Седмокласници 2020/2021 - Първо класиране - (12.07 - 18.07)

• 94 803
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 180
7-класните матури не могат да се сравняват с 10-класните.
Основно децата вече са взели посока плюс, че не им трябват резултатите. Хуманитарно насочено дете за какво да се пъне с математиката. Отделно тя е само 2 часа седмично в 10 клас, за такива в училища, където няма ИУЧ или ФУЧ такива часове.
Същото важи за математиците. Няма какво да се напрягат с БЕЛ.
Но, ако хуманитарно насочено дете обяснява, че не е знаело какви типове грешки да търси в съответната задача или не е разбрало какво иска задачата за тезата, нещо не е наред. Пак за математиците същото. Скандално лесна матура (за тези с претенции в дисциплината).

За 7 клас, където в София избор няма и трябва да натискаш и по двата предмета е друго нещо. Не се връзвайте на на разказите как без уроци всичко става (Не че не е възможно, има си изключително усърдни деца и шапки долу за тях, ама са по-малко отлкото бг-мамма оставя впечатление, че са.)
Моето изкара уау точки по мат миналат година и беше готов и на много по-сложа матура без нито един урок, ама истината е, че работя с него от първи клас по мат. В училище няма възможност за достатъчно упражнения и това всяка учителка ще ви го каже.
По БЕЛ прилично, но далеч от блестящо. Игнорира литературата, само на граматика я караше. Като не си в София и не гониш 500 можеш да го направиш и да постигнеш желаното, ама не съм се и дразнила, като обясни някой колко е била лесна матурата по БЕЛ.

# 181
В Пловдив има бал.

# 182
  • Варна
Явно за Варна баловете на желанията ще излязат заедно с класирането. Тъпа работа.

# 183
  • Beyond the Frontiers
А не може ли да си сметнете баловете? Общо взето 4 оценки играят. Поне в масовия случай.

# 184
  • София
Не съм съгласна, че не може без частни уроци в 7 клас. Моето дете извън училище е правило само пробните изпити на Регалия. Няма и един частен урок от 5 клас насам. Резултатите и на двата изпита са отлични. Но съм съгласна, че зависи от училището и детето. Не навсякъде подготовката е достатъчно добра и не всички деца са съвестни и мотивирани да учат. Но не разбирам защо се правят обобщения как е задължително да се ходи на уроци и децата цяла година ден почивка да нямат…

# 185
  • София
Arnio, а гледала ли си средните резултати по училища от НВО 7-ми клас? Дидева е качила в сайта си таблица за София. Като изключим традиционно първите 3 училища, останалите тъжни ли ти се струват, особено като вземем предвид много серозния напън и масовите частни уроци? https://dideva.alle.bg/%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1% … %BD%D0%B5-%D0%BD/
/За тазгодишното НВО също масово се изразиха мнения, че изпитите са лесни, особено по математика./
Не става въпрос за скачане /за протокола, дъщеря ми е с доста добри резултати/, просто неаргументираните мнения ми правят впечатление. Като правиш преценка, че е тъжно, на каква база я правиш, с какво сравняваш?

# 186
  • Варна
А не може ли да си сметнете баловете? Общо взето 4 оценки играят. Поне в масовия случай.
Не става въпрос дали мога да събирам трицифрени числа. А да проверя дали в системата излизат коректно. Ако има проблем трябва да има и време за реакция. Като излезе класирането може да е късно.

# 187
  • София
Човек като всичко му е наред, сам си търси за какво да се притеснява.
Затворете я тази система и я отворете утре в 10:00! Всичко ще е точно. Всяка година се кандидатства и тия в МОН си знаят работата.

# 188
санака, как да кажа на каква база? не си водя справка откъде съм ги видяла. но ето ти сама виждаш дори сега в темата няколко човека казват това - че са били лесни. тъжно казвам на база максималния възможен резултат. и аз не обичам неаргументирани изказвания, има много такива, но моите за да ги кажа, имам причина. може обаче да не съм права. но не съм неаргументирана - не говоря празни приказки просто ей така за спорта. направила съм си някакъв извод от различни места,разговори - може да не е правилен (казвате, ето вече отчитам, че не май не са били толкова лесни), но със сигурност не е някакъв ей така хвърлен в пространството.

с това "За тазгодишното НВО също масово се изразиха мнения, че изпитите са лесни, особено по математика" не разбрах какво имаш предвид, какво визираш? Аз намирам седмокласните НВО за не-трудни, ако това е въпросът.

гледала съм статистиката за 7 клас (както сега гледам за 12ти, но и балът на влизащите), когато подготвяхме дъщеря ми за смг-то й след 4 клас - исках да сменим кварталното училище - и на нейна база бяхме избрали смг + 107мо и 125то - тогава още нгдек и нпмг съвсем нямаха прием. другите съм смятала, че са по-не-ок, макар че си спомням, че май бях харесала и още някои за всеки случай съвсем (примерно 7мо).

ти не мислиш ли, че образованието щеше да изглежда по-ок за външен човек (приемам се за такъв), ако средният резултат по БЕЛ на най-добрите училища "в спокойни води" беше 90, а не 78 - същите тези училища, в които (обаче с курсове) на входа са влезли деца с мин 97/100 на сходен по трудност изпит?! това исках да кажа под тъжно. но имайки предвид, че явно 80 е 5.50, а и нво-то е първо, може би другата година ще са се осаферили;) малко + самите деца ще са една идея по-надъхани според мен.

# 189
Не става дума за оценките. Сега си събрах акъла да сметна резултатите на десетокласничката си в проценти, има 85% по БЕЛ и 87% по МАТ. При това по математика се пукна от яд, че не изкарала повече, защото цели 2 дни преговаря Simple Smile Но пък вече 10 години се старае и учи. Излезе като някаква фукня, но не е, искам да кажа, че беше притеснена и се вълнуваше как се е справила. А и в училище ги бяха "ковали", че трябва да защитят престижа на гимназията. Не учи в СМГ, но поздравявам всички семегейци за чудесните им резултати. Не съм съгласна, че децата не ги интересува. Изобщо, браво на всички деца, че оцеляха и се справиха, и изтрещяха много по-малко от нас.

А за уроците...в столицата децата масово ходят на уроци. Което не значи, че няма примери за обратното. Дори ако взема предвид само трите си деца, разликите са огромни.
Обаче тази година за последен път "съм в седми клас" и изрично съм предупредила големия си син: никакви седмокласни внучета поне в рамките на 15 години! И аз съм човек!

# 190
Ще мине още една година, НВО в четвърти, седми и десети клас и тъкмо тези, на които предстои подобно изпитание през 2022/2023, ще си помислят, че са се ориентирали в картинката и - те ти, булка, интегрирани още няколко предмета. Joy ( само ще уточня, че не е задължително, просто се шегувам с възможността).

# 191
това за мен ще е супер, между другото. току виж доведе до връщане на образованието в училище, а не на курсове, поради невъзможността да ходиш на курсове по 100 неща.

# 192
А, не се притеснявайте, ще се организират в модули. Пък и то не е честно, само учителите по БЕЛ и МАТ да просперират. И като забълват едни сборници, да не би да сте забравили четвърти клас? А пък с големия син, не знам защо имаха и външно оценяване в пети клас, освен в четвърти, а в седми държаха изпити по всички основни предмети. Сам дето не бяха балообразуващи, но тормозът си беше на ниво. Каква хубава тройка имаше по физика...но пък беше ъпгрейднал резултатите по английски на всички от неговата стая.

# 193
Според мен, напротив...трябва да има специализирани изпити за прием в училищата със съответната насоченост и само тези изпити да са критерий за прием. Аз съм била адска зубрачка и имам едно дете адската зубрачка и едно от модела, "не ме касае нищо друго, освен това, което ме касае".... от висотата на сегашния ми опит, мисля че второто е по-разумно и че децата трябва да се развиват където са им интересите.

# 194
А, отделно и аз и така мисля. В мг-тата: с отделен мат или допълнителен модул с 20ина задачки към общия. Тез НВО сега абсолютно не могат да отсеят подходящите за МГ математици.

Общи условия

Активация на акаунт