Синът ми, вече е на 18 г. пълнолетен, се определя сам като човек с ADHD. Аз самата също съм забелязала че има симптоми още като беше малък, но така и не предприехме нищо за да търсим и намерим решение на проблемите. На моменти му е доста тежко и иска, и търси някой/начин да му помогне, но до това което стигаме като информация е, че тук в България е невъзможно да се намери адекватна помощ или реакция. Няма специалисти в тази насока, за медикаменти пък изобщо. Такива хора като него са възприемани като мързеливи, непукисти, които грам нищо не ги вълнува. Така реагира и баща му към него. Аз го разбирам и знам че има проблем, но ме възприемат като майката орлица, заради която детето и е сталано такова каквото е.
Ще ви бъда благодарна да се вклчите с актулано инфо към момента, дали сте открили специалисти тук в БГ и изобщо как се развиват нещата при вас
Какво ADHD - импулсивност или невнимание? Все повече си мисля, че двете форми най-вероятно са си различни заболявания. Аз съм по-скоро ADD и то по-скоро съм на границата между това и "нормалността".
В БГ опциите са ограничени първо защото ADHD все още се води "детско заболяване" и са малко психиатрите, които биха изписали медикаменти на възрастен. Второ, у нас не се продава Риталин (или други стимуланти), които са основната терапия на Запад. Тоест, осъдени сте да търсите "вторични" решения.
По принцип механизъма е следния:
1. Намирате психиатър, който да изпише Концерта. Пробвате дали помага. В моя случай усетох ефект само в началото. На втория месец ефекта вече не го усещах. Мисля да пробвам пак ама стигнах до извода, че или не съм ADHD или на мен точно Концертата не ми действа.
2. Ако Концертата не помага то може да се повтори упражнението с Атофаб. Атофаб по принцип е доста по-слабо ефикасен от Концертата затова реших, че не си струва. Макар, че имам и Атофаб вкъщи (позната ми го даде).
3. Може да се експериментира с Модафинил (в БГ се продава като Аспендос). От поне 20г не го изписват за ADHD, но навремето на Запад е бил част от стандартната терапия. Модафинила е с бяла рецепта (ако не се лъжа Атофаб-а също). Ако сте мил с аптекаркарката и имате късмет може да Ви го продадат без рецепта. Аз така съм си го купувал години наред. Само, че аз го ползвам за друго - много е ефикасен при недоспиване. По-добре разсънва от кафето.
За (1) решението е някой да ви даде хапче и да се пробвате. Това е най-доброто решение защото спестява пари и време за прегледи. Няма риск от пристрастяване. Или действа, или не. Тоест, веднага ви става ясно дали има смисъл да се продължава с това лекарство.
За (2): Атофаб-а е по-пипкава работа защото трябва да се пие известно време за да се прояви ефекта. Както казах, не съм пробвал (при все, че го имам вкъщи).
За (3): за мен Модафинила е най-доброто лекарство след аспирина. Не съм сигурен дали ми помага за ADHD, но поради честото безсъние го ползвам почти всяка седмица. Бих го препоръчал на всеки, който има проблеми с ефекта от безсънието. Има изследвания, че уж помага и за ADHD. В моя случай мога да кажа, че действително усещам някакъв ефект на повишена концентрация и по-голяма работоспособност. Не е драстичен ефект, но е осезаем.
На мен, всъщност, единият психиатър ми предписа прозак (бифлокс) . Преди 20-тина година на Запад също са го ползвали за терапия на ADHD. Не вярвах, но има ефект. В моя случай ефектът бе по-продължителен от този на Концертата. Но и той отшумя на третия месец. Допускам, че може да съм имал и депресия. Беше есенно време, а аз съм податлив на влияние от времето. А и имах травматични изживявания, които, като нищо, може би са ми докарали и депресия без да си давам сметка за това. Някой път е трудно да се различи ефектът на депресията от този на ADHD. Да не говорим, че има и коморбидност - ако имате ADHD имате по-голяма вероятност да се сдобиете и с депресия. Така, че си струва да се опита с бифлокс. Няма риск от пристрастяване. Минусът е, че трябва да се пие поне 10-тина дена за да се прояви ефект. Също така, остава в организма поне 10-тина дена след като е спрян. Но, като цяло, е безопасен антидепресант, който е вече почти половин век на пазара и е добре познат и не се очакват кой знае какви странични ефекти.
Ползвам също ноотропил. Предписаха ми го заради проблеми, които възникнаха след Ковид. Също много добър медикамент. Подобрява умествената дейност и то осезаемо. Също го предписват като допълнително (тоест, не-основно) лечение на ADHD. Ноотропила го пие половин България. Рутинно го предписват на по-възрастни хора. Няма риск от пристрастяване. А и е доста евтин.
В моя случай медикаментите леко помагат (бифлокса даже много ми помогна и го спрях защото вече не усещах нужда), но за мен основната терапия е немедикаментозна - опитвам се да поддържам работни навици (работейки от вкъщи с малки деца вкъщи не е лесно). Спортът ми помага. Определено ме прави по-концентриран. Сънят, разбира се, е много важен. От край време съм имал проблеми в тази област и се опитвам, до колкото е възможно, да имам приемлив режим на сън.
Друго, което помага за концентрацията е binaural beats. В Ютюб има такива записи. Някои казват, че такъв ефект има и brown noise. Струва си да се опита защото не се плаща нищо. Ако действа - действа. Ако не - нищо не губите.
Също така, по принцип при ADHD има дисрегулация на допамина и е добре да се избягват неща, които рязко дигат допамина. Гугълвайте "dopamine fasting". Гледам да избягвам шоколада и социалните мрежи. Но явно не успявам напълно защото иначе нямаше да пиша в този сайт

Това, което също помага е intermittent fasting. Когато гладувам съм най-производителен. Парадокс. Даже съм си казвал "Защо не може винаги да глудувам - би било чудесно".
Казват, че студентите вани помагат. Аз вземам почти всеки ден такава. Не знам дали ми помага за ADHD, но със сигурност ми помага за имунната система - по-рядко боледувам откак започнах да взимам студени вани.
Но, така или иначе, за ADHD няма лечение и цял живот ще трябва да се бори с това. Няма как.