допустими (ограничено) и тези там леща, киноа, елда,ориз (също ограничено)...
АИП (автоимунния протокол с елиминирането и връщането на храни) вероятно е точно палео.
дани нали търсеше информация ? Мисля за теб primal е по подходяща. И за мен, де. С автоматичен превод или търси на италиански по името.
.....
Мда. И в България името на Марк Сисон е свързано с палео хранене. И неговата идея за минаване от време на време към кето. Като си помисля, че това го правя преди него...
На български
https://slabi.koshachek.com/articles/mark-sison-ketogennata-diet … i-pozvoli-da.html

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 09:22 от tania6

# 184
  • на острова на мечтите
Ооо, Таня, много благодаря за добрите мисли! Трябва обаче да ви изповядам нещо.
Скрит текст:
на вторият ден, след тръгването ни към България, спряхме на един къмпинг. Пътуваме а кампер. Хем хигиенично, хем удобно. Къмпинга на морето естествено, пък и ни е по път. Напоследък не ходим на море, или най-много отиваме на Таормина, която обожавам. Влязох да поплувам и като почнаха едни крампи. Викам си беж, преди да стана за спасяване. След обяд обаче ми дойде крамп на вътрешният бедрен мускул. Много отдавна не ми се беше случвало. От болка ми течеше пот от лицето и дори се разплаках. При подобен вид крампи, стоиш превит на две( поне аз), притискаш мястото много силно и чакаш да мине. ММ ми би обезболяващо, но болката продължи около пет минути. И до там бях. Реших, ставам си всеядно. Проядох значи месо. Така че дотук с вегетарианството, за радост на ММ и на всичките ми близки:heart_eyes:
И на мен ми харесват ваканциите през септември,или юни. Но засега няма как. Работя и за пенсия тук нямам близък план:cold_sweat:
В момента лекувам едно възпаление на ябълката, която ми провокира разни болежки...

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 12:44 от danilu

# 185
Нищо странно за всеядството. Колко народ е минал през вегетарианско хранене и от там (е, без мен аз съм си по месото) и се е върнал/дошъл тук. По повод Питър Атия се залутах по много стари теми и се подсетих (с добри чувства) за много хора, а някои се познавали от вегетариански теми и споделяха.
Дори видях Херци на 52 кг.
Пирамидата на Марк Сисон ми харесва и я имам отдавна на френски.
Основата е зеленчуците, а не както си мисли обществото, че се набива месо и сланина.
За крампите: студени компреси и магнезиево масло за мазане. И аз страдах страшно преди много години. Болката е жестока и бях си изпохапала ръцете до кръв. Дано ти мине бързо.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 12:25 от tania6

# 186
  • на острова на мечтите
Не знаех за студени компреси... Нито за магнезиево олио....Благодаря! Ще имам предвид за напред...
Писах за връщането ми къв всеядно хранене в скрит текст,за да не спамя темата...

# 187
То си е точно по темата. И да се променят виждания също. Нали знаете, че съм върл противник на колории броенето? Пак съм и смятам,че не дават информация за храненето, но съм по-толерантна особено за посочване на системно недохранване.
За магнезия
По моя информация (проверете и търсете), магнезия се приема най-добре чрез кожата. Днешните зеленчуци /плодове, расли в обеднели   почви са бедни на много минерали и витамини и за това интереса за допълване.
Може да си правите магнезиево олио. Купувате английска сол (от аптеки) или нигари (здравословни магазини) и във вода разтваряте за мазане или във ваната. Двете са различни соли на магнезия и стават и за пиене,  но силно горчиви са , а на тоалетна се отразяват, в смисъл забързват перисталтиката прекалено.
За под формата на приемане през уста ето тук едно описание за формите на магнезия

Надявам се да е полезно.
Компресите: тези, които са пълни с нещо като желе и стоят в хладилника. От замразител направо "изгаряне" миже да получиш. Виж, пакет със замразен грах от замразител ще свърши работа , но пак внимателно, през кърпа и т.н.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 14:16 от tania6

# 188
Аз пък нали залитам в крайността на 0 въглехидрати и вчера слушах този разговор
https://youtu.be/7KRobr8iffs
Този лекар за мен беше неизвестен, а човекът има доста книги. По професия е репродуктивен ендокринолог - болната ми тема. Изслушах го с интерес. Предвид, че гостува на карниворна ютюбърка, няма изненади - при проблеми с фертилност при жените препоръчва кето и едно хранене на ден. Обяснява за токсините на зеленчуците и защо не е хубаво да са основна част от храненето, но не ги изключва съвсем напълно. Доста е краен, но пък е помогнал на много жени, надъха ме отново и мен да се върна към едно хранене на ден.

Но както и написах, препоръчва кето, не карниворно, макар че според него то е най-доброто хранене. Говори, че има всякакви пациентки - и всеядни, и вегетарианки, и веганки. Казва, че разликата между трите не е чак толкова голяма, когато става въпрос за лечение на репродуктивни проблеми, защото на всички ни проблемите идват от едно и също - твърде честото ядене и твърде многото захар. Захар в смисъла на въглехидрат, защото всеки въглехидрат, колкото и да е сложен, в крайна сметка се разгражда до захар от тялото. В този смисъл той казва, че обикновената захар е много по-добра за тялото, отколкото сложната - бялата захар тялото я преработва бързо и "забравя", докато с другите захари може и с дни тялото да се бори да ги метаболизира. И така - не връща нито една пациентка, а веганките ги съветва да наблягат на мазнините - зехтин, кокосова, MCT. За него мазнината е в основата на всичко (а не протеина) и казва, че именно затова и вегетарианките пациентки постигат добри резултати - ядат яйца, масло.

Хареса ми коментарът му за инсулиновата резистентност. Той казва, че не вярва, че такова нещо съществува, а съществува нормален отговор на тялото. Пита - какво се случва, като човек яде много въглехидрати? Отговорът - кръвната захар е повишава. Какво друго се случва? Инсулинът се увеличава. Тогава какво е решението? Просто да не се ядат въглехидрати.

Съветва и да не се отслабва твърде много, защото мазнините са изкл. важни за тялото особено когато е болно. Даде пример с болни животни, както и с бременни такива, които по време на цялата бременност не се хранят с нищо, а черпят енергия от собствените си мазнини.

И друго - коментират бедния избор на храни, които той консумира (бекон, телешко, масло, негов домашен сладолед (сметана, яйца, ванилия, другото забравих), и той каза нещо, което ми хареса - да се отнасяме към тялото като с храм, а не като с увеселителен парк. Освен това на няколко пъти заяви, че не агитира никого към нищо, а просто иска да покаже на всички, че има и друг път, и друга гледна точка.

# 189
Стоун, предполагам си изследвала витамини и си попълнила липсите? Те също са много важни преди инвитро или нормално планиране за бременност.

# 190
Стоун, предполагам си изследвала витамини и си попълнила липсите? Те също са много важни преди инвитро или нормално планиране за бременност.

Дадох си година за естествено забременяване и не стана. Септември ще ходя на репродуктивен специалист(и). Преди това ще се изръся здраво в лабораторията. Като за начало ще изследвам вит Д, б12, желязо, фолиева киселина. Досега с тези не съм имала проблеми, освен с вит Д, който го пия допълнително. Аз по принцип два пъти годишно изследвам доста неща, та последно февруари съм ги гледала. Разбира се, приемам препоръки и за други витамини, които да пусна.
Иначе ще изследваме липиден профил, триглицериди, пкк, урея, креатинин, чернодробни, пикочна киселина, CRP, пълни щитовидни хормони с антитела, LH, FSH, естрадиол, тестостерон, пролактин. Ще направя и обременяване с глюкоза.

# 191
Виж обаче половите хормони кога се пускат - на трети ден от МЦ, пролакнин се пуска на чист ден, и има разни други условия за него.
Т.е. Не можеш всички наведнъж.

Имай предвид, че за В12 и Д в България са много занижени референтните, т.е. целиш се в горна граница, може и отгоре.

Фолиева киселина за предпочитане е мета форма, когато забременеш  Wink

Имай предвид, ако се наложи на приемаш, че желязото, намалява в12 и обратното.

Виж и витамин В6, той се работи в Германия, но е много важен и в под.едствие  през бременността.

Позабравила съм малко, но ако се сетя още нещо ще пиша пак.
И аз имах проблеми, та не ми е чуждо Wink

# 192
stonefaced ще станат нещата. Спокойствие и за храненето си знаеш. И изследванията ще покажат как са нещата.
Интересно видео си споделила.
Това, че обикновенната бяла захар е по-добра от въглехидратни храни и доктор Берг го споменаваше. Мисля, че сравняваше с хляб и подобни.
https://youtu.be/PsckU1d2X8Q на амглийски с субтитри на руски
Сега да не стане грешка. Не казвам да заместите хляба със захар, напротив.
Видях видеото, но не се задълбочих как и защо тъй като това са редки изключения.
И аз не съм много по зеленчуци,а по  салати и плодове  никак и все си мисля дали е добре да ям толкова малко от тях.
Налитам само на маслини, чушки, лук,чесън и....кисели краставички и то колкото за цвят/украса на месо/яйца.
Благодаря за споделеното за зеленчуците. Ще погледна по-подробно видеото.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 22:40 от tania6

# 193
tania6, тази, водещата, каза, че следващият ѝ гост ще е кето/карниворна гинеколожка, която пък препоръчвала "разтоварващ" ден с повече въглехидрати. Този лекар от видеото оспори разбира се, но ще я чакам и нея с нетърпение. Аз си признавам, че не останах равнодушна към плодовете и си хапнах и диня, и грозде в последните дни, но пък не се отразиха на килограмите. Тоест не са ми се отразили драматично и на инсулина.

Иначе си много права за спокойствието. Имах ужасен период в живота си, с който си помогнах много за проблемите днес. Но някак си като че ли вече съм спокойна. Много си преосмислих и приоритетите в живота, и начина на забавления, и всичко.

Верче, аз гледам да не пиша много тук по темата, защото не е за това, но...
Скрит текст:
аз, уви, имам богата история и с пролактина, и с всичко. От тийн съм с аденом на хипофизата, който я кара да секретира страшно много пролактин. От година пък всеки петък пия по половинка достинекс. Преди това пробвахме с бромокриптин, но не се повлиях изобщо. И като тийн пих достинекс, но ми го спряха. Тоя микро аденом го стопих, вече не се открива на ЯМР (беше 2-3 мм по спомен), но пролактинът си ми остана висок.

Иначе основната причина да не забременявам е фактът, че имам синдром на поликистозните яйчници, който пък си го докарах с нетретирана инсулинова резистентност, която пък си я докарах след много стрес (аз съм разведена, имам един аборт, съдихме се с една институция) и лош начин на живот. Като тийн бях с булимия, след тоя стрес ми се отключи binge eating, не знам как се превежда, май емоционално хранене. А имах доста емоционални моменти. Имам и Хашимото. През 2019 г. цикълът ми започна да се бави много - първо на 30 и няколко дни, после е стигал и до 60 дни. Тръгнах по лекари, откри се бързо и Хашимотото и поликистозата. Първоначално реших да се доверя на лекарите - метформин, еутирокс, инофолик, противозачатъчни хапчета. Последното ми го изписаха, въпреки че знаеха, че имам тромбофилия. Както и да е, пих 2-3 месеца и не се чувствах никак добре от противозачатъчните. Върнах се при ендокринолога и ѝ споделих. Спряхме ги и тогава започнах да чета повече - първо д-р Фънг, после д-р Берг, после и д-р Надя Патегуано. В интерес на истината бях запозната с този режим и преди да почна да чета и спазвах някои неща, но не твърде стриктно. И въпреки това цикълът ми се върна, точно на 28 дни ми идва, ама като по часовник. Но откакто станах стриктна, отслабнах, нямам ПМС, нямам и болки по време на цикъла, нямам пъпки преди цикъл. Проблемът обаче остана - не забременявам. Според гинеколога ми явно и пониженият през февруари инсулин е бил твърде висок за яйчниците ми или пък им трябва повече време. Но... резултат още няма. Та така - от септември започвам със стимулация, цветни снимки и тн. Каквото трябва. Диетата си я продължавам - няма как да я спра, защото вярвам фанатично в нея и самият факт, че човек с предиабет отслабна (аз), означава, че съм на прав път. Дори и да не забременея с тази диета, със сигурност подобрявам общото си здравословно състояние, а това е важно както за една успешна бременност, така и за един дълъг и продължителен живот.

Иначе, да, метилирани форми пия на витамините, макар че я нямам тази мутация, заради която хората не усвояват неметилирани форми.

# 194
Стоун, пиша ти на лично, да не ставам тук.

Общи условия

Активация на акаунт