Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 574
  • 804
  •   1
Отговори
# 390
  • София
На държавните работи има и тест обикновено. Така че... Simple Smile

# 391
И винаги си имат техен човек.
Няма да те назначат. Simple Smile

# 392
Ама писмо за интервю не значи, че ще те назначат на тази държавна работа?
Така е. Ходих днес. Принуждават те да участваш в конкурс за подбор, в който не желаеш да участваш. Остана да се надявам да не им харесам като кадър Simple Smile
Амииииии може и друго.. да си имат човек, ама да трябва да му разиграят конкурентна среда - и хващат няколко рандъм от списъците на БТ - готово Simple Smile Simple Smile Simple Smile Има кОнкурс...

# 393
За много такива длъжности е задължително да се проведе конкурс, както е и задължително да се обявят на определени места. Независимо дали са си нагласили някога за там, дали им е ясно че от БТ не е вероятно да си намерят човек дори и да търсят и т.н. Длъжни са и толкова.
Както и от БТ са длъжни да предложат мястото за кандидатстване на хора които отговарят на изискванията.
От там нататък - каквото стане. Много неизвестни са, но отиване на интервю със сигурност не е равносилно на постъпване на работа... Ако това е начинът да се запази обезщетението, се отива на интервюто пък може и до там да приключат нещата.

# 394
Започнах работа миналата седмица и на следващия ден се отписах от борсата. Превод ще получа за дните от март през април към 15-то число?

# 395
  • София-Младост
Започнах работа миналата седмица и на следващия ден се отписах от борсата. Превод ще получа за дните от март през април към 15-то число?
Да.

# 396
  • софия
Здравейте, през април 2020 в началото на Ковида ме съкратиха от работа и имах право на обезщетение за 9 месеца от борсата .  Аз Юли 2020 след 2 използвани месеца на борсата , започнах работата ,но  напуснах в началото на Април тази година и сега съм на нова работа с 6 месечен изпитателен срок.
Та въпроса ми е ако от новото място ме съкратят евентуално ,дали ще мога да си използвам този остатък от срока на обезщетението ,понеже са минали 2 години вече ?
И ако мога на каква база се изчислява-доходът ,който съм получавала преди в борсата или ще се гледа спрямо заплатата ми през последните последната година?
Надявам се че съм че обяснила правилно .

# 397
  • София-Младост
"Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява дейност - основание за задължително осигуряване по чл. 4 или трудова дейност по законодателството на друга държава, която бъде преустановена след по-малко от 12 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяването период, ако регистрацията на лицето в Агенцията по заетостта е направена в срок 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност. Ако регистрацията е направена след този срок по неуважителни причини, изплащането на паричното обезщетение се възстановява от датата на новата регистрация за оставащия към датата на прекратяването период, намален със закъснението."

Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

# 398
Здравейте, 2018 година използвах борса която прекратих декември месец 2018г. Защото започнах нова работа. След това имах прекъсване по време на пандемията от няколко месеца и смяна на 2 работи с няколко дни прекъсване между тях. Въпросът ми е такъв: Ще мога ли да се възползвам от борса 60% при положение че са минали 3 календарни години от тогава, но нямам 36 месеца изработени през това време а са  32 месеца. Ще съм ви благодарна за отговора Simple Smile

# 399
Щом са минали 3 години би трябва да получаване 60% борса и във взависимост от това по какъв член е прекратено трудовото правоотношение срокът за получаване . Който се определя взависимост от трудовия стаж за пълна борса.

# 400
Да. Това, че имаш прекъсване не е проблем. Важно е по кой член ще бъде прекратен ТД, за да може да се ползва пълна борса.

# 401
  • Бургас
Здравейте,
От 22 години работя на трудов договор в една фирма. Работата много намаля и очакваме до няколко месеца да ни съкратят. Ще отида на трудовата борса и ще получавам обещетение.
Същевременно в момента съм на допълнителен договор по чл 114, тъй като помагам на много близък човек и един ден в седмицата /събота/ работя в едно магазинче. Там ще се наложи да прекратя договора, тъй като почти никакви доходи не получавам. Но същевременно много разчитат на моята помощ и ми се иска да продължа да помагам.
Въпросът ми е когато отида на трудовата борса и получавам обещетение, дали ще мога да продължа да работя по един ден седмично в магазинчето? Искам всичко да е законно и много ми се иска да има начин. Благодаря ви!

# 402
  • София-Младост
Ами няма да е много законно.

# 403
На граждански договор като консултант за определен период?

# 404
Благодаря, ви много ми помгнахте Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт