Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 357
  • 804
  •   1
Отговори
# 150
Ако са спазени сроковете там 7 дни май бяха след прекратяването - от първия ден като безработна би трябвало да се счита. Освен ако няма 1 месец обезщетение от работодателя, разбира се. Тогава започва от първия ден след него.
Никъде не пише че трябва точно на датата на прекратяване да се подаде заявление, просто има срок да се случи това. То не знам и дали е физически възможно на датата на прекратяване, все пак има срок и за приключване на документите на бившето работно място.

# 151
Ако датата на прекратяване на ТД и датата на подаване на заявление в НОИ са различни, от коя започва да се изплаща обезщетението?

От датата на прекратяване на ТД.

Моето решение за отпускане на обещетение излезе за около 11-12 работни дни. Ако не се лъжа, срокът им е до 14 работни дниза решение за отпускане на ПОБ.

# 152
Здравейте. Прекратяват ми трудовият договор по чл. 328 ал.1 т.3 от 19.11.2021г. Въпроса ми е ако съм получавала минимално обезщетение за безработица преди 2 години сега ще получавам ли отново минимално обезщетение въпреки това, че ме съкращават?

Вече писах до НОИ, но все пак да прочета и вашите мнения. Simple Smile

# 153
  • София-Младост
Според мен отново минималното за 4 месеца. Не правят разлика в обезщетение в кодекса
КСО
54б,ал.4
 Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

# 154
Извинявам се, не знам тук ли да питам или има друга тема, но ще пиша. При срочен договор, в който изрично е записано, че срока на предизвестието е 3 месеца, но това важи извън изпитателния срок, а всички останали ситуации се договарят спрямо трудовия кодекс - как да разбирам, отново ли важи 3 месеца предизвестие ако работника иска да напусне в изпитателния срок?

# 155
  • София
Отговора е във въпроса ти.
Прочети го пак - бавно и внимателно и ще разбереш.
Напускащия да говори с Биг боса и да се разбере за раздялата човешки.

# 156
Чета го и пак не разбирам, пък ако ще да съм тъпа. След като пише 3 месеца предизвестие - важи за периода след изпитателния срок то колко е предизвестието по време на изпитателния срок?

# 157
Обикновено пише "в полза на работодателя" или и на двете страни, прочети си внимателно договора. Почти винаги ги правят в полза на работодателя и тогава дължиш предизвестие и в изпитателния срок. Аз с такова предизвестие не бих се хванала, че една близка търси връзки, за да я освободят преди края на предизвестието и без да плаща.

# 158
Там е проблема, че не пише. А само е уточнено в следваща точка, че това което не е упоменато изрично в договора е по правилата на трудовия кодекс. А където  и да чета по разни сайтове навсякъде пише, че срочните договори са с 3 месеца предизвестие, но е някак мъгливо по време на изпитателния срок колко е и ако е пак 3 месеца те защо ще пишат изрично в договора, че 3те месеца важат извън срока по точката, която уточнява срока за изпитателния срок (6 месеца)? Объркана работа.

# 159
Явно не може в пробния период да пускаш предизвестие. Но не ми звучи възможно по КТ.

# 160
Доколкото аз съм запозната, ако не е уточнено изрично в договора, срокът за предизвестие е еднакъв за двете страни. Ама това вероятно означава, че ти може да пуснеш предизвестие, но ако работодателят не е съгласен да те освободи, ще трябва да го отработиш или платиш. Нека помогнат по казуса хора, които са запознати, Нищо лично или Мацето вероятно могат да кажат най-точно, имаше и други.

# 161
  • София
Моят казус. Имам два ТД един след друг, от началото на годината с непрекъснат стаж. Могат да ме освободят по чл.71. Въпросът ми е дали имам право на обезщетение и как да го изчисля?

# 162
  • София-Младост
Моят казус. Имам два ТД един след друг, от началото на годината с непрекъснат стаж. Могат да ме освободят по чл.71. Въпросът ми е дали имам право на обезщетение и как да го изчисля?
А преди тях? През последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването?
Иначе четеш КСО чл.54б.

# 163
  • София
За съжаление, преди тях стана един проблем и ми се губят 2 години осигуровки.

# 164
  • София-Младост
КСО, 54а
Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:

Общи условия

Активация на акаунт