НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 140

• 55 438
  • 759
  •   1
Отговори
# 225
  • WonderLand
Ами аз нямам подходящ блендер например.

# 226
  • на острова на мечтите
Ами аз нямам подходящ блендер например.
Аз имам, ама не ми се играе. А и като го пусна на високи обороти става на паста. Явно си има тънкости. За песто например, е добре листенцата на босилека да са изсушени и да са постояли в хладилника поне час. Трябва да видя указанията, но като мога да си купя, не се напъвам да си правя. Тук бадемово брашно има непрекъснато. Правят едни страхотни сладки с бадеми брашно, захар и белтъци( pasta di mandorla) мммммм...и такова брашно има през всеки сезон.

# 227
Мели се на кратки импулси, иначе става част от него на каша около ножа, а останалото стои на едро. Буквално на по 2-3 секунди се мелят ядки и сусам, може и да се поразтръска между тях. Някои блендери имат различни ножове за смилане на различни неща, моят е хептен прост и няма такива екстри.
Играчка си е де, спор няма, не може да се сравнява с грабване на пакет от рафта... Само за сусам съм се занимавала повече от веднъж, но пък аз и рядко имам нужда от такива смлени ядки.

# 228
  • WonderLand
Точно това ми е зора, или остава едро, или става на паста. Вместо да хабя и без друго скъпите бадеми предпочитам да си го купя готово.

# 229
Нещо ми се върти в главата, че не е съвсем едно и също бадемово брашно и смлени бадеми. Така прочетох, но след като технически не можах да си обясня как става тази работа (обезмасляване) за ядки престанах да го мисля и си купувам и аз готови.
Иначе меля за торта....веднъж в годината.
За лененото семе мелничка за кафе ползвам, а сусама само на тахан.
Кокосово брашно и кокосови стърготини са съвсем различни неща.
....
Допълвам. Намерих и правилно ми се е въртяло в главата,че не е едно и също. Брашното е обезмаслено до известна степен.
https://www.maxdegenie.com/conseils-et-astuces/zoom-sur-la-farine-damande/
Значи мелят, изваждат масло, изсушават и пак мелят. Намаляват се калориите наполовина и мазнините се намаляват с 80%.
Има и на български. ....с ужасен превод.

Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 22:05 от tania6

# 230
То това дето му казваме бадемово брашно в Лидл всъщност на пакета мисля че си пишеше смлени бадеми баш, иначе може и да има  и с извлечена мазнина както други ядкови брашна.
Иначе ленено, сусамено, кокосово и тем подобни са си обезмаслени - демек фураж (така де, фибри) предимно, като я няма мазнината. Аз затова и за малкото неща дето съм пробвала съм си смилала сусама вкъщи, той е много по-лесен от по-едри ядки да се смели.

# 231
  • на острова на мечтите
Аз имам книга колко време и на какви обороти да меля различни семена... Дори леща и грах. За сусам знам, защото съм мелила. За бадеми, предвид цената на продукта, не съм се пробвала. Само бадемово мляко си правя.
Лененото семе и аз го меля с кафемелачката.

# 232
Във Франция са под различни имена, а и има огромна разлика. Няма как да смелите бадеми и да направите френски макарон с полученана влажна и лепнеща маса.
Сетих се,че съществуваХА едни ръчни мелнички на ядки, с много финно кръгло ренденце,което се върти с ръчка отстрани. Става страхотно орехово брашно. Аз все още имам някъде в мазето,което показва честата й употреба.
От днес съм на сериозно ВМНВХ, разбирайте без алкохол и прекаляване със сиренца към него. Да не стане грешка, не се отказвам за винаги. Само за да мога по-добре да оценя бирения празник.

# 233
  • В полите на Пирин планина
Аз зарибих и ММ за нашето хранене... Е, кажете, как може веднага да отслабне! За половин месец и хоп 5 кила надолу! А не е на 100% стриктен и хапва доста плодове. Simple Smile Нито пък е бил особено дебел, защото отслабна и като почти спря хляба преди доста време.

# 234
  • на острова на мечтите
Аз зарибих и ММ за нашето хранене... Е, кажете, как може веднага да отслабне! За половин месец и хоп 5 кила надолу! А не е на 100% стриктен и хапва доста плодове. Simple Smile Нито пък е бил особено дебел, защото отслабна и като почти спря хляба преди доста време.

И моят мъж е в кюпа Joy
И той не е стриктен в режима, но сваля килограми... Може би защото си е хищник.

# 235
  • Sofia
Лелееее, Таня, мерси че ме подсети за ония старите мелнички! Ще изнамеря моята, на майка ми беше де, имам и изобилие от орехи Grinning Чудесна идея ми даде. 
Аз ви чета за вдъхновение и напоследък съм сравнително изрядна. Лека полека се връщам и към фаст 20/4, което при мен беше дало мн добър резултат преди. 
А мъжете мн ме дразнят как бързо слабеят като решат, направо им завиждам Stuck Out Tongue Winking Eye

Я кажете за тиквите, че идват, как ги хапвате по-режимно?!

# 236
  • WonderLand
И ММ така веднага отслабна и то доста. Аз малко съм му отпуснала края, но мисля да се позатегна. Настинала съм леко и ми хапват разни неща като сухари, солетки, филийка със сиренце, та си позволих малко вчера, че не се чувства много добре. Обаче ми липсват мазнини в храненето, защото огладнявам бързо следобедите и нападам къде ядки, къде нещо друго, а после си и вечерям. Това май ми се случва системно ако не обръщам специално внимание.

# 237
И бира и вино пие и пак си е добре. Ни корем, ни килограми и.....направо ме вбесява.
С тиква има много рецепти във ФБ групата, но аз нали съм от тези с рецепти: 3 съставки, бъркаш, печеш и ядеш. И без онези любими на някои подсладители. Обикновено пека тиква на парченца във фурната и я ям студена с масло или маскарпоне за закуска или десерт. Слагах в "тесто" за палачинки и гофрети, но не е моето нещо. Правих и крем-карамел с тиква (рецептата е в темата за рецепти).
Ето една идея
https://youtu.be/OC6Hc0rhzf8
На мен ми харесва на крем-супа със спанак и също като гарнитура на месо под формата на "картофки" или пюре.

Последна редакция: пт, 10 сеп 2021, 12:54 от tania6

# 238
  • Sofia
То и аз така най я харесвам тиквата — само печена или на крем супа, или на пюре с масло, ама рекох нещо да разнообразя. Ще видя рецептите, мерси!

# 239
Тиквата ми е любима с канела, кокосово масло и орехи или с канела и сусамов/лешников тахан.

Общи условия

Активация на акаунт