За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 37 126
  • 760
  •   1
Отговори
# 330
Искам да сготвя за официална вечеря с риба, по възможност печена на фурна, да пием розе и след това мезета и десерт. Не съм добра в кухнята, затова препоръчайте рецепта, идеи, в които риска да сгреша е минимален. Какви мезета, какъв десерт? Благодаря предварително. 🙂

# 331
Какво значи официална?
Трябва ти цялостна концепция от предястията до края (в зависимост колко степенно е). Най-малкото за да знаеш кога и какви мезета да сложиш.
За рибата- трябва да си убедена, че гостите са ок. По принцип е доста рисковано.
Пак - колко официално? И какви са гостите

# 332
  • Sofia
Наскоро бях планувала 3 степенно меню с риба (но при мен отпадна)...та  предлагам рибата и десерта, мезетета от друг.
Печена скумрия е при мен, но може да е всякаква друга риба и като за сезона е по-добре вид бяла риба, да не е мазна и тежка. Печената риба бих поднесла в картофен или грахов сос или пък  със съответните пюрета и зелена салата с цитруси.

Десерт - Супа крем Брюле (снимката е линк към рецептата)

А ако нямате против плодов десерт, ето и такива предложения - https://morrennaa.blogspot.com/search/label/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D … D1%83%D0%BF%D0%B8

# 333
Екстра изглежда, но по-скоро за приятелска неглиже вечеря.

# 334
  • София
Искам да сготвя за официална вечеря с риба, по възможност печена на фурна, да пием розе и след това мезета и десерт. Не съм добра в кухнята, затова препоръчайте рецепта, идеи, в които риска да сгреша е минимален. Какви мезета, какъв десерт? Благодаря предварително. 🙂

Пикантен ябълков сос за месо и риба

Предястие от домати с пушено сирене

Турски картофени банички с готови кори

Котлет от сьомга на скара

Гъбена крем-супа с картофи

Солети с кашкавал

Чийзкейк с праскови или кайсии

# 335
Моля за изпитана рецепта за пиле с къри.
Скрит текст:
Къри се готви най-лесно с готов сос. Или поне с готова подправка на прах "Къри". Също улеснява ако имаш кокосово мляко, но не е задължително. Ако нямаш готовата къри подправка желателно е да набереш поне някои от следните подправки: куркума на прах, кориандър на прах, кимион, джинджифил, чесън, черен и червен пипер, канела. Слагаш от всяко по около четвърт чаена лъжичка, ако някоя подправка не ти харесва слагай по-малко от нея, ако друга ти харесва слагай повече. Вземаш пилешко месо, най-добре нарязано на хапки, запържваш го заедно с много кромид лук и подправките. На кило пилешко отиват към чаша и половина нарязан лук. Сол на вкус. Добавяш 1чч нарязани домати колкото да стане сос, ако имаш кокосовото мляко добавяш и от него. Ако нямаш кокосово мляко добави масло една-трета от пакетчето и малко вода. Или го замени със сметана. Пробвай на вкус, ако ти киселее от доматите добави малко захар. И оставяш да къкри с капак на бавен огън, за да се сготвят продуктите и да стане кремчест сос, трябва да е гъстичко. Сервира се с варен бял ориз, най-добре да е басмати или подобен дълъг ориз. Ако имаш куркума на прах може да добавиш малко към ориза да стане жълт, дава и лек вкус.   

Не съм добра в кухнята, затова препоръчайте рецепта, идеи, в които риска да сгреша е минимален. Какви мезета, какъв десерт?
Може да сервираш съвсем обикновени мезета, саламчета и кашкавал, но да са интересни видове и поднесени интересно, подредени, декорирани и т.н. Потърси си в интернет и гледай идеи за украса. За десерт хората едва ли ще имат много място след като ще има и манджа и мезета. Ако ти се правят индивидуални десерти, може да направиш от онези чашки дето вътре се редят сметани, плодове и т.н. на пластове. Или да направиш мини-целувки, те са лесни, но ги направи малки, на хапки. Или плодова салата. Или просто да подредиш едно плато разни видове купувани бонбони, с това няма как да сгрешиш.

# 336
  • София/Испания
Ефибуш ,не знам къде се продава готов сос Къри,но имам всички подправки,включително кокосово мляко.
Ще приготвя ястието в събота,благодаря ти за рецептата.Ще го сервирам с ориз басмати.Flowers Hibiscus

# 337
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/12/blog-post_5.html

Някакъв лек десерт. Аз например преди два дни бях направил крем брюле.

# 338
  • под тепетата
##Bvlgari##, точно преди време бях пуснала моето меню, не знам доколко се води официално.
Споделям какво бях направила за вечеря с гости - бяло вино със сирене и подправки, солени бисквитки с магданоз и орехи ( те бяха домашни, но ти можеш да намериш някакви соленки), шишчета с пъпеш, прошуто и мек кашкавал.  
  https://craftlog.com/bg/gotvarski/parti-shishcheta-s-proshuto-i-ppesh-3yWyf
Риба (кефал)на барбекю и зеленчуци на него - тиквички и пталаджани, предварително мариновани; домати с песто от джоджен. Рибата винаги можеш да я направиш на фурна, рецептата ще е в зависимост от вида ѝ.
Десерт - лимонов сладкиш с бишкоти - направих го в чаши със стръкче мента отгоре. Прави се бързо без печене и предварително.
http://aelisaelis.blogspot.com/2011/05/blog-post_27.html

# 339
Благодаря на всички за отговорите! Gift Heart
Не мога да определя колко е официална вечерята, гостите идват за пръв път вкъщи, но от вашите предложения си избрах Smile Благодаря ви за отзивчивостта!

# 340
Здравейте кулинарки, моя мъж току що ми донесе гигантски пипала от калмари от Кауфланд. Смятам да ги направя пикантни, но никога не съм приготвяла, а рецептите които намирам ме объркват.
Въпроса ми е трябва ли да ги чистя или да ги варя предварително / ако да колко мин приблизително/ или мога да ги готвя направо на тиган със сос / колко мин се готвят/

# 341
  • Sofia
Калмарите се готвят на силен огън за кратко или на слаб огън за дълго време. Иначе стават гумени.
Готвила съм само по първия.

# 342
  • Далечният изток
Момичета, питането ми е свързано с мързеливата лютеница на фурна. Имам някаква рецепта, правих я преди години с пресни домати. Сега обаче имам около 20 буркана домати консерва от миналата година и ми се иска да ги оползотворя. Как обаче да ги сметна спрямо чушките и патладжана? И ми се струва, че 20 буркана домати са прекалено много за лютеница. Може би да направя и кетчуп или някакъв друг сос?

# 343
  • София
Въпроса ми е трябва ли да ги чистя или да ги варя предварително / ако да колко мин приблизително/ или мога да ги готвя направо на тиган със сос / колко мин се готвят/
Ако приличат на пипалата на октопод трябва да ги свариш. Слагаш ги във вряща вода и вариш докато не омекне,аз пробвам с вилица. Охлаждаш. Аз махам лиавото .Правиш каквото си намислила.

# 344
  • София
За лютеницата,това ми попадна от Фейса:

Общи условия

Активация на акаунт