Пазаруване от Aliexpress.com 62

• 37 308
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
искането на документи е при съмнение
цветно копие на ЛК, картата за плащане (числата посредата може да ги закриеш) и бележка от банката че има пари в картата и да се вижда кое е логото на банката (и снимка от десктопа става)
това трябва да ти е написано и в меила
за 3 работни дни али се произнася

нямам имейл ! Rolling Eyes

# 376
А как имаш рег в бг-мама?

Али е магазин, не е банка, и няма право да иска лични данни но щом не ви пука и сте склонни да поемете риска  ОК.
Али не е магазин. А дори и да беше, това не значи, че няма право да ти иска лични данни с цел обработка на поръчката, както се изразяват.

# 377
  • BG-DE
Е, как да не е, търговска платформа си е и нямат право да ти искат лични данни но щом не ви пука давайте си ги 😊

# 378
А как имаш рег в бг-мама?

"това трябва да ти е написано и в меила
за 3 работни дни али се произнася"

нали това ми писахте вие, аз ви отговарям, че нямам имейл известие за тези изисквания на лични данни-снимки !

Имейл си имам, разбира се. Но този апел отворен от алиексресс ми е само в сайта, с имейл не съм уведомена! Това имах предвид.

# 379
  • Варна
Вие пък, намерихте! Точно от уикипедия ли? И ще се доверите... Както и да е.
Ето линк за малко повече информация:

http://fintech.bg/alipay-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8-%D … 0%BA%D1%82%D1%80/

Алипей е финансова институция и като такава работи с лични данни. Освен това не се заблуждавайте, че в БГ само банките обработват лични данни. Големите дистрибутори и компании също работят с лични данни.  Какво ще кажете за мобилните оператори? Те също имат копия на личните ви документи, нали?

# 380
нали това ми писахте вие, аз ви отговарям, че нямам имейл известие за тези изисквания на лични данни-снимки !

Имейл си имам, разбира се. Но този апел отворен от алиексресс ми е само в сайта, с имейл не съм уведомена! Това имах предвид.
Това трябва да е написано в имейла, който ти пращаш към тях.

Е, как да не е, търговска платформа си е и нямат право да ти искат лични данни но щом не ви пука давайте си ги
На мен не ми ги искат, ама хайде да правим разлика между търговска платформа и магазин - което не е едно и също -  като ТП би трябвало да е оператор на ЛД, което пък трябва да е в ОУ, а не в гугълски превод на първия резултат в търсачката.

# 381
  • BG-DE
Нямам намерение да провеждам освно търсене но ако беше прочела собствения си линк щеше да видиш за какви точно услуги може да ти искат данни и то групата, от която е част АЕ., но всеки сам си преценява какво и на кого да дава, в подобна ситуация аз бих си направила нов профил, имам 4-ри профила в АЕ и никога не са ми идкали л.карта, ако ми поискат чао и толкова, аз за пет по-евтини боклука он Китай няма да си размятам данните 😊

# 382
  • Своге
Тъй като водите един излишен спор без да познавате въобще законодателството...да уточня, че имената, домашния адреса, тел. номер и мейла също са лични данни, а вие си ги раздавате ....

На мен също са ми искали преди години лична карта и дебитна/кредитна карта/предната страна...изпратих им ги като замъглих номер на л. карта и ЕГН, тях тези данни не ги интересуват...По всяка вероятност системата им е засякла нещо и за това искат идентификация...

# 383
2018 година, пак сме разисквали темата с личните данни
https://bg-mam.ma/p/1027470/36617473
https://bg-mam.ma/p/1074270/38389448

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 13:14 от musicdoubl3

# 384
Тъй като водите един излишен спор без да познавате въобще законодателството...да уточня, че имената, домашния адреса, тел. номер и мейла също са лични данни, а вие си ги раздавате ....

На мен също са ми искали преди години лична карта и дебитна/кредитна карта/предната страна...изпратих им ги като замъглих номер на л. карта и ЕГН, тях тези данни не ги интересуват...По всяка вероятност системата им е засякла нещо и за това искат идентификация...

ot 10  дена съм регистрирана , не знам какво биха засекли. Flushed
регистрирах се с цел да съм с моите си данни и да регистрирам ддс номер. Даже сега съм съвсем си АЗ Simple Smile)))

# 385
  • Sofia
Това е съвсем стандартна практика, когато искате да регистрирате акаунт с който да не ви начисляват ДДС, вероятно ще искат разни документи.

Друг типичен случай е когато системата (автоматично) прецени, че сте направили "съмнителна" поръчка, може да е заради разлика в имената на картата и адреса за поръчка, може да е държавата на издаването на картата, може да са брой транзакции и т.н. и т.н.

Такава практика имат всички големи, като потвърждаване на идентичност са ми искали и Paypal, и Амазон, и eBay, и Revolut, и Skrill, и Google Pay, Али(баба)Експрес, и т.н. Можете да откажете валидацията и никога да не поръчвате от тези места, но ако се откажете от изборените по-горе, когато стигнете до този момент да ви поискат верификация, ще се окаже, че не може да поръчвате или плащате в 90% от местата по света Simple Smile Ако това е свободата, която търсите - заповяйдате Simple Smile

Аз лично процедирам малко по-практично. При поискване на лична информация от авторитетен сайт (като изброените) гледам какви са ми опциите - обикновено може да минете само с шофьорска книжка или международен паспорт. Тях предпочитам да ги предоставям с предимство спрямо ЛК, а и измамите с другите документи са по-малко вероятни. Освен това, както ви казаха може да си блърнете с програмка номера на личната карта и да видите дали ще са ОК с това.

В много редки случаи е нужно да се даде лична карта и това обикновено са банковите институции, като Revolut и Skrill.

Специално за Алиекспрес, понеже ми се случи проблем преди месец с няколко бързи поръчки, мога да ви посъветвам да не запазвате картата на плащане в акаунта си, защото така е по-лесно да ви блокират след няколко поръчки. Т.е. като си въвеждате всеки път картата, системата приема, че сте вие, тъй като очевидно знаете всички необходими данни. След като ви одобрят и премахнат ограничението, не бързайте да поръчвате отново. Изчакайте минимум 2 дена, защото системата ще ви блокира много бързо отново.

# 386
  • Пловдив
Преди VAT ми се калкулираше преди крайната цена, сега не. Да поръчвам ли, доволна съм от този продавач. И тук ще се наложи ли така да плащам такса+ДДС?
Уж е включено, но не го виждам в сметките

# 387
Тука пише, че ДДС влиза.
Отвори продукта, над цената трябва да пише price includes VAT, тоест е с ДДС.

# 388
Али не е магазин. А дори и да беше, това не значи, че няма право да ти иска лични данни с цел обработка на поръчката, както се изразяват.
Алиекспрес е като Емаг, тоест електронна платформа, чрез която трети страни предлагат стоките си. Аз не бих въвела личните си данни.

# 389
  • Sofia
Алиекспрес е като Емаг, тоест електронна платформа, чрез която трети страни предлагат стоките си. Аз не бих въвела личните си данни.
Алиекспрес е като Амазон и те единствено имат достъп до финансовите ти данни, при това само агенти от финансовия им отдел. Обикновени доставчици/продавачи нямат достъп нито до банковата ви картата, нито до личната ви карта.

Разликата между Емаг и Алиекспрес е феноменална. Приходите на Алиекспрес са малко над 100 милиарда долара за 2021 (т.е. за половин година). Общата стойност на компанията е около 50млр долара. Приходите на Емаг груп (т.е. целия Емаг) са 2.2 млр долара за цялата 2020.

Общи условия

Активация на акаунт