Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 597
  • 804
  •   1
Отговори
# 360
Може и поради несправяне със задълженията, има такъв член.
Ако си вършиш добре работата, този член е доста унизителен. Има един друг член: "поради повишаване изискванията за заеманата длъжност", мисля, че беше чл. 328 ал. 1 т. 6 или 8, не си спомням със сигурност. Веднъж ме освободиха съгласно този член, преди 8-9 години. Пак се получава пълна борса, никой не се занимава да проверява какви са тези изисквания, дето се повишават. Работодателят обаче може и да откаже, защото по този член дължи едномесечно обезщетение, каквото няма при освобождаване по взаимно съгласие.

# 361
Дама, то ако има нормални условия, тя няма да иска да напусне.
Казвам го като вариант, на който работодателят би се съгласил. За нея е унизителен, но оправдава крайната цел.

# 362
Напусни, хвани се на каква да е работа, без да се регистрираш като безработна. После ходи само за присъствие, да те освободят в изпитателния срок.
Пржблемът е, че те хем не искат да ме освободят, хем ме се увеличава работата. Не веднъж съм намеквала, че повече от това не мога, замествам доста хора, после мойта работа изостава. Това устно съм ги уведомавала, ще почета КТ за нарианта на Дама, да си подам на хартия молбата да я входират, но и там съм убедена ще почнат да ме кандисват. Ужасни условия са. За да съгласят по тоя член, трябва да им +докажа+ допълнителните задължения.
Най- добре написвам си молбата по взаимно с-е и отивам да я връчвам непукист, без да приемам кандисване.
Това ми изглежда най- приемливо за мен./принудително разбира се/. Не им дължа обяснения.

# 363
Като току-що предприела напускане заради бърнаут, мога само да потвърдя, че изобщо не си струва човек да си жертва здравето. Сега просто гледам назад и се чудя защо си го причиних за повече от година и предприех действия чак като стана абсолютно нетърпимо. Sanea, започвай веднага да търсиш други възможности и си подай молбата. Може пък и да се стреснат малко, като си им важна, да поемат определени ангажименти и малко да те разтоварят, съответно ти пък да отложиш напускането, което да ти даде повече време да потърсиш нещо ново. Ако не предложат нищо, по-добре напускай веднага. Здраве с никакви пари не се купува. Аз се опасявах, че ще ми отнеме доста време да намеря нещо ново, но много бързо получих две прилични предложения. Толкова съм изморена, че планирах да не работя поне няколко месеца, но ще се задоволя с месец. На старото място се договорих за два от три месеца от предизвестието, като ги заплаших, че иначе напускам веднага. При мен сработи, защото ще останат в небрано лозе с ангажименти и към външни партньори, ако си тръгна незабавно.

# 364
  • София
Реших тук да попитам, тъй като проблемът е по темата - някой може ли за СФ да ми препоръча адвокат по трудово право? Искам да се консултирам с професионалист.

И като цяло - според вас струва ли си човек да махне с ръка, да напусне сам и да си търси нова работа или да се подложи на облъчването и любезното изнудване на шефа си, да се запъне и да си получи полагаемото му се обезщетение. Като гледам ще отнеме поне няколко месеца, но пък са 4 заплати. И пак може да си намериш нова работа.

# 365
Ти така или иначе си им трън в очите.
Тръшкай се като си решила за заплатите и си търси нова работа през това време.

# 366
Зависи колко търпимо е натоварването, колко месеца ще продължи и дали е сигурен този период, колко са шефовете / един или повече / и пр. И дали си заслужава да изтърпи всичко това,/ цената каква е./

# 367
  • София
То скоро няма да има натоварване, закриват отдела. Joy Просто ме дразни фактът, че се опитват да разхвърлят хората без разходи, да ги натискат да си търсят друго и сами да се махнат, вместо да ги освободят по закон.

# 368
  • София
След като закрива отдела може да ви съкрати по чл. 328, ал. 2. Това, което ти искаш е чл.331. Обаче този член е по инициатива на работодателя и няма кой да го задължи. Така че, настоявай си да те съкрати и не подписвай по взаимно съгласие.

# 369
  • София
Не, то е по- специфично. Мести се и явно не могат да канселират нещата по другите членове, защото няма да могат да наемат на същите длъжности, а те искат, затова са съкращавали при сходни ситуации други отдели по 331.
Но единици хора са се запънали от 100, да кажем.

# 370
  • През девет планини в десета...
Моля за малко разяснения ❤️. Лице съкратено от 01.05.2021г, веднага регистирано в бюрото по труда с право на 10 месеца обезщетение. Взема само за един месец обезщетение и започва нова работа. Описва се в съответния срок от борсата, т.е. взело е пари за месец май. Сега ако го съкратят какво се случва с лицето. Има ли право пак на борса, има ли значение че не е ползвало обезщетението за останалите 9 месеца, които по принцип са му полагали. Моля за вашите съвети.
.   Има право да си ползва остатъка, дори, ако напусне по желание. Но, не трябва да работи повече от 12 месеца. Иначе останалите месеци изгарят.   Благодаря за отговора, а преизчислява ли се отново месечната помощ или на база на старото решение продължава обезщетението. тъй като през сегашните месеци осигуряването е различно от преди се чудя дали и сумата ще е различна от определената в решението. И стажа е повече и ако това се гледа обезщетението трябва да стане от 10 месеца на 12 месеца.

# 371
Не. Условията си остават същите. Размер и продължителност. Нов размер на обезщетението - след 3 години.

# 372
Здравейте. Някой знае ли дали са обявени вече новите квалификационни курсове към бюрото по труда, които всяка година започват пролетта?

# 373
Може и поради несправяне със задълженията, има такъв член.
Ако си вършиш добре работата, този член е доста унизителен. Има един друг член: "поради повишаване изискванията за заеманата длъжност", мисля, че беше чл. 328 ал. 1 т. 6 или 8, не си спомням със сигурност. Веднъж ме освободиха съгласно този член, преди 8-9 години. Пак се получава пълна борса, никой не се занимава да проверява какви са тези изисквания, дето се повишават. Работодателят обаче може и да откаже, защото по този член дължи едномесечно обезщетение, каквото няма при освобождаване по взаимно съгласие.

Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие
Чл. 328
 (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
3. при намаляване на обема на работата;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
Скрит текст:
6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
9. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2020 г.) при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, освен в случаите на чл. 69в от Кодекса за социално осигуряване; при навършване на 65-годишна възраст - за професори, доценти и доктори на науките, освен в случаите на § 11 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за висшето образование;
10а. (нова - ДВ, бр. 98 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) когато на работника или служителя е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а от Кодекса за социално осигуряване;
10б. (нова - ДВ, бр. 46 от 2010 г., в сила от 18.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., предишна т. 10а - ДВ, бр. 98 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) когато трудовото правоотношение е възникнало, след като работникът или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст;
10в. (нова - ДВ, бр. 98 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) когато трудовото правоотношение е възникнало с работник или служител, след като му е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а от Кодекса за социално осигуряване;
11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Освен в случаите по ал. 1 служителите от ръководството на предприятието могат да бъдат уволнени с предизвестие в сроковете по чл. 326, ал. 2 и поради сключването на договор за управление на предприятието. Уволнението може да бъде извършено след започване на изпълнението по договора за управление, но не по-късно от 9 месеца.
(3) (Нова - ДВ, бр. 46 от 2010 г., в сила от 18.06.2010 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) В случаите по ал. 1, т. 10а, 10б и 10в работодателят може да получи служебно от Националния осигурителен институт информация относно наличието на упражнено право на пенсия от работника или служителя. Националният осигурителен институт предоставя безвъзмездно информацията в 14-дневен срок от получаване на искането.
По този член обаче работникът трябва да "чака" работодателят да му връчи презизвестие,   а работодателят няма такъв интерес, той има интерес да мачка надолу и да казва, можеш още и още и още......
Остава вариантът взаимно съгласие.

# 374
  • София
И как ще ме мачка ако реша да си клатя краката.

Общи условия

Активация на акаунт