Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 584
  • 804
  •   1
Отговори
# 375
И как ще ме мачка ако реша да си клатя краката.

Добър съвет. Mask  Само, че тогава граничи с уволнение, ако работникът не си изиграе добре картите. Simple Smile

# 376
  • София

Добър съвет. Mask  Само, че тогава граничи с уволнение, ако работникът не си изиграе добре картите. Simple Smile
Трудно се уволнява работник на постоянен договор у нас. Трябва да е много глупав.

# 377
  • София
Може ли примери колко глупав трябва да си? Практически имам предвид, членовете ги знам.

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 23:27 от The Catcher in the Rye

# 378
  • София
Какво значи въртят ме на шиш? Ходиш на работа, спазваш си работното време и си вършиш работата, която ти е описана в трудовата характеристика. Без да се караш и разправяш с никого и без да си тровиш нервите.

# 379

Трудно се уволнява работник на постоянен договор у нас. Трябва да е много глупав.
Те не те уволняват, но правят всичко възможно да ти вгорчат живота и да те накарат сам да напуснеш. Като и на мен са ми го причинявали това, но аз лично смятам, че като не те искат вече, независимо какви са причините, по-добре да се махнеш. Трудно се работи в отровна атмосфера и нищо не може да компенсира изхабените нерви.
Относно този член, който аз предложих: за повишаване изискванията за заеманата длъжност, аз не виждам защо да е унизителен. Може да се използва в случай например, когато за длъжността се е изисквало средно образование, а вече се изисква висше или вече се изисква още един език. Но понякога работодатели го използват когато не искат да е съкращаване на щата или намаляване обема на работата.

# 380
  • София
Какво значи въртят ме на шиш? Ходиш на работа, спазваш си работното време и си вършиш работата, която ти е описана в трудовата характеристика. Без да се караш и разправяш с никого и без да си тровиш нервите.
Значи да ти правят постоянни колове, да те убеждават колко е по- добре за теб да намериш по- перспективна работа. Да те заставят да помага на мързели, които не могат да си свършат работата. Да ти говорят коренно различни неща всеки божи ден. Много неща. Може би е до характер и има хора, които ще си сложат пердето и ще извлекат максимално от ситуацията.

# 381
Те не те уволняват, но правят всичко възможно да ти вгорчат живота и да те накарат сам да напуснеш. Като и на мен са ми го причинявали това, но аз лично смятам, че като не те искат вече, независимо какви са причините, по-добре да се махнеш. Трудно се работи в отровна атмосфера и нищо не може да компенсира изхабените нерви.
Относно този член, който аз предложих: за повишаване изискванията за заеманата длъжност, аз не виждам защо да е унизителен. Може да се използва в случай например, когато за длъжността се е изисквало средно образование, а вече се изисква висше или вече се изисква още един език. Но понякога работодатели го използват когато не искат да е съкращаване на щата или намаляване обема на работата.
+1 конкретно в моя случай.  Мен ме искат, ама аз не искам да върша чужда работа и да се натоварвам повече, а се опитват да ми вменят, че е моя. А по този член няма да искат, защото качествата ги имам, и съм им удобна. В дл.харакгеристика има "и други".
Да те заставят да помага на мързели, които не могат/или не искат/ да си свършат работата.Да ти говорят коренно различни неща всеки божи ден. Много неща.
Да ти правят капани примерно....
И да, изборът е личен, дали си заслужава всичко това.

# 382
  • София
Явно сте млади и чувствителни. Здрави нерви ви пожелавам в такъв случай и не се напрягайте - нито е първата, нито последната работа на света.

# 383
  • Където морето целува небето...
Здравейте, знам че тук някой би могъл да отговори. Записана съм на БТ от януари и имам обезщетение за безработица след съкращение. Днес при явяване за подпис ми дадоха писмо за интервю, като ми казаха че ако не разпиша, то ще ми прекратят обезщетението. Проблемът е там, че ме пращат на "държавна работа, госпожо" с минималната заплата при започването... За по-нататък и служителката не знаела. Служителката ми каза, че заплащането бе било причина за отказ и ако откажа, то пак ще ми спре обезщетението. Не мога да повярвам, че ме пращат някъде на пари, по- ниски и от обезщетението ми. Работила съм 14 години във финансовата сфера, но сега нямало такива места. Наистина ли трябва да приема работа на минимална заплата, на всичко отгоре в съвсем неудобен край на града (карам две деца на ясла и училище в съвсем друг район). С тази заплата само горивото няма да мога да си поемам. Наистина ли заплащането не е причина да откажа намерена от тях работа и съм длъжна да я приема?

# 384
  • София
Не могат да ти спрат обезщетението. Изнудва те, за да й се разкараш от списъците.

# 385
Не могат да ти спрат обезщетението. Изнудва те, за да й се разкараш от списъците.
Три пъти ми каза, че веднага се пуска за прекратяване, ако откажа. Също, че не мога да откажа след интервюто, защото заплатата не се водила причина за отказ. Едва ли не, щом съм опряла до тях и на тази заплата трябва да съм доволна и аз какво съм искала, та това било " държавна работа" и хората такава търсели. Те трябвало да ми намерят работа и при отказ ми спират обезщетението, защото това не било "концерт по желание". Аз съм съгласна, но все пак не е ли редно да мога да избера работата си? Взела съм едно обезщетение до момента, не съм трайно безработна. Как мога да се защитя в този случай?

# 386
  • София
Доколкото помня, след 12я месец те карат да се отпишеш (и после пак можеш да се запишеш), ако си отказвала работи.

Нека някой още каже мнение по казуса, но аз мисля, че просто не приемаш и толкова.

# 387
Къде е това? Аз ходих на интервю в Метро. Като стана дума за пари, човекът ми каза, че не си струва да започна при тях, защото заплатата ще ми е по-ниска от обезщетението. Много коректен беше!
Но не е било от БТ предложението.
Не знам, може да започнеш, пет за четири ще ходиш, ще се правиш, че не схващаш, да те освободят в изпитателния срок.

# 388
Ама писмо за интервю не значи, че ще те назначат на тази държавна работа?

# 389
Ама писмо за интервю не значи, че ще те назначат на тази държавна работа?
Така е. Ходих днес. Принуждават те да участваш в конкурс за подбор, в който не желаеш да участваш. Остана да се надявам да не им харесам като кадър Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт